![]() |
|
Extractia... pentru incepatori - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte) +--- Thread: Extractia... pentru incepatori (/Thread-Extractia-pentru-incepatori) |
RE: Extractia... pentru incepatori - micrenda - 09-10-2021 Fara o ordine anume: Mabo, Claro, Dropshot, Sloane, Guido, Meron, Buimac, etc. Sfatul meu este sa mergi la cafenea lor (aproape toate au) si vorbeste cu barista in un moment in care nu este foarte ocupat (e.g. evita ora 12:00-13:00 fiind deobicei o ora mai aglomerata). Explica ca esti incepator si ca nu ai rasnita si, daca este posibil, sa iti rasneasca cafea asa cum a sugerat colegul. Incepe cu o cafea care nu este foarte scumpa, fiind ca o buna parte nu o vei putea folosi. Din pacate rasnita este esentiala, nu ai ce sa faci. Kinu este o alegere foarte buna! RE: Extractia... pentru incepatori - Eugen16 - 09-10-2021 Setarile le decide barista in functie de rasnita pe care o foloseste.Fiecare model de rasnita are setarile ei.Nu uita sa le notezi pe pungute ca sa stii ce sa ceri data viitoate. Pentru inceput M47 e cea mai buna alegere, pentru doua cafele pe zi datul la manivela sau o surubelnita cu acumulator, nu e un capat de tara. O sa te folosesti de ea si in concedii sau deplasari cu alte echipamente portabile. RE: Extractia... pentru incepatori - Dan_R - 09-10-2021 Nu vreau sa fiu eu Gica Contra, dar mai bine asteapta sa-ti achizitionezi rasnita si dupa aceea o sa constati, ca oricum vei consuma destula cafea pana sa obtii un espresso bun in ceasca. Rabdarea e o virtute !!! RE: Extractia... pentru incepatori - Talisker - 09-10-2021 Cafeaua odata rasnita e posibil sa se degradeze foarte repede si sa nu mai opuna aceeasi rezistenta in puc de la zi la zi, deci primul shot sa zicem ca poate la noroc l-ai fi nimerit corect, ce urmeaza dupa e greu de imaginat sau garantat. Mai bine te duci la cafenea si bei acolo, s-ar putea sa iasa si mai ieftin si mai bun ca ce vei face acasa. RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - vasialex89 - 12-11-2021 (30-10-2021, 01:51)tapughenadie Wrote: Pai asa am facut. Iata inca un exemplu la 2 bar. Chiar peste 6gr/sec Salut, Am achizitionat recent un Crem One si tot asa imi da si mie, aveam 40 gr in ceasca in primele nici 10 secunde. In basketul cu 18gr cafea, pe modul standard, asa cum a venit aparatul din fabrica. Sunt dezamagit de rezultat, mi-a iesit un espresso fara spuma, negru ca la ibric. Tot incerc sa fac si lapte la steamer si nu imi iese, doar il incalzeste f puternic, insa crema 0. Aveti idee de ce? Mentionez ca am mai facut crema de lapte in trecut pe mai multe aparate.. RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - Lyvyoo - 12-11-2021 Tu cred ca te referi la momentul cand ai facut un espresso, colegul @tapughenadie se referea la curgerea apei in gol fara portafiltrul. Corect? RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - vasialex89 - 12-11-2021 (12-11-2021, 22:51)Lyvyoo Wrote: Tu cred ca te referi la momentul cand ai facut un espresso, colegul @tapughenadie se referea la curgerea apei in gol fara portafiltrul. Corect? Ah, da. Cred ca @tapughenadie se refera la altceva. Dar chiar si asa, cand am facut espresso, in doar cateva secunde am depasit 40ml RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - sirpet2001 - 12-11-2021 Da, așa e. Mai întâi gradul de rasnire. Apoi, ai GSP activat? Shot ul a fost normal sau cu profilare? Ești dezamăgit de ce /cine anume? RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - iliescu.iulian - 