• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Coffee Lovers Event 2014

#1
Si in acest an, la Romexpo, se intampla Coffe Lovers Event, un eveniment frumos, care sper sa devina din ce in ce mai atractiv si interactiv (stiu, fortez niste grade de comparatie).

La editia precedenta am avut placerea sa ne (re)intalnim acolo cu 4-5 colegi forumisti, prea putini din pacate, insa nici evenimentul nu era prea ofertant pentru niste pasionati avizati, adica sa aiba locuri unde sa poti degusta cafele bune, de specialitate, proaspta prajite (nu am zis gratis) facute de barista priceputi, sa asisti la un workshop, sa descoperi niste aparate interesante etc.

Punctul de atractie principal va fi concursul barista propriu-zis, structurat pe mai multe categorii, dupa cum veti vedea si in comunicatul de presa. Stiu, nu se intampla un show captivant pentru home useri, insa pentru profesionistii domeniului este o intrecere cu iz de evolutie si cu prestatii la cel mai inalt nivel romanesc. Sper doar ca anul acesta, sa nu mai existe concurenti care desfac o punga de Rioba sau Lavazza... Suntem in 2014, ce naiba! Eu prezint concursuri de barmani printre altele, si acolo bauturile sunt asigurate de catre sponsorii evenimentului, firme din domeniu. La concursurile barista, din pacate, sponsorii sunt marci de cafele oxidate, deci ar fi fost aiurea sa existe obligatii in regulament. Dar un prajitor (omul) mai mare, cu multe origini (nu e mare sponsorizare) din care concurentii sa aleaga ce cred ei de cuviinta, sa faca blend-uri proprii pentru concurs, cred ca e un vis prea indepartat. Nu stiu daca sunt conform cu filosofia si regulamentele acestor concursuri, dar cumva trebuie fortati barmanii din intreaga tara sa nu se mai faca de ras, asa cum scria si Ernest pe undeva pe blog despre regionale (scz nu mai gasesc link-ul exact).

Altfel, sunt si cazuri de exceptie, cand prajitori "de casa" de pe forum (G.Serban, Hateganul, Zuluafonu) au ajutat concurentii cu boabe si prajeli de calitate, lucru pentru care merita toata admiratia.

CosminP spunea mai demult ca noua, comunitatii de oameni cu vederi mai deschise in domeniul cafelei, ne revine "obligatia" de a duce mai departe aceasta pasiune si a o impartasi pasionatilor, inclusiv in evenimente publice. De aceea, m-as bucura daca in cadrul acelui targ am primi si noi "Coltul Espressomanului" si niste cafea verde sponsorizata (gasim cu siguranta), eventual si o rasnita si un espressor de casa (pe care iarasi le gasim pe undeva pentru o zi), unde sa putem face teste, sa degustam, sa prajim, sa-i punem pe oameni sa faca un espresso cu mana lor etc. De propus, voi propune cu siguranta...

Iata mai jos si comunicatul de presa:

A treia editie a Salonului International al Cafelei se va organiza in perioada 24-27 aprilie 2014, pavilionul C3 al complexului expozitional RomEXPO.
Evenimentul este singurul eveniment de acest fel din Romania si isi propune sa aduca impreuna producatorii si importatorii de cafea si produse conexe, nationali si internationali. In cadrul evenimentului se vor organiza training-uri, workshop-uri si conferinte legate de acest segment de piata.

