Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Flair Espresso - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare)
+--- Thread: Flair Espresso (/Thread-Flair-Espresso)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: Flair Espresso - renatoa - 18-03-2021

(18-03-2021, 02:56)sochaux_ Wrote: E o metodă foarte cunoscută deja printre utilizatorii de Flair mai pasionați.
...

Cunoscuta, dar nepostata... = necunoscuta Smile

RE: Flair Espresso - renatoa - 07-04-2021

(07-04-2021, 02:36)sochaux_ Wrote: Cei care s-au obișnuit cu sita de duș care se așează peste pucul de cafea la alte modele Flair precendente ... dar n-aș vrea să stârnesc discuția asta aici).
Exemplu pe care îl văd eu e că poți să te joci mai mult cu doza pentru o anumită sită folosită, nu să respecți reguli, să nu fie prea mare (sau prea mic) golul/spațiul dintre sita de duș din grup și pucul de cafea.
Puck screen-ul care poate coborî în sită peste pucul de cafea ajută astfel încât se pot folosi doze mai mici (sau de ce nu, mai mari) într-o anumită sită de cafea(depinde desigur și de forma ei).

Uite ca mi-ai starnit mie curiozitatea, suficient incat sa scot inelul de silicon de la sita mea de dus, si sa o transform in puck screen... si am ramas cam nedumerit...  Huh Confused  
Extractia ca extractia, dar cand l-am demontat pentru spalare era o mocirla totala acolo, chestie care n-am avut-o niciodata cand sita statea pe garnitura la locul ei...
Am inteles eu gresit din procedura asta ? Sau aveti sitele care intra la fix in cilindru, fara nici o margine ?
Sita rezultata prin eliminarea siliconului are cam 0.5 mm gap totusi... s-ar putea elimina cu un filtru din hartie de aeropress ma gandesc...
Precizez ca e vorba de Classic.

RE: Flair Espresso - sochaux_ - 08-04-2021

Da, la mine e vorba de Pro (și Pro 2 e la fel) și e doar sită de duș metalică, fără garnitură, cu dimensiunea potrivită pentru interiorul sitei de cafea și intră cel mult până la zona conică din sită(din păcate există o zonă conică în sită și acolo se oprește sita de duș și tamperul; revin cu detalii mai jos). Deci dacă ai cafea în sită după tampare cel puțin până unde începe să se îngusteze sita(și trebuie să ai, altfel nu o poți tampa cu tamperul standard), sita de duș se va așeza chiar peste cafea.

Iar ca info adițional dacă poate ajuta pe cineva, sper să nu greșesc, acum pentru toate modelele sub Pro 2, sita de duș nu mai e cu garnitură, ci se așează doar pe marginea de sus a sitei de cafea. Varianta veche, care avea garnitură, o puteai păcăli și introduce cumva în sită peste cafea.
Sita de duș varianta nouă pentru modelele "sub" Pro/Pro 2: https://flairespresso.com/product/standard-ss-dispersion-screen/

Iar despre puc vorbind pe mine nu prea mă interesează cum arată după extracție. Nu avem nici valvă cu 3 căi la Flair să fiu obișnuit cu puc uscat după extracție și n-am neapărat pretenții în acest sens sau vreo problemă. :D
Eu personal spăl sita de cafea și clătesc cilindrul/grupul după fiecare extracție.
Nici măcar apa din grup rămasă după extracție nu o scot prin apăsarea levierului, ci scot tot ansamblul cu grupul din aparat/cadru(înainte rămânea acolo până se răcea sau chiar mai mult timp, iar apoi îl curățam, asta până au apărut reclamațiile cu oxidarea stratului placat de la suport - și al meu avea/are 2 puncte mici - iar de atunci demontez imediat grupul și șterg suportul de orice urmă de apă). Apoi scot partea cu manometrul și golesc apa rămasă prin partea superioară a grupului/cilindrului. După care demontez sita de cafea din grup/cilindru. Evident, în acest caz pucul este ca mocirla cum spui și tu. Dacă aș vrea puc mai uscat în acest punct al procedurii aș putea să presez ușor(altfel nu știi prin ce direcție te stropește  Smile ) sita de duș pentru a compacta din nou cafeaua din sită și pentru a se scurge cât mai multă apă din ea. Această variantă nu prea se poate aplica dacă vrei să treci cât mai repede la altă extracție, fiindcă e logic că imediat după o extracție e destul de fierbinte sita, cafeaua și apa din ea.

