Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Râșnița Lagom mini - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite)
+--- Thread: Râșnița Lagom mini (/Thread-R%C3%A2%C8%99ni%C8%9Ba-Lagom-mini)



Râșnița Lagom mini - Alex112 - 18-01-2022

Salut! As vrea sa fac upgrade la o râșnița electrica (momentan folosesc un timemore c2 cu un fel de stepless improvizat) si aceasta mi-a facut cu ochii. E vorba de un lagom mini de la option-o. Pe langa aspectul senzațional, plusul pentru mine e dimensiunea. Stau in camin pe perioada facultății si spațiul necesar pentru o rasnita mare vine cu prea multe sacrificii. Pana acum am trecut peste opțiunile urmatoare: df64, un mazzer second modificat la doserless (second e foarte profi, mai ales cu niste 3d-printuri, am renuntat doar din cauza dimensiunii) sau o eureka manuale modificata la single dose. Acum vine întrebarea de baza: merita rasnita aceasta 380 dolari pentru ce oferă (optiunea de 48mm)? Nu o sa am in viitor nici o problema sa ii schimb motorul pe cand se va arde, iar cat despre gust, am inteles ca este destul de aproape de niche zero cand e setată cum trebuie, nu ca as putea sa imi dau seama oricum asa de repede. Fac 2-3 cafele pe zi, cat despre preferințe, chiar nu ma pot pronunța inca. Espressorul folosit este un lelit Anna, achiziționat acum 1 luna, care pana acuma m-a lasat usor impresionat. Multumesc in avans!


RE: Râșnița Lagom mini - RazvaNNN - 18-01-2022

din reviewurile vazute pe yt pare ca este doar numele de ea. nu poti rasni pentru espresso daca pui toate boabele o data...:

https://www.youtube.com/watch?v=zKNLyciDLoA la 14:30

https://www.youtube.com/watch?v=4_lMdx-VsCc&ab_channel=DanielSmith

Eu as evita pe cat posibil. din ce ai enumerat tu, in bugetul ala, df64 ar fi cea mai buna optiune daca vrei single dose


RE: Râșnița Lagom mini - Alex112 - 22-01-2022

Multumesc, cred ca aveam nevoie de cineva sa zica asta. M-a vrajit putin prea mult aspectul si mărimea. Cred ca pana la urma df64 va fii, cea mai buna varianta, si probabil nu va fii înlocuită pentru multa vreme (eventual un upgrade la ssp-cand o sa imi pot da seama de diferenta).


RE: Râșnița Lagom mini - tecsi78 - 13-09-2022

Au facut niste upgrade-uri plus ca sunt din nou disponibile:

“Starting July 2022, we have also updated the motor/gear component using reinforced gears to allow the Mini to handle even more demanding espresso applications (e.g. light roasts).”

Pare o rasnita de luat in calcul, chiar cu un timp de rasnire de 45-60s, Hedrick cica prefera gustul espresso fata de cel realizat cu Niche; tot de la el citire:

[Image: Jw5Lasm.jpg]


RE: Râșnița Lagom mini - renatoa - 13-09-2022

Deci s-ar zice ca la 200 rpm macina oarecum "manual", dupa cum am povestit aici.
Mai bine ca 300, si nu pentru ca 200 e mai mic ca 300, ci pentru ca la 300 era "twilight zone".

Cu motorul e optimism cam mare... Arco are 200W si tot le suna unora ca isi da duhul...
Noroc cu turatia mica, care mai compenseaza... caci cuplul = putere / turatie


RE: Râșnița Lagom mini - tecsi78 - 13-09-2022

Timpul trece, review-urile “vine”…  Rolleyes


RE: Râșnița Lagom mini - tecsi78 - 13-09-2022

“Motor
DC motor, rated for >600 hours (or >1,200 kg coffee at filter grind setting)”


RE: Râșnița Lagom mini - Darsidius - 13-09-2022

Decat asta mai bine sptk38 aia are 110 rpm si face mai bine in brew decat lagom mini. 

