Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
1zpresso ZP6 Special - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite)
+--- Thread: 1zpresso ZP6 Special (/Thread-1zpresso-ZP6-Special)

Pages: 1 2 3 4

RE: 1zpresso ZP6 Special - Lucii1337 - 25-09-2024

Chiar este util ce a zis @Darsidius, poate are un stil prea direct pentru unii dar toate comentariile pe care le-a facut pe aici pe forum au fost cu folos. Hai sa nu ne mai ofensam chiar la orice.
Si eu am kinu si zp6 si le folosesc in paralel, cand ma satur de una o foloesc pe cealalta. Uneori daca nu iese o cafea ok pe o rasnita fac cu cealalta si obtin rezultate mai bune.
Cateodata pe ZP6 mi-e dificil sa extrag unele cafele pentru ca are un flow foarte rapid, daca am si niste filtre gen cafec medium dark, iar favorizeaza curgerea rapida si nu am rezultate ok.

RE: 1zpresso ZP6 Special - edri - 25-09-2024

Comparativ cu Kinu, ZP6 pare mai migalos de dezasamblat si mai ales de recalibrat Huh dupa curatare. 
https://youtu.be/q3v-dSzJBVU?feature=shared

RE: 1zpresso ZP6 Special - Darsidius - 25-09-2024

Eu nu-mi desfac rasnitele, e o pierdere de vreme. Mai ales ca multe is aliniate cu folie.

Le dau jos paharul colector le intorc in chiuveta cu susul in jos, le dau 3-4 palme curge tot in chiuveta, apoi iau un dispozitiv de suflat praf (a venit cu o rasnita) ii dau in interior, la cutite, daca e totul curat ma opresc, daca nu dau si cu o perie la cutit.  Mai rar cand aspir le aspir folosind un capac sus si tin cu mana tubul de la aspirator si face suctiune puternica jos la cutite.

RE: 1zpresso ZP6 Special - bogdananghel - 26-09-2024

@LanceHedrick
"Great video. Very fair and balanced imo. Cheers"

RE: 1zpresso ZP6 Special - edri - 27-09-2024

Din acel video inteleg ca nu ZP6 e "clarity king", dar din considerente de pret si ergonomie (discutabila) s-ar putea spune ca e. Cool Ar fi interesanta si o comparatie, din punct de vedere al claritatii si cu o rasnita manuala cu cutite ghost (Potu, Orca).

RE: 1zpresso ZP6 Special - bogdananghel - 29-09-2024

(27-09-2024, 09:58)edri Wrote: Din acel video inteleg ca nu ZP6 e "clarity king", dar din considerente de pret si ergonomie (discutabila) s-ar putea spune ca e. Cool Ar fi interesanta si o comparatie, din punct de vedere al claritatii si cu o rasnita manuala cu cutite ghost (Potu, Orca).

Din ce am mai vazut la altii si din ce teste am facut si eu side by side Pietro vs ZP6, sunt destul de apropiate apropo de claritate, destul de greu sa le distingi. De exemplu daca ai o cafea unde prime note este sa zicem piersica, la ZP6 simti imediat, ca un kick de gust care te loveste fix cand ai gustat. La Pietro initial simti ca e ceva fructat, dar abia mai tarziu simti ca e piersica, si nu asa pronuntat. Pietro ofera un gust mai blended, cu body un pic mai mult.

Problema Pietro e la nivel de utilizare, e foarte greu de rasnit chiar si cu talpa de plastic pe care au facut-o ulterior. Iar pentru o rasnita de 400+ euro e cam nasol. Pacat de cutitele alea plate, care altfel sunt foarte bune. (aproape SSP quality)

RE: 1zpresso ZP6 Special - edri - 29-09-2024

(29-09-2024, 11:01)bogdananghel Wrote: Problema Pietro e la nivel de utilizare, e foarte greu de rasnit chiar si cu talpa de plastic pe care au facut-o ulterior....

E o problema falsa care a aparut pe internet la putin timp dupa aparitia rasnitei Pietro si apoi a fost rostogolita de unu si altu dupa utilizare de scurta durata. E adevarat ca nu se foloseste identic cu ranitele manuale clasice. Pentru mine e mult mai simplu, mai comod, mai ergonomic de rasnit cu Pietro decat cu Kinu, de exemplu.

