Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Lelit Mara X V1 / v2 - HX reinventat - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare)
+--- Thread: Lelit Mara X V1 / v2 - HX reinventat (/Thread-Lelit-Mara-X-V1-v2-HX-reinventat)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - sNap7 - 16-11-2020

e da un MaraX care are 6 luni vechime si o imbinare cu corpul espressorului care pare ca a inceput sa rugineasca sau sa faca depuneri.

[Image: UdzQ4pY.jpg]

Situatia de mai sus nu m-ar deranja atat de tare, daca nu ar fi inceput de astazi dimineata sa "fasaie" la acea imbinare cand frotez laptele.

A mai intampinat cineva problema asta?
In afara de clasicul "trimite-l la service" ce propunere ati mai avea?

Mersi!

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - Lyvyoo - 16-11-2020

Documenteaza cu poze si filmulet apoi urca pe platforma fabricii Lelit Care. Fiind in garantie se va rezolva, de aceea e garantie.

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - Nicodim@Guava - 16-11-2020

@sNap7 
Am verificat la MaraX-ul meu, nici o urma, arata impecabil in zona respectiva; mentionez ca si al meu are o vechime de 8 luni.
Probabil ce ai patit tu e un caz izolat.

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - rusalexro - 16-11-2020

Cred ca e un caz izolat, nu am vazut nici pe afara sa raporteze cineva problema asta.

Iti poti da seama pe unde scapa aburul? este exact la imbinarea carcasei, sau pe la piulita care tine teaza?
La mine, acea piulita s-a desfacut cu timpul, cam dupa 6 luni, din cauza miscarilor laterale a tevii de abur.

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - RaduNim - 16-11-2020

Chiar oscilam între Mara x si bezzera magica in ultimul timp. Aștept V2 la Mara X sa pot lua o decizie  Wink ​​​​​​...oricum nu ma grăbesc sa cheltui bani pana nu se liniștesc un pic apele cu covidul.

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - Nicodim@Guava - 16-11-2020

@RaduNim
Eu sunt de parere ca nu va veni v2 la MaraX intr-un timeframe foarte apropiat. 
Uita-te la Bianca si la Elizabeth, dupa ce perioada a scos producatorul v2?

Iar dpdv al pandemei, cred ca fabricile vor intampina probleme in productie, iar asta va insemna ca oferta pentru MaraX va fi mai mica, iar daca cererea pentru modelul asta va ramane aceasi sau va creste, te poti astepta la o ajutare de pret in sus.

Mentionez doar ca, desi multi ne-am plans de diverse chestii legate de aparat, cred in continuare ca am facut o alegere foarte buna cu achizitia MaraX.   :D

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - RaduNim - 16-11-2020

Nu ma îndoiesc că nu e o alegere buna, altfel era plin marketplace-ul de Mara X acum.

Nu ma aștept la prea multe de la un V2 dacă ar fi, măcar returul de apă in rezervor si o plajă mai mare de reglaj a pid-ului dacă tot il are.....bine si joystick in loc de robinet la aburi

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - alchemist - 16-11-2020

Salut,

Legat de Mara X, si eu mi-am facut griji la inceput, insa, acum, dupa ce i-am montat un termometru in grup si am renuntat 100% la flush-urile "pentru racorire, ca poate are nevoie" pot spune ca sunt foarte multumit.
Voi reveni cu un "jurnal" al experientelor mele cu MaraX, cand voi avea mai mult timp.

Extractii reusite tuturor!

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - sNap7 - 16-11-2020

Am reusit sa fac si un video scurt:

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - rusalexro - 16-11-2020

Aceeasi problema ceed ca am avut-o si eu, dar fara acele depuneri ...

problema este mult spus, pt ca s-a desfacut piulita care tine teava, daca bine stiu, chiar e recomandat sa o desfaci si cureti din cand in cand.

