Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Noob de noob si sfaturi - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Comunitatea de espressomani (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Comunitatea-de-espressomani)
+--- Forum: Prezentare useri si echipament (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prezentare-useri-si-echipament)
+--- Thread: Noob de noob si sfaturi (/Thread-Noob-de-noob-si-sfaturi)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 14-01-2023

eu zic ca e 150 acceptabil. Chiar am facut majoritatea cafelelor cu 140-150 si mi s-au parut foarte gustoase, parca cu Izvorul a iesit mai dulce si mai complexa. Dar nu vorbim de diferente astronomice, diferenta de gust probabil e mai mare daca rasnesti un click mai jos sau mai sus, sau bei cafeaua mai calda vs rece, sau pur si simplu torni aiurea ca mine in unele dimineti cand sunt adormit.

Problema la mine nu era gustul cafelei, era ca nu vreau sa curat ibricul in fiecare saptamana. De asta am cautat o solutie, iar deocamdata sunt fericit cu Izvorul Minunilor. Apa de la chiuveta era si ea ok, doar ca baga astia clor in ultima vreme ca la balamuc, iar asta chiar influenteaza gustul.

Pai cum zice si graful ala, am spus si eu, Bucovina se duce la empty si sour, acum are chiar mai mic tds-ul fata de 2016 de cand e postul ala, se duce in 38 ppm. E exact cum am descris-o si eu, ma rog, eu in loc de acru am spus amar, nici acum nu stiu diferenta:) dar important e ca nu are gust bun.

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 18-01-2023

Am fost in minunata capitala azi si binenteles am luat amenda de parcare. Trecand peste asta, am zis sa ma duc si la o cafenea de specialitate sa gust espresso si v60. Nu am sa-i dau numele aici fiindca sunt si pe forum si oricine poate sa aiba o zi mai proasta, dar eu eram curios daca o sa-mi schimb parerea despre espresso si o sa ma ”cuprinda microbul” si pe mine si cum e v60 comparat cu al meu.

1.espresso dublu a fost foarte acru si ciudat, pana acum am mai testat de la o cafenea de specialitate si nici ala nu mi s-a parut ceva gustos. o sa mai gust, doar ca nu cred ca o sa ma prinda
2.v60-le a fost mai ok, dar a fost cam la acelasi nivel cu al meu cand imi iese cel mai slab v60. Adica era slab si la propriu, cu putin gust si un pic dulce.

Parerile astea au fost impartasite si de nevasta-mea, ca poate ziceti ca sunt eu nebun, sau poate suntem amandoi:) Am fost la 2 cafenele de specialitate si nu am fost impresionat de calitatea bauturilor, intr-un fel ma bucur ca ce-mi iese mie acasa pare mult mai gustos. Aveau si aparatura buna, adica espressorul si rasnita costau probabil cat o garsoniera la mine in oras.

RE: Noob de noob si sfaturi - adrian1 - 18-01-2023

Mi se pare nedrept să pui toate cafenelele de specialitate din București (sau din România) în aceeași găleata din cauza experienței tale. Într-adevăr este neplăcut atunci când o primă experiență este în felul ăsta, dar golești de valoare povestea atunci când alegi să nu spui unde ai fost.
Sunt puțin influențat pentru că am citit recent niste topicuri mai vechi pline de "prăjitoriile din România înșeală clienții și au marfă proastă, dar nu spun care".

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 18-01-2023

Pai nu am pus ”toate”, doar am spus ce mi s-a parut mie ca am gustat la 2 cafenele de specialitate. Intr-un fel nici cand am intampinat ”probleme”(foarte rare) cu niste prajitorii nu am spus, ca am zis ca nu e fair play. Poate ar fi fost ok ca sa invete si ei iar altii sa se fereasca, dar avand in vedere ca discutam despre cafea, am zis ca nu e un mare lucru. Si nici nu-mi place parca sa port ”razboaie” pe internet, ca unii or sa zica ca poate lor li se pare extraordinara cafeaua de acolo(desi crede-ma espresso chiar era prost si acru). Asa ca raman anonime cafenelele, eu doar am ”vazut” scris de niste useri ca lor nu le iese brew ca la x cafenea. iar eu eram sceptic de afirmatia asta ca stiu ca oamenii de acolo nu au timp(cel putin la brew) sa fie asa de atenti ca noi. Si cum am mai zis vroiam sa vad si diferenta dintre ce fac eu si altii. Dar la espresso parca ma asteptam la ceva mai bun, dar nu-mi pierd speranta.

