Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Gear pentru un novice :) - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: Gear pentru un novice :) (/Thread-Gear-pentru-un-novice)

Gear pentru un novice :) - george_pfx - 30-08-2022

Salutare!

Sunt un beginner absolut in ale cafelei care s-a saturat sa tot bea posirci din benzinarii. Reusesc sa beau si cafea buna in oras, dar mai rar decat mi-as dori si cand se intampla este mai degraba o situatie sociala decat pentru a-mi satisface pofta.

Cum knowledge-ul meu despre aceasta (sper noua pasiune) chestie e aproape zero, o sa clarific doar aspecte ce tin de buget si de modul de folosire.

Estimez undeva la 20-25 de shot-uri de espresso si respectiv cam tot atatea cappucino-uri, deci sub 50 de bauturi pe luna.

Cafeaua mi-o comand si acum tot de la prajitorii (dar gata rasnita, pentru ibric). Deci probabil as spune ca in general calitate peste medie si relativ proaspat prajita.

Ca si buget, sunt adeptul regulii 80/20: cu 20% din efort obtii 80% din rezultate. Evident, numerele nu sunt intotdeauna pe acolo si depinde de la caz la caz, dar ca sa fac o analogie poate mai inteligibila: un smartphone de top cred ca costa zilele astea peste 6, 7, 8 mii de lei? diferentele fata de unul de 2000 exista cu siguranta, insa intra mai mult in zona de fineturi si de acei useri care au cu adevarat nevoie de... nu stiu, o camera super performanta in lumina slaba poate. Insa diferentele dintre unul de 2000 de lei si unul de 700 de lei sunt extrem de mari. Din experienta mea de viata, acest principiu se cam aplica la o groaza de achizitii (cu un buget rezonabil cumperi cam tot ceea ce ai nevoie, insa daca vrei sa storci cu adevarat the best of the best, asteapta-te ca bugetul sa urce nu linear, ci exponential). 

Data fiind analogia, as vrea sa stau in "bugetul 20%" si pentru primele mele scule (rasnita + espressor si poate ceva accessorii, ma gandesc la un tamper, poate si altceva? cum spuneam, sunt extrem de novice). 

Acum nu stiu exact cat ar trebui sa fie acel 20%? Oare un 2000 de lei pentru espressor si 1500 pentru rasnita? Poate mai mult? Banii in valoare absoluta nu sunt in niciun caz o problema, as putea aloca cu usurinta si 10.000 de lei, insa cum spuneam mi-as dori sa respect principiul de care va povesteam.

Apreciez orice feedback si sugestie de produse sau eventual resurse pentru un crash course tehnic in aceasta industrie.

Cele bune!

RE: Gear pentru un novice :) - bobitad - 30-08-2022

Man, asa eram si eu, acum o luna. Eu nici n-am de gand sa ma gandesc la espresso deocamdata. Mi se pare prea greu si prea costisitor. Eu as incepe cu un clever dripper, cu un aeropress, as trece si prin v60. Dar ca si sfat, vezi ca vindea cineva pe marketplace un setup cu un gagia classic pro si rasnita kinu, amandoua la 1900 ron, avea si arcul pentru 9 bari. omu il dadea in Cluj, dar poate te intelegi cu el. 

Daca esti decis pe espresso, oricum sunt colegii care sa te ajute. Dar eu am ramas masca de cat de buna poate sa fie cafeaua, cand am gustat prima mea cafea de specialitate, rasnita cu o rasnita ieftina de la timemore/c2. Deci daca ai rasnita+cafea buna, restul sunt detalii. La espresso sunt multe detalii:)

RE: Gear pentru un novice :) - dan184 - 30-08-2022

Pachetul Barista Home G-iota de la reduceri cred ca este best bang for the buck pentru nevoile tale. Daca vrei un pic mai ieftin si nu ai o problema cu datul la manivela, poti inlocui rasnita cu una manuala - Kinu Phoenix.

RE: Gear pentru un novice :) - george_pfx - 30-08-2022

(30-08-2022, 19:37)bobitad Wrote: Man, asa eram si eu, acum o luna. Eu nici n-am de gand sa ma gandesc la espresso deocamdata. Mi se pare prea greu si prea costisitor. Eu as incepe cu un clever dripper, cu un aeropress, as trece si prin v60. Dar ca si sfat, vezi ca vindea cineva pe marketplace un setup cu un gagia classic pro si rasnita kinu, amandoua la 1900 ron, avea si arcul pentru 9 bari. omu il dadea in Cluj, dar poate te intelegi cu el. 

