Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
O noua pasiune - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Comunitatea de espressomani (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Comunitatea-de-espressomani)
+--- Forum: Prezentare useri si echipament (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prezentare-useri-si-echipament)
+--- Thread: O noua pasiune (/Thread-O-noua-pasiune)

Pages: 1 2


O noua pasiune - chitsro - 20-06-2013

Salut,

Fiind un impatimit de cafea de ceva timp,niciodata nu am incercat sa aprofundez aceasta pasiune.Pana acum o luna ma multumeam cu o cafea bauta in oras la o cafeanea oarecare sau si mai rau acasa ma "tratam" cu celebrele pastile de la nesscafe dolce gusto acasa si totodata incercam sa gasesc un loc inedit in care s-o beau,fiind o terasa in oras sau una cu o privileste impunatoare(in jurul unui lac,undeva la munte,sau doar o cladire inalta la etajul 18 -18 lounge).
Bine,destul cu vorbaria acum sa va prezint si aparatura destul de modesta zic eu ,dar pentru inceput imi satisface nevoile:

Philips Saeco 8233
Pitcher 350 ml -cred ca e de Saga profesional
2 shoturi a cate 35ml in speranta de a controla cat mai bine extractia-aka 60 ml/25 de secunde

As vrea sa urmeze:
-o rajnita manuala -Hario mini sau una cu un recipient mai mare (nu imi amintesc cum se cheama) -dar asta in viitor pentru ca bugetul este limitat.
-un set de cani pentru latte de calitate
-un "nice to have" termometru pentru pitcher

Vreau sa spun ca in ultima luna am consumat :
250 grame cafea Starbucks (Verona dark)
100 grame-Cafea Avedis Carabelaian Forte (delicatese florescu)
200 grame -Cafea Irma Torres Matinal(delicatese florescu)

Astazi de dimineata am terminat-o ,deci trebuie sa ma aprovizionez...cel mai probabil de la Sarkis.


RE: O noua pasiune - Pascalau - 20-06-2013

Sa le stapanesti sanatos.
Cu un Saeco ca al tau am inceput si eu... Pun pariu ca in maxim un an il vei schimba cu ceva mai bun.


RE: O noua pasiune - chitsro - 20-06-2013

Multumesc Pascalau,In mod sigur daca voi avea buget il voi schimba..

Aveti idee cum se decalcifica corect acest model?Cu solutie speciala? sau sare de lamaie urmand metoda din link?
http://www.espressoman.ro/nu-neglijati-decalcifierea-espressorului/


RE: O noua pasiune - axy76 - 20-06-2013

(20-06-2013, 11:43)chitsro Wrote: Multumesc Pascalau,In mod sigur daca voi avea buget il voi schimba..

Aveti idee cum se decalcifica corect acest model?Cu solutie speciala? sau sare de lamaie urmand metoda din link?
http://www.espressoman.ro/nu-neglijati-decalcifierea-espressorului/

Cand am avut acest model am utilizat solutie de la Saeco. Am luat de la altex. Procesul in sine este simplu.


RE: O noua pasiune - Silvio - 20-06-2013

Aveti idee cum se decalcifica corect acest model?Cu solutie speciala? sau sare de lamaie urmand metoda din link?

Dupa aproape doi ani de utilizare a acestui model, timp in care l-am decalcificat la inceput cu solutie de la saeco, am renuntat, si am trecut la o mentenanta bazata pe utilizarea exclusiva a apei bucovina, si odata la trei luni pe folosirea sarii de lamaie, ca inlocuitor al decalcifiantului din comert
Eu am ales sarea de lamaie, deoarece dupa fiecare decalcifiere cu solutie saeco, simteam un gust de chimicale in prima cafea, in ciuda unei clatiri abundente

(20-06-2013, 10:06)chitsro Wrote: acum sa va prezint si aparatura destul de modesta zic eu ,dar pentru inceput imi satisface nevoile:

un sfat sincer si dezinteresat: schimba portafiltrul, sau modifica-l, pt a nu mai folosi combinatia neinspirata de materiale


RE: O noua pasiune - chitsro - 20-06-2013

mai exact? ce sugestie ai?habar am ce portafiltru se potriveste ...Daca ai vreo recomandare privind o extractie corecta /tehnica de frotare chiar te rog..m-ar ajuta de la cineva care are experienta pe acest aparat..


RE: O noua pasiune - Pascalau - 20-06-2013

Vezi aici. Macar taie portafiltrul dupa cum vezi in postul 50.


