![]() |
|
Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare) +--- Thread: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV (/Thread-Aproape-totul-despre-Expobar-Brewtus-IV) |
RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - FAP - 06-10-2015 1)Din ce citesc toata lumea a scos "plasticul" de pe teava de aburi si e mai bine ! Ce protectie de cauciuc exterioara folositi si de unde ati cumparat ? 2) Din nou toti ati marit presiunea la aburi de la 0,9 la 1,2 sau 1,4 ! Merita sau nu ? A revenit cineva inapoi la 0,9 ? Se pierde garantia la marirea presiunii la abur ? RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 06-10-2015 1. Aici Nu stiu exact diametrul, poate ne ajuta un coleg 2. procedura aici iar poza presostatului aici. Nu se pierde nicio garantie, atat timp cat nu arzi nimic. In fond o chestiune foarte simpla. Du-te la maxim 1.3 caci apa care intra in boilerul de espresso, ca si la alte DB-uri, intra mai intai printr-un schimbator de caldura ce se afla in boilerul de aburi. Daca ai presiune prea mare in acesta, inseamna ca apa e foarte fierbinte si dai peste cap temperatura fixata de PID in boilerul de espresso. RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - FAP - 06-10-2015 Multumesc ! Ma gandeam la 1,2 presiune dar trebuie sa tai un mic colier de plastic pentru a regla.Pe care l-ai ales, de simpla curiozitate :) ? RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 06-10-2015 Nu stiu de coliere, al meu nu a avut, dar sunt baieti de treaba la importator, nu se cramponeaza ei de un colier la garantie. Presiunea fixata cred ca e de 1.2 pe al meu si froteaza excelent cu duza originala cu o gaura. Mai ales dupa ce am facut si un mic curs de barista :) RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - FAP - 08-10-2015 Am tot incercat diferite metode de curatare a sitei dus dar tot nu curge uniform asa cum am vazut la ...altii :D ! Cum se scoate sita de la dus la Brewtus sau ce altceva pot sa-i fac? RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - coffeesnob - 08-10-2015 Nu curge uniform in ce sens? Daca curge mai mult intr-o parte decat in alta poate nu ti-e la nivel expresorul. RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - FAP - 08-10-2015 Pe marginea sitei se formeaza mici "paraiase" :) care se unesc si curge un singur jet pe mijlocul sitei . E ok ? RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 08-10-2015 Pai nu ai rasnita in primul rand. Si oricum, mai bine iei cu 10 lei un picurator cu o iesire, caci 60ml se beau intr-o cească. RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - RaduCarutasu - 08-10-2015 (08-10-2015, 13:40)FAP Wrote: ......Cum se scoate sita de la dus la Brewtus sau ce altceva pot sa-i fac ? Foarte simplu ! Operatiunea se executa cu aparatul incalzit . Sita dusului are , in partea ei de jos , o porțiune ieșită mai in afara , sub forma unui inel . Folosesc ( la VBM este identic ) o șurubelnița scurta si mai lata ( coada de la o lingurita etc.. ) , pe care o poziționez deasupra acestui umar inelar si , folosind marginea grupului ca punct de sprijin , ridic mânerul șurubelniței iar varful împinge sita in jos . Șurubelnița are rol de pârghie si , pentru a nu zgâria ceva , ii invelesc varful cu o pânza moale . Sita se pune la loc tot cu aparatul incalzit si se împinge la loc cu ajutorul portfiltrului pe care il punem ca pentru o extractie . Pun si o poza : Curgerea neuniforma prin cele doua jgheaburi ale portfiltrului are diferite cauze . Verifica planeitatea aparatului , daca picuratorul nu are vreun defect de fabricatie , daca este perfect curat si nu s-a sedimentat cafea mai veche . Eu cred ca mai toti ne confruntam cu acest fenomen . Daca se stie cum decurge o extractie corecta , s-a observat ca aceasta incepe cu cateva picaturi aparute pe sita , cu formarea unor conuri care se unesc intr-o