RE: Noob de noob si sfaturi - adiszep - 18-01-2023

Pai zi-ne la care ai fost? Nu te sfii.

RE: Noob de noob si sfaturi - Stelo - 19-01-2023

Ce am observat la multe (nu toate, nu generalizez) cafenele de specialitate e ca daca nu te bagi putin in seama cu barista si sa ii pui cateva intrebari din care sa vada ca tu chiar stii ce e aia o cafea de specialitate si sa vada ca stii cum ar trebui sa fie, nu tine deloc cont ca face cafeaua aia intr-un bar low budget sau intr-o cafenea de specialitate. Diferenta e ca in cafenea il ajuta echipamentul, cafeaua si probabil apa folosita. Cu alte cuvinte da, bei o cafea mai buna intr-o cafenea de specialitate, dar se poate mult mai buna! 
Probabil aceeasi treaba a patit-o si @bobitad
Oricum, chiar te rugam sa spui la ce cafenele ai fost. Cu atat mai mult ca sunt si ele pe forum, probabil ar fi un ajutor sa isi evalueze angajatii. Sunt sigur ca nu cu intentie scot cafea slaba, pentru ca fie ea cafea rea fie cafea buna, ai aceeasi cheltuiala. Deci daca vrei sa faci un bine societatii si sa nu se faca risipa de cafea de specialitate, spune linistit la ce cafenele ai fost.

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 19-01-2023

voi vreti sa o am pe constiinta pe barista de acolo, daca ramane fara job, eu doar am trecut o data pe acolo si cel mai probabil nu o sa mai trec, deoarece nu prea vin in Bucuresti. Dar pentru context, chiar m-am bagat in seama, desi pur si simplu eram pe fuga. Daca la espresso nu stiu ce si cum ca nu prepar de obicei, pur si simplu va descriu ce am gustat, la v60 mi-am dat seama din prima ca nu are cum sa iasa cafeaua buna fiindca a depasit cu 1 minut timpul pentru reteta care a folosit-o, iar cafea o sa fie ”over-extracted” si parca a turnat si prea mult la bloom, plus ca nu cred ca a curatat filtru prea bine si nici v60-le nu prea s-a incalzit, din cate mi-am dat seama.  Eu unul vroiam sa ajung la Dropshot, dar m-am panicat de bariera aia, habar n-am daca acolo era, dupa am zis ca ma duc la Sloane, dar nu am gasit loc de parcare, dar am ajuns in alta parte pana la urma, ca efectiv eram in zona si acolo am avut experienta. reactia nevestemii a fost hilara: pai ce e asta? mie imi iese mai buna pe clever...si cat ai dat pe ea?:)

RE: Noob de noob si sfaturi - Talisker - 19-01-2023

Crezi că va fi cineva dat afară doar că nu ți-a plăcut ție cafeaua? :78: Nu înțeleg nici cum de știai că a depășit timpul rețetei, adică a zis "uite îți fac rețeta nr. 176 cu x minute" și de fapt a făcut în x+1 sau cum?

Ironia e că postezi pe un thread cu "noob de noob" în titlu, adică e și ceva greu de luat în seamă din prima :D

Noob de noob si sfaturi - Mihai L - 19-01-2023

Cu siguranta, dar problema in acest caz este la barista.
Nu cred ca ii zice nimeni sa faca o cafea proasta la toata lumea cu exceptia cunoscatorilor.
Meseria trebuie sa ti-o faci bine indiferent de client. Nu de alta, dar mai ales in cazul acestor cafenele ratezi atragerea unor clienti care nu vor sesiza o diferenta foarte mare intre cafeaua proasta de pana atunci si o cafea buna.