12-11-2021 (12-11-2021, 22:48)vasialex89 Wrote: [quote=tapughenadie;167321] În ceea ce privește curgerea, trebuie sa rasnesti mult mai fin. În ceea ce privește crema, aparatul ăsta este o bestie și e nevoie de timp să te obișnuiești. Probabil că scufunzi prea mult vârful. Și eu am pățit la fel când am făcut trecerea. RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - vasialex89 - 12-11-2021 127 ml in 10 secunde, curgere apa in gol, fara portafiltru RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - Lyvyoo - 12-11-2021 OK, de acum inainte sfatul principal pe care ti-l vor da toti espressomanii este sa ai rabdare caci nu e nimic complicat, ci e vorba de primele interactiuni cu espressore si rasnite capabile. Discutiile sunt generale aici si tin de: - existenta unei rasnite de espresso (nu o vad in semnatura). Daca nu o ai este imposibil sa faci espresso ok, chiar folosind un aparat de bar. Pana iti intra in posesie doar te joci, folosind cafea gata macinata, deci nu ai cum sa faci espresso. - urmarirea unui tutorial de preparare, cel de pe Espressoman spre exemplu - existenta de boabe proaspat prajite pe care sa le consumi in maxim o luna de la data prajirii - pentru crema de lapte ai nevoie de o latiera inox de 600ml plus urmarirea cu sfintenie a acestui tutorial De principiu e mai simplu sa faci espresso decat sa faci o crema de lapte, mai ales la inceput cand ai impresia ca iti scapa totul de sub control. RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - vasialex89 - 12-11-2021 e fina macinatura, marimea 2, macinata la o prajitorie renumita in Bucuresti. RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - sirpet2001 - 12-11-2021 (12-11-2021, 23:07)vasialex89 Wrote: 127 ml in 10 secunde, curgere apa in gol, fara portafiltru Ridici levierul și masori sau cum procedezi? Quote:e fina macinatura, marimea 2, macinata la o prajitorie renumita in Bucuresti.Cu tot respectul, asta nu are nici o relevanță... Măcinarea pe 2 sau whatever... RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - Lyvyoo - 12-11-2021 Va rog sa citati doar ce este relevant dintr-o postare (sau deloc folosind quick reply in josul paginii) in locul acelor citate la citate la citate RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - vasialex89 - 12-11-2021 (12-11-2021, 23:07)Lyvyoo Wrote: OK, de acum inainte sfatul principal pe care ti-l vor da toti espressomanii este sa ai rabdare caci nu e nimic complicat, ci e vorba de primele interactiuni cu espressore si rasnite capabile.Mersi Lyvyoo, dar: Latiera inox 600 ml - check + latiera de 300 ml pt schimb de lapte dintr-una in alta. Tutorial urmarit + sute de home art latte reusite, check (pe alte espressoare, da) Nu inteleg care este legatura totusi a cantitatii de apa iesita de aparat cu si fara portafiltru. - Cu portafiltru in 20-30 sec ar fi trebuit sa am in ceasca 40ml espresso, pt ca am pus 18 gr cafea in portafiltru, cu basketul de 18; insa mi-a iesit mult mai mult in primele 10 secunde si am fost nevoit sa opresc - Fara portafiltru am scris mai sus Ceva nu fac eu bine RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - vasialex89 - 12-11-2021 @sirpet2001 - de acord, in cazul de fata cu asa mult volum de apa, nici eu nu gasesc relevanta RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - Lyvyoo - 12-11-2021 Rasnita domnu' :) Este imposibil sa faci espresso daca nu rasnesti tu si ajustezi in functie de curgere. E o teapa cumva sa iei cafea gata rasnita de undeva pentru ca imposibil sa se potriveasca