Daca esti decis pe espresso, oricum sunt colegii care sa te ajute. Dar eu am ramas masca de cat de buna poate sa fie cafeaua, cand am gustat prima mea cafea de specialitate, rasnita cu o rasnita ieftina de la timemore/c2. Deci daca ai rasnita+cafea buna, restul sunt detalii. La espresso sunt multe detalii:)

Hai noroc si multam de sfaturi! Inteleg ce zici si nu cred ca e un sfat rau deloc sa take it easy dar pur si simplu nu am nici timpul si nici rabdarea :)) probabil daca as incepe cu niste scule ieftine si as investi mai degraba timp in studiu decat bani in echipament, peste 1 an nu as mai avea nevoie sa va intreb ce si cum. But ain't nobody got time for that sincer :)) adica mi-ar placea sa prind knowledge despre tehnica si echipamente in timp ce deja imi pot prepara ce-mi place, decat sa am inca dubii daca oare e din cauza ca am ales ceva mai de buget.

@dan184, multumesc frumos pt recomandare, sa inteleg ca te refereai la asta?

- Pachetul Barista Home G-iota - espressor PL41TEM PID + rasnita single dose G-iota DF64 + Tamper precizie Lelit 57.55 + cadou un set de cesti - 3700 lei. Optiunea cutite Titanium:  +100  lei

Nu ma gandeam ca ajung chiar la 3700 cu primele scule :)) but then again, cum ziceam mai sus, nici n-am de gand sa tot frec la ele 1-2 ani pana cand gasesc ce-mi place; totusi, cu minimele mele cunostiinte, espressorul pare din gama semiprofesionist -- sigur nu-i deloc overkill pentru un asa "guru" ca mine? :)) Rasnita imi place si ca design si ca single dose - cred ca se potriveste pentru modul meu de folosire (nu foarte multe bauturi, cum ziceam maxim 50 pe luna si maxim 2-3 pe zi).

Daca as vrea sa transport echipamentul oare ar fi vreo problema? Nu ar trebui, nu?

Nu in ultimul rand, multumesc inca o data de sfaturi si daca mai sunt colegi cu insight - please share, altfel probabil o sa merg pe sugestia lui Dan (planuiesc achizitia in ~2sapt).

RE: Gear pentru un novice :) - adrian1 - 31-08-2022

Pentru espresso în deplasare, ideal este o râșniță manuală și un espressor manual, precum Rok Espresso, Flair Classic (sau oricare în afară de Neo), Cafelat Robot. Te poți încadra în 2000-2500 de lei și rezultatele sunt foarte bune. Nu poți face spumă de lapte, sau trebuie să apelezi la o altă soluție, un french press sau nanofoamer.

Ca să transporti un espressor și o râșniță este mare bătaie de cap. Împreună au minim 15kg; trebuie să golești rezervorul de apă, să te asiguri că nu se zgârie sau se îndoaie carcasele; dacă râșnița are hopper, trebuie să ai grijă să nu se spargă. E okay să duci aparatele la casa de vacanță la începutul verii, dar nu poți să le cari în fiecare weekend.

Bugetul și atitudinea de 80/20 au fost similare și la mine. Eu am căutat un PL41TEM second-hand, cel mai ieftin acum este 1000 de lei iar media este pe la 1600-1700. Râșnița DF64 am luat-o de Black Friday cu 100 de lei mai puțin decât reducerea actuală. Față de analogia ta cu telefoanele, mai degrabă se potrivește una cu aparate foto. Rezultate bune ai cu oricare, dacă știi să le folosești, iar piața secundară funcționează bine pe o nișă atât de specializată.

Dacă insiști să cumperi ceva nou, este ok și pachetul Gaggia Classic Pro cu râșnița Lelit PL43MMI.

RE: Gear pentru un novice :) - george_pfx - 31-08-2022

Credeam ca si PL41TEM este manual dar aparent discutam de mai multe nivele de "manual" :))

Inteleg intr-adevar unde bati, adica spui de un kit cu adevarat mobil. Eu ma refeream la a le transporta de 2 ori in urmatorul an caci o sa plec din tara temporar si o sa ma intorc si bineinteles n-as vrea sa las noile jucarii acasa, mai ales dupa ce ma obisnuiesc cu prezenta lor :D

O sa studiez nitel si piata OLX dar tind sa cumpar second-hand exclusiv produse la care ma pricep foarte bine si pe care sa le pot evalua corect. Riscul de teapa e destul de mare in cazul in care nu cunosti :)) 

Ce diferente notabile ar fi intre cele doua rasnite si cele doua masini (pachetele Barista Home G-Iota vs Barista Home Classic), dat fiind contextul meu de buget/folosire/aptitudini?

