Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Materiale constructie espressor - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: Materiale constructie espressor (/Thread-Materiale-constructie-espressor)

Materiale constructie espressor - Boggy - 29-08-2022

Buna,

La cerinta apriga a sotiei am fost pus sa caut un espressor prin care apa fierbinte sa nu treaca prin conducte de plastic (inclusiv capatul de spumare pentru lapte).

In documentarea mea pentru alegerea unui espressor am ajuns si pe acest forum. M-am gandit sa cer si ajutorul vostru. Am folosit functia de search, ca sa nu citesc chiar tot forumul, insa nu am gasit nici un thread legat de materialele folosite in constructia unui espressor.

Din documentarea mea de pana acum am descoperit urmatoarele, care par a fi generalitati legate de producatori, insa daca stiti modele specifice care ar indeplini cerintele din introducere va rog sa ma directionati catre ele:
Lelit (PL42EMI ca-i mai ieftin decat cel cu TEMD) are biler de cupru si toate conductele de metal.
Gaggia Clasic boiler de aluminiu, conducte de metal.
Beville - conducte de plastic
Philips, DeLonghi, Nespresso sau orice altceva din categoria appliances au conducte de plastic si am renuntat sa ma uit chiar la toate pentru ca-s si multe modele.

Totodata rezultatul final al cautarilor ar trebui sa fie un setup cu ajutorul caruia pot face un capuccino sau un latte care sa satisfaca pretentiile sotiei legat de materialele prin care trece apa calda.
Daca aveti si recomandari de espressoare care necesita rasnita separata (modelul Lelit PL42EMI are incorporata) va rog sa-mi recomandati si ceva accesibil, daca se poate. Nu ma deranjeaza daca e manuala, atata timp cat este ieftina.
Un alt aspect de care sa tineti cont ar fi ca gustul nu este unu asa pretentios din moment ce o sa folosesc mult lapte si eventual ceva indulcitor.

PS: Un alt factor care trebuie luat in considerare este ca n-as vrea sa ocupe prea mult spatiu (30-40 cm latime pe blatul de lucru)

Va multumesc.

RE: Materiale constructie espressor - Darsidius - 29-08-2022

Eu cred ca nevasta nu mai doreste nimic dupa ce vede ca o sa cheltui ±1000 euro pe rasnita si espressor.

Daca o sa desfaci o pompa vibratoare, o sa vei ca in interior o sa gasesti plastic. Dejeaba sunt conductele de metal daca pompa e cu plastic al interior. Exista plastic care se foloseste in medicina. Deci excluderea tuturor elementelor de plastic este hilara.

Espressor fara rasnita buna nu se poate, o rasnita buna incepe de la 200 euro manuala (kinu) la 400 euro electrica (g-iota) dupa ce iei rasnita te uiti la espressor.

Materiale constructie espressor - umarianos - 29-08-2022

A specificat că nu vrea apa CALDA(FIERBINTE) + plastic, deci vasul rezervor, pompa vibra și tot ce este la temperatura camerei pot fi din plastic.

Dorești ceva nou sau second hand ?

Materiale constructie espressor - Mihai L - 29-08-2022

Problema insa e alta: nu ai inteles cum e cu cafeaua, pentru ca insisti totusi pe indulcitori si lapte…
Ai cafea buna si insisti sa o strici. [emoji23]

Cu lipsa de spatiu poate fi o problema, aici poate mai degraba mergi pe V60/Aeropress in loc de espressor.
Mai bine incearca sa vezi ce gust are cafeaua preparata corect si te decizi ulterior ce ti se potriveste mai bine ca obiceiuri si spatiu.

@Darsidius: Nu cred ca trece apa fierbinte prin pompa…

RE: Materiale constructie espressor - adrian1 - 29-08-2022

Orice espressor serios va satisface cerinta cu plasticul, adica Gaggia Classic Pro si Lelit PL41TEM sau mai scumpe. Cred ca este mai degraba o confuzie venita din dorinta de a avea ceva bine facut (combinat cu vreun articol citit).

Eu am DF64 si PL41TEM pe un blat de 37cm si este foarte inghesuit, in sensul ca pun cutia de zat in dulapul de sub blat. Cred ca Mignon Specialita este mai mica decat DF64, iar si mai mici ar fi Arco 2-in-1, Lagom Mini, sau o rasnita manuala.

RE: Materiale constructie espressor - Boggy - 30-08-2022

(29-08-2022, 16:48)umarianos Wrote: Dorești ceva nou sau second hand ?

Nou.
Quote:Ai cafea buna si insisti sa o strici.

Gusturile nu se discuta. Imi doresc totusi gustul de capuccino sau latte de la cafenele, dar facut acasa. Nu stiu daca cu V60/Aeropress obtin acelasi lucru.
Quote:Mai bine incearca sa vezi ce gust are cafeaua preparata corect si te decizi ulterior ce ti se potriveste mai bine ca obiceiuri si spatiu.

