• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Cafea la ibric

#1
Ok, pare demodata metoda, dar cred ca unii o mai folosesc. Si eu.

Am descoperit intimplator ceva ciudata: punand apa fiarta (imediat dupa incetarea clocotirii) peste cafeaua macinata de ibric, pusa in ceasca, imi iese ceva cu un gust pregnant de cafea.

DAR, asta numai cateodata. Nu imi explic de ce uneori iese ceva cremos si cafecios, iar alteori iese ceva ca o apa calda cu aroma de cafea.

Asa ca sunt curios ce metode dibace foloseste lumea pe aici pentru a face cafea la ibric.
 
Reply
#2
Intra pe http://www.sarkiscafe.ro si vezi ca exista o rubrica " reteta casei " unde explic cum se face cafeaua la ibric , este o reteta veche de sute de ani
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#3
(29-05-2014, 14:28)Stelaru Wrote: Ok, pare demodata metoda, dar cred ca unii o mai folosesc. Si eu.

Am descoperit intimplator ceva ciudata: punand apa fiarta (imediat dupa incetarea clocotirii) peste cafeaua macinata de ibric, pusa in ceasca, imi iese ceva cu un gust pregnant de cafea.
Nu prea e cafea la ibric asta...
Doar macinatura de cafea la ibric nu o transformaBig Grin

Dar din asta beau uzual la munca, e cea mai simplu de facut. Iar aroma face toti banii.
(29-05-2014, 14:28)Stelaru Wrote: DAR, asta numai cateodata. Nu imi explic de ce uneori iese ceva cremos si cafecios, iar alteori iese ceva ca o apa calda cu aroma de cafea.
Poate fi temperatura apei; daca provine de la vreun dozator de apa se poate sa fie doar la 60-70 grade.
Ar mai putea fi cafeaua veche (cea proaspata face un caimac foarte indaratnic, cea mai veche deloc).
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#4
Eu folosesc o ratie 1g cafea/10g apa, mai precis 7 g cafea/70 g apa, cafea macinata catvse poate de fin, timp  de 2:30-2:45 min. Folosesc ibric de competite Soy 3, din alama, interior de argint.
Orphan Espresso Lido 2 | Rhino | ibric de competitie Soy 3 | Hario V60 kettle + flow restrictor | Hario V60 setup | Aeropress + Able disk|  Clever dripper | Acaia scale | termometru TFA Dostmann |
 
Reply
#5
De astazi am mai adaugat o "masina" de cafa pe lista:

(cea din stanga  Cool)


Attached Files Thumbnail(s)
   
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#6
Se mai gaseste? Spunea RaduCarutasu ca face o cafea-ibric chiar buna.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
(14-08-2015, 20:17)amarok Wrote: De astazi am mai adaugat o "masina" de cafa pe lista:

(cea din stanga  Cool)

Chiar mi-a placut cafeaua facuta cu acest aparat .
La turci, espresso era chestie neinteresanta . La ibric chiar se pricepeau .
Aparatul acesta era peste tot si il manevrau cau o usurinta uimitoare .
Foloseau aceasta cafea :

   

Nu stiu ce rezultate da cu alta cafea .
Poate cu ceva proaspat sa rezulte o bautura si mai buna, dar ar trebui macinata ffff fin .
Cafeaua din acele cutii era ca o pudra .

Cafele delicioase !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#8
Am gasit-o redusa cu 25% la Flanco (putin peste 500 lei)
Tipul de acolo mi-a zis ca-i prima ce o vinde dupa mai bine de 8 luni...

Azi o testez cu o cafea proaspata. Am incercat-o cu un segafredo, dar la care nici cafeaua in sine nu avea cine stie ce gust
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#9
Cafeaua pentru ibric prajita la Mehmet Efendi este o Brazilia Santos prajita cinnamon adica roscata tocmai pentru a face fata supraexpunerii la apa fierbinte cele cateva minute. Este rasnita extra fin pentru a se depune pe fundul cestii, daca folosesti cafea rasnita mai grunjos risti sa o simti oe limba datorita tendintei de a ramane in suspensie in masa infuziei.
In general ratia la ibric este 1:10, cafea light. Evita cafele acide pentru ca vei avea o ceasca acra. Eu prefer la ibric Guatemala si Columbia. [Image: 4dfbe50a290a8a3479c76b78953db5dc.jpg]
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#10
Nu e rea MH, dar are un gust aparte. Parca sa zic ca as suspecta si oleaca de robusta dupa gust. Merge si o Costa Rica, de exemplu, pe langa cele enumerate de tine, dar mi-a iesit OK inclusiv cu Etiopia.
Prefer cafeaua proaspata pentru ca in combinatie cu rasnirea foarte fina se face ca o emulsie (pastrand si ratia de 1:10).
Astfel zic eu ca limiteaza si temperatura (daca nu este fina sa se umfle, ajunge la fierbere).
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#11
A se vedea cum am început sa invadez spațiul...
Expobar Leva HX (rotary pump), MK Vario, Hario scale, Aeropress
 
Reply
#12
Nu are robusta, are naut. De aici si corpul placut. Sa nu o dam in offtopic. Dupa ce o hranesti cu cafea proaspat prajita si rasnita fin, sa ne spui impresii. In Co stanta am vazut intr-un restaurant turcesc ibricele cu sistemul Beko.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#13
Pentru mine, preparatea la ibric e clar manuala...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#14
Ai mai putin de lucru fata de un semiautomat
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#15
[Image: 3fafc2d6a2f1914903fb1b638deb2a2c.jpg]

Carrefour...dacă mai vrea cineva...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#16
(15-08-2015, 20:16)Mihai L Wrote: Pentru mine, preparatea la ibric e clar manuala...