Ca e aparatul rece (ca sa nu te arzi) vezi daca se misca piulita, pe unde iese aburul

Deținător Lelit Mara X - lig76ct - 18-11-2020

Doresc un ajutor dacă se pote,am cumpărat de curând un Lelit Mara X profitând și de oferta Black Friday cu toate că vroiam să aleg un Elizabeth dar din ce am citit pe forum cred că nu am ales greșit mai ales că eu sânt cam începător trecând de la cafea băută la automate până când un prieten ma invitat să beau o cafea bună la noi în Constanța la Correto,așa am văzut diferența,vreau să mai achiziționez în plus portafiltru fără fund,portafiltru cu o singură ieșire nu știu ce tipuri de 58mm se potrivesc la acest aparat că am văzut unele mai ieftine altele mai scumpe plus ce upgrade aș putea să mai fac în plus la acest aparat,am citit pe forum că se pot schimba site de grup,de portafiltru și adăuga unele accesorii pe acest aparat cum ar fi termometru de grup,etc.Multumesc !!!

RE: Deținător Lelit Mara X - Cosminchir - 18-11-2020

Salut,
Eu nu am Mara x așa ca nu prea am ce sfaturi sa îți dau, ce voiam însă sa îți spun e ca este important sa ne spui și pe ce râșnița o sa lucrezi.

RE: Deținător Lelit Mara X - alchemist - 18-11-2020

(18-11-2020, 02:57)lig76ct Wrote: Doresc un ajutor dacă se pote,am cumpărat de curând un Lelit Mara X profitând și de oferta Black Friday cu toate că vroiam să aleg un Elizabeth dar din ce am citit pe forum cred că nu am ales greșit mai ales că eu sânt cam începător trecând de la cafea băută la automate până când un prieten ma invitat să beau o cafea bună la noi în Constanța la Correto,așa am văzut diferența,vreau să mai achiziționez în plus portafiltru fără fund,portafiltru cu o singură ieșire nu știu ce tipuri de 58mm se potrivesc la acest aparat că am văzut unele mai ieftine altele mai scumpe plus ce upgrade aș putea să mai fac în plus la acest aparat,am citit pe forum că se pot schimba site de grup,de portafiltru și adăuga unele accesorii pe acest aparat cum ar fi termometru de grup,etc.Multumesc !!!

Salut,
Bine ai venit si felicitari pentru alegere!
In primul rand, ar trebui sa ai o rasnita capabila espresso(este esential). In al doilea rand, te-ar ajuta termometrul de grup( vezi coffed sensor unde avem si reducere 15% - cauta pe forum topicul dedicat).
Inainte sa te apuci de "upgrade"-uri iti recomand sa-l folosesti asa cum este si sa vezi apoi daca chiar ai nevoie de ceva extra. Portafiltru fara fund te poate ajuta sa urmaresti calitatea extractiei(e un martor bun pentru channeling) si ti-as recomanda unul de la lelit (200-250 ron).

Extractii reusire!

RE: Deținător Lelit Mara X - lig76ct - 18-11-2020

(18-11-2020, 09:01)Cosminchir Wrote: Salut,
Eu nu am Mara x așa ca nu prea am ce sfaturi sa îți dau, ce voiam însă sa îți spun e ca este important sa ne spui și pe ce râșnița o sa lucrezi.

Macap M42M Stepless

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - lig76ct - 21-11-2020

Lelit Mara X are un buton cu 3 moduri de temperatură știe cineva ce valori de temperatură sânt pe fiecare mod?

(31-05-2020, 22:21)Nicodim@Guava Wrote: La stabilitate termica e foarte ok. Daca te înveți sa il folosești (ca orice aparat pana la urma) nu vei avea probleme sa tragi shot-uri bune si repetate!

Pe mod 0, ai temperaturi între 89-91 grade. Dacă vrei neapărat o temperatura exacta pt un shot, se poate, dar workflow-ul e mai diferit decât la un dual boiler(pe pare îl setezi și atât).

HX-ul are frumusețea lui. Pt mine toleranta maxima de 2-3 grade în setarea 0 ma face sa nu dau atenție la temp asa de mult. În schimb sunt foarte atent la preparare, WDT, distribuire, tampare, etc. Si acest fapt se vede clar în curgere pe PF naked și evident în gust.

