![]() |
|
critica prajirii pure :) - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Prajire acasa (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajire-acasa) +--- Thread: critica prajirii pure :) (/Thread-critica-prajirii-pure) |
RE: critica prajirii pure :) - Fane - 21-06-2021 f. buna, doar ca eu prefer o secunda mai dezvoltata, asta se va rezolva la prajirea urmatoare. si asa suntem putini prajitori pe aici, eu spun sa nu punem stacheta discutiilor prea sus. critica prajirii pure :) - umarianos - 21-06-2021 Puțini ? Sunt destui, dar cei mai mulți folosesc forumul doar să-și anunțe reducerile și să adune baze de date...... RE: critica prajirii pure :) - Laddu - 21-06-2021 Se referea la prajitori casnici (cei ce prajesc comercial nu-si pun profilele la dezbatut)... dar vad ca-ti place sa completezi mereu cu proiectii personale. RE: critica prajirii pure :) - Fane - 21-06-2021 Sa revenim la boabele noastre, pls. critica prajirii pure :) - umarianos - 21-06-2021 Caz închis. RE: critica prajirii pure :) - Laddu - 22-06-2021 (21-06-2021, 22:14)Fane Wrote: Sa revenim la boabele noastre, pls. Ca bine zici! Din aceeasi categorie de prea multa caldura, ma lupt si eu cu tipping-ul unei macerate. La urmatoarea prajire o sa incerc sa mai scad temp de incarcare, probabil pe la 200C (IBTS) in speranta ca voi avea suficienta energie sa aud FC. Desi tippingul e prezent, nu are gust de ars evident, sau limba mea insuficient de sensibila nu il detecteaza. ![]() ![]() Pareri, sfaturi! RE: critica prajirii pure :) - bogy - 22-06-2021 Si eu zic ca e mult 210C pt incarcare. Poti incerca 190C, sau chiar 180C, cu TP la 82-85C. Depinde si de valorile P7… P4. Pe cat din capacitatea (cantitatea) maxima de prajire mergi pentru o sarja? Daca P7 e prea mare atunci as merge pe 80% din cantitatea maxima de boabe (pentru a avea o rezerva de putere). PS. In final, tu trebuie sa fi multumit. RE: critica prajirii pure :) - Laddu - 22-06-2021 Bulletul e un pic mai ciudat la masurarea temp de incarcare. Foloseste un senzor infrarosu care nu are aceleasi valori de referinta ca o termocupla clasica. 210C e temp masurata cu senzorul infrarosu. Termocupla clasica masoara in jur de 142C la incarcare. Rezultatul e bun, dupa gura mea nepretentioasa, dar vazand un defect evident de prajire, ma gandesc ca e loc de imbunatatire. (22-06-2021, 09:36)bogy Wrote: Pe cat din capacitatea (cantitatea) maxima de prajire mergi pentru o sarja? Daca P7 e prea mare atunci as merge pe 80% din cantitatea maxima de boabe (pentru a avea o rezerva de putere). Merg pe 500g, adica jumatate din capacitatea maxima recomandata. O sa incerc sa plec cu un nivel de putere mai mic. RE: critica prajirii pure :) - dev - 22-06-2021 Defectele de prajire tin foarte mult si de boabe. In functie de procesare, varietal, vechime sau origine, poti avea rezultate nesatisfacatoare indifirent de ceea ce modifici la prajitor. RE: critica prajirii pure :) - baloozzy - 22-06-2021 Senzorul IBTS este curat? Eu la 800g preîncălzesc la 290-300. Dacă mai scazi PH îți va scadea TP sub 80gr și nu știu dacă e de bine. RE: critica prajirii pure :) - renatoa - 22-06-2021 200 la incarcare este un maxim, nu o valoare la care sa scazi. Energia se acumuleaza in faza de uscare, crescand mai alert dupa TP, nu din charge. Asta e ultima mea prajire de macerata, de la Falcon. Graficul temperaturii este pentru aer, nu am sonda in boabe. Gustul... care este... maceratele astea oricum sunt din alta lume... RE: critica prajirii pure :) - Laddu - 22-06-2021 (22-06-2021, 11:28)renatoa Wrote: 200 la incarcare este un maxim, nu o valoare la care sa scazi. am explicat cum e cu temp de incarcare la bullet... (22-06-2021, 09:43)Laddu Wrote: 210C e temp masurata cu senzorul infrarosu. Termocupla clasica masoara in jur de 142C la incarcare. (22-06-2021, 11:09)baloozzy Wrote: Senzorul IBTS este curat? Da, e curat, sters recent cu alcool izopropilic. Dar fiind varianta 2 nu e asa sensibil la depunere. Si eu preincalzesc la 240 pentru 500g, dar cu aceste boabe am scazut temp de incarcare ca sa previn tippingul. RE: critica prajirii pure :) - umarianos - 22-06-2021 (22-06-2021, 11:28)renatoa Wrote: 200 la incarcare este un maxim, nu o valoare la care sa scazi.Oare fara 4% scăderea aia ieșea un RoR de 5 la FC ? (21-06-2021, 17:01)renatoa Wrote:Quote: Doar am vrut sa arat că printru un simplu search găsești informații despre faza de uscare , nu am scăzut nu am adăugat nimic ...mr. Google este vinovat :
RE: critica prajirii pure :) - Fane - 27-06-2021 ![]() gustul e exact cum trebuie sa fie la o etiopie spalata, cu o aciditate placuta. RE: critica prajirii pure :) - Fane - 11-07-2021 o brazilie naturala. boabele au fost scoase la minutul 10:30. ignorati graficul dupa acel moment.