RE: Gear pentru un novice :) - adrian1 - 31-08-2022

Între Gaggia Classic Pro și Lelit PL41TEM diferența principală este controlul temperaturii. Prima are termostat fix. Nu știi la ce temperatura este, vezi doar ledul de "gata" (poate a măsurat cineva regimul de lucru). Avantajul este că nu trebuie să iei în calcul temperatura și te concentrezi pe restul de variabile, doză, rație, timp, măcinare. După câteva luni vei simți lipsa controlului de temperatură. Manometrul pare important, dar te poți lipsi. Suportul tehnic, atât oficial cât și din partea comunității, este similar. Poate Gaggia are puțin avantaj în străinătate. Ar mai fi un avantaj la Gaggia că pentru grupul de 58mm se găsesc mai multe accesorii.

Lelit PL43MMI este o râșniță exclusiv pentru espresso. Nu am folosit-o, deci nu pot intra în detalii. Are cuțite conice, care au un profil de măcinare potrivit pentru espresso și funcționează ok single-dose, fără să umpli hopperul. Dezavantajul este că are ceva plastic în angrenaj.
DF64 poate fi folosită și pentru filtru, pe lângă espresso. Cuțitele plate de 64mm cu care vine sunt predominant pentru espresso, dar pot fi instalate altele cu alte profile de râșnire. Astfel devine o "platformă de upgrade". Dezavantajul este că există șanse să nu ți se potrivească.

Recent am ascultat un podcast în care David Weber spunea despre râșnița lui cu cuțite plate de $4000 (EG-1) că este ca un Lamborghini, față de râșnița lui cu cuțite conice de $2000 (Key) care este ca un Bentley GT. Concluzia ar fi că unele sunt făcute pentru precizie și celelalte pentru confort. Abia aștept să mă corecteze cineva :34:

RE: Gear pentru un novice :) - dan184 - 31-08-2022

Da, la pachetul ala ma refeream. Gaggia Classic Pro din Barista Home trebuie "mesterit" un pic pentru a ajunge la rezultate ok, de-asta nici nu l-am recomandat. In primul rand trebuie schimbat arcul pentru a duce presiunea la 9bari, trebuie facut temp surfing pentru controlul temperaturii. Multi ajung sa-si puna PID aftermarket din cauza variatiei de temperatura. Boilerul este destul de mic, poti intampina dificultati daca vrei sa faci 2 shoturi unul dupa altul plus lapte. PL41TEM are PID, boiler mai mare, control de presiune. Daca nu esti limitat de buget, eu zic ca merita sa iei Lelitul si sa nu-ti mai bati capul cu toate hackurile si upgradeurile.

Cat despre rasnite, e diferenta de la cer la pamant intre ele. Nici nu stiu daca are rost sa facem comparatia.

Multam de pareri, baieti.

Deci ca sa recapitulez, cu masinaria inteleg ca Gaggia ar fi o alegere mai buna (sau nu neaparat mai buna, cat mai potrivita) in cazul unui buget limitat + dorinta/pasiune de tweaking ca sa ajungi la rezultate similare cu Lelit-ul, plus avantajul ca gasesti accesorii mai usor pe 58 iar cele de 57 nu prea le poti refolosi. In cazul meu nu prea se aplica nici bugetul limitat, nici tweaking-ul si nici nu cred ca voi upgrada ceva in urmatorii 2 ani.

Ca rasnite, 'diferenta de la cer la pamant' inteleg ca e in favoarea DF64. Imi doresc ca rasnita sa fie evident potrivita in primul rand pentru espresso, dar daca se poate sa o folosesc si pentru ibric din an in Paste, why not, cu siguranta s-o mai gasi cate un musafir care 'bea doar la ibric' :D. Deci daca spuneti ca bifeaza si acest criteriu, pare ca e o alegere din ce in ce mai sigura.

Ar mai fi ceva de mentionat?

RE: Gear pentru un novice :) - tecsi78 - 31-08-2022

Da, as mentiona ca vei upgrada cu siguranta. :)

RE: Gear pentru un novice :) - bobitad - 31-08-2022

Pentru cate cafele o sa faci tu, as merge pe rasnita manuala, o sa-ti ia probabil 30-40 de secunde . In curand o sa fie promotia la kinu(vezi unde scrie promotii), iar  daca totul e in regula, poti sa te alegi cu o rasnita buna la super pret. Acum eu n-am rasnitele astea, dar colegii care le au pe amandoua iti pot spune daca exista o diferenta intre calitate, eu m-as astepta sa castige kinu. Si probabil sunt mai longevive decat electricele.