codita subtire si care se ingroasa pe masura ce extractia evolueaza . La inceput , volumul de lichid fiind mai mic se va prelinge pe picurator si va iesi pe unul din jgheaburi . Pe masura ce debitul de lichid creste , jetul va fi suficient de puternic incat sa umple portfiltrul in partea lui de jos , sa se poata separa si sa curga prin ambele orificii. Si la mine se intampla acest lucru si , deoarece stiu ca mențin aparatul si accesoriile in perfecta stare de curatenie , asa mi-am explicat fenomenul . RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - FAP - 08-10-2015 Radu multumesc pentru explicatii ! Clar si concis ca intotdeauna :) !Credeam ca e nevoie sa scot surubul de pe grup ! @Liviu ...ce legatura are rasnita cu sita dusului ?Am un al doilea portfiltru cu o iesire , Expobar Diamant...e putin mai scump de 10 lei :P ! Sita de espresso curge bine...vorbeam de dus ! Am rezolvat . Sita era perfect curata dar ...sa stiu eu ce e acolo. A fost relativ usor de scos ...mai greu cu ...bagatul :) inapoi! RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 08-10-2015 Scuze, am citit repede si am inteles ca ar curge inegal pe tasnitorile portaifltrului. RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 15-10-2015 Cu ocazia curatarii espressorului, am schimbat sita de dus originala cu una IMS (multumesc dobro_c). Am filmat curgerea apei cu IMS: Cu sita originala (curata) curge frumusel si pe Brewtus (la sec.00. 30) https://youtu.be/hfSVJzKwXIg?t=29s Insa sita de dus originala isi schimba curgerea dupa ceva timp, adunandu-se reziduuri, iar firul de apa se concentreaza spre mijloc. E de vazut cum se comporta IMS-ul dupa doua saptamani de cafele, dar sunt sanse bune sa ramana mai curata caci suprafata exterioara este foarte fina, ca o pelicula, aproape fara sa-i simti orificiile cand dai cu degetul, spre deosebire de sita originala care e dintr-un fel de sarma impletita (finuta ce-i drept), ca la majoritatea sitelor de dus. Poze: [Image: IMAG3072_zpsnoevwlwp.jpg] [Image: IMAG3076_zpsp3drxyzf.jpg] [Image: IMAG3079_zps7aeqhqme.jpg] Diferente in ceasca nu stiu daca poate spune cineva ca exista, caci ar trebui oricum un test blind, insa la fel ca si presiunea de exctractie, probabil vorbim de inca un element in plus la capitolul "iertare greseli si microgreseli", contribuind la sudarea mai buna a pucului inainte de etapa de curgere propriu-zisa. RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - FAP - 15-10-2015 Eee....despre asta vorbeam ! Frumos ! Cati bani e sita IMS si de unde...se poate cumpara , daca nu e secret :) ? RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 15-10-2015 Le aduce colegul dobro_c pe sectiunea Bursa. In magazine in Romania nu am vazut momentan. RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - FAP - 15-10-2015 Merci ! Am trimis mesaj ! Garnitura din cauciuc se potriveste sau trebuie alta ? RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 15-10-2015 E ok garnitura, insa ai grija cum scoti sita de dus. Adica trebuie sa ai espressorul incins, apoi cu o lingura mai dura dar totusi cu o margine nu foarte groasa (ma refer la varful partii rotunde a ueni linguri) am apasat pe cantul sitei, cate putin din toate partile, pana s-a slabit. Pe youtube mai sunt niste variante cu o pana de lemn. RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - FAP - 15-10-2015 Merci ! Am mai scos-o conform sfaturilor lui Radu cu surubelnita lata "imbracata" in panza pentru protectie ! RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Adrian86 - 22-10-2015 Salutare , pot spune cu mandrie ca am intrat in clubul Expobar Brewtus IV dar pot plange putin ca are probleme . Ieri am primit espressorul si am observat ceva apa sub el dar m-am gandit ca nu am pus tava bine etc.... in dimineata asta BALTA sub , v-am facut o poza poate ati intalnit ceva asemanator . Dupa