De la gust am plecat si ce caut eu este gustul de capuccino sau latte.

Quote:Orice espressor serios va satisface cerinta cu plasticul, adica Gaggia Classic Pro si Lelit PL41TEM sau mai scumpe. Cred ca este mai degraba o confuzie venita din dorinta de a avea ceva bine facut (combinat cu vreun articol citit).

Dupa cum ziceam si in postul initial, din ce am descoperit eu pana acum, cele de la Gaggia au boilerul de aluminiu si am si acolo un red flag din partea sotiei si sa ma orientez catre ceva fara. Nu e neaparat doar sa fie bine facut pentru ca oricat de bine facut ar fi calcarul tot se depune si timpul tot altereaza rezultatul final.

Materiale constructie espressor - Mihai L - 30-08-2022

(30-08-2022, 11:35)Boggy Wrote:
Quote:Ai cafea buna si insisti sa o strici.

Gusturile nu se discuta. Imi doresc totusi gustul de capuccino sau latte de la cafenele, dar facut acasa. Nu stiu daca cu V60/Aeropress obtin acelasi lucru.

Quote:Mai bine incearca sa vezi ce gust are cafeaua preparata corect si te decizi ulterior ce ti se potriveste mai bine ca obiceiuri si spatiu.

De la gust am plecat si ce caut eu este gustul de capuccino sau latte.

Insist totusi pentru ca se poate ori sa ai o dezamagire daca te uiti sa ai acelasi gust obtinut in cafenelele obisnuite, unde ai o cafea proasta si arsa, ori sa ai o revelatie si sa iti schimbi opiniile.

Diferenta dintre cafeaua de specialitate si cea uzuala nu poate fi povestita. Cafeaua nu trebuie sa fie amara decat daca este arsa sau prost pregatita - supraextrasa.
De ce ai adauga zahar sau indulcitori???

RE: Materiale constructie espressor - adrian1 - 30-08-2022

In prima postare ai mentionat doar plasticul, cu care sunt de acord, pe termen lung tevile de plastic nu sunt de incredere cand sunt expuse la temperatura si presiune.

"Aluminiul daunator" este un mit, insa nu am la indemana un link. Intr-adevar acele recipiente de aluminiu oxidate se curata greu si sunt inestetice. Calcarul se depune si pe inox, sticla, portelan, plastic, pe orice.

Nu esti primul care vrea boiler de inox, dar trebuie sa ai buget pentru asta. Lelit Mara X are boiler din inox. Ar mai fi Ascaso si Bellezza https://www.tastecrafters.ro/espressoare-manuale?o=price-asc (eu as alege Bellona, e potrivita pentru cerintele tale).

Cat despre gust, noi promovam cafeaua de specialitate. Ca sa ne aliniem la gusturi, ai putea sa ne spui ce cafenea din Iasi ai vizitat si daca ti-a placut. Ai exemple aici https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Cafenele-Ia%C8%99i

RE: Materiale constructie espressor - Boggy - 14-09-2022

(30-08-2022, 12:34)adrian1 Wrote: In prima postare ai mentionat doar plasticul, cu care sunt de acord, pe termen lung tevile de plastic nu sunt de incredere cand sunt expuse la temperatura si presiune.
...
Nu esti primul care vrea boiler de inox, dar trebuie sa ai buget pentru asta. Lelit Mara X are boiler din inox. Ar mai fi Ascaso si Bellezza https://www.tastecrafters.ro/espressoare-manuale?o=price-asc (eu as alege Bellona, e potrivita pentru cerintele tale).
...

Scuze de raspunsul intarziat. Am deschis acest thread doar in ideia ca mai sunt si alte persoane stresate de materialele din care este facut un espressor.

Din recomandarile tale, Belleza Bellona are teava de plastic pentru abur.

Ca sa scurtez cautarile, am mers pe un Lelit PL042TEMD. Decizia pentru acest model a fost in urma unui cumul de factori: buget, materiale, spatiu, mod de utilizare (99% bauturi pe baza de lapte).

PS: O corectie ar fi ca boilerul la Lelit este din alama.

RE: Materiale constructie espressor - renatoa - 14-09-2022

Daca esti cu adevarat stresat de ce e prin maruntaie, ai inceta sa mai cauti solutii care presupun recipiente inchide, din orice material o fi. 
Singurele care prezinta incredere sunt cele care nu au apa deloc in nici un ungher atunci cand nu sunt folosite, si se alimenteaza cu apa proaspata la fiecare preparare.

RE: Materiale constructie espressor - zildan - 16-09-2022

Nu sunt fan teflon & co dar e clar ca multi dintre utilizatorii espresoarelor confunda tigaia cu conducta de la pompa la boiler.
E ok daca ati vazut Dark Waters (2019), doar ca in espresor nu ajunge teflonul la sute de grade.