Hello There, Guest! Login Register


Cum arata cafeaua ta de azi?

Tanzania Iyela prajita pe 2.11.2017 de Guido.

19 grame in/ 38 grame out la 91 grade, in 25 secunde de la prima picatura.

Gustul e cu totul altceva acum, si inteleg ce spuneai prin aciditate si nu acreala. Acreala s-a dus de tot, bitter lipsa, a ramas doar aciditatea, miros foarte placut, crema putina, si parca un gust de struguri. Daca miros insistent, simt vanilie, dar in ceasca nu regasesc acest gust.

[Image: mt1ksFQ.jpg]
 
Reply
Well done!
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47
 
Reply
Bun, daca ai reusit sa scoti si bitter ul de pe aftertaste "marca inregistrata" Guido, e chiar bine Big Grin mie im pla foarte tare unele din cafelele lor insa am mereu impresia ca prajesc o nota prea sus, pt gustul meu. :-p
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
laptocolumbia, mi-a fugit simtul centrului la a doua cana.


[Image: xFg9tSN.jpg]
 
Reply
Etiopia Burtukaana - home roasted in Romania by a brother from another mother - 89*C, 6,5bar, 16,5 gr IN, 29,3 gr OUT, 43 secunde, portafiltru bottomless.
Balansata, cu „tot ce vrei“, numai cu bitter nedorit sau acizi exagerati nu!
Excelenta!

[Image: icRb73Z.jpg]

PS. JOS @Răducanu !
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
...si una mai de duminica asa ... Cool ... Geisha by Sapid ... 1:2 ... in 21 gr - out 40 gr ...

[Image: bHXTQ3A.jpg]

[Image: Z2tmWfy.jpg]

[Image: Vupifgs.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
@VladP @bogdan_geor Big Grin[Image: oCfO1y0.jpg]
 
Reply
@Răducanu : OK, m-ai convins! Angel
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
Herr Raducanu: respect!

in seara asta n am mai apucat sa fac poza si cu rezultatul, care a fost excelent chiar daca am rasnit un pic prea fin.. prima dubla trasa din ea.
Dar pun o poza dinainte[Image: fHzqfK5.jpg]
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |
 
Reply
neata,
ce se poate citi pe naked ul asta?
info: 18 gr in 31 out 25s de la prima picatura pana la ultima
pregatire puc cu nivelator/distribuitor inainte de tampare, 93.5 grade
cafea prajita omniroast
gust in ceasca bun[Image: 27JF3yP.jpg][Image: YXD1Pzu.jpg]
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |
 
Reply
Rasnita e problema, faci wdt+rdt?apoi ocd apoi tamp light. Nu tampa puternic, ce e ciudat e faptul ca are peste 10 zile de la.prajire si tot nu e degazata, sau iti baga aer in sistem.


Nu tr grabii cu achizitia rasnitei, eu am facut prostia asta si am tot schimbat rasnite, ramai cu kinu pana poti face un upgrade major.
 
Reply
rdt am facut, ocd si tamp light chiar. si ieri seara tot cam asa a curs cand rasnisem prea fin. da impresia cand iese din sita ca e prea apoasa  dar ca timp curge bine.
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |
 
Reply
@mihai123:
am incercat si eu acest sortiment de cafea, degazata 2 saptamani, insa nu am reusit sa-i descopar pedigree-ul. Din cele doar 250 g nu am reusit sa obtin un shot bun. Doar un aftertaste bitter la extractii de 1:2 si cu 93 gC in aproximativ 27 de secunde. De obicei simt corp, unele note si, cel mai important, dorinta de a mai bea inca una... si inca una. La acest sortiment nu a fost cazul, in ciuda incercarilor pe care mi le-au permis cele 250 g sa le fac... Se pare ca mai am de lucrat pana sa ajung sa ma bucur de o astfel de cafea...
Folosesc: Bezzera Strega | Mazzer Robur | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Baratza Sette 270 | Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home
 
Reply
eu am reusit sa scot o cafea buna, dar apoasa
nu va faceti griji, si la ei pe Slayer tot apoasa a iesit Smile
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
Rezultatul in ceasca a fost bun, cel putin pentru nivelul meu de a percepe gustul din ceasca.
Cafeaua are amprenta puternica, duce in zona capsuni clar,doar curgerea imi ridica un semn de intrebare.
e prea naravasa si caut sa o mai domesticesc.
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |
 
Reply
@vladdooo: m-am mai linistit Smile
De obicei cumpar cam 500 g - 600 g dintr-un sortiment si am timp sa ma imprietenesc cu tipul de cafea
@mihai123: cred ca ''naravasa'' este o descriere fidela a ceea ce am simtit si eu...
Folosesc: Bezzera Strega | Mazzer Robur | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Baratza Sette 270 | Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home
 
Reply
Asta am remarcat si eu: iti trebuie 500 gr dintr-o cafea ca sa intelegi ceva din ea.
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
Și dacă e proastă ce faci? O bei asa sau o arunci?
 
Reply
de nebaut nu prea imi mai iese
shot-urile variaza intre baubila si excelenta
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
Asta dacă lucrezi cu cafea bună, dar nu toată cafeaua e buna. Înțelegi?

Cu ocazia asta încep și eu sa înțeleg de ce prăjește lumea acasă.
 