Iubitorii de cafea din Romania sunt invitati sa deguste diferite sortimente de cafea de cea mai buna calitate preparate de cei mai buni barista din Romania, care printre altele vor face si demonstratii impresionante de Latte Art.
SCAE Romania va organiza in cadrul COFFEE LOVERS :
Campionatul National de Barista,competitii organizate pentru a alege finalistii ce vor reprezenta Romania la campionatele mondiale de barista din : Melbourne – Australia in perioada 15-18 mai 2014 (COFFEE IN GOOD SPIRITS, LATTE ART si WORLD CUP TASTERS) si RIMINI – Italia 10-12 iunie 2014 (WBC, BREWERS CUP si WORLD ROASTING CHAMPIONSHIP)
Campionatul National de Barista va fi alcatuit din 7 competitii: Barista, Latte Art, Cafea cu alcool, Cafea la ibric, Cup tasting,Brewers Cup si Roasting Championship la care vor participa profesionisti ai cafelei, barista calificati in cele 7 competitii regionale organizate in toata tara.
Accesul la acest eveniment va fi gratuit.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Ai idee ce inseamna: roasting chanpionship? Cine se inscrie, care sunt criteriile? Ce inseamna de fapt acest concurs?
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#3
Ernest ar fi cel mai bun comunicator al noii generatii de barista. Deci speram sa ne lamureasca Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Pana una-alta, cred ca detaliile de la pag 7, capitolul 6.0 iti vor fi de folos. Sau tot documentul, de ce nu? Smile
http://www.worldcoffeeroasting.org/wp-co...ATIONS.pdf
Cred ca procedura e aceeasi si la nationala.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#5
Evenimentul de la Romexpo este alcatuit din mai multe 'finale'. Poate exista un sponsor general pentru tot ce se intampla acolo, precum si sponsori axati pe anumite competitii. De ex: un brand de alcool nu prea are de ce sa fie sponsor la WBC pentru ca acolo e interzisa folosirea alcoolului. Dar pt CIGS este perfect.
Concurentii isi aleg singuri cafeaua de concurs, nu imi aduc aminte ca in finala sa fi intrat cineva cu un brand. Oricate optiuni ar putea avea un prajitor de cafea local in oferta, tot ar putea fi considerata o limitare din partea concurentilor. Este posibil sa fi vazut ca unii pun in rasnite o cafea de la firma X in zona destinata concursului de latte art. Acolo produsul oferit apjuratilor nu se gusta, iar cumva toti trebuie sa aiba aceeasi baza.
Referitor la roasting champ, trebuie urmate regulile oficiale din regulamentul prezentat. Se pot face si unele schimbari doar prin anuntarea board-ului international, dar doar pe plan local. Ex: daca local se poate trece (in teorie) peste partea de defecte/umiditate etc, la finala internationala nu se intampla asta.
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#6
Foarte interesant. Ar fi frumos sa se intample si la evenimentul din Bucuresti ceva macar apropiat de ceea ce scrie in regulament. Intins pe 3 zile, cu evaluare cafea verde, sample-uri si in final cupping. Probabil e foarte complicat la nivel local cu doar cativa prajitori (e drept numarul e in crestere) in toata tara.

O sa vin la eveniment, as vrea sa fac fotografii si sa ma bucur de compania pasionatilor de cafea.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#7
Am citit si eu curios de campionatul de prajire. Am dat un mail la SCAE, dupa ce am cautat pe site-ul lor ceva informatie, insa fara raspuns. Am mai intrebat putin prin randul celor apropiati sau membri SCAE, insa doar zvonuri, banuieli, nimic concret. Voi merge si eu la eveniment, cu certitudine, macar sa vad campionatul de barista.

Nu uitati ca miercuri 5 martie va avea loc etapa de barista de la Barmaniada (cu Gwilym Davies, fost campion mondial in 2009).

@Lyvyoo - Legat de propunerea cu standul. Eu ma ofer voluntar sa stau la stand o perioada de vreme pentru a praji cafea (pot aduce prajitorul), prepara cafea si vorbi despre pasiunea noastra. N-ar fi rau sa facem mini-seminarii, la care sa se inscrie oamenii.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#8
La ultimul eveniment de gen, Barmaniada, am vazut o poza tare amuzanta prin contrastul - oameni experimentati, un V60 si Doncafe Smile Sper ca Mihai si Paul au folosit cafea de la Origo, nu cafeaua sponsorului, caci nu imi imaginez un V60 cu Doncafe Smile


Attached Files Thumbnail(s)
   
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Oare ce-o fi zis juriul de la finala WBC 2013 dupa ce a gustat cafeaua lui Perger, Licata and company cand a vazut "Doncafe"? Smile
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#10
Noutati!

Am vorbit azi cum Silvia si mi-a spus ca cel mai probabil competitia de roasting o sa pice, pentru ca prajitorul de competitie nu va sosi la timp. Culmea, Stefan Iordache a promis ca va comanda din Grecia un prajitor si va sosi in locul celui de competitie. Pune cineva pariu? Smile

Asa ca scena pentru prajire va fi a espressomanilor, asa cum a promis Silvia.

Cum ne organizam? Cine vine? Poate facem si o cheta de cafea verde.

Intrebare SCAE - doreste sa fie cineva voluntar la competite pentru actiunile specifice concursurilor de barista?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Eu cred ca vin...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#12
(22-04-2014, 16:02)Lyvyoo Wrote: Cum ne organizam? Cine vine? Poate facem si o cheta de cafea verde.

Intrebare SCAE - doreste sa fie cineva voluntar la competite pentru actiunile specifice concursurilor de barista?

Vin si eu .
Mai precis , in ce consta " munca " de voluntariat ?
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#13
Ernest ne-ar putea spune despre voluntariat mai multe caci a stat ceva timp in preajma concursurilor.

