Ok, pare demodata metoda, dar cred ca unii o mai folosesc. Si eu.
Am descoperit intimplator ceva ciudata: punand apa fiarta (imediat dupa incetarea clocotirii) peste cafeaua macinata de ibric, pusa in ceasca, imi iese ceva cu un gust pregnant de cafea.
DAR, asta numai cateodata. Nu imi explic de ce uneori iese ceva cremos si cafecios, iar alteori iese ceva ca o apa calda cu aroma de cafea.
Asa ca sunt curios ce metode dibace foloseste lumea pe aici pentru a face cafea la ibric.
(29-05-2014, 14:28)Stelaru Wrote: Ok, pare demodata metoda, dar cred ca unii o mai folosesc. Si eu.
Am descoperit intimplator ceva ciudata: punand apa fiarta (imediat dupa incetarea clocotirii) peste cafeaua macinata de ibric, pusa in ceasca, imi iese ceva cu un gust pregnant de cafea.
Nu prea e cafea la ibric asta...
Doar macinatura de cafea la ibric nu o transforma
Dar din asta beau uzual la munca, e cea mai simplu de facut. Iar aroma face toti banii.
(29-05-2014, 14:28)Stelaru Wrote: DAR, asta numai cateodata. Nu imi explic de ce uneori iese ceva cremos si cafecios, iar alteori iese ceva ca o apa calda cu aroma de cafea.
Poate fi temperatura apei; daca provine de la vreun dozator de apa se poate sa fie doar la 60-70 grade.
Ar mai putea fi cafeaua veche (cea proaspata face un caimac foarte indaratnic, cea mai veche deloc).
Eu folosesc o ratie 1g cafea/10g apa, mai precis 7 g cafea/70 g apa, cafea macinata catvse poate de fin, timp de 2:30-2:45 min. Folosesc ibric de competite Soy 3, din alama, interior de argint.
(14-08-2015, 20:17)amarok Wrote: De astazi am mai adaugat o "masina" de cafa pe lista:
(cea din stanga )
Chiar mi-a placut cafeaua facuta cu acest aparat .
La turci, espresso era chestie neinteresanta . La ibric chiar se pricepeau .
Aparatul acesta era peste tot si il manevrau cau o usurinta uimitoare .
Foloseau aceasta cafea :
Nu stiu ce rezultate da cu alta cafea .
Poate cu ceva proaspat sa rezulte o bautura si mai buna, dar ar trebui macinata ffff fin .
Cafeaua din acele cutii era ca o pudra .
Cafeaua pentru ibric prajita la Mehmet Efendi este o Brazilia Santos prajita cinnamon adica roscata tocmai pentru a face fata supraexpunerii la apa fierbinte cele cateva minute. Este rasnita extra fin pentru a se depune pe fundul cestii, daca folosesti cafea rasnita mai grunjos risti sa o simti oe limba datorita tendintei de a ramane in suspensie in masa infuziei.
In general ratia la ibric este 1:10, cafea light. Evita cafele acide pentru ca vei avea o ceasca acra. Eu prefer la ibric Guatemala si Columbia. [Image: 4dfbe50a290a8a3479c76b78953db5dc.jpg]
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
Nu e rea MH, dar are un gust aparte. Parca sa zic ca as suspecta si oleaca de robusta dupa gust. Merge si o Costa Rica, de exemplu, pe langa cele enumerate de tine, dar mi-a iesit OK inclusiv cu Etiopia.
Prefer cafeaua proaspata pentru ca in combinatie cu rasnirea foarte fina se face ca o emulsie (pastrand si ratia de 1:10).
Astfel zic eu ca limiteaza si temperatura (daca nu este fina sa se umfle, ajunge la fierbere).
Nu are robusta, are naut. De aici si corpul placut. Sa nu o dam in offtopic. Dupa ce o hranesti cu cafea proaspat prajita si rasnita fin, sa ne spui impresii. In Co stanta am vazut intr-un restaurant turcesc ibricele cu sistemul Beko.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
(15-08-2015, 20:16)Mihai L Wrote: Pentru mine, preparatea la ibric e clar manuala...