Să rămână mai uscat pucul fără procedura anterioară, trebuie să fie cât mai plină sita de cafea după tampare, astfel sita de duș e cât mai sus posibil și cât mai apropiată de piston, iar după extracție se apasă pistonul pentru a curge restul de cafea/apă într-un alt recipient. Și asta înseamnă să cresc doza probabil peste 18g, în zona ~ 20g. 18g în sită de 46mm diametru(atât are sus, că de pe la jumătate în jos are mai puțin), mi se pare cam mult. Și așa cu ~ 16g cum fac eu, mi se pare cam multă, raportat la cât de mică e sita în diametru, cât de înalt e pucul de cafea și cum se modifică măcinătura, raportat la alte espressoare cu site mai standard.

Din acest motiv eu sunt mai de acord cu sita de 58mm - Flair 58, unde poți să alegi altă sită(model, cantitate suportată), decât sunt cu sita de 46mm - Flair Pro / Pro 2 (sau mai degrabă ~ 43mm dacă folosești o doză de ~ 16g, pentru că se umple doar partea de jos a sitei unde are cam 43mm diametru, ba chiar spre fund are din nou o micșorare la ~ 41,5mm, dar acesta să zicem că nu e importantă). Dacă în sita de 46-43mm puteam să dozez mai puțin, să zicem ~ 14g, să fie pucul mai subțire, măcinătura mai fină, cred că era altceva. Puteam să aleg eu dacă vreau cantitate mai mică de cafea, puc mai subțire, măcinătură mai fină sau dacă vreau cantitate mai mare, puc mai gros, măcinătură mai grosieră. Dar așa degeaba e sita mai mică, dacă prin zona conică din sita de cafea mă obligă să folosesc minim 15-16g. Probabil s-ar putea folosi cantitate mai mică cu ceva improvizații: tamper custom, eventual și sită de duș custom.
Nu spun că nu sunt mulțumit cu Flair Signature Pro, a făcut deja 2 ani de când îl folosesc, aproape zilnic, doar că am spus ce mă sâcâie: 1 - sita, 2 - eventual oxidarea de la suportul sitei(portafiltrului dacă s-ar putea spune și așa).

Nu sunt sigur, dar la Pro 2 e posibil să se fi mutat puțin mai jos acea zonă conică din sită. Cel puțin așa erau discuțiile din ce îmi amintesc. Chiar vreau să mă interesez de acest subiect, pentru că m-ar tenta să iau o sită de Pro 2, oricât de puțin ar fi mutat mai jos acea zonă, tot e o îmbunătățire. Plus partea perforată care e puțin mai "profesional" făcută, mai aproape de sitele standard de espressoare, și e dreaptă, nu e bombată ca la Pro 1.
Măcar acest mic upgrade să-l fac, dacă Flair 58 nu mă lasă "mintea" să iau și oricum nu prea cred că îl vedem până la vară. Smile
Vreo șansă să aibă cineva pe aici Flair Signature Pro 1 și să fi achiziționat sită de cafea de la Pro 2 pentru a putea compara sitele? Sau măcar cineva cu Pro 2 și le măsurăm cumva.

RE: Flair Espresso - sochaux_ - 22-12-2021

(22-12-2021, 13:22)renatoa Wrote: Pacat ca nu au grupuri de Pro 2 ...  Sad

Preturile sunt bune, cele mai mici din EU, cred...
PF-ul de pro 2, care e 42$ la sursa, aici este 190 lei, iar in EU sub 50 Euro nu il gasesti...