SPTK38 are cutite de comandante cu 110 rpm, bomba.

https://58espresso.com/products/sptk-38g?variant=41634375958720

Are Lance review la ea, pe modelul actual vine un acumulator mai mare si nu se mai blocheaza in zona espresso. plus am inteles ca shippingul dureaza putin.




RE: Râșnița Lagom mini - tecsi78 - 13-09-2022

Pentru espresso cum e?


RE: Râșnița Lagom mini - Darsidius - 14-09-2022

Asta nu stiu sa-ti zic. De obicei lumea nu prea prefera cutitele tip comandante in espresso (functioneaza) insa au o claritate putin mai mare, decat ceva clasic. Plus nu e vorba doar de cutite ci si de low rpm, low rpm fac o macinatura mai uniforma, si o sa macini mai fin si atunci ai alt gust, poate nu e cea ce te astepti de la un espresso.

Si mai e o treaba, cred ca dureaza 60 sec sa macine 18g, daca tragi 2 duble diminieata ai 2 minute de zgomot puternic si asteptat mult, zic asta pentru ca si cu o kinu manuala dureaza un pic mai putin de 60 sec per shot.


RE: Râșnița Lagom mini - tecsi78 - 14-09-2022

Ca si idee, vanez ceva de genul acesta, cutite conice cu rpm mic, vreau si corp si claritate; problema cunoscuta la rasnitele cu cutite conice clasice e ca taie destul de mult din notele “inalte”. Totodata, vreau o electrica si daca timpul de macinare ar fi singurul inconvenient, sa zicem, l-as sacrifica de dragul rezultatului (mult) dorit.

Intrebare, la polul opus, rasnita single dose cu cutite plate si rpm mare nu ajuta in obtinerea de mai mult corp prin producerea de mai mult fines?


Râșnița Lagom mini - Mihai L - 14-09-2022

Mai mult fines te duce in supraextractie.
La espresso te ajuta la formarea pucului, la brew nu e cazul.


RE: Râșnița Lagom mini - renatoa - 14-09-2022

(14-09-2022, 09:34)tecsi78 Wrote: ...vanez ceva de genul acesta, cutite conice cu rpm mic, ... Totodata, vreau o electrica ...

O manuala de incredere, de care stii deja ce poate, electrificata cu o scula electrica ar fi raspunsul imediat si evident, in loc sa astepti la mila pietei.


Râșnița Lagom mini - Mihai L - 14-09-2022

E vorba si de cum arata ansamblul la final. Una e sa arate ca in garaj si alta ca in cafenea si sa-ti bucure ochiul…


RE: Râșnița Lagom mini - renatoa - 14-09-2022

Daca bucuria ochiului si "tanara sperantza" de brew ajunge sa fie o conica de 38... 

Pentru Commandante exista deja motorizari "de firma", de mult, dinainte de ARco, nu pare sa fie coada la comenzi. Una a si inchis... Confused


RE: Râșnița Lagom mini - renatoa - 14-09-2022

(14-09-2022, 09:34)tecsi78 Wrote: ...vreau si corp si claritate...

Nu sunt contradictorii cerintele astea ?  Confused Huh


RE: Râșnița Lagom mini - tecsi78 - 14-09-2022

(14-09-2022, 14:40)renatoa Wrote:
(14-09-2022, 09:34)tecsi78 Wrote: ...vreau si corp si claritate...

Nu sunt contradictorii cerintele astea ?  Confused Huh

Pai, na… Smile De aceea am ajuns la Lagom Mini, in speranta ca o conica cu rpm mic mi-ar putea aduce acel compromis.

Atom imi livreaza extrem de bine dar avand mai multe cafele in acelasi timp, ma limiteaza si de aceea ma uit dupa un “single dose”.

Sau poate Lagom P64, plate cu rpm variabil, dar asta e alt topic deja.