ce am sters BALTA ,facut poza si postat ,am facut un shot / niste laptic si backflash . Uitandu-ma sub aparat am observat ca nu a mai curs apa pe la garnitura . Sa fi fost condens ? Desi la mine in bucatarie nu e frig ... ideea este ca balta s-a facut in timp ce se incalzea aparatul . RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 22-10-2015 Cred ca esti in situatia mea initiala. Nu sunt dumirit daca acel calcar ce se vedea in poze a determinat problema sau valva antivacuum. Am pus o valva de LaCimbali de pe un profesional si s-a rezolvat totul. Eu zic sa-l suni pe Stefan Farago de la service 0722318550 si sa-l intrebi daca iti poate trimite o valva (repara si ei La Cimbali, caci au date pe cafenele, deci ar putea sa-ti dea o valva). In mod normal la ce simplu se pune, nu cred ca trebuie sa trimiti aparatul la B. Intreaba si acest lucru... POate te ajuta baietii de la Hedone de acolo daca nu te pricepi, e vorba de o desfiletare a valvei vechi si o infiletare cu izolatie de teflon a valvei noi (eventual trimise de Stefan prin curier) RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Adrian86 - 22-10-2015 Am vorbit , se rezolva ... maine vine o masina de la firma si-mi aduce altul nou ::) Btw 0721318550 nu 0722318550 :D RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - ekivoc - 26-10-2015 Salutare tuturor! După o lună de tatonări cu Expobar-ul meu, încă mă confrunt cu unele probleme, pentru care nu am găsit răspunsuri în paginile pe care am reușit să le parcurg până acum, așa încât mi-am făcut curaj să întreb aici. Scuze dacă sunt lucruri deja explicate. Problema principală este că nu reușesc să obțin o presiune de 9 bar în timpul extracției. Simptomele ar fi următoarele: 1) Presiunea crește greu, oprindu-se la 4 bar în timpul extracției (abia după 11 secunde), în condițiile în care folosesc doar cafea proaspăt prăjită (sub 10 zile vechime), de la prăjitorii de pe forum, râșnită cu Malkoenig Vario la 1 A (cel mai fin), 19 grame cântărite constant, presate cu 13,6 (asa a venit tamperul meu), într-o sită IMS de 14-22 (luată de la colegul dobro_c). Trebuie să recunosc faptul că uneori (iar asta foarte rar și complet aleatoriu) îmi crește presiunea la 9 bar, dar nu pot să spun cum „reușesc” asta. După ce am mărit doza la 20 g (dar am păstrat aceleași condiții de mai sus) am observat că urcă mai des presiunea la 9 bar, dar tot nu în mod constant. M-am gândit că poate este prea mare sita pentru cantitatea de cafea pe care o folosesc eu în mod obișnuit (19 g) și că ar trebui să o schimb cu una de 15 g, dar toți cei pe care i-am întrebat mi-au zis că nu ar trebui să fie chiar așa de mare legătura între grosimea pucului de cafea proaspăt măcinată și presată în sită și presiunea din grup în timpul extracției, atâta timp cât sita pe care o folosesc are marja de încărcare largă (între 14 și 20 de grame). În mod normal, cu 14 grame în ea ar trebui să urce presiunea, nu? 2) Ca să văd dacă îmi funcționează espressorul, am verificat cu sita oarbă în timpul backflush-ului. Așa am văzut că abia pe la 11 secunde începe să urce presiunea ușor, are o ezitare pe la 4 bar, iar abia la 16 secunde ajunge la 9 bar (10,5 de fapt, cu sita oarbă). La voi durează la fel de mult să urce la maxim presiunea cu sita oarbă? 3) Mă gândeam să măsor cantitatea de apă pe care o scoate pompa la un flush simplu (de încălzire a grupului) într-un anumit interval de timp, dar nu știu dacă ar fi relevant; atâta timp cât pompa funcționează, ea ar trebui să împingă aceeași cantitate de apă în 30 de secunde și la mine, și la altcineva. Sau ar putea funcționa, dar nu în parametri optimi? 