![]() |
|
ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite) +--- Thread: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 (/Thread-ARCO-by-Goat-Story-rasnita-2-in-1) |
RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - Eugen16 - 10-09-2022 Daca vreti neaparat sa faceti 0 sa fie zero, nu e foarte complicat dar trebuie un pic de indemanare si niste scule. Se invarte inelul de reglaj la minim, spre zero. Se desfac cele trei suruburi care fixeaza inelul, se invarte inelul, in gol, pana cand se aliniaza semnele, se impinge inelul spre cutite, si se marcheaza noile gauri. Se gaureste, se fileteaza, se insurubeaza si gata, totul este aliniat. Ca majoritatea produselor fabricate in China, fara implementarea unui CTC serios, si asta trebuie reparata imediat ce a fost scoasa din cutie. Asta e, ne-am asumat. RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - umarianos - 10-09-2022 (10-09-2022, 10:57)Eugen16 Wrote: Daca vreti neaparat sa faceti 0 sa fie zero, nu e foarte complicat dar trebuie un pic de indemanare si niste scule.Sau, se șterg semnele originale și se reinscripționează altele. A făcut cineva modificarea asta explicată de tine? RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - Darsidius - 10-09-2022 De ce as vrea sa am acelasi punct de zero pe kinu ca si ceilalti utilizatori? Ce mi-ar aduce asta? Pot sa explic, am si kinu, cutitele se blocheaza la o gradatie sub zero, putin imi pasa: Chiar daca primimi aceasi cafea, acelasi batch, si facem cafea din ea cu kinu, folosind aceasi doza, aceasi sita, in espressoare usor diferite sau chiar si aceleasi espressoare, nu o sa avem aceleasi rezultate. Unul incazleste portafiltru, altul nu, unu lasa espressorul la incalzit 1 ora, altul 20 minute. Unul trage 30 g out altul 40 g out, unul trage doar shoturi turbo in 20 sec altul se duce doar in 30 sec +. Pana si forma canii din care bei face diferenta de gust+miros, asa ca cu ce ma ajuta ca Jorjel face espresso pe boabele mele la 1+2? cu nimic. Si la brew devine si mai complicat, pentru ca sa luam ca avem toti acelasi brewer, v60plastic 02. Avem toti aceasi hartie? filtrele facute de hario sunt de n feluri, unele curg mai rapid altele mai lent. Apoi mai sunt o sumedenie de filtre aftermarket. Ca sa nu zic ca avem apa diferita, cu o apa mineralizata puternic poate esti super ok cu 2 min brew time dar cu una cu 50 ppm, poate vrei 3 minute. Ca sa nu mai zic ca la brew conteaza foarte multe cum torni, cu ce debit si de la ce inaltime. Parerea mea este ca nu are absolut nici o relevanta sau beneficiu daca reusim sa ducem toate rasnitele in zero absolut. Asta se poate face si la Niche, usor, si apoi toata lumea are setari total diferite, unii macina la 8-10 altii la 14+ pe acelasi espressor cu aceasi sita. RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - quad - 10-09-2022 (10-09-2022, 10:39)renatoa Wrote: Totusi, de ce nu ai putea trai cu asta ? Wow, imi cer scuze, colegii, nu intentionam sa provoc o pagina de discutii pe subiect :)) Vreau ca vizual 0 sa fie zero, pt ca...OCD si probleme cu caputzul. :)) Sunt ok cu faptul ca nu se ating cutitele la zero. RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - Eugen16 - 10-09-2022 @quad Cutitele nu se ating la zero pentru protectia lor. Asta nu e un defect de fabricație ci o buna masura de precautie. @umarianos Am desfacut eu cele trei șuruburi si am studiat problema. M-am oprit aici pentru ca am nevoie de un șubler precis pentru a determina cota surubului si de un tarod pe aceeași cota. Burghiu se gaseste usor. Ce nu am reușit pana acum, e sa gasesc setarile bune pentru V60 si incep sa cred ca geometria cutitelor nu e potrivita pentru un brew de calitate. A obținut cineva o cafea la filtru asa cum trebuie? RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - Darsidius - 10-09-2022 Geometria cutitelor este superba, sunt aceleasi cutite ca si la kinu traditional, folosite pe intreg globul de multi ani in brew (cutitele traditionale italmil sunt mai