RE: Noob de noob si sfaturi - adiszep - 19-01-2023

Dar zi odată ce cafenea era și ce cafea ai băut? Nu ne mai tine in suspans.

fiindca stiu cate turnari a facut si stiu ce reteta folosea, nu-s asa multe la v60. efectiv cu v60 nu prea ajungi la 4 minute 30, nici macar la etiopii dalea de 2000+ metrii(iar asta nu era Etiopia), pentru probabil 1:16 sau 1:15, la 300g apa.

iar espresso efectiv nevasta-mea nici nu a putut sa-l bea. avea gust de ”lichid de frana” si nici nu stiu cum ar trebui sa fie lichidul de frana. am ramas cu sechele la 11 noaptea cand mi-am adus aminte cum era gustul am tresarit, nu glumesc. 
defapt scopul excursiei, pe langa vizita cu copii la Antipa a fost ca sa-mi schimb parerea despre espresso, ca sa pot justifica si eu pe viitor un robot sau un flair. si desigur sa fiu dat pe spate de un v60 si sa zic ca trebuie sa vad ce fac aia bine ca sa copiez si eu. dar nu a fost sa fie.
inca o data, nu am scris ca sa ma aflu in treaba, pur si simplu ce scriu pe aici e ca sa ajut oarecum incepatorii sa faca o cafea mai buna si sa vada prin ce am trecut si eu si la ce concluzii am ajuns. iar intamplarea asta am povestit-o ca ca incurajez oamenii sa faca si acasa o cafea chiar mai buna decat la multe cafenele, fara sa creada ca au gasit astia vreo reteta a succesului.

RE: Noob de noob si sfaturi - Lyvyoo - 19-01-2023

Cel mai important in asemenea situatii este sa comunici. Acrul ala putea sa fie aciditate fructata, placuta de unii, urata din suflet de altii. Dar putea fi si rodul unei preparari neglijente sau al unei cafele nasoale. E important pentru oricine sa discute cu acel barista, sa isi spuna parerea sincera, poate asa e cafeaua aia si efectiv nu au ce face daca e acida si are public pentru ea. In acelasi timp, daca nu e nebunie pe bar, ar fi recomandat ca si barista sa intrebe putin despre preferintele clientului si sa aiba doua tipuri de cafea pe doua rasnite sau monodoze diverse  + o rasnita fara retentie. 

Cumva asteptarile mari trebuie sa le ai de la espresso-ul preparat la tine acasa (pe scule ok, cu tehnica si boabe ok), apoi la cel din cafenele.

(19-01-2023, 13:41)Lyvyoo Wrote: Cel mai important in asemenea situatii este sa comunici. Acrul ala putea sa fie aciditate fructata, placuta de unii, urata din suflet de altii. Dar putea fi si rodul unei preparari neglijente sau al unei cafele nasoale. E important pentru oricine sa discute cu acel barista, sa isi spuna parerea sincera, poate asa e cafeaua aia si efectiv nu au ce face daca e acida si are public pentru ea. In acelasi timp, daca nu e nebunie pe bar, ar fi recomandat ca si barista sa intrebe putin despre preferintele clientului si sa aiba doua tipuri de cafea pe doua rasnite sau monodoze diverse  + o rasnita fara retentie. 

Cumva asteptarile mari trebuie sa le ai de la espresso-ul preparat la tine acasa (pe scule ok, cu tehnica si boabe ok), apoi la cel din cafenele.

Liviu, eu nu stiu cum ar trebui sa fie espresso bun, asta era al al 2lea espresso la o cafea de specialitate, asa ca ce mi-a servit aia am baut. Da, cafeaua era mai acida si cred ca de asta, sau poate a facut cu cafeaua de la filtru, espresso, ceva de genul asta cred ca s-a intamplat. sau habar n-am. O sa mai incerc.