Reply
Guido, PapaJaques, Sarkis, Sun - n-am aruncat vreun shot in ultimii 2 ani - plaja de preturi si origini/blend-uri e generoasa
De la RightSide si SquareMile am luat o singura data - nici de la ei nu am aruncat
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
Wink 
@dev: daca extractia este sub 25 de secunde [ca atunci cand incep o punga de cafea noua, cu setarile rasnitei de la cafeaua precedenta], arunc shot-ul si recalibrez rasnita.
Daca, insa, shot-ul se incadreaza in paramentrii pe care ii prefer (1:2, 25-30 secunde), atunci incerca sa-mi dau seama de potentialul cafelei si sa il obtin. De fapt, eu urmaresc sa elimin o singura variabila, si anume amareala/bitter-ul. In functie de aceasta, ma joc cu extractia mai spre 25 de secunde sau mai spre 30. Totusi, mi-am dat seama ca in tot procesul de prepapare a unui shot cel mai deficitar sunt la distributia cafelei in filtru. Aici am, statistic, cele mai multe rateuri, fiindca rasnesc intr-un pahar, rastorn cafeaua macinata in filtru, fac WDT, asez cafeaua mai bine cu o lovitura usoara de blatul mesei si apoi tampez cu dinamometric.
De cele mai multe ori (cu El Salvador prajit de doi prajitori diferiti de pe forum) am obtinut shot-uri foarte bune regland doar la inceput rasnita... iar reglajele au fost ok pana la sfarsitul pungii de 500 g.
...si ca sa ramanem cat de cat on-topic:


Attached Files Thumbnail(s)
   
Folosesc: Bezzera Strega | Mazzer Robur | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Baratza Sette 270 | Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home
 
Reply
De ce mai faci wdt pe major? Nu e necesar.
 
Reply
(13-11-2017, 10:37)mihai123 Wrote: neata,
ce se poate citi pe naked ul asta?
info: 18 gr in 31 out 25s de la prima picatura pana la ultima
pregatire puc cu nivelator/distribuitor inainte de tampare, 93.5 grade
cafea prajita omniroast
gust in ceasca bun

Omniroast!
Il admir, dar nu il inteleg!
Sa afirmi ca dintr-un foc ai nimerit-o si de espresso si de cappuccino si de V60 si de toate alea, mai ales la cafelele africane, mi se pare cam mult.

Ceea ce se vede la extractia ta, sunt problem serioase de solubilitate. 
Poate ca prepari corect dar daca doza este prea mica pucul se "consuma" rapid si curgerea devine nervoasa, "naravasa".
Din macinatura reglezi durata extractiei doar ca nu prea ai ce sa extragi. 
Se vede si channeling si blondire si subextractie si supraextractie .... toate bubele rele....
Clar ca pucul are mari probleme. Acestea sunt cu atat mai dificil de remediat, cu cat cafeaua are solubilitatea mai scazuta.

Incearca sa maresti doza spre un maxim sau sa folosesti sita cea mai mare pe care o ai (daca ai ridge-pana imediat sub inel sau chiar la limita, daca ai ridgeless fa testul cu banul-sa nu ai amprenta).
Eu cred ca prajirea este destul de light si ai nevoie de doze mai mari ca sa umpli sita.
Regleaza macinatura si mentine timpul extractiei la max 30 de sec (nu sub 25), ca sa asiguri un debit correct/suficient, pentru a solubiliza si transfera in ceasca cat mai multe din macinatura. Temperatura 93-94 gc.
Mergi pe ratii 1 in-max 2 out.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
Am si eu Mormora aia de la BOB... si ca sa ma exprim plastic ...curge ca o panarama orice i-ai face. Gustul nu e rau ... numai ca stilul asta omniroast de prajire nu e ce trebuie, cred eu. Am renuntat sa o mai risnesc pt espresso si o folosesc la V60 ...
Rocket R60-V; Macap M7D; Kinu M47
 
Reply
@Denis: Nu am gasit inca o modalitate de a pozitiona portafiltrul pe furca de sub conul de evacuare, fara sa il tin cu mana. Dat fiind ca periez dupa fiecare doza si mai pornesc o data/de doua ori rasnita, trebuie ca portafiltrul sa stea fara ajutor si nu am gasit inca solutia. De aceea, rasnesc intr-un pahar de plastic. Am observat ca atunci cand curge direct in portafiltru cafeaua macinata nu am nevoie de WDT si ca imi curge mult mai bine shot-ul. Inca mai caut solutii, fiindca folosesc portafiltru naked...
Folosesc: Bezzera Strega | Mazzer Robur | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Baratza Sette 270 | Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home
 
Reply
La mine, cam toate africanele dense, daca nu dau cu mini telul in ele, se imprastie. Ceea ce cade din rasnita, e mult mai regulat decat ce las eu dupa amestec, asta mi se pare ciudat.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
iese foarte compacta din rasnita, o sa incerc si fara RDT.
sita mea este : IMS Competition B70 2T H26,5  16-20. cred ca e loc 
si de 22 grame din omniroast ul asta.

am tras acum cu 20 de grame in sita, acelasi rezultat.
iese foarte compacta din rasnita, o sa incerc si fara RDT.
nu am mini tel, iar la cum iese din kinu 47 greu sa fac wdt calumea doar cu un scobitor.
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |
 
Reply
Scoate grilajul ala
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
la ce te referi?
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 7 Guest(s)