Il astept si pe G.Serban cu o confirmare a zilei in care vine (daca mai vine) caci ar fi frumos sa ne vedem cu totii. Oricum, din experienta altor ani, in prima zi inca mai sunt organizari prin standuri, deci preferabil ar fi in celelalte. Daca pana la urma se tine si roasting-ul, atunci duminica se va intampla si cred ca ar fi un prilej excelent si pentru noi. Altfel, in functie si de CosminP care spunea ca (ne) prajeste pe Gene-ul sau si de G. Serban si de timpul altor useri, poate stabilim o zi si un interval ok pentru majoritatea.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
Voluntariat se poate face in orice zi a evenimentului. Daca pentru prima zi, necesitatile vor fi in principal de organizare a spatiilor de antrenament si concurs, in celelalte zile lucrurile se diversifica. Poti sa ai ca si indatorire primirea concurentilor sau/si a arbitrilor, diferite task-uri pe tot parcursul concursurilor sau oferirea de informatii catre publicul interesat.
Cel mai important insa este sa luati in serios orice act de voluntariat. Mai precis, daca sunteti desemnati sa ridicati cestile consumate de catre arbitri dupa ce au fost prezentate de concurent, sa nu va 'luati de vorba' cu vreun prieten, sau sa fiti atenti la cum extrage urmatorul shot, si alea sa ramana pe masa, pentru ca din momentul ala, o sa distrugeti rutina concurentului.
In rest, veti avea ocazia sa stati printre oameni pasionati de ceea ce fac, sa vorbiti cu cei din juriul, sau sa participati la barista party Smile
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#15
Salut!

Da, eu vin sambata dimineata, o sa ajung pe la 11-12. Ma intorc duminca cand se sparge targul. Smile

g.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#16
Deci domnilor espressomani, sunteti ok cu ora 13, de exemplu, sambata? Ia cineva cafea verde din drum si facem o cheta? Sau aveti stoc de undeva? Eu as fi curios sa testez acolo sau acasa "mana" prajitorilor "necomerciali".

Ca tot a intrat in comunitate cu un Brewtus+Vario, s-ar putea sa ne onoreze si DJ Optick Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
(23-04-2014, 23:00)Lyvyoo Wrote: Deci domnilor espressomani, sunteti ok cu ora 13, de exemplu, sambata? Ia cineva cafea verde din drum si facem o cheta? Sau aveti stoc de undeva? Eu as fi curios sa testez acolo sau acasa "mana" prajitorilor "necomerciali".

Ca tot a intrat in comunitate cu un Brewtus+Vario, s-ar putea sa ne onoreze si DJ Optick Smile

Pentru mine este OK .

Cine vine cu prajitoarele ?
De cata cafea este nevoie , functie de cantitatea / sarja ?
Ce soi/ soiuri se prefera a fi prajite ?
Ca sa avansam si sa animez putin propunerea lui Lyvyoo eu sponsorizez 1-1,5!kg de cafea verde ( care poate fi o singura origine sau doua ) .
Ma gandesc ca o sarja va fi de 200-250 g , vor fi , probabil , 2 cuptoare si atunci ar fi , macar , de doua sau trei prajeli per cuptor ( oricum pentru asta va fi nevoie de mai mult de o ora , doua chiar , tinanad cont de faptul ca trebuiesc racite cuptoarele dupa fiecare prajire )
Cineva poate lua cafeaua de la unul din prajitorii locali , Sarkis , Papajaques , Contego , Florescu etc... si o decontez la Romexpo .

Deci cate cuptoare si ce origini se doreste a se praji ?
Sugestii , propuneri !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#18
(22-04-2014, 16:02)Lyvyoo Wrote: . Culmea, Stefan Iordache a promis ca va comanda din Grecia un prajitor si va sosi in locul celui de competitie. Pune cineva pariu? Smile

Si totusi...totul pe lumea asta are un inceput...daca se aliniaza planetele si vine Stefan cu un prajitor, asta inseamna ca pica intalnirea?

In alta ordine de idei...la ce ora incepe programul...expozitiei? Parca pe site la scae nu scrie...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#19
Silvia mi-a spus ca oricum concursul de prajire e duminica, in caz ca se descopera o noua planeta pamant pana atunci Smile deci locul nostru ramane. Oricum o sa avem sprijinul ei si vom gasi noi un coltisor daca se intampla ceva. Altfel, ne mutam la Marian Alexe in stand. Si asa, espressoare si rasnite cred ca de acolo vom lua.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#20
O veste buna - Ecuator ne sponsorizeaza cu 3kg de cafea verde. Multumim, frumos gest.

