Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Chiar nimic despre cupping ? - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Cafea (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafea)
+--- Thread: Chiar nimic despre cupping ? (/Thread-Chiar-nimic-despre-cupping)

Chiar nimic despre cupping ? - renatoa - 12-04-2023

Multa lume il practica, unii si vorbesc despre notele de degustare, dar despre procesul in sine nimic, pare a fi ceva banal, cu care ne-am nascut.

Recent, SCA a scos un white paper despre degustatori... si valoarea lor.
https://sca.coffee/sca-news/just-released-the-value-of-specialty-coffee-cuppers-sca-white-paper

Poate avem cate ceva de impartasit pe subiectul asta... pareri personale, nu vesnicele link-uri la clipuri cu diversi influenceri...

RE: Chiar nimic despre cupping ? - cradun - 12-04-2023

Vad cupping-ul ca pe o modalitate standardizata de evalua, dar mai ales de a compara cafelele. Din punctul de vedere al consumatorului care are interes de a simti note, dar nu a avut interes sa aprofundeze notiuni care tin de prajire, varietaluri, densitate, etc. nu am avut niciodata interes in cupping, il vad ca pe o procedura rezervata profesionistilor din lumea cafelei. Mai degraba as fi interesat de aprofundarea notiunilor de sensory. Stiu ca probabil gresesc si poate e dovada de ignoranta, dar deocamdata nu am gasit sensul in a face cupping...

Chiar nimic despre cupping ? - Mihai L - 12-04-2023

La un moment dat, dupa ce descoperisem cafeaua de specialitate (pana sa ma echipez de filtru), o buna vreme am baut ceva apropiat de cupping. Cafea buna, proaspat prajita si rasnita.
Metoda reluata din cand in cand, de nevoie sau just for fun.
Simti altfel cafeaua, constati ca e prajita putin prea tare, de exemplu. Sau simti note pe care nu le regasesti in V60 pentru ca poate o abordezi cu alta temperatura.

RE: Chiar nimic despre cupping ? - Vlad Soare - 13-04-2023

Mă bucur că ai adus vorba, pentru că aveam de gînd să deschid și eu o discuție pe tema asta.

Cuppingul, din cîte înțeleg, te ajută să compari două sau mai multe cafele între ele. Or pe mine, ca începător, m-ar ajuta mai mult să compar două sau mai multe preparări ale aceleiași cafele, ca să văd unde greșesc și să-mi dau seama în ce direcție să merg mai departe. Problema însă este că o comparație relevantă nu se poate face decît la aceeași temperatură. Și pînă o prepar pe a doua, deja prima s-a răcit, iar de a treia nici nu mai putem vorbi. M-am gîndit să încerc cu mai multe termosuri: preîncălzesc unul, torn cafeaua fierbinte, trec la următoarea, și tot așa, iar la final le vărs pe toate în boluri și le las pe toate să se răcească la fel de mult. Dar mi-e cam peste mînă metoda, așa că niște idei mai bune, dacă există, ar fi tare binevenite.  Blush

Prima (și singura, deocamdată) mea încercare de cupping, după videoclipul lui James Hoffmann, a fost cam așa. Am avut trei cafele. Prima fusese deja măcinată, pentru că așa o primisem, cadou, de la Barshaker la ultima comandă. Prăjită de espresso, măcinată fin, deși nu chiar de espresso, ci mai degrabă undeva la limita superioară pentru moka. Pe celelalte două, Brazilia și Etiopia de la Manufaktura, le-am măcinat atunci, pe loc, dar cu o mică eroare. De-abia o primisem pe Niche Zero și încă nu aveam nici o idee cam pe unde s-o setez. Hoffmann zice medium-coarse pentru cupping, iar eu așa am ales pe scală, însă scala lui NZ este foarte, foarte aproximativă, n-are decît o legătură extrem de vagă cu ceea ce iese pe țeavă. În consecință, măcinătura a ieșit fină, comparabilă cu a primei cafele. 
Pe scurt, concurenții au fost:
1. Miscela Neapolitan Dream de la Barshaker, prăjire espresso, măcinătură fină
2. Brazilia de la Manufaktura, prăjire medie, măcinătură fină
3. Etiopia de la Manufaktura, prăjire medie, măcinătură fină
Evident, departe de ideal, aș zice, dar na, ca primă încercare merge și-așa.  Blush