RE: Noob de noob si sfaturi - RazvaNNN - 19-01-2023

nu stii cum ar trebui sa fie un espresso bun, in schimb ai avut tresariri noaptea cand iti aminteai cat de oribil a fost cel baut la o cafenea de specialitate. as zice ca pana nu cunosti un subiect, ar trebui sa nu-ti dai cu parerea bobita

Noob de noob si sfaturi - Entertainer - 19-01-2023

Vorbesc din numele celui începător pe care l-ai pomenit. Cu ce anume ai ajutat? Nici nu ai dat un nume de unde am băut, nici ce nici cum, eu chiar sunt în ceata.

Și sa ascult de părerile unei peroane ce nu e în stare sa treacă de o bariera de acces într-o parcare, iertare mie.

Fix la clew recomandate și faine nu ai ajuns dar ai început sa te plângi de ce găsești în București, și stai li istir, cel mai bun espresso și latte și v60 le-am băut in Brașov la book coffee shop, unde am descoperit arome ce credeam ca sunt doar invenții sau aspecte ce le descopereau doar cei bine cunoscători întra-le cafelei, dar crezi ca părerea ăsta mi-o împărtășesc și alții? Nu.

Sa vezi la coffee fest, am mers sa ma cultiv în nebunia asta ce m-a cuprins și în afara de 2 locuri am fost teribil de dezamăgit.

Fa un review pertinent al respectivei locații și lasă stupizenie ăsta ca nu își pierde nimeni locul de munca.

Trimis de pe al meu SM-S908B folosind Tapatalk

asta e ultimul raspuns pe care-l dau pe subiectul asta ca deja se vorbeste prea mult despre nimic.
1.nu stiu cum trebuie sa fie espresso bun, dar pot sa descriu ce am gustat. iar daca asa ar trebui sa fie, atunci e ok, misiunea mea s-a incheiat si raman la brew, fericit cu notele fructate si dulceata care-mi iese.
2.eu nu-s din Bucuresti, pentru mine e destul de dificil sa ajung in locuri in Bucuresti cu un ochi pe gps si altul la drum si 2 copii care tipa prin spate. Asa ca am vazut o bariera si doar nu m-am dus sa vad daca se deschide automat, daca trebuie sa fac ceva, daca bla bla bla. Iar la Sloane, m-am invartit si nu am gasit parcare si oricum era destul de tarziu, pentru copii.
3.e clar ca nu oblig pe nimeni sa citeasca sau sa-mi asculte parerile, pentru mine e tot una. Desigur, ma bucur daca cineva face cafea mai buna datorita informatiilor prezentate pe aici, dar nu e ca si cum pierd noptile din cauza asta.
4.desi am zis, cum ajuta un incepator ce am zis despre experienta mea la cafeneaua aceea? pai dandu-i incredere ca poate face si el, cafea la fel de buna ca unele cafenele sau in unele cazuri mai bine. Daca vrei, era vorba de a spulbera un mit, unde unii useri ziceau ca ei acasa nu pot face cafele la fel de bune ca in cafenele.

Inca o data, nu m-am plans, nu vreau sa dau numele locatiei, exercitiul a fost facut pentru mine si l-am impartasit ca si informatie, pentru motivul de mai sus.

RE: Noob de noob si sfaturi - adiszep - 19-01-2023

Zi locația sa zică cei ce frecventează dacă e doar un incident izolat, poate ai tu papilele “decalibrate” sau insuficient instruite, sau poate locația e cunoscuta ca fiind “cu probleme”. Bagă nu te ascunde ca nu câștiga nimeni nimic.

RE: Noob de noob si sfaturi - adrian1 - 19-01-2023

Ar trebui sa facem un ghid despre cum sa vizitezi cafenelele din Bucuresti impreuna cu copiii. Prima regula ar fi sa te bazezi pe locurile de parcare platite.