bune decat cele de brew in brew). Le folosesc de ceva timp. Greseala pe care o fac toti cand trec la rasnite conice manuale ca macina mult prea fin, pentru ca asa arata macinatura de la rasnita lor electrica plata. Plus cafeaua prajita mai light nu are atatia pori si permeabilitate, asa ca se infunda super usor. Eu macina la 3+4 pe kinu , nu stiu ce inseamna asta pe arco, insa este grosier. Nu este chiar la fel de grosier cum macina April insa e tot mai grosier. https://www.youtube.com/watch?v=PrisJkkrDpM Ei macina la 1 tura completa si apoi la 20, eu probabil as macina la 1 tura sau 1 tura+ RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - Eugen16 - 10-09-2022 Nu o compar cu o electrica ci cu Comandante cu care nu am obtinut nici macar la inceput o cafea indoielnica. Cu Arco nu am reușit nimic decent. Daca ai si tu o Arco spune-mi, te rog, daca ai obtinut un filtru deosebit si la ce setari? RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - renatoa - 10-09-2022 Ok, vad ca s-a cam raspuns relevant la toate intrebarile... calm si la obiect. Referitor la macinatura optima, puteti folosi un program de realizare a diagramei de distributie: https://github.com/jgagneastro/coffeegrindsize/archive/master.zip Atentie, cere un computer de putere extrema, daca faci imprundenta sa ii dai sa analizeze o imagine luata la o rezolutie contemporana, de cativa mega. Imi ia 1-2 ore pe un i7, daca nu reduc intai imaginea la aprox 1M. Sau, mai ciobaneste, o sita de faina de 4-500 microni, si faceti mai multe incercari urmarind sa obtineti o fractie cernuta cam de 20-25%. Referitor la desfacerea inelului, pot face niste poze, mai putin partea cu ingaurirea, nu am de ce sa il mut din loc
RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - Darsidius - 10-09-2022 Ti-am zis cu exemple, dar nu vrei. Cutitele astea care is si pe kinu nu functioneaza ca alea de pe comandante. Daca folosesti omniroast si c40 probabil esti in zona 20 -22 click-uri. Foloseste ARCO la macinatura care e similara cu C40 pe la 28 clickuri vizual, adica grosier. RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - Eugen16 - 10-09-2022 Nu mai bine ne povestesc colegii despre experienta lor cu Arco? " La setarea X cu o cafea procesata prin metoda Y am obtinut o bautură de am lins cana si pe partea cealalta" RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - renatoa - 10-09-2022 Pe a mea, care a venit setata pe espresso in jur de 20, setarea de macinatura de brew echivalenta vizual cu ce iese din ghost teeth, calibrata pentru 800 microni, este pe la 1:32-1:48 Actionare electrica. Nu am comparat daca difera macinatura manuala de cea electrica. RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - Eugen16 - 10-09-2022 Si cafeaua a iesit de competitie sau nu? RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - renatoa - 10-09-2022 N-am papile de competitie. Dar nu a fost mult diferita de ce am extras din macinatura de ghost sau krinder. ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - vlaicu - 10-09-2022 Posibil sa ai o problema aici și nu vad exact unde. Ghost este lăudată pentru brew, nu o am dar tot vad fiind lăudată. Am kinu și krinder, luni "aterizează" și Arco. Eu pe krinder nu am scos niciodată ce scot pe kinu dpdv al gustului. Pe macinaturi relativ apropiate cafeaua era muddy, amara, in comparație cu kinu. Când ajunge poate am timp sa testez Kinu vs Arco și pentru filtru. Krinderul l-am lăsat în București, de Crăciun îl mai folosesc dacă nu ma car cu una din cele doua după mine. Pe de alta parte nu am experienta în a face brew asa de mare. Bazându-mă pe filtrele consumate, as zice sub 200,si alea la distanta unele fata de altele pentru ca îl folosesc doar în vacanțe. RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - renatoa - 11-09-2022 La cat macini de brew pe krinder ? Eu pe 1.6, care la ochi e aparent bolovanoasa fata de ghost. Poate e din nou perceptia eronata a dimensiunii macinaturii, de care eu nu prea mai tin seama vizual, ci setez pe baza de cernere, incercand sa scot o fractie de fines sub 20% cu o sita de 500 microni. ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - umarianos - 11-09-2022 Aparent bolovanoasa pentru brew ? Nu "așchii" ? ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - vlaicu - 12-09-2022 Nu îmi mai amintesc, am testat când mi-a venit rasnita în vreo 2 zile și acum aduna praful prin București. Revenind în-topic. Mi-a ajuns și mie jucăria. La mine 0 e cam cel de pe marcaj. Am făcut vreo 5 shot-uri acum. Pentru cafeaua pe care o am zilele astea (o Etiopia de la the barn) am măcinat pe la 26-27. A curs ca un turbo shot in 20s. Ca gust, e greu sa ma pronunț de la un singur shot. Pana acum macinam pe Deva, clar alt profil. Trasa în 25-27s plina de Lamai și fructe. Pe Arco aciditatea e acolo dar gustul e mult amestecat, cumva specific conicelor. Trebuie să o testez b2b cu kinu și, eventual, manual vs manual la ambele. In rest, ce pot spune, am zis sa nu irosesc boabele și am pus ceva Italian, fără wdt am avut 1g+ retenție. După doua pufuri și un dos de palma am sărit la 0.1 sau nimic. E ca o bormașina dar na, asta e. Deva aproape nu se aude când merge în gol. Dar na, compar mere cu pere. ![]()
RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - quad - 14-09-2022 @vlaicu te invidiez cu 0 ala :)) RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - renatoa - 14-09-2022 Se poate muta si doar din pozitia din care faci poza :) In pachetul meu doar una din 11 exemplare l-a avut deplasat. Serios, chiar e cel mai irelevant aspect. RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - vlaicu - 14-09-2022 Chiar este irelevant. Pe Deva nu il am la zero si am primit de la ei o foaie cu posibilele pozitii. Zona de atingere fiind pe la 6 si ceva :) pe scala. Nu ma incurca fix cu nimic. In ceea ce priveste sunetul presupun ca stim cu totii unde se afla. Am facut o comparatie cu Deva: https://photos.app.goo.gl/5pcL86DLvMq8fGAs8 Clar rasneste mai rapid dar de data asta am pus si mai putine boabe in testul facut, cam 1/3 din cat pusasem in Deva. cred ca e de 2x mai rapida pe aceeasi cantitate de boabe decat este Deva pe la 400-500rpm. Inca nu am apucat sa fac teste vs Kinu ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - vlaicu - 17-09-2022 De dimineață am zis sa încerc pe Arco și cuțitul de brew de la Kinu. Acum știm cu toții că pentru espresso dai 5min+ la manivelă dar, ținând cont că aici nu mai dădeam eu, de ce nu? Pe varianta de cuțit pe care îl dețin, nu a vrut să intre din prima. Cele trei orificii din partea de jos sunt puțin mai mici decât pinul de fixare de pe axul râșniței. Am ajutat puțin cu dremmelul și am reușit să montez cuțitul. Pot spune că în punctul 0 cuțitele nu se ating și nici nu mă așteptam. Cuțitul acesta este geometric mai jos și mai îngust decât cel de espresso. Am făcut 3 shot-uri până acum dar, pe cafeaua pe care o dețin, pot spune că a dispărut gustul sărat aproape de tot, mult mai multe fructe, în special aciditate (e o Gardelli și o Etiopia, nu am avut surprize aici), a mai dispărut din corp iar gustul se apropie destul de mult de cuțitele plate. La fel, dulceața a mai dispărut. Sunt doar 3 shot-uri deci e greu sa trag o concluzie dar cam acestea sunt schimbările sesizate de mine. Apa, espressorul au fost neschimbate. Al 2lea shot rație 1:2 in 25s a fost foarte fructat. Pot spune că a curs corect și cumva constant ca debit (deși nu am măsurat pe cântar); cam ce pățesc pe cafeaua italiană imediat după ce pucul devine umed, se stabilizează curgerea de la început până la sfârșit. Al 3lea shot (doua click-uri mai strâns), aceeași rație, 34s cu ceva channeling. Nu am sesizat vreun defect vizual în puc după dar, clar mi-a ieșit mai mult prin jumătatea din față a pf. Chiar și asa amarul nu a fost pregnant, cum mă așteptam. Acum la râșnire, well, de la click 26 cât aveam înainte m-am dus la 11-13 iar timpul de râșnire 57-54s. Înainte nu am măsurat dar nu cred că sărea de 20s. Nu am încercat