Mut aici discuția fiind topic mai general despre celelalte Flair. Vezi aici: https://cafeteca.ro/produs/grup-pro-2/

RE: Flair Espresso - ranger - 06-01-2022

(18-03-2021, 00:21)renatoa Wrote: Nu stiu cum incalziti boieri dv. grupul de flair, dar daca aveti pe acasa un moka pot, se poate face un warmer care permite manipularea lui ceva mai lejer decat extragerea din apa fiarta, cum banuiesc ca faceti acum...
Se pune foarte putina apa in rezervorul moka pot, ca sa nu stati mult dupa incalzire, puneti la fiert pe foc partea inferioara, cu palnia/sita montata, si in sita puneti cilindrul, cu cauciucul in sus... asta e tot !
Aburi care ies prin sita il vor incalzi pe interior, iar cauciucul nu va apuca sa se incalzeasca prea mult, suficient ca sa fie manevrabil fara manusa de bucatarie sau clesti speciali.

Nu am un moka pot asa ca n-am incercat metoda aceasta.

Personal incalzesc apa intr-un ibric pana la 95 de grade si o torn in capul de fierbere. Folosesc capacul de cauciuc ca sa nu iasa apa. Astept putin dupa care vars apa si torn din nou apa fiarta. Fac operatiunea aceasta cam de 3 ori. Capul de la Flair 2 PRO are o gura de intrare mica si pierderile de temperatura cred ca sunt semnificativ mai mici decat la varianta clasica, dar e posibil sa ma insel.

Peste portafiltru torn apa fiarta o singura data dupa care il sterg.

Nu am incercat sa-l fierb in ibric. Nu imi surade ideea sa fierb partile acelea de cauciuc.

Initial am crezut ca o sa fie greu sa fac espresso cu un levier manual dar mi se pare chiar distractiva operatiunea.

RE: Flair Espresso - renatoa - 06-01-2022

Nu e musai moka pot ci orice vas de tabla mic, "de sacrificiu", asta insemnand ca il vei umple de calcar prin fierberi continue si repetate.
Cat de mic sa fie... cat sa stea deasupra lui un capac de borcan, din cele mari, de 800g/ml
Capacului asta ii faci o deschidere in centru, cu marginile rasfrante in interior, ca o palnie cu iesirea in sus, si asta este...
Pe palnia aia pui cilindrul, cu garnitura in sus, si asezata pe garnitura, fara sa presezi, PF-ul
Apa putin in vas, de un deget ca sa inceapa fierberea repede, cu asta incepi prima data orice sedinta de preparare.
Dupa care te ocupi de cantarit boabe si macinat, si in timpul asta ai deja abur care sigur incalzeste mai tare decat o apa la 90 si ceva, si nici nu mai ai grija schimbarii ei de 3x.
Iei PF-ul de pe cilindru si pui pistonul in schimb, sa se incalzeasca si el putin, cat prepari pucul. 
Restul decurge normal.

Stabilitatea sa stii ca e buna si la primul model Classic/Signature, torn apa la 95 si in grup devine 91, la care sta fara sa scada, aproape un minut. Evident ca nu stau sa ma uit la el un minut, incep extractia imediat, dar ca idee...

Stabilitatea este ultima grija care mi-as face-o la Flair, dupa ce am testat am si renuntat la modarea de incalzire a grupului, paradoxal ar fi facut fluxul de lucru si mai complicat decat cel descris mai sus.
Fara un piston cu valva uni, care sa poata fi coborat si sa torni apa in grup ca sa faci incalzirea in place, nu are sens sa te gandesti la asa ceva la un lever open.

RE: Flair Espresso - RazvaNNN - 11-01-2022

https://www.reddit.com/r/espresso/comments/s1fpfh/flair_pro_2_after_2_years_chipping_metal_paint/

RE: Flair Espresso - Darsidius - 11-01-2022

Mai bine nu il dadeai exemplu, bucataria lu ala e o ghena penala, ce sa mai vorbim de curatat.

Cafeaua e acida, daca o lasi sa balteasca e normal sa oxideze chestii, iar sa ai pretentia de piese din cupru la un rahat de flair de 150$...lol

RE: Flair Espresso - renatoa - 11-01-2022

Poate fi si impecabila, tot dupa 2 ani...