Locuri de mers cu copiii ar fi
* Bob si Steam la Charles De Gaulle
* Utopia pe Primaverii, cam acelasi loc
* Boiler la Piata Muncii
* Baristro la Parcul Carol
* Garage Cafe (sau Shopron alaturi)
* Buimac la Icoanei

Toate astea au un parc aproape, ca sa isi consume copiii energia, terase si acces direct de pe trotuar, gasesti la indemana o inghetata, si daca ai noroc gasesti si loc de parcare. Nu sunt neaparat un loc de "fine dining" al cafelei, dar daca te duci acolo relaxat sunt mai multe sanse sa pleci multumit.

La Steam am avut si eu o experienta neplacuta, dar era sambata dimineata la rush-hour si m-am simtit ca la starbucks.

RE: Noob de noob si sfaturi - Stelo - 19-01-2023

@bobitad eu te inteleg si stiu exact la ce te referi! Imi amintesc perfect prima mea interactiune cu espresso, am crezut ca il vars afara instant. Si crede-ma, era f bine facut si era ce trebuie(primul l-a aruncat ca nu i-a iesit, a zis ca daca e primul meu espresso trebuie sa fie bun), dar papilele mele nu erau obisnuite cu asemenea lichid. Am avut norocul ca aveam in cealalta mana un flat white, mi-am spalat cu el gura.
Eu personal te incurajez, cand mai trecu pe la cafenele de specialitate, intreaba ce cafea au la rasnita. Poti incerca cand prinzi ceva Brazilia prajita corect, vei simti note clare de ciocolata si alte note joase. Sunt sigur ca altfel il vei aprecia.

RE: Noob de noob si sfaturi - anyidulike - 20-01-2023

(19-01-2023, 14:39)bobitad Wrote: asta e ultimul raspuns pe care-l dau pe subiectul asta ca deja se vorbeste prea mult despre nimic.
1.nu stiu cum trebuie sa fie espresso bun, dar pot sa descriu ce am gustat. iar daca asa ar trebui sa fie, atunci e ok, misiunea mea s-a incheiat si raman la brew, fericit cu notele fructate si dulceata care-mi iese.
2.eu nu-s din Bucuresti, pentru mine e destul de dificil sa ajung in locuri in Bucuresti cu un ochi pe gps si altul la drum si 2 copii care tipa prin spate. Asa ca am vazut o bariera si doar nu m-am dus sa vad daca se deschide automat, daca trebuie sa fac ceva, daca bla bla bla. Iar la Sloane, m-am invartit si nu am gasit parcare si oricum era destul de tarziu, pentru copii.
3.e clar ca nu oblig pe nimeni sa citeasca sau sa-mi asculte parerile, pentru mine e tot una. Desigur, ma bucur daca cineva face cafea mai buna datorita informatiilor prezentate pe aici, dar nu e ca si cum pierd noptile din cauza asta.
4.desi am zis, cum ajuta un incepator ce am zis despre experienta mea la cafeneaua aceea? pai dandu-i incredere ca poate face si el, cafea la fel de buna ca unele cafenele sau in unele cazuri mai bine. Daca vrei, era vorba de a spulbera un mit, unde unii useri ziceau ca ei acasa nu pot face cafele la fel de bune ca in cafenele.

Inca o data, nu m-am plans, nu vreau sa dau numele locatiei, exercitiul a fost facut pentru mine si l-am impartasit ca si informatie, pentru motivul de mai sus.

Esti exact ca in stirile unde se spune ca la un lant de hypermarketuri s-au gasit pus gandaci in lada frigorifica, dar nu spunem care.

Fara suparare, ori scriai o fraza in care ziceai ca nu ti-a placut cafeaua si sa spui unde, ori nu mai scriai deloc.

RE: Noob de noob si sfaturi - Darsidius - 20-01-2023

E o situatie usor amuzanta topicul asta: cine a omorat pisica?