4) În condițiile descrise mai sus, nu reușesc să extrag 50-60 de ml de cafea sub 35 de secunde; de aceea, pentru a evita să am o cafea supra-extrasă, opresc extracția când observ că devine „blondă”, adică pe la 33-37 de secunde, însă având o cantitate mai mică de lichid în ceașcă. Ce greșesc? Unde să mai lucrez? Sunt colegi/colege din Iași care au Expobar și ar fi dispuși să mă inițieze în tainele barista? Care dintre simptomele de mai sus vi se par probleme tehnice? Ce ar trebui să încerc să remediez? Mulțumesc RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - axy76 - 26-10-2015 2. Da, in cazul meu. RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - radudani - 26-10-2015 (26-10-2015, 16:43)ekivoc Wrote: 1) Presiunea crește greu, oprindu-se la 4 bar în timpul extracției (abia după 11 secunde)... presiunea ar trebui sa creasca inca din primele 1-3 secunde, sa aiba o mica ezitare pe la 3-4 bar (se deschide supapa de preinfuzie) la un 4-7 sec si sa continue pana pe la 9-11 sec, cand trebuie sa ajunga la 9 bar; este momentul cand s-a terminat preinfuzia in grupul E61 si trebuie sa ai astfel reglata granulatia/doza, ca sa inceapa curgerea in extractie, care continua pentru urmatoarele 17-25 sec; la 9 bar, daca asa e reglat OPV-ul; o paranteza, de fapt, motivul interventiei mele aici: este preferabil sa urmaresti obtinerea unei anume greutati de lichid in ceasca, potrivit cu o rata de extractie pe care o gasesti optima (de obicei, se merge pe o normale cu rata 1:2, deci 50%), in loc sa te uiti la mililitrii si creme efemere... rata de 1:2 nu e o preferinta de dogma, se demonstreaza experimental (Kaminski), ca numai incepand de la cca. 1:2 rata extractie, poti obtine randamente de extractie (extraction yield) spre 18% si mai sus; ori acest extraction yield este considerat tot mai mult ca o forma de masura obiectiva a calitatii espresso; (26-10-2015, 16:43)ekivoc Wrote: 2) Ca să văd dacă îmi funcționează espressorul, am verificat cu sita oarbă în timpul backflush-ului. Așa am văzut că abia pe la 11 secunde începe să urce presiunea ușor, are o ezitare pe la 4 bar, iar abia la 16 secunde ajunge la 9 bar (10,5 de fapt, cu sita oarbă). La voi durează la fel de mult să urce la maxim presiunea cu sita oarbă? cele descrise la 1) pot fi datorate si unei doze/granulatii nepotrivite, pentru ca da, o rasnire prea fina, poate "sufoca" masina, tot asa cum o rasnire nepotrivita espresso, poate provoca un debit prea mare si implicit (caracteristica pompei vibratoare - daca nu cumva modelul Brewtus e R) o presiune prea mica; aici, lipseste din descrierea ta, sau n-am fost eu atent, marcarea momentului cand ai observat ca incepe curgerea; dar daca cele de aici, de la 2), descriu realitatea, pare-se ca exista o problema, fie in circuitul pompei spre boilerul de extractie prin schimbatorul de caldura din boilerul de abur (ai facut recent, sau a trecut mult timp de la o decalcifiere?), fie chiar la pompa; ar mai fi posibila o functionare intermitent proasta a OPV-ului; dar asta se vede usor, urmarind returul in rezervorul de apa; si testul de mai jos; (26-10-2015, 16:43)ekivoc Wrote: 3) Mă gândeam să măsor cantitatea de apă pe care o scoate pompa la un flush simplu într-un anumit interval de timp, dar nu știu dacă ar fi relevant; atâta timp cât pompa funcționează, ea ar trebui să împingă aceeași cantitate de apă în 30 de secunde și la mine, și la altcineva. Sau ar putea funcționa, dar nu în parametri optimi? da, acest test este necesar pentru a verifica pompa; daca e o ULKA EX5 (vibratoare), ar trebui sa ai cca. 500 ml/min, la flush (merita sa te uiti si la manometru) adica peste 8 ml/sec; masurati timp de 30 sec, de ex., plecand de la un moment cand pompa e deja in regim normal; un test bun, pompa si OPV, este sa urmaresti, tot cu sita blind, in timp ce manometrul iti arata presiunea dorita pentru reglaj OPV (cred ca 10 bar ar fi suficienti), debitul pe conducta de retur in rezervor: scoti furtunul de plastic si-l bagi 20 sau 30 sec intr-un vas (gradat); ar trebui sa ai peste 4 ml/sec, adica debitul pompei vibratoare la 