gradul de macinare cu cea ai tu nevoie. Practic cafeaua aia mai este buna doar ca sa faci niste exercitii de cappuccino pe ea, in niciun caz ca sa inveti espresso. E cam dur adevarul dar asa stau lucrurile. RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - sirpet2001 - 12-11-2021 (12-11-2021, 23:16)vasialex89 Wrote: @sirpet2001 - de acord, in cazul de fata cu asa mult volum de apa, nici eu nu gasesc relevanta Ce vrei sa spui cu asta? RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - alchemist - 12-11-2021 (12-11-2021, 22:48)vasialex89 Wrote:(30-10-2021, 01:51)tapughenadie Wrote: Pai asa am facut. Iata inca un exemplu la 2 bar. Chiar peste 6gr/sec Salut, 1. Trebuie sa macini mai fin sau sa ceri macinatura mai fina de la prajitor sau sa te apuci de profilat presiunea. 2. Un espressor capabil nu face un espresso reusit doar tragand de o maneta. Va trebui sa muncesti pentru asta. 3. Daca pui un clip in care incerci sa frotezi laptele, ne putem da seama mai usor unde-i buba. 4. Daca n-ai inca rasnita, dezamagirea va continua sa se mareasca. Mult succes! RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - distrugatorul - 12-11-2021 Pe partea de steam scufunzi prea mult varful baghetei de steam si din cauza asta doar incalzesti laptele. Trebuie introdus doar varful si miscat constant incat sa auzi din cand in cand sunetul ala de foi rupte. RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - sirpet2001 - 12-11-2021 (12-11-2021, 23:16)Lyvyoo Wrote: Rasnita domnu' :) Asta e evident și general valabil pentru orice Espressor. ? Subscribed RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - distrugatorul - 12-11-2021 Ce rasnita folosesti? RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 12-11-2021 Pentru crema de lapte discutam separat pe alt topic, unde deja sunt sfaturi extrem de utile, inclusiv postarea lui RaduCarutasu de aici. RE: Crem One 2B R-LFPP Dual review - vasialex89 - 12-11-2021 (12-11-2021, 23:20)distrugatorul Wrote: Ce rasnita folosesti?inca nu am rasnita, am facut o macinatura f fina la Origo. Am tampat drept, nu s-a facut niciun channeling. Inteleg si eu importanta rasnitei, mi-am comandat un eureka atom 75e, dar ajunge saptamana viitoare. Ceea ce incerc sa va spun e ca o macinatura maif ina decat am cumparat nu cred ca se poate. Cum va explicati 127 ml in 10 secunde, curgere apa in gol, fara portafiltru? Sau aproape 70 ml in 10 secunde In basketul cu 18gr cafea pe setarea normala din fabrica? RE: Extractia... pentru incepatori - distrugatorul - 12-11-2021 O sa vezi diferenta cu Atom :D Sincer eu ma asteptam la deznodamantul asta. Ti-am si spus daca imi amintesc. E o regula generala pe forumul asta.Fara rasnita buna poti sa ai si Victoria Arduino sau DC tot nu iese nimic... doar dezamagire. RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 12-11-2021 Bineinteles ca exista rasnire mai fina. Vei vedea asta cand iti ajunge rasnita. Adica poti face faina spre exemplu din niste boabe. Pune mana pe macinatura ta si pune mana pe niste faina, vei simti diferenta. Asta nu inseamna ca trebuie macinat ca faina dar iti dadeam un reper simplu ca sa vezi exista loc spre mai fin destul. In cazul tau sigur ai o cafea macinata prea grosier. Dar trebuie sa intelegi ca si daca mergi maine acolo si iei alta punga macinata la 1.5 pe rasnita lor, sa zicem, tot nu iti va iese espresso acasa pentru ca nu merge de faci asa ceva pe macinatura altcuiva. Adica: - ori macinatura va fi tot grosiera - ori va fi prea fina - ori se va oxida