Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Espresso ratat - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte)
+--- Thread: Espresso ratat (/Thread-Espresso-ratat)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

RE: Espresso ratat - Lyvyoo - 20-10-2013

Quote:Ma gandesc sa fac niste cursuri de barista, poate vad unde gresesc exact.

Vezi ca userul Simioane isi cauta partener, sa imparta costurile.

La urmatoarea intalnire/degustare ia espressorul cu tine si vino sa-l probezi cu rasnita locatiei sau roaga un user sa faca un efort si sa vina cu rasnita electrica de acasa, pentru a putea compara, exact pe cafeaua folosita de tine in acel moment.

RE: Espresso ratat - TudorP - 29-10-2013

Va salut din nou.
Espresso-ul incepe sa arate foarte bine, extractia are loc in aprox 25 de secunde (60 ml).
Intrebarea mea...daca totusi mi se pare putin acra cafeaua, care ar putea fi problema?
Impreuna cu sotia mea am gasit macinatura optima pentru aparat, respectiv am ajuns la un timp de extractie bun, cel mai sus mentionat.
Hario Mini Mill l-am facut stepless (multumesc lui Nickso pentru ajutorul acordat).
Multumesc.

RE: Espresso ratat - Lyvyoo - 29-10-2013

Sunt unele cafele mai "acre". De fapt se cheama aciditate aceasta caracteristica de gust pe care multi chiar o cauta in cafele. Insa are niste limite. Nu trebuie confundate de obicei "acreala" cu aciditatea, caci unele greseli in espresso duc la acreala nu la evidentierea aciditatii frumoase a cafelei. De exemplu o temperatura prea scazuta a apei/espressorului, o rasnire necorespunzatoare, o cafea prajita prost etc.

Insa in cazul tau cred ca este vorba de impactul pe care il au cafelele acide asupra incepatorilor. Si eu la inceput spuneam la fel... Apoi a inceput sa-mi placa. E o chestie de gusturi. Cere data viitoare prajitorului o cafea cu o aciditate apropiata de 0.

RE: Espresso ratat - TudorP - 29-10-2013

Am inteles ce spui Liviu, dar adevarul este ca eu fiind incepator, nu pot sa imi dau seama exact dupa gust care este problema.
Am sa vad daca pe viitor, cineva cu gustul format va putea sa imi spuna daca e vorba de ,,acreala" sau de ,,aciditatea cafelei".
Oricum weekendul viitor merge sa iau o cafea noua, voi mentiona ca vreau o aciditate cat mai scazuta, si sa vedem ulterior daca voi simti acelasi gust de acru in cafea.
In caz afirmativ, cred ca e vorba de vreo greseala in extractie, sau cel putin imi va intari aceasta convingere.
Totusi raman optimist.
Cafeaua Sweet de la Sarkis e cumva foarte putin acida? Sau gresesc.
Stima.

RE: Espresso ratat - Lyvyoo - 29-10-2013

Mie imi place foarte mult Ethiopia de la Sarkis si numai asta beau dintre sortimentele lui Mihai pentru ca este cea mai acida (un 3/5 sa zicem) Dar poti sa intrebi pe topicul dedicat Sarkis de pe forum, poate primesti recomandari de cafele fara aciditate.

RE: Espresso ratat - axy76 - 29-10-2013

Recomandari cafea cu aciditate scazuta(chiar inexistenta) sunt din punctul meu de vedere(nici eu nu sunt adeptul cafelei cu aciditate ridicata): JAVA de la Sarkis, Spirit of India de la Hedone Cafe si Dominican Cibao de la Contego

RE: Espresso ratat - TudorP - 30-10-2013

Multumesc mult Liviu si Axy.
Ma gandeam sa cresc la aprox 25-30 de secunde extractia, sa vad daca asta va mai lasa din acreala pe care tot am impresia ca o simt.
Desi dupa cateva gaturi mici nu ma mai deranjeaza atat de mult gustul, incepand la un moment dat sa simt mai mult aroma si nu altceva.
Ce parere aveti?

RE: Espresso ratat - TudorP - 20-11-2013

Dupa chinuri, cafea dusa pe ulei etc...pun cateva poze cu ce incepe sa scoata si la noi Pure-ul:

1. [Image: 15871p3.jpg]

2. [Image: 2aenj8x.jpg]

Sfaturi, pareri, critici, asteptam cu interes !
Stima, Tudor si Tabi.

RE: Espresso ratat - baloozzy - 20-11-2013

(20-11-2013, 19:18)decadurabolin Wrote: Sfaturi, pareri, critici, asteptam cu interes !
Nu mai bine ne spuneti voi ce aveti in pahar? Ce vedem noi, eu zic ca-i OK.
Spor!

RE: Espresso ratat - Lyvyoo - 20-11-2013

Opreste extractia mai devreme cu doua secunde, caci ai o pata de apa in prima poza. La gust e mai ok? Ce ai schimbat fata de alta data de ti-a iesit mai bine acum?