Sent from my IN2013 using Tapatalk

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - Daaaaan - 21-11-2020

(21-11-2020, 04:16)lig76ct Wrote: Lelit Mara X are un buton cu 3 moduri de temperatură știe cineva ce valori de temperatură sânt pe fiecare mod?

Nu mai stiu exact unde am citit, dar astea sunt:

0 - 89-91
1 - 91-93
2 - 93-95

In principiu pt cafele prăjite light se cam merge pe 0. Ideal ar fi sa ai si "-1"...daca s-ar putea. Asta ca să fim cârcotași pana la capăt. [emoji16]

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - alchemist - 21-11-2020

(21-11-2020, 12:46)Daaaaan Wrote:
(21-11-2020, 04:16)lig76ct Wrote: Lelit Mara X are un buton cu 3 moduri de temperatură știe cineva ce valori de temperatură sânt pe fiecare mod?

Nu mai stiu exact unde am citit, dar astea sunt:

0 - 89-91
1 - 91-93
2 - 93-95

In principiu pt cafele prăjite light se cam merge pe 0. Ideal ar fi sa ai si "-1"...daca s-ar putea. Asta ca să fim cârcotași pana la capăt. [emoji16]

Daca-l lasi in idle(adica modul de economisire, cand clipeste becul de power) ceva timp, obtii si "-" :). Totul e sa ai termometrul de grup.

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - Daaaaan - 28-11-2020

(21-11-2020, 13:45)alchemist Wrote: Daca-l lasi in idle(adica modul de economisire, cand clipeste becul de power) ceva timp, obtii si "-" :). Totul e sa ai termometrul de grup.

Urmează sa primesc de Crăciun termometrul de grup. Alături de un cantar smecher Felicita Arc (sper eu [emoji16])

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - madarmat - 29-11-2020

(28-11-2020, 23:07)Daaaaan Wrote:
(21-11-2020, 13:45)alchemist Wrote: Daca-l lasi in idle(adica modul de economisire, cand clipeste becul de power) ceva timp, obtii si "-" :). Totul e sa ai termometrul de grup.

Urmează sa primesc de Crăciun termometrul de grup. Alături de un cantar smecher Felicita Arc (sper eu [emoji16])

De unde ai luat cântar?

Sent from my SM-G981B using Tapatalk

Lelit Mara X - HX reinventat - vladdooo - 29-11-2020

Insist: nu luati Arc. Mai asteptati si luati Acaia.
Brewista e mai ok decat Arc chiar daca nu arata la fel de bine.

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - Daaaaan - 29-11-2020

(29-11-2020, 00:20)madarmat Wrote:
(28-11-2020, 23:07)Daaaaan Wrote:

De unde ai luat cântar?

Sent from my SM-G981B using Tapatalk

Inca nu l-am luat. Sunt vreo 2 site-uri in Irlanda unde pretul e 130-140 eur (le gasesti cu un search pe google, gen "felicita arc ireland")

L.E.: https://www.steammachines.ie/product-page/felicita-arc-espresso-scales

(29-11-2020, 00:29)vladdooo Wrote: Insist: nu luati Arc. Mai asteptati si luati Acaia.
Brewista e mai ok decat Arc chiar daca nu arata la fel de bine.

Imi dai si mie te rog niste lamuriri pe PM? Sau un link unde s-a mai discutat dasta?

Sa nu poluam topicul de MaraX... Mersi!

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - Kosti - 29-11-2020

Salut,
Urmeaza sa primesc si eu Mara X. Deocamdata este le curierat. 
As vrea si un termometru de grup care il recomandati? .... Am vazut mai multe meodele unul chiar solar.

La rasnita Kinu M47 cu ce setare mergeti? Pana acum am avut doar V60. Este primul meu espresor. M ar ajuta o setare de la care sa incep incercarile pana la gasirea  "espresso-ului perfect".

Multumesc

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - chilea viorel - 29-11-2020

Un termometru pentru grupul e61, foarte bine realizat atat din punct de vedere tehnic, cat si estetic, pe care eu ti-l recomand calduros, este cel pe care il gasesti pe site-ul geisinger.eu ( E61 Group Head Thermometer / temperature sensor stainless steel ). Te asigur ca “da bine” pe Mara X si vei fi multumit de el, functioneaza impecabil. Pretul : 60 euro.