RE: Extractia... pentru incepatori - sorance2000 - 19-08-2021 Cateva poze (cu blitz si fara). E o combinatie din 3 origini de cafea: Costa Rica, Columbia si Etiopia Stiu ca nu e perfecta, dar in general gustul cafelei obtinute ma satisface. Extractia... pentru incepatori - umarianos - 19-08-2021 Sincer mă așteptam să văd un "dezastru" mai mare. Arată prea bine, prea frumos sa fie adevărat . RE: Extractia... pentru incepatori - Laddu - 19-08-2021 Neuniforma, dar mai bine decat ma asteptam si eu, cel putin in poze. La gust ma astept sa fie "peste tot". Cate un pic din fiecare si nimic concret. Banuiesc ca in sita presurizata iese ok. RE: Extractia... pentru incepatori - sorance2000 - 19-08-2021 (19-08-2021, 21:12)umarianos Wrote: Deci trebuia sa stau cu tava in maini, sa ies si eu in fotografie, ca sa ma crezi, apoi sa-mi dovedesc indentitatea pe site. Stiu ca nu sunt foarte activ la postari, dar va asigur ca am citit foarte multe postari si respect aceasta comunitate. Nu mi-as permite sa pun poze cu cafea care nu-mi apartine si care nu a fost prajita de mine in acest caz. Daca siteul permitea poze mai mari as fi pozat impreuna cu cafeaua si espressorul si rasnita care sunt trecute la mine la profile. Prajirea are repetabilitate cu mici variatii, in functie de cafeaua folosita. Probabil ca ar fi foarte greu, chiar si cu prajitoare mult mai scumpe sa obtii o uniformitate foarte mare dintr-un blend de 3 feluri de cafea. Desigur, pentru prajire, ce fac eu nu e chiar tot ce trebuie, dar am facut ce am putut eu mai bine cu ce am avut; si a fost nevoie de mult experiment, de la prajiri rapide, la prajiri mai lente, de la temperaturi mai mici la unele mai mari (cuptorul accepta pana la 250°C). Desigur a fost vorba si de diferite cantitati (o cantiate de 250g ar fi produs o prajire mai uniforma, dar eu prefer 300 g ca sa am pentru mai multe zile). In ultima vreme am inceput sa tin cont mai mult de temperatura de incarcare, iar rezultatele sunt superioare. Extractia... pentru incepatori - dev - 19-08-2021 Dacă aproape toate gradele de prăjire, într-un loc, nu e spectaculos, ce e? RE: Extractia... pentru incepatori - sorance2000 - 19-08-2021 (19-08-2021, 21:28)Laddu Wrote: Neuniforma, dar mai bine decat ma asteptam si eu, cel putin in poze. Cafeaua iese ok in sita nepresurizata. De 2 ani am trecut pe sita nepresurizata. RE: Extractia... pentru incepatori - umarianos - 19-08-2021 (19-08-2021, 21:29)sorance2000 Wrote:Felicitări pt. sinceritate. Bravos, ține o tot așa. Tava ai gaurit-o tu? sau ..... ?(19-08-2021, 21:12)umarianos Wrote: RE: Extractia... pentru incepatori - sorance2000 - 19-08-2021 (19-08-2021, 21:30)dev Wrote: Dacă aproape toate gradele de prăjire, într-un loc, nu e spectaculos, ce e? Sunt unele boabe de cafea care au o culoare extrem de deschisa. Am decis sa nu le elimin din batch pentru nu consider ca sunt defecte (ele doar ies totdeauna mai deschise la culoare decat restul si am observat la fiecare prajire ca in toate originile de cafea exsita macar 5-10 boabe de acea culoare). Te asigur ca e doar o diferenta de culoare, nu neaparat de prajire (recunosc ca exista o variatie de prajire de aproximativ 10-15% intre marginile tavii si centrul tavii). Cele stricate le arunc, bineinteles, dar nu prea e cazul cu cafeaua de la KastarCoffee. (19-08-2021, 21:35)umarianos Wrote:(19-08-2021, 21:29)sorance2000 Wrote:Felicitări pt. sinceritate. Bravos, ține o tot așa. Tava ai gaurit-o tu? sau ..... ?