RE: Espresso ratat - TudorP - 20-11-2013

Ma scuzi Baloozzy, sunt incepator, nu stiu ce ar trebui exact sa specific atunci cand postez si o poza. Dar am inteles ideea, respectiv cat mai multe detalii din partea mea.
Am schimbat cafeaua...acum folosesc Sarkis Equilibrum.
Cum am schimbat cafeaua, am schimbat si gradul de macinare. Fiind stepless, nu stiu la cate clickuri in stanga este acum, dar m-am tot jucat cu rasnita pana am obtinut 16 grame de cafea extrase in aprox 25-26 secunde.
Dupa intalnirea de acum aproape 2 saptamani, am inteles ca tamparea nu se face cu asa mare forta cu care o faceam eu, respectiv cu ajutorul acelui tamper dinamometric, am inteles ce inseamna forta de 12 kg. Eu cred ca apasam cu peste 18 kg sigur.
Nu mai las cafeaua mult de la momentul macinarii pana la momentul extractiei, respectiv acum o fac imediat.
Deci am efectuat mai multe imbunatatiri.
Urmeaza sa iau un cantar de bijuterii, al meu e dus cu pluta grav. Arata doar din 2 in 2 grame si oricum nici macar precis in felul lui nu e !
Acum caut o curgere mai fluenta, fara intreruperi mici, de asemenea, incerc espresso-ul sa il fac mai crema, acum imi pare cam apos.
Vor mai urma poze si cat mai multe detalii.
Ms Liviu !

RE: Espresso ratat - baloozzy - 20-11-2013

(20-11-2013, 19:53)decadurabolin Wrote: Urmeaza sa iau un cantar de bijuterii, al meu e dus cu pluta grav.
Ai grija la cantarul de bijuterii. Daca vrei sa cantaresti in sita cu care extragi, fiind fierbinte, ai erori. Eu a trebuit sa iau unul mai performant sa-mi dau seama.

RE: Espresso ratat - rogue - 21-11-2013

(20-11-2013, 20:13)baloozzy Wrote:
(20-11-2013, 19:53)decadurabolin Wrote: Urmeaza sa iau un cantar de bijuterii, al meu e dus cu pluta grav.
Ai grija la cantarul de bijuterii. Daca vrei sa cantaresti in sita cu care extragi, fiind fierbinte, ai erori. Eu a trebuit sa iau unul mai performant sa-mi dau seama.

Cred ca cel mai bine este sa cantareasca boabele in momentul cand le pune in rasnita pentru ca are rasnita manuala. Sunt si eu interesat daca reusesti sa scoti si ca gust un espresso bun. Am facut si eu Hario stepless si am reusit sa ajung la o curgere frumoasa dar gustul de amar nu am reusit sa-l scot definitiv. Eu am pus o garnitura de cauciuc ca sa o pot utiliza stepless si am lipit pe un piciorus respectiv rotor cate o hartiuta din aia cu lipici pe o parte ca sa ma pot orienta. Ce am mai observat este ca soiurile de cafea care au un reglaj mai fin ies mai bine (probabil cu cat cutitele sunt mai apropiate macinatura este mai consistenta). De exemplu ethiopia de la Sarkis care am inceput-o acum 2 zile iese destul de bine.

RE: Espresso ratat - TudorP - 21-11-2013

Baloozzy, la inceput incerc sa ma descurc cu un cantar electronic banal de bijuterii. Mai tarziu, vom vedea.
Intradevar rogue, schimbarea cafelei de aceea si am facut-o. Sa vad cum iese fiecare si care imi place mai mult si care mai putin. Plus ca foarte important, vreau sa vad si care iese la gust cel mai bine, tinand cont de Gaggia Pure si rasnita Mini Mill. Sunt de parere, asa de incepator, ca fiecare cafea iese bine la unele aparate si rasnite, si la unele nu prea. Eu incerc sa gasesc combinatia cea mai buna pentru hardware-ul meu si pentru gustul meu, desigur.

RE: Espresso ratat - baloozzy - 21-11-2013

(21-11-2013, 09:14)decadurabolin Wrote: Baloozzy, la inceput incerc sa ma descurc cu un cantar electronic banal
Da, cantar banal (si eu l-as fi folosit si acum daca ma prindeam ca erorile vin de la sita fierbinte). Spuneam doar sa nu cantaresti boabele in sita din portafiltru (care normal e fierbinte) ca-ti va da batai de cap.

RE: Espresso ratat - TudorP - 21-11-2013

Nu nu, le voi cantari intr-un paharel de plastic, nu in sita.
Mersi de sfat.

PS m-am gandit sa cantaresc cafeaua si macinata, sa vad daca exista vreo pierdere, era o curiozitate de-a mea.

RE: Espresso ratat - Chocollat - 23-11-2013

(20-11-2013, 19:36)Lyvyoo Wrote: Opreste extractia mai devreme cu doua secunde, caci ai o pata de apa in prima poza. La gust e mai ok? Ce ai schimbat fata de alta data de ti-a iesit mai bine acum?

