![]() |
|
Bezzera Aria - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare) +--- Thread: Bezzera Aria (/Thread-Bezzera-Aria) |
Bezzera Aria - cradun - 02-01-2024 Aria e un nou espressor HX cu E61 de la Bezzera, care bifeaza doua puncte importante: pompa rotativa si greutate redusa (24 kg). Eu am mai avut ocazii cand a trebuit sa ma deplasez cu espressor-ul, fie la o petrecere, fie de la birou acasa si inapoi si o greutate de 24 kg e acceptabila. Cel mai bun pret l-am gasit aici: https://espressoperfetto.de/bezzera-aria-mn-inox-rotationspumpe/ RE: Bezzera Aria - renatoa - 02-01-2024 Pentru mine E61 si greutatea sunt non-criterii de evaluare a unei masini. Chiar si pompa... nu tipul, ci prezenta ei. Incredibil ca una lume inca mai foloseste concepte asa de anacronice ca inertia data de o masa (cat mai mare) ca sa obtina mult dorita "stabilitate". Si ca mai prezinta interes pentru asemenea masini, pentru uz casnic. De exemplu, pe HB avem 20 topice active in tot anul 2023 avand E61 in titlu, pe cand subforumul de levers are 70 topice active doar in decembrie ! RE: Bezzera Aria - cradun - 02-01-2024 Stiu, ai dreptate, totusi, pt cei cu o slabiciune pt HX-uri si care au avut experiente de shot-uri foarte bune pe E61 si pompe rotative, Aria mi se pare o optiune interesanta. E un sistem invechit, e drept, insa ofera multa versatilitate, costanta si calitate buna a unui shot, la un pret ok. Leverele care ofera aceste lucruri nu sunt nici ele nici usoare si nici ieftine. Iar eu personal sunt destul de pretentios la calitatea unui shot, am vrut mult sa imi placa Robot, Flair fara incalzire si alte levere fara incalzire a grupului, nu am reusit. Flair 58 e un compromis acceptabil, insa are si el vulnerabilitatile lui cand vine vorba de a repeta un shot foarte bun. Iar de leverele de noua generatie, gen Argos, nu stiu mai nimic. Bezzera Aria - Mihai L - 02-01-2024 (02-01-2024, 11:53)renatoa Wrote: …Nu stiu exact, dar la o prima vedere as zice ca la levers sunt probleme. Pot fi reale, pot fi si intrebari. La E61 ce sa mai discuti, cand ai temperatura, presiune si tot ce trebuie? [emoji12] RE: Bezzera Aria - cradun - 02-01-2024 O variatie mare a rezultatelor poate crea dependenta :) RE: Bezzera Aria - renatoa - 02-01-2024 Viziunea mea e invers, iti scot o lista intreaga de probleme la E61, si astept problemele tale la "levers" Ceva ceva e adevar si in ce spui tu... E61 e doar unul si problemle lui le vei intalni la toate, "levers" sunt zeci si fiecare are propriile probleme, dar macar ai de unde alege, fiecare tinteste o anumita fateta a perfectiunii. Iar cu stabilitatea... si de aia ma indoiesc. Nu ar visa toti la grup saturat daca E61 ar fi rezolvat-o fara dubiu. Iar grup saturat ai intr-o gramada de leviere, chiar daca nu se lauda cu asta. RE: Bezzera Aria - cradun - 02-01-2024 (02-01-2024, 15:41)renatoa Wrote: E61 e doar unul si problemle lui le vei intalni la toate, "levers" sunt zeci si fiecare are propriile probleme, dar macar ai de unde alege, fiecare tinteste o anumita fateta a perfectiunii. Nu e chiar un singur E61, avem HX si DB, deci avem doua mari tipuri. Avem pompa vibratoare sau rotativa, deci inca doua variante. In fine, ceea ce nu mentionezi mai sus - gustul. Eu, subiectiv, pot sa spun ca cele mai bune espresso-uri le-am baut pe grupuri saturate cu pompa rotativa. Nu pe levere, si nu pot spune ca nu am incercat... Da, am mai baut cate un god shot, pe Flair 58, pe Pavoni, dar nu le-am putut replica a doua zi. Aria ar fi, pt mine, (dupa un grup saturat) the next best thing (in plus, e HX, deci, pt mine, cel cu obsesia nefundamentata stiintific cu contactul prepungit dintre apa si metal, e un bonus). Acum, dc tu reusesti, cu un lever de casa, fara masa mare, sa ai shot-uri in mod repetabil cu gust mai bun decat ce scoate un E61 cu rotativa, e super, eu nu am reusit pana acum, desi am incercat destul de mult. RE: Bezzera Aria - cradun - 23-01-2024 Din ce am lucrat cu el pana acum, e un HX facut sa se comporte ca un...dual boiler, intrucat are doua restrictoare pe tuburile care incalzesc grupul, atat pe cel superior, cat si pe cel inferior. Eu am varianta cu presostat, insa mai nou se vinde varianta cu PID, deci probabil ca intentia a fost sa se poata face un shot cu un flush scurt sau fara flush, mai degraba de incalzire a grupului (ca la DB), decat de eliminare a apei supraincalzite.
RE: Bezzera Aria - hcrisan - 01-02-2024 Se simte o diferență la gust față de ECM Classika? RE: Bezzera Aria - cradun - 01-02-2024 Am folosit Classika de mult timp, nu mai stiu :) Dar ce stiu e ca Aria pare un HX pt oameni relaxati, facuta sa mearga fara flush. Grupul ajunge in idle pe la 84 de grade, la presostat 1.4! Iar in shot, cu un flush minimal de 2 sec, ajunge la primul shot pe la 92 de grade, destul de liniar ca grafic de temperatura, iar la urmatoarele similar. Nici nu pot sa ii spun flush and go, pot sa ii spun mai degraba La Pavoni-ul grupului E61, ca numai la Pavoni mai tinteam un grup de 85 de grade (combinat cu apa de aprox 120 din boiler, se pare ca ajunge la grup tocmai la temperatura potrivita). Mai am mult de testat, m-am gandit inclusiv sa scot restrictoarele de debit de pe tevile de la termosifon, ca sa lucrez cu el asa cum as lucra cu un HX "veritabil" insa rezultatele sunt bune asa si fara nici cel mai mic flush si stres :) RE: Bezzera Aria - cradun - 09-03-2024 Am scos restrictoarele si s-a transformat mult in bine, e mai predictibila si temperatura grupului, normal, a crescut mult. Da, fac un flush lung la inceput de sesiune, dar, pt ca stiu foarte bine procedura de la Magica, am rezultate excelente. Cei de la Bezzera au facut o masina foarte faina, la un pret bun, care probabil, cu restrictoare, e ideala pt dark roast, iar fara, se transforma intr-o masina foarte versatila. Scoaterea a fost foarte usoara, un exemplu de inginerie eleganta. As fi vrut doar ca cei de la Bezzera sa comunice putin mai mult despre efectul restrictoarelor asupra temperaturii grupului, dar mi-ar fi rapit mie atunci placerea research-ului si a descoperirii :) |