Din ce am vazut eu aparatul doar incalzeste apa . S-ar putea sa o si adauge in ibrice.
Doar aragazul, plita sau nisipul sunt inlocuite de acel dispozitiv, restul macinare , dozare cafea , turnare , se fac manual .


Poate nu stiu eu cum functioneaza, insa nu vad prea multa automatizare pe aici .

Intr-adevar lipseste etapa de spalerea aragazului dupa ce da cafeua in foc  Huh
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#17
M-am uitat puțin la el și are un senzor optic deasupra ibricelor... Nu știu care e rolul, probabil sa vadă când se umflă cafeaua...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#18
Aparatul incalzeste apa, o toarna in ibrice si adauga si cafeaua. Are parca in spate doua rezervoare, unul pentru cafea rasnita, unul pentru apa....
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#19
(16-08-2015, 22:00)stefandinescu Wrote: Aparatul incalzeste apa, o toarna in ibrice si adauga si cafeaua. Are parca in spate doua rezervoare, unul pentru cafea rasnita, unul pentru apa....

Nu te contrazic insa , din cate imi amintesc, turcii parca puneau cu lingurita cafeaua macinata si apoi fixau ibricele in aparat .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#20
Aici se vede clar cum functioneaza . 
In lateral se deschide pentru alimentarea rezervorului cu apa.
Inca nu m-a lasat memoria ! Big Grin 

http://youtu.be/bUScopdNit0
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#21
Inseamna ca nu face mare lucru. In Constanta, un ibric de cupru facut in Turcia costa 30 lei (pt 2 cesti). Nu as da banii pe un fierbator de apa de 300 lei.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#22
(16-08-2015, 22:21)stefandinescu Wrote: Inseamna ca nu face mare lucru.
Aici spune ce face in plus fata de ibirc.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#23
(16-08-2015, 22:21)stefandinescu Wrote: Inseamna ca nu face mare lucru. In Constanta, un ibric de cupru facut in Turcia costa 30 lei (pt 2 cesti). Nu as da banii pe un fierbator de apa de 300 lei.

30 lei??? Whoaaaa...
Pe aici te rupe: Florescu are pe la 70-80 unul, daca nu mai scump!
Sunt cam rare pe aici, nu ai de unde alege...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#24
E comod de lucrat cu jucaria, rezultatul e asasiasa, nasoleala e cu zatul.
Tinand cont ca am combinat-o cu o rasnita de 2 bani si ceva, e destul de ok
Capsulometrul de langa face cafa mai buna insa.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#25
(16-08-2015, 23:49)Mihai L Wrote:
(16-08-2015, 22:21)stefandinescu Wrote: Inseamna ca nu face mare lucru. In Constanta, un ibric de cupru facut in Turcia costa 30 lei (pt 2 cesti). Nu as da banii pe un fierbator de apa de 300 lei.

30 lei??? Whoaaaa...
Pe aici te rupe: Florescu are pe la 70-80 unul, daca nu mai scump!
Sunt cam rare pe aici, nu ai de unde alege...
Cand va fi regionala de barista la Bucuresti, va scriu aici preturile la ibrice de 1,2, 3 cesti si cumpar pt cine doreste. Vi le inmanez persiponal la regionala. Fara transport, fara ramburs. Stiu ca in Bucuresti preturile sunt imense la ibrice. In Constanta se gasesc la carmangeriile turcesti pe langa ceainicele duble pt ceai negru (ceaidanlic sau demlic).
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#26
Mare om!!!
Cand e regionala de barista???  Big Grin
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#27
Acushica in toamna. Nu stiu daca e facuta programarea dar ar cam veni timpul de regionale.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#28
https://www.youtube.com/watch?v=H7JNCw1m2tw
 
Reply
#29
Tanti e varza. Expresor zice ea....nu ar trebui sa existe filtru.... poate oentru gustul dumneaei. Ibricul e gata intr-un minut, eu zic sa lase focul mic si sa fie gata in 3 minute. Nimic despre cafeaua proaspat prajita, proaspat ranita la cea mai fina granulatie, iar varza la reteta. Ratia corecta este intre 1:10 si 1:8.
2 lingurite adica 10 grame la 200ml inseamna 1:5, ar trebui 20 de grame. Aia cu presaratul cafelei peste caimac iar e mizerie. Si mai face si reclama mascata. Mrrrrr!
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#30
(17-08-2015, 22:23)stefandinescu Wrote: Cand va fi regionala de barista la Bucuresti, va scriu aici preturile la ibrice de 1,2, 3 cesti si cumpar pt cine doreste. Vi le inmanez persiponal la regionala. Fara transport, fara ramburs. Stiu ca in Bucuresti preturile sunt imense la ibrice. In Constanta se gasesc la carmangeriile turcesti pe langa ceainicele duble pt ceai negru (ceaidanlic sau demlic).

Ne pregatim si noi?  Shy
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)