RE: O noua pasiune - Silvio - 21-06-2013

Cu ajutorul unui pf naked, si o rasnita buna, se pot obtine extractii frumoase.....eu obtin de fiecare data, la servici, din 14 g de cafea cate 60 ml in 25 sec, cu o crema consistenta. In schimb, la spumarea laptelui nu pot sa afirm ca sunt multumit de ce obtin....e mai mult spuma, decat o microspuma cremoasa, de aceea nu prea folosesc functia de steamer.
O sa revin si cu poze, pt a-mi intari afirmatiile


RE: O noua pasiune - chitsro - 21-06-2013

multumesc pt informatii,daca vrei vreodata sa vinzi rasnita manuala eu te pot ajuta Smile


RE: O noua pasiune - chitsro - 21-06-2013

am cumparat cafea gata rajnita de la PJ si imi blocheaza pompa,am incercat sa pun si mai putin si abia daca picura. sugestii?

am uitat sa mentionez ca a fost prajita astazi

acum imi dau seama cat de importanta e rasnita


Re: O noua pasiune - nickso - 21-06-2013

Nu mai cumpara rasnita...
Pe cea pe care ai luat-o...fa-o la ibric..sau depresurizeaza pf si mai incearca o data...


RE: O noua pasiune - Lyvyoo - 21-06-2013

De ce sa nu mai cumpere rasnita? Smile


RE: O noua pasiune - chitsro - 21-06-2013

probabil se referea la cafea rasnita..


Re: O noua pasiune - nickso - 21-06-2013

Smile
Nu am diacritice...Angel

Cafea rasnita...


RE: O noua pasiune - chitsro - 21-06-2013

Mda ,deci imi trebuie rasnita .Daca se iveste un Hario Mini ,Skerto Sh ..Daca nu mai astept un pic si imi voi cumpara noua,am vazut o rasnita la bursa dar e 400 de ron...prea mult pt bugetul meu...Intre timp am curatat espresorul cu sare de lamaie ,am umblat si la cantitate si a inceput sa curga ,mai incet dar curge..totusi extractia nu cred ca e ok pentru ca imi ramane noroi in pf si gustul cam acru..am exersat putin si cu frotarea(am facut cam 5 6 cafele pe care le-am aruncat ) ,mi-a iesit mai ok laptele fara plastic...are presiune mai mare..


RE: O noua pasiune - chitsro - 23-06-2013

Pana la urma am fost ieri la magazinul lui Sarkis si am cumparat 200 de grame de Amore macinata mai grosier,a inceput si laptele sa-mi iasa mai cremos -am scos plasticul de la panarello si aburul are presiune mai mare ,o sa caut pe viitor sa schimb plasticul respectiv cu o bagheta mai ok..Inca simt nevoia de o rasnita ,chiar si acum curge prea repede..mai incercam....


RE: O noua pasiune - sorin2505 - 23-06-2013

(23-06-2013, 12:52)chitsro Wrote: ,chiar si acum curge prea repede..mai incercam....

Pana rezolvi cu rasnita, daca curge prea repede, incearca sa tampezi o idee mai tare. (foloseste un cantar ca sa vezi cat de tare tampezi)


RE: O noua pasiune - radudani - 23-06-2013

poate maresti mai bine doza si acorzi o importanta mai mare distributiei; inainte de tampare, dar si cu tamparea;

putin despre tampare, IMO:
timpul de extractie este influentat in primul rand de doza si de macinatura, cu conditia ca sa se faca mereu o distributie buna in sita; rolul tamparii este esential, dar nu in influientarea duratei extractiei, ci in imbunatatirea/egalizarea distributiei: in special, prin oferirea unei suprafete nivelate si a unei grosimi egale a pucului;
cand, in urma unei tampari insistente, se imbunatateste extractia, este foarte probabil sa fie vorba de eliminarea unor conditii de channeling (de ex. prin compactarea unor zone de potentiale fisuri);
in faza de preinfuzare, pucul se umezeste si se umfla, ceea ce conteaza nu e forta cu care s-a tampat, ci cat de uniform e distribuita macinatura pucului;
o tampare in forta ar avea efect datorat fortei, daca ar reusi sa continue ceea ce a facut rasnita, adica sa zdrobeasca mai departe particulele macinate Smile
o distributie buna a unei macinaturi bune se verifica intr-o extractie... fara tampare! fara a face din asta un obicei - e mult mai greu oricum Smile

fluxul mare e cel mai probabil datorat channeling-ului; cu o cafea prost rasnita aproape ca nu poti scapa de el;

putina rasfoire youtube a WBC, sa zicem Matt Perger australianul de pe locul II din acest an, si esti uimit de finetea cu care se face tamping-ul (si multe altele pot fi motive de uimire!); de fapt, se face cu degetele in jurul bazei tamper-ului, ca sa simti egalizarea distributiei pucului; nu se face din umar si bicepsi Smile


RE: O noua pasiune - Silvio - 25-06-2013

Dupa cum afirmam intr-o postare recenta, precum ca "O sa revin si cu poze, pt a-mi intari afirmatiile", pun o poza cu un shot obtinut la birou, dintr-un chocolat, unde peste cele 14 g de cafea am pus si 3 g de zahar, asa cum am citit pe un site (nu mai stiu care) asa cum se obisnuieste intr-o nu stiu care cafenea din Italia.......primele doua sec le-am lasat sa curga in tava.ce am obtinut din 25 sec si 60 ml (cescuta lavazza din imagine este de 60 ml)


Re: O noua pasiune - nickso - 25-06-2013

De ce ai lasat primele doua secunde sa curga in tava? Arata bine dar ce gust are?