Din ce am vazut eu aparatul doar incalzeste apa . S-ar putea sa o si adauge in ibrice.
Doar aragazul, plita sau nisipul sunt inlocuite de acel dispozitiv, restul macinare , dozare cafea , turnare , se fac manual .
Poate nu stiu eu cum functioneaza, insa nu vad prea multa automatizare pe aici .
Intr-adevar lipseste etapa de spalerea aragazului dupa ce da cafeua in foc
(16-08-2015, 22:00)stefandinescu Wrote: Aparatul incalzeste apa, o toarna in ibrice si adauga si cafeaua. Are parca in spate doua rezervoare, unul pentru cafea rasnita, unul pentru apa....
Nu te contrazic insa , din cate imi amintesc, turcii parca puneau cu lingurita cafeaua macinata si apoi fixau ibricele in aparat .
16-08-2015, 22:21 (This post was last modified: 16-08-2015, 22:21 by stefandinescu.)
Inseamna ca nu face mare lucru. In Constanta, un ibric de cupru facut in Turcia costa 30 lei (pt 2 cesti). Nu as da banii pe un fierbator de apa de 300 lei.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
(16-08-2015, 22:21)stefandinescu Wrote: Inseamna ca nu face mare lucru. In Constanta, un ibric de cupru facut in Turcia costa 30 lei (pt 2 cesti). Nu as da banii pe un fierbator de apa de 300 lei.
30 lei??? Whoaaaa...
Pe aici te rupe: Florescu are pe la 70-80 unul, daca nu mai scump!
Sunt cam rare pe aici, nu ai de unde alege...
E comod de lucrat cu jucaria, rezultatul e asasiasa, nasoleala e cu zatul.
Tinand cont ca am combinat-o cu o rasnita de 2 bani si ceva, e destul de ok
Capsulometrul de langa face cafa mai buna insa.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
(16-08-2015, 22:21)stefandinescu Wrote: Inseamna ca nu face mare lucru. In Constanta, un ibric de cupru facut in Turcia costa 30 lei (pt 2 cesti). Nu as da banii pe un fierbator de apa de 300 lei.
30 lei??? Whoaaaa...
Pe aici te rupe: Florescu are pe la 70-80 unul, daca nu mai scump!
Sunt cam rare pe aici, nu ai de unde alege...
Cand va fi regionala de barista la Bucuresti, va scriu aici preturile la ibrice de 1,2, 3 cesti si cumpar pt cine doreste. Vi le inmanez persiponal la regionala. Fara transport, fara ramburs. Stiu ca in Bucuresti preturile sunt imense la ibrice. In Constanta se gasesc la carmangeriile turcesti pe langa ceainicele duble pt ceai negru (ceaidanlic sau demlic).
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
Tanti e varza. Expresor zice ea....nu ar trebui sa existe filtru.... poate oentru gustul dumneaei. Ibricul e gata intr-un minut, eu zic sa lase focul mic si sa fie gata in 3 minute. Nimic despre cafeaua proaspat prajita, proaspat ranita la cea mai fina granulatie, iar varza la reteta. Ratia corecta este intre 1:10 si 1:8.
2 lingurite adica 10 grame la 200ml inseamna 1:5, ar trebui 20 de grame. Aia cu presaratul cafelei peste caimac iar e mizerie. Si mai face si reclama mascata. Mrrrrr!
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
(17-08-2015, 22:23)stefandinescu Wrote: Cand va fi regionala de barista la Bucuresti, va scriu aici preturile la ibrice de 1,2, 3 cesti si cumpar pt cine doreste. Vi le inmanez persiponal la regionala. Fara transport, fara ramburs. Stiu ca in Bucuresti preturile sunt imense la ibrice. In Constanta se gasesc la carmangeriile turcesti pe langa ceainicele duble pt ceai negru (ceaidanlic sau demlic).