RE: Flair Espresso - edri - 17-03-2023

Intentionez sa incerc (dupa ce-l cumpar :)) un espressor Flair. Pentru ce vreau eu (utilizare ocazionala, geanta pentru depozitare/transport, sa imi placa cum arata, fara lemnarie pe manere ;), sa se poata prepara pucul mai usor, deci exclus 58, etc.) alegerea ar fi dintre Signature si Pro2. Daca voi cumpara si "second shot plus" diferenta de pret este cam 700lei.
- Aduce plusuri importante varianta Pro2 fata de Signature, ca sa merite aceasta diferenta de pret?
- Am inteles ca dupa o vreme suportul se inclina cumva in fata, e varianta Pro construita mai bine sa nu se manifeste aceasta?
- Deoarece il voi folosi ocazional, acasa sau in deplasare, vor fi mai multe montari/demontari, ofera varianta Pro2 o fiabiliate mai buna?
- Stiu ca Pro2 permite o cantitate mai mare de cafea/apa, pentru 2 espresso e suficient sau trebuie obligatoriu si al doilea grup pentru a obtine cele doua espresso intr-un interval de timp cat mai redus intre ele? Preincalzirea va fi uzual la abur.
- Ce accesorii ar trebui cumparate suplimentar fata de ce se afla in pachetul initial? As prefera sa nu mai trebuiasca altceva Smile
- Desi vreau sa fie nou, am vazut pe marketplace ca se vinde uneori versiunea Signature Pro. Aceasta nu apare pe site-ul producatorului/distribuitorului. Ce e de fapt, Signature sau Pro?

RE: Flair Espresso - renatoa - 17-03-2023

Daca vrei sa tragi mai mult de 14g la un shot, atunci calea este Pro-ul. Sau, altceva... no spoilers, please  :D

Varianta pro nu are un cadru semnificativ diferit de Signature/Classic.
De fapt pot pune un cap de Pro2 pe cadrul meu de signature, e prevazuta compatibilitatea inapoi.
Totusi, efortul de apasare pentru aceasi presiune este cu 32% mai mare pe un Pro2 decat la un Classic/Signature, ceva gen 13 vs 10 kg la maner, deci e de asteptat ca sa apare fenomenul de inclinare mai rapid la Pro2.

Signature Pro a fost prima varianta intermediara, care a devenit rapid Pro2.
La noi cred sa s-a vandut doar in acel group buy initiat de Barshaker la aparitie, cred ca ce vezi pe bursa din acel lot provine, pentru ca pe piata e ca si cum n-ar fi fost.

Sincer, personal te-as sfatui acum sa te reorientezi catre Staresso Mirage, ar fi alegerea mea fara dubii, daca nu as avea un Signature fata de care sunt putin nostalgic. Dar imi trece si asta... :)
Are prea multe avantaje fata de Flair, ti le si enumar daca nu le-ai sesizat deja sau citit in topicul dedicat.
Iar ca dezavantaj major ar fi ca nu l-a luat inca nici un influencer sub aripa lui :)

Pai am staresso mirage, dar neavand flair nu am cum sa-mi dau seama ca e mai bun staresso :) Principalul dezavantaj la mirage e ca nu are manometru si nu pot sa spun "data viitoare reglez alta presiune si sigur iese mai bine Smile "

(17-03-2023, 13:31)renatoa Wrote: Varianta pro nu are un cadru semnificativ diferit de Signature/Classic.
De fapt pot pune un cap de Pro2 pe cadrul meu de signature, e prevazuta compatibilitatea inapoi.

......
Totusi, efortul de apasare pentru aceasi presiune este cu 32% mai mare pe un Pro2 decat la un Classic/Signature, ceva gen 13 vs 10 kg la maner, deci e de asteptat ca sa apare fenomenul de inclinare mai rapid la Pro2.

.......

Nu mi se pare o solutie convenabila utilizarea consecutiva a celor doua grupuri diferite pe acelasi cadru, diametre diferite, tampere diferite (stiu asta de la mirage daca vreau sa folosesc sitele presurizata si nepresurizata).

Asta cu 32% nu am mai gasit-o pana acum, multumesc.