Cosminp, esti ok cu ziua si ora? Vii cu Gene-ul? G. Serban, aduci prajitorul cu tine pana la urma?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
Pentru ca se apropie momentul, dragi "home prajitori" haideti sa alegem cateva soiuri de pe site-ul Ecuator pe care le doriti la prajit? Voi stiti mai bine ce ar fi mai relevant, cu precizarea ca oricum vine si niste Australia Skybury. De data asta, calcul de dar se cauta la dinti Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#22
De prajit se va praji...dar de baut cand se va bea?
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#23
Buna intrebare!
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#24
Faza cu degustatul unei cafele bune, MEREU a fost o problema la targul acesta. Anul trecut ne invarteam pe acolo in gol si am terminat prin a bea o zeama de Jura. Ma rog, si niste amabalata oxidata pe un manual La Pavoni.

Dar aparate avem pe acolo. De dragul stiintei, dintr-un shot micut facut din cafea prea proaspat prajita, nu o sa moara nimeni Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#25
Ma gandeam mai mult la asta prajita de espressomani...ca imediat dupa prajire nu e tocmai ideala...

Smile) n-a murit nimeni, dar nici nu a descoperit nirvana. Ne mai vedem o data peste o saptamana? Big Grin
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#26
(24-04-2014, 23:55)Lyvyoo Wrote: Pentru ca se apropie momentul, dragi "home prajitori" haideti sa alegem cateva soiuri de pe site-ul Ecuator pe care le doriti la prajit? Voi stiti mai bine ce ar fi mai relevant, cu precizarea ca oricum vine si niste Australia Skybury. De data asta, calcul de dar se cauta la dinti Smile
Ar trebui sa fie o surpriza pentru participanti Tongue

(25-04-2014, 00:48)Lyvyoo Wrote: De dragul stiintei, dintr-un shot micut facut din cafea prea proaspat prajita, nu o sa moara nimeni Smile
Da-l incolo de espresso... prajiti mai light, undeva la 30s dupa FC, rasnire medium=>coarse, 55gr cafea la 1l apa si puneti de un cupping Idea
 
Reply
#27
Domnilor,

Puteti conta pe mine in acest week-end, cu prajitor cu tot. Mi-am decalat in mod special o plecare din Bucuresti pentru a veni Smile

O sa prajesc vreo doua sarje azi, sa avem pentru maine. Am ceva cafea verde acasa, insa nu mai stiu bine ce, caci tocmai m-am mutat si lucrurile nu sunt inca in ordine prin casa.

In alta ordine de idei, inteleg ca intalnirea va avea loc maine la ora 13, corect ?

As vrea sa promovam putin comunitatea de espressomani, prin niste flyer-e cu adresa forumului (nimic fancy, pot fi si alb-negru scoase la imprimanta, in format de carte de vizita). Liviu, ce zici ?

Ma gandeam sa tinem niste seminarii. Am putea sa tinem:
1. Un seminar introductiv in cafea (cum arata cafeaua verde, cum creste, familiile de cafea, tehnici de preparare (espresso vs brew) si cu niste sampling)
2. Seminar de prajire.

Eu as putea sa tin cate unul din fiecare.
Daca avem un stand, putem pune pe un afis orele de la care incep seminariile. 30' de seminar, in principiu.

Ce parere aveti ?

Cu bine,
Cosmin

Inca ceva: stie cineva programul exact al competitiilor ? Din comunicat nu-mi dau seama de nimic.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#28
Bravo Cosmin, frumoasa initiativa...imi pare rau ca nu pot fi cu voi acolo !
 
Reply
#29
Super. Sunt foarte curios ce ne va spune Cosmin despre cafeaua verde & prajire.
(ii ziceam si lui Liviu ca nu am cum transporta prajitorul, deci ramane numai cel al lui Cosmin).

Ne vedem maine!
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#30
(25-04-2014, 10:22)G. Serban Wrote: Super. Sunt foarte curios ce ne va spune Cosmin despre cafeaua verde & prajire.
(ii ziceam si lui Liviu ca nu am cum transporta prajitorul, deci ramane numai cel al lui Cosmin).

Ne vedem maine!

Cosmin o sa va povesteasca ce fain e sa-ti prajesti cafeaua singur si sa arate cat de simplu este. Ma gandesc sa fac ceva simplu, pentru neofiti (oameni care cel mai probabil nu au pus mana pe cafea verde vreodata).
Dat fiind ca vom fi cel putin 3 prajitori la stand, va propun sa ne completam unul pe altul si sa tinem cu totii prezentari despre prajire.

@Liviu - vom avea stand maine ?
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)