9 bar, sau aproape 4 ml/sec daca pompa debiteaza la 10 bar; daca valorile astea sunt stabile la 2-3 repetari ale testului, inseamna ca si OPV-ul si pompa sunt OK; dar toate astea de mai sus, sunt dublu blind: n-am pus mana niciodata pe un Expobar, doar pe E61, si nu rezulta - sau n-am vazut eu - ce model ai: cu pompa vibratoare sau rotativa, legat la retea sau cu rezervor? (26-10-2015, 16:43)ekivoc Wrote: 4) În condițiile descrise mai sus, nu reușesc să extrag 50-60 de ml de cafea sub 35 de secunde; de aceea, pentru a evita să am o cafea supra-extrasă, opresc extracția când observ că devine „blondă”, adică pe la 33-37 de secunde, însă având o cantitate mai mică de lichid în ceașcă. iarasi o paranteza, sorry: de fapt, cand extractia dureaza mult, prea mult, la presiunea nominala, de 9 bar de ex. (asta de fapt e totul in aceasta problema) ceea ce obtii, nu e o supraextractie, ci o cafea care a stat prea mult in contact cu apa fierbinte si s-a "copt", sau cum vrei sa-i spui; oricum, extractia poate fi slaba ca randament chiar si in acest caz, adica sa fie vorba de o subextractie; cazul frecvent, sau chiar inevitabil la dozele mari, peste 20g si extractiile lungi, tip ristretto, cu rate de 1:1, ale cafenelelor 3rd wave...; toate asemenea shot-uri sunt subextrase; (a lot of what we consider to be bitter over-extraction is really the result of the coffee being cooked by too much contact time.) RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - ekivoc - 27-10-2015 Mulţumesc pentru răspunsuri. Revin cu câteva completări: Espressorul meu are pompă vibratoare; folosesc doar apă Bucovina, în rezervor; avându-l doar de o lună, nu i-am făcut încă o decalcifiere (ar trebui să-i fac deja?). În timpul extracţiei, primele picături de cafea cad în ceaşcă la 13-14 secunde, însă ele încep să apară/să se formeze pe baza sitei la 10-11 secunde (folosind doar portafiltrul fără fund urmăresc asta permanent). Cu ce să încep, pentru a elimina din posibilele cauze ale simptomelor descrise? Voi coborî, pentru început, presiunea cu sita oarbă de la 10,5 la 10 bar. Alte sugestii? E destul de frustrantă distanţa aceasta dintre oraşul meu de reşedinţă şi sediul service-ului. Adică, ai garanţie, dar nu prea... te foloseşti de ea. RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 27-10-2015 Din ce spui, nu pare o problema de espressor si una de preparare. Initial am crezut ca nu e calibrata VArio pentru espresso ( e si asta o posibilitate, daca tot esti la 1A) dar tu obtii practic doar supraextractii daca vorbesti de timp asa de mari de curgere. Da, cantarirea ramane reperul suprem al exactitatii, dar cand o cafea curge asa greu, deja intervine reperul vizual si al timing-ului de curgere. Nu ne-ai spus totusi ceva. Daca in loc de 1A cobori la 1E pe Vario, pastrand cele 19g ca si doza, la ce presiune se desfasoara curgerea si cat tine? Sita de cat este pana la urma, caci de la 14 la 22 e distanta mare. Daca e de 22 atunci pare cam maricica pentru 19g. De incercat si cu sita originala sa vezi ce rezultate ai, tot cu 19g. Ar fi de mare ajutor un clip video cu extractia. RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - ekivoc - 27-10-2015 @Lyvyoo: Pe sită scrie 14/20 g, iar colegul dobro_c (de la care le-am cumpărat) le prezintă ca fiind site duble, de 17 g. Incă nu am mărit granulația la râșniță, însă dimineață am schimbat sita IMS cu cea cu care a venit espressorul și nu am observat nicio modificare în caracteristicile extracției, descrise anterior. Atașez fotografia ambalajului în care a venit sita IMS. RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 27-10-2015 Mda... De principiu, daca vrei intr-adevar sa observi niste parametri, trebuie sa sacrifici niste cafea si sa faci 4-5-6 shot-uri unul dupa altul, chiar daca le vei arunca. Practic, daca shot-ul ti-as iesit supraextras, ar fi trebuit