După patru minute de infuzare și încă zece minute de răcire, am gustat.
Numărul 1, amar. N-am reușit să simt nici un fel de note, nici un fel de aciditate, doar amăreală.
Numărul 2, exact la fel. Amară și atît, nimic altceva.
Însă la numărul 3 am avut un șoc. Parcă era suc de fructe, atît de aromat și de dulce era, cum nu mai pusesem niciodată pe limbă. Pînă atunci nu înțelegeam la ce se referă lumea cînd vorbește despre lucrurile astea. "Dulce"? "Fructe"? În cafea? Cum adică? Ei bine, acum am avut o revelație, parcă mi s-a luat un văl de pe față. Uaaaaau, deci asta înseamnă! Deci despre asta vorbește toată lumea! În sfîrșit am înțeles. Acum știu. Wow!

Însă problema mea, acum, este că nu mai reușesc să reproduc gustul ăla.  Sad
De două săptămîni mă joc numai cu cafeaua aia, în V60, umblînd la finețe în sus și în jos, atît pe Sette cît și pe Niche, și nu-mi iese. Cînd iese amară, înseamnă că a fost prea fină măcinătura și atunci data viitoare o fac puțin mai mare, pînă cînd ajung într-un punct în care iese foarte bună, cu gust de cafea normal, fără amăreală, fără acreală, tocmai bine, echilibrat, însă fără nici o urmă din dulceața aia fructată pe care mi-o amintesc. Iar dacă din acel punct dau măcinătura un pic mai mare, începe să iasă acră. Deci e clar că acolo e punctul optim. Dar în acel punct optim nu obțin ceea ce caut. Și-atunci ce să fac? Poate să macin mai fin decît acel punct, dar reducînd temperatura? Adică să țin supraextracția în frîu nu prin controlul măcinăturii, ci al temperaturii? O să încerc și așa. Momentan m-am luat după Hoffmann și am preparat cu apă cît mai aproape de fierbere. Să încerc oare cu 95? La fierbătorul meu, cînd zice 95 e de fapt 92 pe măsurate. Dar mă rog, asta e o discuție pentru topicul de V60, nu pentru ăsta. Blush

RE: Chiar nimic despre cupping ? - cradun - 13-04-2023

Si Sette, si Niche, sunt rasnite super pt espresso, dar care produc fines multicel. Dc reusesti sa sitezi fines-urile, posibil sa ai un plus pe dulceata si pe claritate.

RE: Chiar nimic despre cupping ? - Vlad Soare - 13-04-2023

M-am gîndit și la asta, motiv pentru care în ultimul timp am început să mă uit la rîșnițe care ar putea fi mai potrivite. Urmăresc cu interes discuția despre Sculptor și aștept cu nerăbdare reviewuri ale lui Niche Duo.
La Sette folosesc acum cuțitul S2, care teoretic ar trebui să producă mai puține fines-uri.
Totuși, mă întreb cum se face că mi-a ieșit dulceața aia fructată în cupping, în condițiile în care nu numai că tot cu Niche Zero fusese măcinată, dar mai mult, nici măcar nu fusese măcinată la granulația corectă pentru cupping. Dar cine știe, metode diferite, poate că una extrage altfel decît alta... poate că nu se pot compara. Poate că V60-ul supraextrage fines-urile mai rău decît imersia?
Cert este că nimic din V60 nu-mi dă impresia că aș avea multe fines-uri. Curge bine, am timpi totali în jur de 2:45 minute, iar patul de cafea rămîne grunjos ca nisipul, nici un pic de nămol.