(19-08-2021, 21:12)umarianos Wrote: Asa am cumparat-o. Se gaseste in Cora sau Careffour. Este obligatoriu sa fie gaurita la genul asta de prajire. Extractia... pentru incepatori - d2florin - 19-08-2021 Este cumva tava de pizza, diametru 28cm? Daca da as incerca si eu sa vad ce iese. Extractia... pentru incepatori - dev - 19-08-2021 Cât timp tu ești sigur că nu e nicio diferență între boabe și toate sunt la fel de bine coapte, altceva nu mai contează... Până la urmă, e de-a dreptul absurd să posteze cineva pe forum opinii, ca să-și valideze ceea ce știa cu certitudine. RE: Extractia... pentru incepatori - sorance2000 - 19-08-2021 (19-08-2021, 15:20)renatoa Wrote:(19-08-2021, 14:03)sorance2000 Wrote: As vrea sa fac niste remarci, sub forma de principii (19-08-2021, 21:44)d2florin Wrote: Este cumva tava de pizza, diametru 28cm? Daca da as incerca si eu sa vad ce iese. Este de pizza, dar de 32 cm (mai mare, mai bine pentru ca permite un singur strat de boabe in cantitate mai mare). (19-08-2021, 21:45)dev Wrote: Cât timp tu ești sigur că nu e nicio diferență între boabe și toate sunt la fel de bine coapte, altceva nu mai contează... Nu am sustinut ca toate boabele sunt la fel de bine coapte (adica perfect), am admis si o diferenta de aprox. 10% intre zona de centru si cea de margine (variatie cauzata poate de modul cum aerul se propaga in cuptor, dar posibil si datorita faptului ca tava nu are gauri chiar pana in margine, variatie care nu ma deranjeaza deloc in prepararea cafelei). RE: critica prajirii pure :) - renatoa - 19-08-2021 Vad ca atentia s-a concentrat pe uniformitatea prajirii la nivel de masa, pentru ca aceasta este principala evaluare pe care o permit pozele postate. Problema nu este la nivelul general de uniformitate, ci la nivel de boaba. Si asta se poate deduce fara nici o poza. Atata timp cat boaba nu se misca de loc, vei avea expuneri diferite la aerul cald, partea care sta pe tava fiind cea mai defavorizata, deci dezvoltari foarte diferite in corpul fiecarei boabe, ce sa mai vorbim la nivelul tavii. Gaurile nu schimba prea mult situatia, cele de tava de pizza le au dat mult prea rar, ai 10 boabe la o gaura, cel putin... iar boaba care pica sa fie pe gaura va fi si aceea inegal dezvoltata, dar in alt mod decat vecinii ei. O schimbare radicala ar fi fost sa fie intinse pe o sita mesh, unde boabele ar fi fost 90% mai egal expuse aerului, si cu o convectie fortata rezonabil puteai avea rezultate mai decente. Faptul ca nu gustul te satisface nu inseamna neaparat ca nu ai papile neexersate, este si asta o scoala de prajire, adica neuniform la extrem... si nu vorbesc de 1-2 prajitori, ci de nivel national... si acolo nimeni nu se scandalizeaza. Cand vorbesti de cafea in Etiopia, lumea nu se gandeste la ce ne gandim noi, ci la marca lor nationala, Tomoca, care o gasesti pe orice strada, inclusiv la free shop in aeroport, si care dupa standardele speciality este infecta. Dati o cautare si va lamuriti singuri. Cuptorul tau nu are rotisor ? Banuiesc ca nu, altfel cred ca incercai cu un cos de plasa, in loc de tava perforata... Referitor la masina pe care intentionezi sa o iei, experienta personala de care vorbeam se referea numai la o mica parte din constructia ei, mai exact la folosirea capacului drept sursa de caldura. In rest totul este diferit si DIY. Folosirea ei ca atare ar fi un progres fata de tava perforata, dar cu multe limitari care au fost expuse de cei care au incercat asa ceva cu un cuptor Delimano, da o cautare si o sa gasesti discutii din urma cu 5-6 ani. RE: critica prajirii pure :) - sorance2000 - 19-08-2021 Nu are, dar e posibil sa trec pe Turbo oven oricum. Cafeaua verde o cumpar de la KestarCoffee (Etiopia prefer Guji sau Yirgacheffe, in general am fost multumit de varietatile incercate pana acum. RE: critica prajirii pure :) - dev - 20-08-2021 Incerc sa inteleg de unde a prins radacini ideea ca e mai bine sa prajesti mai mult prost decat mai putin bine. Pentru ca nu e prima data cand un "prajitor" casnic sacrifica calitatea pentru cantitate. Sunt totusi metode de prajit casnic care produc rezultate acceptabile, in cantitati mai mici. critica prajirii pure [emoji2] - Mihai L - 20-08-2021 Probabil din ratiuni de timp/logistica implicata. |