ZP6 nu am si din ce se vehiculeaza in diverse discutii se pare ca nu ar fi o achizitie necesara, avand Pietro. Dilematica decizie Undecided

RE: 1zpresso ZP6 Special - bogdananghel - 29-09-2024

(27-09-2024, 09:58)edri Wrote: Ar fi interesanta si o comparatie, din punct de vedere al claritatii si cu o rasnita manuala cu cutite ghost (Potu, Orca).

again e de preferinte, cum zice si nenea asta, dar uite https://www.youtube.com/watch?v=t4jvAb-VuxM

RE: 1zpresso ZP6 Special - Robertrm27 - 13-10-2024

Salutare! Am tot citit ultimele topicuri legate de râșnițe manuale și pour over, in special v60. Ținând cont că am avut un 1zpresso k ultra și rareori eram mulțumit de claritatea cafelei obținute, are sens sa mă uit la kinu cu pob sau sa trec direct către zp6 ? Obțineam rezultate foarte bune, un v60 juicy, balansat, însă as fi vrut mereu puțin mai multa claritate , separare si poate aciditate.  Cu apa pt brew m-am jucat, dar nu am intrat foarte mult in tds și alcalinitate, încă învăț despre ele. Mergeam cu apa soft sub 80 tds.
​​​​
Orice experiență și părere mă ajută:) mersi !

RE: 1zpresso ZP6 Special - bogdananghel - 09-11-2024

(13-10-2024, 20:37)Robertrm27 Wrote: Salutare! Am tot citit ultimele topicuri legate de râșnițe manuale și pour over, in special v60. Ținând cont că am avut un 1zpresso k ultra și rareori eram mulțumit de claritatea cafelei obținute, are sens sa mă uit la kinu cu pob sau sa trec direct către zp6 ? Obțineam rezultate foarte bune, un v60 juicy, balansat, însă as fi vrut mereu puțin mai multa claritate , separare si poate aciditate.  Cu apa pt brew m-am jucat, dar nu am intrat foarte mult in tds și alcalinitate, încă învăț despre ele. Mergeam cu apa soft sub 80 tds.
​​​​
Orice experiență și părere mă ajută:) mersi !

Depinde si ce fel de cafele iti plac. Ma refer la prajire. Zp6 excelează pe light roast - acolo mi se pare ca separa cel mai bine aromele si ofera super claritate. Si cand zic light roast, ma refer la tot ce e peste 90-95 pe un Agtron, adica Nordic style - Tim Wendelboe, April, Coffee Collective etc. La noi doar Bob Coffee iti recomand daca chiar vrei light.
Poti sa mergi cu apa si mai soft, eu am gasit un sweet spot pe la 50 ppm, dar te poti duce si la 30 de exemplu (in cafenelele Coffee Collective atat au)

RE: 1zpresso ZP6 Special - edri - 10-11-2024

Ca sa iti fac alegerea si mai usoara iti sugerez sa introduci in ecuatie si rasnita Pietro. Smile
E dificil ca altcineva sa spuna fara echivoc care rasnita este mai potrivita pentru gusturile altcuiva.
Daca esti obisnuit cu 1zpresso, cumpara ZP6s, in momentul asta la 979lei este varianta cea mai convenabila ca pret dintre cele trei rasnite "best of the best" pentru pour-over. De fapt cele trei sunt patru, considerand si Potu cu cutite ghost, dar BF este acum numai pentru cele trei. Wink

PS Ca ergonomie, pentru ZP6 reglajul se face mai rapid si este mai clar, vizibil decat pentru Kinu, nu trebuie sa tii minte ultima setare, sa-ti pui ochelarii Cool . Avantaj si la depozitarea in dulap pentru ZP6s, datorita manerului care se poate indoi astfel incat rasnita devine mai compacta. Despre avantajele si de ce prefera KinuPOB, a argumentat Darsidius in diverse postari pe alte topice.

RE: 1zpresso ZP6 Special - Robertrm27 - 10-11-2024

Va mulțumesc! O sa merg cu zp6, iar legat de cafea cu siguranță mă ajută exemplele pentru că știam că este nevoie de o cafea mai light dar nu știam exact de unde sa iau.

RE: 1zpresso ZP6 Special - slavic1983 - 15-01-2025

(18-01-2023, 20:59)Lucii1337 Wrote: Chiar sunt curios cum ți se pare fata de Comandante. E foarte lăudată pe forumuri din afara, mi-ar plăcea și mie una dar n-am știut cum e cu taxele de vama, transportul.
Sa o stăpânești sănătos!

Am eu una de vanzare.