Sa va dau niste exemple de ce oricum nu are nici o importanta la ce cafenea a fost si cine a facut bautura:
- cand mergeti voi acolo e foarte posibil sa nu prindeti acelasi barista- ori cafeaua este direct dependenta de cel care prepara cafeaua- cand s-a deschis Bob in Charles de Gaulle prin 2016 povesteam cu niste oameni cum bautura era diferita in functie de cel care o prepara, si ca se simtea imediat in ceasca diferenta, acelasi aparat, rasnita, cafea difera doar manopera

-este posibil sa mergi sa probezi o cafea si sa aiba o punga/batch ratat de cafea. In sensul ca pe lumea asta nu prea exista prajitor consistent 100% care sa scoata punga dupa punga identica. Daca intr-o doza nimeresti 1-2 quakeri, sau un batch mai ratat, poate sa fie mama baristilor la bar ca nu face nimic bun.

- nu doresc sa scuz aici pe nimeni, si aratatul cu degetul nu este ceva elegant, ori de facut, de aici bine ca nici nu a zis la ce cafenea a fost, nu are importanta. Nu exista un top al cafenelelor universal valabil si nici nu o sa fie. Voi cei care beti cafea stiti deja ce va place, asa ca placutul este subiectiv si personal.

Daca merg la toate cafenelele din Bucuresti, poate o sa-mi placa ceva ce nici nu este mentionat pe forum, exista o sansa. Exista o sansa ca in ziua respectiva cel care prepara sa aiba o zi mai proasta din motivele mentionate mai sus, ori motive personale. Ori a prins un barista usor nepasator ori mai novice, asa ca sa judecam o intreaga cafenea, doar pe baza acestei experiente este ca si cum te-ai duce la cumparaturi la supermarket unde gasesti un produs expirat, iar pe baza asta iti juri ca nu o sa mai calci niciodata in acel magazin, cam asa.

Cafea buna se poate incerca la Raducanu, fluid coffee. Are cafele de la prajitori de top (Manhattan, Kawa) si te primeste si cu punga ta, daca nu are prea multi clienti, incearca sa ajute. Asta daca vrei sa mergi la sigur.

RE: Noob de noob si sfaturi - Carmi - 20-01-2023

:) 
Sa fie la Mabo? E aproape de Antipa, ai zis ca era o "ea" barista si cred ca se gasesc locuri de parcare.  
​​​​​​Ar fi pacat sa  te opresti doar la experienta asta care poate fi asa cum ai perceput o din n motive, si sa nu mai incerci espresso in cafenea sau la un prieten. Importanta e comunicarea, deschiderea, preferintele.. 
E adevarat, la inceput pot fi diferente mari intre ce te astepti sa fie si ce primesti. 
​​​​​​Cand am descoperit forumul, visam noaptea ca mananc boabe de cafea cu pumnul (aveau un gust... pe care in realitate nu am unde sa l gasesc :)) iar dimineata cand pregateam cafeaua, iesea.. dezastru... 
Daca in filtru iti place cafeaua prajita light, e posibil sa o apreciezi si in espresso de aceea confirm ce zice Darsidius, la Fluid, gasesti cafea buna, iar inainte de preparare discuti despre ce iti place si Florin aka Raducanu, iti va pune pe rasnita orice preferi din ce are la momentul ala in cafenea. 
Spor!

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 20-01-2023

hai sa mai schimbam subiectul si sa revenim la apa, deoarece fara sa vreau am mai citit si am mai dat si de alte informatii, ca sa fac o recapitulare:
1.tipii de la care am luat rasnita, din Canada sunt roguewave si in principiu se invart pe la 80.
2.thecoffechronicler zicea ca se invarte in jurului lui 40 pentru reteta de aeropress
3.la marzoco recomanda intre 90-150 ppm
4.niste tipi din filipine care au prajitorie si cafenea, Wide Awake PH folosesc 140, iti dau gratis mineralele cand cumperi cafea, mi s-a parut dragut. nu ma intrebati cum am mai dat si de astia, parca am cautat review pentru kinu.
5.Lance Hedrik si James Hoffman, undeva pe la 60ppm. Lance e bagat cu startupul Lotus Water, care-ti dau niste picaturi, imi par mai ok decat chestia la plic pe care o ofera multi.
6.Lelit undeva intre 60-110 ppm
7.Tim Wendelboe, apa de la chiuveta din Oslo, undeva la 41 ppm.
8.SCAA 150 ppm
9.Din cate am vazut pe net, reteta clasica de la Third Wave Water rezulta cam 150ppm.