rapid cafeaua in cazul in care esti pe aproape ca si granulatie pentru ca in 15min de la ransire, indiferent de ambalare, cafeaua poate fi considerata oxidata. Deci a doua, a treia zi va fi deja de aruncat sau ma rog, nu sunt adeptul waste-ului, de dat unui prieten sa o faca la filtru / ibric. Oxidarea inseamna ca uleiurile aromatice si dioxidul de carbon se evapora si ramane "lemn". O curgere frumoasa si corecta este rezultatul catorva reglaje pe care le faci cu rasnita langa espressor. Spre exemplu daca aveai acea rasnita si era pe 2 si curgea asa, dadeai poate pe 1.7 sau 1.5 depinde de model. Daca tot nu aveai ~40g in ~25s, dadeai si mai fin rasnita si macinai iar. In schimb daca la 1.5 se infunda espressorul si nu mai curgea nimic, inseamna ca erai prea fin si trebuia sa mergi spre grosier putin, poate la 1.7. Am dat doar niste exemple aiurea dar relevante ca workflow la inceput de drum. In final vei constata ca fiecare cafea are gradul sau de macinare potrivit, exact, desi pot fi cumva in aceeasi zona, sa zicem intre 1.2 si 3, ca sa pastram exemplul tau. Doar ca fiecare prajitor are stilul sau, fiecare origine sau blend are nivelul sau optim de prajire considerat de respectivul artizan, fiecare crestere sau scadere de gramaj va influenta gradul de rasnire, iar zilele trecute de la data prajirii si degazarea / oxidarea pot schimba gradul rasnirii chiar pentru aceeasi cafea / aceeasi punga. Asta nu inseamna ca trebuie sa te sperie prepararea, va deveni o rutina simpla, dar vreau sa constientizezi ca rasnirea nu este doar asa un proces aproximativ, translatabil de la om la om sau de la rasnita la rasnita, ci este cel mai important proces in definirea unei curgeri frumoase, dincolo de espressor sau cafea. Caci da, poti scoate o curgere mai de Doamne ajuta si cu o cafea de 3 luni, la o adica, mai ales in profilare, ori cu un espressor de 300 lei. Dar cu un espressor de bar 20.000E si o rasnita ce nu macina pentru espresso ori cu o cafea gata macinata (fie ea si cea mai scumpa si macinata aleatoriu pe cea mai tare rasnita ever), rezultatul va fi similar cu ce ai tu acum in ceasca. Rabdare deci sa vina rasnita si sa nu iti fie frica sa experimentezi la inceput, pastrand aceeasi doza de boabe, rasnita goala mereu si cantarind cantitatea necesara. Abia in pasul urmator vei trece la reglajul secundelor de macinare, dupa ce te obisnuiesti cu dozele cantarite. RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 13-11-2021 Am mutat pe topicul de CREM discutiile care tin de aparat si particularitatile sale. E mai simplu sa ne dam seama unde se incadreaza postarea si o scriem acolo, ca sa primim ajutor in concordanta cu cerinta noastra si sa ramana relevanta discutia si pentru cei care vor cauta amanunte in viitor. RE: Lelit PL41 TEM - stallone - 17-11-2021 salut, inteleg extragerea cafelei corect ca se face la 8-9 bari si in 16-18 grame de cafea dar gramajul e valabil pentru filtrul triplu nu? cata cafea se baga in sita single si cata in cea dubla? calculez numarul direct proportional? adica adica 5-6g, respectiv 11-12g pentru dublu? (am vazut ca e topic mai urmarit PL41, eu am PL42. banuiesc ca sunt aceleasi site in dotare) multumesc! RE: Lelit PL41 TEM - RazvaNNN - 17-11-2021 in cea single 8-9g, in cea dubla 18-19g -> din care ar trebui sa curga o cantitate dubla de lichid RE: Lelit PL41 TEM - stallone - 17-11-2021 mie abia imi intra 16g in aia tripla si am batatorit bine inseamna ca trebuie presata puternic cam multa cafea. paguba la casa omului |