(31-08-2022, 13:26)tecsi78 Wrote: Da, as mentiona ca vei upgrada cu siguranta. Smile

:ag: :ag:

am inteles si ca ar fi de preferat sa schimb sita stock, ce optiuni sunt? de asemenea, vreun alt accesoriu pentru inceput? n-as vrea sa dau 10 comenzi separate :D

RE: Gear pentru un novice :) - dan184 - 31-08-2022

Sita dubla IMS/Ascaso, tamper (daca nu primesti in pachet), cantar de bijuterii precizie 0.1g (gasesti ieftin pe emag), latiera 350ml, WDT tool printat 3D de colegii de pe Marketplace, dosing funnel, portafiltru naked (optional), knock box(optional). Pt intretinere sita oarba, puly caff/cafiza, decalcifiant.

Uita-te la video-ul asta ca sa intelegi procesul de preparare. Asa iti dai seama si de ce accesorii ai nevoie.
https://www.youtube.com/watch?v=xb3IxAr4RCo

RE: Gear pentru un novice :) - Elwe - 31-08-2022

Si eu votez cu V60 pentru inceput. Eu am inceput cu espresso si dupa cateva luni am trecut la V60 si de atunci espressorul someaza.

RE: Gear pentru un novice :) - george_pfx - 13-09-2022

Va salut din nou baietii, scuzati ca n-am mai dat semn, abia am revenit din brambureala :D

@dan184 super fain videoul. Oare exista sansa sa cumpar toate accesoriile de la acelasi furnizor care vinde pachetul Barista Home G-Iota? sau, alternativ, ai cumva si niste link-uri la indemana cu cele pe care le-ai mentionat sau niste alternative pe care le recomanzi?

Cred ca sapt viitoare voi lansa si eu comanda, yay.

@Elwe -- hah, cum asa? nu ai fost multumit de el?

RE: Gear pentru un novice :) - Elwe - 14-09-2022

Nu asta am vrut sa spun, imi place espresso si-l beau cu placere atunci cand o fac doar ca V60 pot sa-l savurez ore bune si nu am baut inca espresso atat de aromat ca V60.

RE: Gear pentru un novice :) - dan184 - 15-09-2022

@george_pfx Nu stiu daca furnizorul are si accesorii. Cred ca le gasesti pe toate la Barshaker , ai si reducere de espressoman. Pentru fiecare accesoriu ai threaduri separate pe forum, in caz ca vrei sa aprofundezi. Exemplu pentru sita , cantar. Cantarul sa fie cu precizie 0.1g si cat de cat slim ca sa incapa sub portafiltru. WDT tool decent nu cred ca gasesti la Barshaker, insa poti lua de pe forum. Cu ocazia asta poti lua si un indicator sau alte accesorii printate 3D pt DF64. Restul sunt mai putin importante, vezi ce iti face cu ochiul la Barshaker.

RE: Gear pentru un novice :) - edri - 17-10-2022

(31-08-2022, 00:03)adrian1 Wrote: Pentru espresso în deplasare, ideal este o râșniță manuală și un espressor manual, precum Rok Espresso, Flair Classic (sau oricare în afară de Neo), Cafelat Robot. ....

De ce nu intra si Neo in lista? Ma gandeam ca ar fi o unealta utila pentru espresso ocazional.

RE: Gear pentru un novice :) - adrian1 - 17-10-2022

Când am citit buyer's guide am observat că de la Neo nu există o cale de upgrade până la Pro 2 și astfel nu l-am mai luat în considerare. Mă gândesc că dacă asta nu e o prioritate, atunci poate fi luat în calcul și Neo.

Eu am un Rok GC de pe olx. În vacanță la hotel a fost bun. Pentru acasă mi s-a părut multă muncă.

RE: Gear pentru un novice :) - edri - 01-11-2022

(17-10-2022, 19:31)adrian1 Wrote: Când am citit buyer's guide am observat că de la Neo nu există o cale de upgrade până la Pro 2 și astfel nu l-am mai luat în considerare. Mă gândesc că dacă asta nu e o prioritate, atunci poate fi luat în calcul și Neo.

Eu am un Rok GC de pe olx. În vacanță la hotel a fost bun. Pentru acasă mi s-a părut multă muncă.

Credeam ca e ceva functional, nu e o prioritate upgrade. Un avantaj la neo ar fi ca accepta si macinatura ceva mai grosiera. Ma gandeam sa il iau cu inca un cap de rezerva portafiltru, pentru ca atunci cand e cazul am nevoie sa fac doua espresso cat mai repede unul dupa altul. M-am gandit initial la doua Cafflano, pare mai eleganta solutia cu Neo, la un pret apropiat de cele doua cafflano. Acum ma uit si la Rok ;) vad ca a re adaptor pentru doua cesti. Care face espresoo mai aproape de un espresso adevarat, Flair sau Rok?