pe brew dar cum mi-a plăcut cuțitul pe kinu nu văd de ce nu mi-ar plăcea și pe Arco. Mi-ar plăcea să repete și altcineva experimentul, sunt curios de rezultate. RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - renatoa - 17-09-2022 Cum sa seci stocul nevandut de cutite brew kinu dintr-o postare :D ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - justme21 - 17-09-2022 Hello, nu stiu daca e tocmai bine unde am postat, dar voiam sa intreb daca cumva mai exista vreo rasnita manuala Arco disponibila? Multumesc! RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - renatoa - 17-09-2022 (17-09-2022, 20:07)justme21 Wrote: Hello, nu stiu daca e tocmai bine unde am postat, dar voiam sa intreb daca cumva mai exista vreo rasnita manuala Arco disponibila? Multumesc! Pe bursa erau ieri doua bucati. In topicele de group buy era si mai bine sa fie pusa intrebarea. RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - vlaicu - 17-09-2022 (17-09-2022, 17:52)renatoa Wrote: Cum sa seci stocul nevandut de cutite brew kinu dintr-o postare :DHehe. Ce sa zic, dacă ajută, de ce nu? La filtru oricum am avut cele mai bune rezultate cernând din finess. Cuțitul ameliorează cumva dar tot cea mai reușită bautură mi-a ieșit scoțând din finess. Și sunt sigur că există mult mai multe variante de a-mi îmbunătăți filtrul dar ținând cont că fac asta doar în vacanță (și nu neapărat tot timpul pentru că mi s-a cam luat să tot explic vameșilor că e râșniță, nu omor pe nimeni cu ea - nu că n-aș putea, totuși), prefer sa rămân la nivelul unde mă aflu. Am început filtrul în pandemie, cea mai multă cafea testată de mine la filtru a fost la WoC, și nu era neapărat departe de ce făceam acasă. Din nou, n-am nici papile și nici pretenții [emoji23], iar dacă am, mi le asum. Până una alta... zi-mi te rog dacă ai ajuns la o soluție să reducem viteza, că în varianta actuală rezistenta e mai mică și rpm mai mare. ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - vlaicu - 17-09-2022 Am mai făcut un shot acum pe 12, restul parametrilor la fel, *DT, timp 28s, curs corect fără channeling. Gustul ceva mai complex, mai dulce, a mai dispărut din aciditate, gustul sărat foarte puțin (trebuie sa ma apuc de citit thread-ul de apă...).
RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - renatoa - 17-09-2022 (17-09-2022, 20:50)vlaicu Wrote: Până una alta... zi-mi te rog dacă ai ajuns la o soluție să reducem viteza, că în varianta actuală rezistenta e mai mică și rpm mai mare. Pai cu dimmer ar fi una... dar scade puterea... Si mecanic ar fi a doua varianta, dar nu va fi turatie variabila, iti alegi un RPM si cu ala defilezi. Dar in schimb scazand rpm creste cuplul, avantaj grano duro :D Ma refer la schimbarea uneia din rotile dintate din compartimentul de sus, la care ajungi desfacand un singur surub, revin maine cu instructiuni. ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - vlaicu - 17-09-2022 Ah, OK. O sa îmi. Bag nasul. Înțeleg ce spui. Schimbi rapoartele.. [emoji1787]. RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - renatoa - 18-09-2022 Evident, ce altceva... daca esti bagacios, poate ii pui si cutie de viteze, automata... Sa aleaga singura treapta in functie de gradul de prajire. RE: ARCO by Goat Story, rasnita 2-in-1 - renatoa - 18-09-2022 Niste imagini sa ne lamurim ce presupune schimbarea vitezei pe cale mecanica. Se incepe prin desfacerea capacului, care sta intr-un unic surub, cel indicat in imagine. Ai nevoie de un imbus 2.5 ca sa il desfaci. Dupa inlaturare ai vedere panoramica la mecanismul curea-roti dintate (pulley-belt) Ce este notabil, fata de alte rasnite cu curea si care au tot felul de probleme de alungire si patinare, este ca Arco a prevazut si intinzator, lamela elastica cu rola din centru, care permite inlocuirea rotilor dintate, in anumite limite. Si inca o vedere oblica, catre cealalta roata dintata, care antreneaza axul rasnitei. Ca sa ajungi la ea mai e de desfacut cate ceva, dar cum nu mi-am propus inca... |