sa ai imediat impulsul de a mai face o cafea si inca una, pana ajungi la granluatia potrivita, avand si memoria gustului obtinut. Daca te intinzi pe mai multe zile cu o simpla ajustare de rasnita, nu vei putea face comparatii obiective, mai ales ca mai intervine si oxidare, poate umiditate etc. Trage o salba de shot-uri si apoi concluzioneaza unde ti-a iesit espresso-ul cel mai bine, impartasind si cu noi rezultatele. RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - ekivoc - 28-10-2015 (27-10-2015, 00:44)Lyvyoo Wrote: Nu ne-ai spus totusi ceva. Daca in loc de 1A cobori la 1E pe Vario, pastrand cele 19g ca si doza, la ce presiune se desfasoara curgerea si cat tine?Am încercat și asta. Nu am observat nicio modificare în ceea ce privește timpul de extracție sau presiunea. Gustul, însă, este mai amar. Am deschis acest subiect deoarece, chiar din prima zi de folosire, am observat faptul că presiunea din grup nu creștea. I-am descris situația și domnului Ștefan Farago, de la service, și dumnealui mi-a sugerat să râșnesc cel mai fin (1 A), prezumând că astfel vor crește și presiunea și timpul de extracție și ar fi urmat să măresc gradul de măcinare (spre grosier) până ce aș fi ajuns la timpul de extracție dorit. Totuși, nu s-a întâmplat niciuna dintre cele două. De aceea, am apelat la experiența celor de pe forum, în urma încercărilor multiple, a întrebărilor adresate celor din domeniu și a lecturilor. Tot am găsit soluție la problema cu care mă confrunt. De aceea, aș dori să știu dacă și voi aveți fluctuații de presiune în funcție de gradul de măcinare. Adică vi se întâmplă să nu urce presiunea dacă nu este destul de fin măcinată cafeaua? Este normal să se întâmple așa? Cei cu aparate profesionale de la cafenelele din Iași mi-au arătat că lor presiunea le este la 9 bar chiar și la flush simplu, indiferent de gradul de măcinare a cafelei. RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - hora_ce - 28-10-2015 Vezi ca e o diferență la tipul de pompă. Cele rotative generează presiunea setată din start. RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 28-10-2015 Problemele de gust nu conteaza in aceasta discutie, fiind pentru alte arii de pe forum, in functie mai multi parametri ai prepararii. Ceva nu se pupa. Faptul ca nu creste presiunea inseamna ca macini prea grunjos. Solutia este sa macini mai fin si presiunea va creste. Daca te-ai dus cu Vario in 1 C-A si acul manometrului nu urca, pentru ca un intampina un obstacol suficient in puc, desi ai 18g sa zicem in sita dubla si ai tampat ferm, atunci rasnita nu este calibrata. Dar initial ai scris ca ai supraextractie totusi, de 35s, si o prima picatura aparuta destul de tarziu. Deci asta ne-ar duce cu gandul la faptul ca poti obtine supraextractii, deci rasnita e calibrata. POate merge si mai strans, dar asta e de vazut in urmatoarea faza, dupa ce te lamuresti. Cand ai avut supraextractie manometrul s-a dus cu siguranta in maxim,nu? Caci nu poti sa ai o curgere de 60ml in 35s iar manometrul sa stea in 4bar (cu presiunea reglata la 10.5). Eu cred ca ai pornit pe niste piste gresite, avand atatea informatii in fata. Cafenelele te-au dezorientat si ele, iar de acolo ar trebui sa imprumuti notiuni de preparare nu de tehnica a espressoarelor, pentru ca ei au alte tipuri, cu pompa rotativa, cu alta constructie si nu se potrivesc datele problemei. Intr-adevar, acolo ai mereu presiunea retelei indicata pe manometru (totusi 9bar mereu si la flush, parca e prea mult), fiind o pompa rotativa. Pe vibratoare ai presiune 0 in mod stationar (idle) sau se mai plimba acul de nebun (si e normal). Daca pui cafea macinata prea gros, e normal sa nu urce acul. Ti-ai usura mult situatia daca ai pune un clip cu telefonul, unde faci un espresso, din 18g, pe reglajul 1C al rasnitei. Exerseaza intai inainte si apoi repeta operatiunea filmand pasii. |