Un link spre o sinteza comparativa intre cele doua versiuni, poate e util si pentru altii:

https://akatsukiya.com/2020/03/flair_espresso_difference_ps/

RE: Flair Espresso - renatoa - 17-03-2023

Cine a zis de grupuri diferite consecutiv pe acelasi cadru ?  Huh  Nu cred ca am sugerat asa ceva...  Confused
Ci doar ca se poate, si e chiar precizat de Flair, ca un grup de Pro2 poate fi folosit pe cadrul de Classic/Signature, prin indepartarea garniturii adaptoare.

32% vine din formula presiunii... forta / suprafata
(46mm/40mm) la patrat = 1.32

As zice ca e mai usor pui un manometru pe capacul de Staresso, curiozitatea cu Flair ti-o poti satisface si la unul din colegi.

"The Second Shot Plus – PRO 2 Kit is meant to provide Flair-istas using the Flair PRO 2 with everything they need to brew a second shot of espresso, right after the first.".... am dedus ca implicit asta e rolul celui de-al doilea grup.

RE: Flair Espresso - sebastiangrg - 17-03-2023

(17-03-2023, 13:31)renatoa Wrote: Are prea multe avantaje fata de Flair, ti le si enumar daca nu le-ai sesizat deja sau citit in topicul dedicat.
Iar ca dezavantaj major ar fi ca nu l-a luat inca nici un influencer sub aripa lui Smile

Eu nu detin nici Flair, nici Staresso, dar as fi curios care sunt acele avantaje Smile. Cred ca ar fi util sa ramana o asemenea lista si in topicul asta.

RE: Flair Espresso - renatoa - 18-03-2023

(17-03-2023, 21:25)edri Wrote: "The Second Shot Plus – PRO 2 Kit is meant to provide Flair-istas using the Flair PRO 2 with everything they need to brew a second shot of espresso, right after the first.".... am dedus ca implicit asta e rolul celui de-al doilea grup.

Da, dar cine ar avea nevoia asta si-ar lua doua la fel, nu diferite. Si nu doua grupuri complete, ci doar un al doilea ansamblu PF/sita, prepararea pucului este elementul critic, grupul il refolosesti dupa ce ai facut prima extractie, ca e gata incalzit...

La doua grupuri diferite as putea ajunge ipotetic eu, avand Signature, daca as gasi pe undeva un grup second de Pro2, ca unul nou costa de nu merita.
Dar chiar daca as detine cate unul din fiecare nu as avea idea sa fac doua shoturi unul dupa altul, ca sa ma leg la cap cu doua preheat-uri, la doua grupuri diferite.

RE: Flair Espresso - edri - 19-03-2023

(18-03-2023, 00:03)renatoa Wrote: ..... Si nu doua grupuri complete, ci doar un al doilea ansamblu PF/sita, ........

Adica asta https://flairespresso.com/product/pro-2-portafilter/  pentru pro
sau https://flairespresso.com/product/bottomless-2-in-1-pf/ pentru Signature?
Sunt solutia cu tot ce este necesar pentru al doilea shoot?

RE: Flair Espresso - schiorean - 19-03-2023

(17-03-2023, 13:31)renatoa Wrote: Sincer, personal te-as sfatui acum sa te reorientezi catre Staresso Mirage, ar fi alegerea mea fara dubii, daca nu as avea un Signature fata de care sunt putin nostalgic. Dar imi trece si asta... Smile
Are prea multe avantaje fata de Flair, ti le si enumar daca nu le-ai sesizat deja sau citit in topicul dedicat.
Iar ca dezavantaj major ar fi ca nu l-a luat inca nici un influencer sub aripa lui Smile

Staresso Mirage nu e cu portafiltru presurizat?

RE: Flair Espresso - renatoa - 19-03-2023

Ti-am raspuns in topicul Staresso, discutam acolo detaliile.
Cred ca o parcurgere a topicului lamureste multe. Si nici nu e asa mare.

RE: Flair Espresso - AndreiMihai - 22-03-2023

Mi-am luat cafelat robot si acusi il probez pt prima data. inca nu am rasnita. voi folosi cafea proaspat rasnita cumparata. Intentionam sa imi iau Flair. sper sa nu regret ca m-am razgandit ?