RE: Chiar nimic despre cupping ? - bobitad - 13-04-2023

cupping e imersie nefiltrata, adica boabele stau in apa o perioada de timp. e un fel de french press fara press. v60 e altceva, apa curge in continuu, si de obicei e preferat pentru ca iti da mai multa aroma fata de imersie, dar este mai greu de facut si iti trebuie rasnita mai buna.

Acelasi lucru pateam si eu cand aveam Timemore C2, mai ales la Etiopii, fiindca astea sunt crescute la altitudini mai mari si se sparg, deci produc mai multe fines. de cand am zp6 zbor prin ele.

RE: Chiar nimic despre cupping ? - Mihai L - 13-04-2023

De ce ti-ar da mai multa aroma apa trecuta si printr-un filtru...?  Tongue
Procedeele difera pentru ca vorbim in primul rand de alt timp de extractie si apoi de faptul ca la V60 apa curge. La french press vorbim cred ca de 4-6 minute uzual, macinatura trebuie sa fie mai mare.

RE: Chiar nimic despre cupping ? - bobitad - 13-04-2023

habar n-am de ce. dar ca unul care a facut si/si , asa mi se pare si cred ca asta e si opinia majoritatii. ca altfel nu eram nebun sa fac v60, imi era foarte comod sa torn apa, sa o las 5 minute si gata cafeaua.

desigur ca ai si claritate mai buna, separarea aromelor si toate cele, la v60.

RE: Chiar nimic despre cupping ? - nfs01 - 13-04-2023

(13-04-2023, 15:53)bobitad Wrote: habar n-am de ce. dar ca unul care a facut si/si , asa mi se pare si cred ca asta e si opinia majoritatii. ca altfel nu eram nebun sa fac v60, imi era foarte comod sa torn apa, sa o las 5 minute si gata cafeaua.

desigur ca ai si claritate mai buna, separarea aromelor si toate cele, la v60.
Iti da alt gust datorita macinarii mult mai fine si a faptului ca in mai toate prezentarile de comoaratie la french press arunca apa la misto fara nici macar sa amestece ceva,deci la V60 ai cantar,ibric special totul cat mai exact iar in partea cealalta arunci apa si gata in sila,Hoffman in prezentarea lui nu a sesizat diferente de gust

Chiar nimic despre cupping ? - Mihai L - 13-04-2023

La imersie ai alta abordare a procesului. Acolo importanta este amestecare, astfel incat sa ai o expunere uniforma a tuturor particulelor.
La V60 trebuie turnat astfel incat apa sa fie si evacuata si sa eviti supraextractia…

RE: Chiar nimic despre cupping ? - renatoa - 14-04-2023

Cleveru' e tot imersie, si e laudat ca pentru lenesi da mai bine ca V60u'... Rolleyes
Asa e cand te iei dupa papilus populi'neticus...

RE: Chiar nimic despre cupping ? - nfs01 - 14-04-2023

(14-04-2023, 11:02)renatoa Wrote: Cleveru' e tot imersie, si e laudat ca pentru lenesi da mai bine ca V60u'... Rolleyes
Asa e cand te iei dupa papilus populi'neticus...
E ceva inutil,inutil a devenit si french press odata cu aparitia aeropress,ceea ce e de subliniat e ca daca se foloseste macinatura de french press cadeaua e vai de mama lui

RE: Chiar nimic despre cupping ? - renatoa - 14-04-2023

Inutilitatea, ca si frumusetea, e in ochii (ne)credinciosului... :D

RE: Chiar nimic despre cupping ? - Darsidius - 14-04-2023

Calitatea macinaturii este mai putin importanta la imersie, deci aeropress, clever, french press sunt bune cand rasnita e proasta.

