Ce este si ce vrea espressoman.ro?

Totul a inceput prin 2007 cand eram gata, gata sa-mi iau un DeLonghi penal, cu presiune de aburi. Don’soara din Carrefour mi-a spus ca sunt niste prostii si sa pun bani deoparte pentru un espressor mai bun. Si am pus, mergand pe un Ufesa “mai putin penal”. Acesta a fost punctul in care am inceput trancaneala pe un topic de pe Softpedia. Cand ma uit in urma vad multe aberatii scrise dar, analizate mai bine, sunt opiniile preconcepute ale romanului, care incearca usor usor sa intre in aceasta splendida lume a cafelei, nemeritat de putin explorata in tara la noi si nu numai. Din fericire nu am fost singurul si alaturi de cativa useri sufletisti am reusit sa aducem in online discutii care nu s-au mai purtat niciodata in Romania, de la lucruri simple la clarificari mai complexe. Mai mult de atat, ne-am extins, creand un topic dedicat doar tehnicilor de preparare si cafelei, este vorba de celebrul “In cautarea espresso-ului perfect”. Astfel, multa lume a reusit sa isi schimbe radical viziunea despre espresso, luand cunostinta cu adevarata lume a cafelei nu cu cea prezentata de magazine sau in reclame.

Insa am simtit ca nu este de ajuns si am creat o categorie pe blogul meu ( blog.LiviuFratila.ro) dedicata artei espresso, unde am sintetizat multe din lucrurile discutate pe forum, pentru a pune putin lucrurile in ordine. Astfel, zeci de mii de noi vizitatori au vazut ca exista si altceva decat capsule, automate si cafea “de marca”, iar eu sunt multumit, in primul rand, pentru ca au luat la cunostinta de acest lucru, chiar daca nu l-au pus toti in aplicare. De asemenea, existenta forumului si a blogului, a consacrat si in Romania ceea ce se numeste “cafea proaspat prajita”,  incurajand cei cativa mici intreprinzatori din acest domeniu sa aiba idei mari si sa spere ca romanii vor evolua si in ceea ce priveste gustul…

Si pentru ca aceste lucruri frumoase nu trebuie sa se opreasca aici, incepand din  24 februarie 2012 am lansat site-ul pe care tocmai va aflati, Espressoman.ro, locul ce se doreste a fi un centru de culturalizare in masa in ceea ce priveste espresso-ul, cafeaua, bauturile adiacente (latte-urile), masinariile pe care merita sa dati banii (sau nu), evenimentele domeniului pe care nu ar trebui sa le ratati, reclamele mincinoase pe care nu ar trebui sa le credeti si asa mai departe. Imi doresc din tot sufletul sa contribuim la schimbarea de mentalitati, la educarea si dezvoltarea gustului, la noi acumulari pentru pasionatii domeniului, la schimburi de experienta.

Espressoman.ro este o platforma online, blog si un minunat si insufletit forum, care se doreste a fi instrumentul de exprimare al unei comunitati in formare in Romania, cea a pasionatilor de “home espresso” sau, mai precis, a celor care beau acasa un espresso/capuccino mai bun decat in majoritatea cafenelelor din Romania. Nu vom rata noile aparitii de espressoare casnice sau semiprofesionale, de rasnite sau accesorii, incercand sa conturam un review obiectiv si cat mai pertinent, indiferent ca acesta ii va apartine autorului acestui site (Liviu Fratila) sau oricarei persoane care doreste sa contribuie. De asemenea, ca si comunitate de espressomani, vom participa la concursurile de barista (ca si spectatori), vom testa, repara si modifica impreuna sculele care merita atentie, vom beneficia de reduceri la achizitia de aparatura si cafea, ne vom intalni  (cel putin online) cu oamenii  care au ceva de spus in acest domeniu si sper ca macar odata pe an sa avem si o intalnire nationala. Eu am timpul, rabdarea si energia, necesare acestui proiect, si sper sa o aveti si voi!

Si pentru ca Espressoman.ro vrea sa depaseasca granitele unui blog personal, va invit si pe voi sa participati activ cu articole, review-uri, opinii, tutoriale si absolut orice informatie care credeti ca ar fi folositoare altor pasionati, atat pe blog (printr-un email pe pagina de contact) cat si pe forum.

Sunt convins ca numai impreuna putem realiza toate aceste lucruri (si nu e un indemn corporatist de doi bani).

  1. cola says:

    am primit un la pavoni europicola si un mini moka(mini GAGGIA) din italia,sunt un bautor inrait de espresso ,dar nu am cunostintele generale cum as putea extrage o crema de cafea,am avut si vre-o doua gaggia clasice ,adevarat nu aveam o rasnita de cafea si mergeam cu cafea din comert ptr espresso.Acum am un Isomac Mac. Prof. – Coffee Grinders,dar nu sunt multumit de el,probabil cutitele sunt duse si nici macar acum nu reusesc sa fac crema de cafea.in schimb am nevoie de site nepresurizate ptr o singura cafea la ambele aparate.
    doresc cateva sugestii si ajutor ptr a extrage o cafe buna si sunt curios daca la cele doua aparate trebuie pid?
    astept cu nerabdare sugestii
    si la mai multe cafele bune,apropos in Timisoara nu exista inca nici o prajitorie de cafea

  2. rudolf mirescu says:

    o surpriza placuta. sunteti la favorite. succes

  3. Nephilim says:

    Ce mult ma bucur ca am gasit acest blog!Aveam nevoie de o gramada de sfaturi pentru a face o cafenea si nimeni nu imi oferea decat “cea mai buna cafea” si consultanta contra-cost 🙂
    Aici sper sa invat cum sa fac un espresso adevarat si sa imi fidelizez clientele. Daca o sa am intrebari (si clar o sa am!!!) sper sa te pot “spama” cu ele!
    Multumesc!

    • Liviu Fratila says:

      Ma bucur si eu ca din ce in ce mai multi manageri de cafenele citesc acest blog. Tot sper intr-o schimbare in bine 🙂 Cand am timp, iti raspund cu placere la nedumeriri. Poti folosi si mailul (aria de contact a site-ului) ca sa nu aglomeram aria de comentarii cu offtopic-uri sau bineinteles, pe forumul espressoman!

  4. Dan Nastasa says:

    Foarte buna initiativa! Am sa contribui si eu pentru inceput cu un unboxing la viitorul espressor (e pe drum din Italia) – Rocket Evoluzione Giotto!

    • Liviu Fratila says:

      Foarte tare! Te astept! Ma bucur ca prinde ideea! In curand va fi gata si forumul!

  5. alex says:

    Very cool! Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

(Antispam) Fa un calcul simplu: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.