RE: O noua pasiune - sorin2505 - 25-06-2013

(25-06-2013, 21:21)nickso Wrote: De ce ai lasat primele doua secunde sa curga in tava?

In primele 2 sec. curge cea mai amara cafea Wink
Incearca, pune o lingura si gusta Big Grin


Re: O noua pasiune - nickso - 25-06-2013

Nu am incercat insa am mai auzit asta... Smile
Ma gandeam ca poate are vreo legatura cu zaharul...oricum maine dimineata, daca nu uit si nu ma trezesc prea tarziu, incerc si eu cu putin zahar deasupra...Big Grin desi in ultima vreme am cam baut fara...


RE: O noua pasiune - sorin2505 - 25-06-2013

(25-06-2013, 21:53)nickso Wrote: am mai auzit asta... Smile

A explicat Raducarutasu undeva intr-un post. Eu am incercat si m-am convins, dar din pacate dimineata sunt prea adormit ca s-o separ Wink

Chestia cealalta, cu zaharul n-o stiam, o sa incerc si eu.


Re: O noua pasiune - nickso - 26-06-2013

Desi aseara nu ma lua somnul si am adormit foarte tarziu si, bineinteles, m-am trezit mult mai tarziu decat trebuia, am pus si zahar deasupra pucului si am si lasat sa curga in tavita vreo doua secunde...

Ca si concluzie...a fost buna...diferita de pana acum desi, sa fiu sincer, in afara de o aciditate foarte placuta, nu as sti sa mai identific alte diferente. Ce-i drept nu au fost singurele modificari facute...in urma unui filmulet de aici de pe forum, cu un campion barista, am inceput sa rasnesc mai fin si sa tampez mai usor, dupa ce bat pf de cateva ori de masa, cu accent pe paralelismul dintre suprafata pucului si fundul sitei. Curgerea este mult mai constanta decat pana acum....si de la shot la shot si in timpul lui...mai experimentez...Angel


RE: O noua pasiune - chitsro - 26-06-2013

zahar in portafiltru?


Re: O noua pasiune - nickso - 26-06-2013

Dap...interesant e ca nu am simtit cafeaua dulce ca si cand as fi pus zahar in ceasca...


RE: O noua pasiune - Silvio - 26-06-2013

(25-06-2013, 21:21)nickso Wrote: De ce ai lasat primele doua secunde sa curga in tava? Arata bine dar ce gust are?

La acest aparat (PS 8323), obisnuiesc sa las in primele 2-3 sec sa curga in tava pt a-i lua din aciditate.....dupa cum vazut intr-un grafic pe home-barista (s-a scris si aici, parca raducarutasu imi aduc aminte ca procedeaza asa), dintr-un interval de 25-27 sec, primele 2-3 sec sunt cele in care aciditatea se revarsa cel mai puternic in ceasca.
Dar nu este o regula pt mine.....acasa, la celalalt aparat spre exemplu, cand doresc sa prepar capuccino si nu numai, las sa curga tot in ceasca, si fara zahar in pf


RE: O noua pasiune - Lyvyoo - 26-06-2013

In general schema asta este pentru amareala. Daca nu preferi aciditatea schimbi cafeaua sau ridici temperatura.


Re: O noua pasiune - nickso - 26-06-2013

Inca nu pot sa umblu la temperatura dar...arduino e pe drum.

Acum am salvador de la sarkis si sunt absolut incantat...desi inca nu am cuvintele necesare sa o descriu (le-am lasat in ceilalti pantaloni) nu am observat o diferenta notabila intre shotul de dimineata, care a curs 2 sec in tava, si cel de la pranz care a fost complet in ceasca...dar, ce-i drept, dimineata eram cam buimac...


RE: O noua pasiune - chitsro - 03-07-2013

De azi, cu bunavointa unui coleg de la munca am si un Hario Mini Mill pentru cateva zile,din pacate nu am deloc cafea,am reusit sa termin 230 de grame de Amore in 10 zile,e mult?Deja la munca nu mai pot bea cafea si mi am comandat un "french press" de pe net si tre' sa ajunga in urmatoarele zile Big Grin ..astept cu nerabdare degustarea de sambata pentru a cunoaste oamenii din "comunitate" si poate noi arome de cafea (urmatoarea e chocolat Big Grin)