Totodata, sunt oameni care nu doresc sa investeasca bani sau timp in drip. Pt drip iti trebuie un kettle destul de bun, care costa bani. Pt french press, aeropress, clever poti sa folosesti o oala, sau un incalzitor de apa.

Filtrele la aeropress/clever/french press (none) costa putin in comparatie cu v60. Totodata sunt cafele care nu sunt tocmai wow, adica cafele ieftine prajite intens, alea merg aruncate grosier intr-un french press lasat 7-10 minute si apoi apasat usor. Job done, o sa iasa o apa dulce cu gust de cafea.

Incearca sa bagi aceasi cafea intr-un v60 vezi ce iese.

RE: Chiar nimic despre cupping ? - renatoa - 17-04-2023

Cred ca am avut o premonitie... sa ramana cumva notiunea de cupping in amintire, pentru ca se pare ca lucrurile se vor schimba substantial... sau asa ar vrea SCA... cu noul ghid de "value assesment", care va inlocui protocolul de cupping actual, ca si sistemul de punctaj ...80-90...

https://sca.coffee/value-assessment

RE: Chiar nimic despre cupping ? - edri - 18-04-2023

Din cate inteleg, degustarea sau cupping-ul nu se desfinteaza, procedura va fi integrata in noua metodologie de evaluare a cafelei. Eu vad cupping-ul (intr-o forma simplificata), foarte util si acasa pentru invatarea, educarea  senzoriala in aprecierea unei cafele.

RE: Chiar nimic despre cupping ? - renatoa - 18-06-2024

Coffee "en rose"... cand mai nou transpunem pe un ecran ce ne soptesc papilele...

https://www.cafeimports.com/north-america/blog/2024/04/30/meet-the-coffee-rose/

RE: Chiar nimic despre cupping ? - renatoa - 06-11-2024

SCA a anuntat azi noile standarde profesionale de evaluare cupping:

https://sca.coffee/sca-news/sca-new-cva-cupping-standards

... am incurcat-o, nu ne ajungeau curcubeele, acum avem si evaluare afectiva... [emoji12]

RE: Chiar nimic despre cupping ? - neaDorel - 06-11-2024

Cum se manifesta afectiunea?

Quote:One of such sensory methodologies is the affective assessment, or impression of quality assessment,
which focuses on discovering the impression of quality of a coffee, for the various sections of the coffee cupping and as an overall.
It responds to questions such as “how much do I like this coffee?” and “does this sensory profile match the preferences of a market segment known to me?”

... si alte povesti pe aceasi tema... le gasesti in cele 3 documente atasate in pagina de mai sus.

RE: Chiar nimic despre cupping ? - Vlad Soare - 06-11-2024

(06-11-2024, 14:46)neaDorel Wrote: Cum se manifesta afectiunea?

Probabil ca la alcool. Dacă bei mult, toate femeile îți par mai frumoase. Smile

Adevarul e ca unele anaerobe au un dampf... exact ce trebuie sa dai cu ele intr-un cazan... [emoji12]

RE: Chiar nimic despre cupping ? - renatoa - 03-10-2025

Cuping de espresso... "impartirea apelor"
O noua gaselnitza cum sa te uiti crucis la cafea... sau sa te alegi cu limba despicata in doua Tongue

https://www.instagram.com/reel/DOyMHQfkwSq/

RE: Chiar nimic despre cupping ? - Vlad Soare - 03-10-2025

Oare chiar e posibil să simți două gusturi diferite, cîte unul pe jumătate de limbă? Să-ți dai seama că pe stînga e un pic mai acid decît pe dreapta, sau că pe stînga e gust de caise și pe dreapta de portocale?
Nu-mi prea vine să cred.

RE: Chiar nimic despre cupping ? - renatoa - 03-10-2025

Nu era vorba ca in crema se concentreaza toata amaraciunea ?
Atunci partea de jos logic ar fi cea cu aromele... Huh