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - Kosti - 29-11-2020

(29-11-2020, 17:08)chilea viorel Wrote: Un termometru pentru grupul e61, foarte bine realizat atat din punct de vedere tehnic, cat si estetic, pe care eu ti-l recomand calduros, este cel pe care il gasesti pe site-ul geisinger.eu ( E61 Group Head Thermometer / temperature sensor stainless steel ). Te asigur ca “da bine” pe Mara X si vei fi multumit de el, functioneaza impecabil. Pretul : 60 euro.
Arata f bine.
Il livreaza si in romania?
costuri cu livrarea ?

Multumesc.

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - chilea viorel - 29-11-2020

Da, livreaza in Romania. Vezi ca sunt 3 modele, cu preturi diferite. Eu l-am cumparat asta-primavara pe cel oval.

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - sNap7 - 07-12-2020

Intr-un final, MaraX-ul meu pleaca intr-o excursie la service.
Dupa cateva saptamani a aparut o alta problema, led-ul care indica statusul incalzirii nu se mai aprinde deloc.

[Image: Cr8Rako.jpg]

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - incult - 08-12-2020

Salutare. 
Proaspat posesor de MaraX, si voiam sa va intreb ce parere aveti de rutarea apei din OPV direct catre pompa, in loc de rezervor?
Ar aduce stres/uzura suplimentara pompei?

https://coffeeforums.co.uk/topic/55806-mara-x-redirect-opv-discharge-water-from-drip-tray-to-re-use-–-easy-mod-instructions-with-pics/

Lelit Mara X - HX reinventat - vlaicu - 08-12-2020

Nu ar trebui sa fie nicio problema atâta timp cât o pui înapoia pompei pe alimentare.
Eu aveam asta la Oscar II.
Singurul minus e ca dacă introduci aer la un moment dat o sa facă urat pompa pana se amorseaza dar de stricat nu se strica.
MI se pare oricum mai eleganta metoda asta decât aruncatul apei în tavă

RE: Lelit Mara X - HX reinventat - radudani - 08-12-2020

" ...ce parere aveti de rutarea apei din OPV direct catre pompa, in loc de rezervor? "

undeva mai sus, pe la postarea #151 vorbeam de o solutie simpla pentru economisirea apei, cu care MaraX e cam risipitoare: da, returul surplusului debitat prin OPV, in rezervor! si nu sunt singurul...
in prezent lucrez numai cu returul OPV in rezervor, am lasat solenoidul sa trimita apa in tava, oricum e foarte putina;
ca sa fac returul OPV la intrarea in pompa, mi-ar trebui mai multe materiale si deprinderi de instalator; cand o sa le am, o sa prefer sa instalez undeva senzorul de debit care zace pe undeva prin sertare...

OPV-ul functioneaza (adica se deschide pe retur) nu numai cand debitul pompei depaseste debitul de extractie, ci si cand pompa nu functioneaza; ok, e vorba de situatii limita, dar ele exista;
si, la urma urmelor, rezervorul e tot in intrarea pompei, dece ar trebui sa ne complicam cu interventii si modificari in circuitul hidraulic al pompei?!
si-ar mai trebui sa ne-ntrebam dece solutia asta cu returul nu e implementata de fabricanti pe pompele noastre vibratoare, oarecum in acelasi mod cum exista pe pompele rotative...

Lelit Mara X - HX reinventat - vlaicu - 08-12-2020

Pai ai de ales doua variante, mai dai o gaura sau decupezi sa faci loc furtunului sau pui un T cu 3 coliere rapide de fixare.

Gen: https://gardena-shop.ro/product/t-plastic-2-buc-furtun-6mm-7301-1-1-gratis/
https://www.elektros.it/ro/en/oscar_spare_parts/hose_clamp.html

Sunt sigur ca se găsesc și la noi.
Sunt de acord ca nu te împiedici de ele prin casa, clar.