RE: Râșnița Lagom mini - renatoa - 14-09-2022

Cerem prea mult de la rasnita sa faca pentru noi... cand de fapt noi ar trebui sa avem si la rasnire un "cod 4M" ca si la espresso...
La brew cernerea ar trebui sa devina un fact of life, nu sa cautam in pustii cutitele care sa separe fines-urile... de milenii orice moara de cereale are doua mecanisme distincte: o parte de zdrobire, si o parte de separare, minim 2 etaje cu site, una pentru taratze si alta pentru finetea dorita, de la 000 la 1xxx.
Noi ne iluzionam ca un singur mecanism ar putea face asta dintr-un foc, si eventual mai bine...

Alt aspect aproape inexistent din forumuri... ne stresam pana la epuizare cu partea fina, dar pleava ? taratzele adica...
La espresso fines-urile "leaga pucul"... la brew ce vedem in poza il dezleaga, ca sa folosesc antonimul...
Credeati ca channeling e evil... pai ce se vede acolo creeaza canioane, nu canale !
A deranjat pe cineva pana acum asta? nu am prea remarcat in discutii...
Pe mine a inceput sa ma sacaie suficient ca rutina de preparare la brew sa includa acum o faza de suflare a plevei, rezultand ce se vede. Asa, pentru linsitea mea sufleteasca, ca probabil nu simt in ceasca mare diferenta  Tongue


Râșnița Lagom mini - Mihai L - 14-09-2022

?
Pai tocmai ca la brew nu permite trecerea. Partea de fines are exact aceeasi manifestare ca la espresso, blocheaza apa sa treaca foarte repede prin macinatura “standard” (cea intentionata) prin blocarea “canioanelor”.


RE: Râșnița Lagom mini - Darsidius - 14-09-2022

Partea de fines la brew se duce spre fund si se depune pe hartie. In functie de grosimea si porozitatea hartiei, sau ceva termen numit capacitate de filtrare (adica dupa ce se umple cu X cantitate de fines nu mai filtreaza ci se blocheaza) iti apare fenomenul de curgere inegala prin patul de cafea si hartie.

La kinu rasnesc orice cafea fara WDT si toata pleava se aduna pe cutit, ii aplic o lovitura pe chiuveta sau o pensula si gata. De asemenea fines se lipesc de recipientul de plastic pe margine, cu o miscare de degete se sterg si alea deasupra chiuvetei.


In functie de ce rasnita ai, se ajusteaza metoda de turnare, temperatura apei, mineralizarea apei, cate turnari, de la ce inaltime etc. Nu ai cum sa faci brew la fel cu aceleasi tehnici cu un kinu/comamandante si o rasnita cu ssp (gen ode cu ssp mp).
La brew nu se aplica nici o presiune pe puck sa curga apa prin el, decat presiunea gravitationala, asa ca la cea mai mica problema aparuta la conul de filtrare al hartiei ai deja curgeri inegale, care extrag mai mult sau mai putin parti ale pucului. La fel poti sa faci si daca torni prost.

La espresso nu mi se pare maicomplicata treaba, insa la brew, mai ales la drip e foarte complicat de adus in parametri ideali o cafea sa scoti tot din ea. Mult mai rapid imi fac treaba cu fellow duo steeper sau cu clever dripper (adica o imersie).

Si mai e o treaba, consistenta si repetabilitatea. Multe cafele produc mai mult fines, altele mai putin. O tehnica buna explicata de standout in video lor pe youtube este cum sa faci brew cu cafele ce produc fines (ethiopia, bob mic) sau cafele care nu produc mult fines (kenya, columbia anaerobic). Ei abordeaza un tap dupa swirl dupa ultima turnare de apa. Acel tap compacteaza patul de cafeaca sa mai inchida din canalele formate, insa acel tap nu este indicat cafelelor care curg greu si se infunda (ethiopia).

Am bagat espresso 7 ani hardcore, intalniri in 5-6 oameni, testat aparatura, tras espresso (de la 30 shoturi in sus) si am citit multe, insa drip brew mi se pare mai greu de stapanit la perfectiune, sunt mai multe variabile si fiecare are impact masiv.