RE: Flair Espresso - renatoa - 22-03-2023

Pai exista topic de Robot...
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Cafelat-Robot

De regretat... fii fara grija, se va intampla, orice ai fi luat  :D

RE: Flair Espresso - AndreiMihai - 22-03-2023

multumesc pentru redirectionare. scuzati un nou-venit ca a gresit canalul. (cred ca ai fi facut afirmatia asta indiferent ce aparat ai fi optat sa achizitionezi in locul flair-ului :))). glumesc)

cam pustiu topicul cafelat robot :)). am inteles

Nu glumeam, e boala grea pe aici, in timp ce despachetezi ultima jucaria, te gandesti la ce vei lua urmatoarea...
Sau cum o vei modifica ca sa mearga mai bine decat a facut-o fabrica  :D

Flair Espresso - vlaicu - 22-03-2023

Realist vorbind e definiția care sta la originea evoluției. Dacă ne-am fi mulțumit cu ce avem, acolo am fi rămas. N-a zis nimeni ca nu implica sacrificii sau ca nu da rateuri [emoji1787]

Explica asta cu upgradita la UE, care schimba macazul si cere programe de reparare suplimentare after sale, care sa mareasca durata de viata a electrocasnicelor  Tongue
https://www.agerpres.ro/economic-extern/2023/03/22/comisia-europeana-introduce-noi-drepturi-ale-consumatorilor-la-reparatii-usoare-si-atractive--1079958

RE: Flair Espresso - iancu.ciprian - 22-04-2023

Am un Flair Classic si m-ar ajuta un sfat: merita sa ii fac upgrade la Pro2? Daca da, care e cea mai buna solutie? Am gasit ceva upgrade kit pe la 160 euro. Sau e sufficient doar grupul de Pro2? Pe site-ul distribuitorului Flair in Romania scria ca doar grupul nu e sufficient, ca nu ar fi 100% compatibilitate.

RE: Flair Espresso - renatoa - 22-04-2023

Ai de luat asta:
https://flairespresso.com/product/second-shot-plus-pro-2/
si asta:
https://flairespresso.com/product/plunger-stem-for-pro/

Manometrul il poti desuruba si reutiliza de la Signature.
Daca ai Classic, adica fara manometru, fie pui un surub acolo sa inchida circuitul, fie mai cotizezi inca...
https://flairespresso.com/product/flair-pressure-gauge/

Plus palnia si tamper-ul, care sa zicem ca sunt optionale... si mai adauga si alea la pret...

As zice ca iesi mai bine sa astepti sa apara un pro2 pe bursa, si apoi sa dai classic-ul...

De meritat, castigi presiunea, adica profilare, care poate aduce schimbari la gust mai interesante si mai diverse decat simpla schimbare a dimensiunii grupului.
Cantitatea mai mare de cafea nu o consider un factor meritoriu.
Grupul mai mare va fi mai greu/dificil de incalzit, personal consider asta un minus, motiv care pe mine m-a stopat sa fac pasul de la signature, adica avand deja manometru.
Grupul ala mai mare nu iti va aduce stabilitate termica mai mare, paradoxal... pentru ca nu stii niciodata cat de bine e incalzit, si mereu constati ca pierzi un numar de grade impredictibil la extractie, pe cand la classic ii ajung 2-3 minute de abur ca sa il aduci la saturatie.

RE: Flair Espresso - edri - 23-04-2023

(22-04-2023, 23:45)renatoa Wrote: Grupul ala mai mare nu iti va aduce stabilitate termica mai mare, paradoxal... pentru ca nu stii niciodata cat de bine e incalzit, si mereu constati ca pierzi un numar de grade impredictibil la extractie, pe cand la classic ii ajung 2-3 minute de abur ca sa il aduci la saturatie.

Pentru Pro, 10 minute la abur nu-l pot aduce la saturatie? Nu prea mai e Pro daca temperatura grupului e aleatoare.

RE: Flair Espresso - iancu.ciprian - 23-04-2023

La classic el suspend grupul pe gura kettle-ului pana ajunge la temp de fierbere. Nu e suficient si pt Pro2, choar daca insemna un timp mai lung?

Un alt argument ar fi ca gasesc mai usor accesorii pt Pro2, care are portariltru de 45mm spre deosebire de Classic care e de 40 aprox