Deci, raman pe Izvorul Minunilor care ar trebui sa aiba cam 60, depunerile sunt ok deocamdata, cafeaua e gustoasa si parca mai dulce fata de 140, iau la bidon de 5L ca sa nu umplu planeta de plastic si imi ajunge cam o saptamana. As spune ca intre 60 si 100 ar trebui sa fie ok cam pentru toata lumea, desigur PH neutru.

Noob de noob si sfaturi - vlaicu - 20-01-2023

Tot vorbeai de curățat zilele trecute, încearcă sa freci dacă îți intră mana cu o jumătate de lămâie. Sau sare de lămâie și apa. Asa nu o sa ai miros.

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 20-01-2023

(20-01-2023, 19:01)vlaicu Wrote: Tot vorbeai de curățat zilele trecute, încearcă sa freci dacă îți intră mana cu o jumătate de lămâie. Sau sare de lămâie și apa. Asa nu o sa ai miros.

Multumesc de sfaturi. Am curatat cu otet si e ok, iar cu Izvorul, presupun ca o sa fac asta la 3 luni, daca o sa fie cazul. Mi-a adus si tata o solutie de decalcifiere, ca el are un magazinas unde mai vinde si cafea de genul espressor automat si probabil i-au dat o sticluta gratis.

Noob de noob si sfaturi - vlaicu - 20-01-2023

Ideea e ca dacă il cureți cu lămâie sau sare de lămâie nu te poți gândi ca rămâne ceva care sa îți facă rău. Acum, la espressoare, eu am folosit doar sare de lămâie. E si simplu sa afli când nu mai ai nevoie de flush, gusti apa.

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 23-01-2023

duelul gigantilor, tot aveam niste Kenia si Etiopia, asa ca trebuia ceva mai rapid:

[Image: prcu7UT.jpg]

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 24-01-2023

wow. ce diferenta. azi am facut cu abaca, 3 clickuri mai jos fata de ieri, cand am facut cu Hario. rezultatul a fost mult mai bun, cafeaua s-a scurs mai rapid, iar in ceasca a fost cafeaua mai ”juicy”(la ora asta nu gasesc in romana cuvantul). mai ca-mi vine sa o bag si pe a 2-a la cat de buna a iesit, probabil 1 click mai sus.

oricum, la africancele astea trebuie avut grija la quakeri, ca au destui.

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 27-01-2023

ca sa revin cu un update de o saptamana, le-am testat pe toate:
1.cele medium-dark sunt intradevar cele mai rapide, dar oarecum nu-mi place gustul, e cam sters. cred ca e bun pentru ce le recomanda ei, cafele dark si osmotic flow.
2.abaca se scurge mai repede ca Hario si par cele mai ok, plus ca stau mai bine in v60, aroma e ok.

o sa mai fac niste teste, cu alte cafele, dar, cred ca raman la abaca. au scos si abaca+, dar din alea nu am.

RE: Noob de noob si sfaturi - bobitad - 30-01-2023

cand toate mergeau ca pe roate si pana si Etiopiile ieseau bune, ii cazu la nevasta rasnita, sau copii s-au jucat si au dat-o jos, eu eram afara iar ea e la munca acum Pana acum, de cand am copii, o canapea, un laptop, tableta + alte chestii. E turtita chestia aia un pic si nu se mai infileteaza partea de jos, poti sa o infiletezi putin ca sa stea, dar cam atat. Sa vad daca mai sunt si alte probleme si daca vand astia chestia aia pentru x pro si cat o fi transportul. [Image: 7q0hVN2.jpg][Image: qDRCEpZ.jpg]