De acord cu Liviu. Nu e ok când în crema espressoului ai pete deschise la culoare, dar nici mai închise. Din ce îmi dau seama din poza ta ai o supraextracție în sensul în care ai lăsat shot-urile să curgă mai mult timp decât ar trebui și s-a și ars shot-ul la început. Crema trebuie să aibă o culoare uniformă, fără diferențe de nuanțe.

RE: Espresso ratat - Lyvyoo - 23-11-2013

irbis, am mutat postarea ta pe alt topic, aici.

RE: Espresso ratat - TudorP - 02-12-2013

Va salut.
Folosesc acum aparatura din semnatura.
Sita am lasat-o aceiasi, La Marzocco Strada 14 g.
In rasnita bag 15 grame precum si in sita ajung tot cam atat.
Extractia are loc in aprox 25- 28 secunde.
Acum sa zicem problemele:
Pucul de cafea de fiecare data ramane umed, uneori chiar cu prea multa apa, in niciun caz uscat, ca la Pure-ul folosit anterior de mine.
Este normal ca de la un dinte la altul de la setarea de la rasnita, sa fie asa mare diferenta de gust la espresso?
Cu cat cafeaua devine mai veche, respectiv cateva zile, poate o saptamana si ceva, trebuie sa incerc sa maresc usor timpul de extractie, pentru a obtine cat mai mult din boabe?
Daca in timpul extractiei, curgerea devine blonda prea repede...ce inseamna exact acest lucru?
Stima, Tudor.

RE: Espresso ratat - Lyvyoo - 02-12-2013

Sigur ai dinti la rasnita (trepte)? Nu e stepless?

RE: Espresso ratat - TudorP - 02-12-2013

Eu ma ghidez in momentul reglajului, dupa dintii de pe marginea coroanei de deasupra rasnitei.
Este stepless.

RE: Espresso ratat - Lyvyoo - 03-12-2013

Despre apa in portafiltru, discutam deja aici. Citeste si vezi acolo posibile cauze/rezolvari.

Cu cat cafeaua devine mai veche, va trebui sa te duci putin mai spre fin, pastrand timpul de extractie. Alternativ poti creste dozarea cu 0.5-1g

Blondirea timpurie are multe cauze, care de obicei tin de tehnica. Dar si diversele tipuri de cafele aduc acest fenomen mai rapid decat trebuie. Daca legam ultimile doua fraze, cred ca deja ai o pista pe care sa mergi.

RE: Espresso ratat - TudorP - 03-12-2013

Multumesc Liviu, ca intotdeauna prompt.
Am citit un post a lui Radu Carutasu de aici de pe forum, vis a vis de blondirea rapida a cafelei.
Multe informatii folositoare, recunosc faptul ca uneori ma grabesc cu intrebarea/intrebarile, cand defapt raspunsurile sunt aici, doar timp sa ai sa le cauti.
Stima, Tudor.

LE am inceput sa adaug cu un gram mai multa cafea.
Folosesc acum Sarkis EQ.
Pucul a incepiut sa fie mai dur si mai uscat, ceea ce e bine.
De asemenea, gustul (aroma) e mai pronuntata. Cred ca voi ramane cu 16 grame.

RE: Espresso ratat - Tavi - 06-12-2013

Buna,

Ma confrunt si eu acum cu cateva probleme. Am cumparat mai multe tipuri de cafea (in urma promotiei de la black friday) si nu imi iese cafeaua. Cafeaua boabe arata foarte bine si miroase exceptional. Dar dupa macinare (mai multe incercari de macinare fiindca initial cum era setata la macinare se bloca filtrul) cafeaua iese foarte greu (undeva intre 30-45 sec. si curge f.f.f incet), nu are spuma si la gust e un pic amar. Nu stiu unde gresesc. Cu cafelele proaspat prajite am probleme, cu cafeaua din comert nu am avut nici o problema :) . Am citit pe forum si am vazut ca si alti useri au probleme, dar se pare ca acestea sunt mai diverse. Mai incerc sa reglez macinarea si sa vad cum va iesi.
Daca aveti ceva sfaturi, le primesc cu placere.
O seara buna,
Tavi

RE: Espresso ratat - Lyvyoo - 06-12-2013

Pai prima masura e simpla... Regleaza rasnita astfel incat sa iti curga un espresso in 25 de secunde, nu in 30-45. Practic acum esti mult prea fin si trebuie sa te duci putin mai spre gros. Sita la Nina este nepresurizata, adica ciuruita pe fundul exterior sau are o singura gaura?

Neaparat, sa pastrezi mereu cantitatea fixa - 15g sa zicem, cu sita mare.

RE: Espresso ratat - Tavi - 07-12-2013

Buna,

Sita este nepresurizata (ciuruita pe fundul sitei). Cafeaua am macinat-o mai grosier (cam 4 ture mai mult la rotita). Cafeaua curge acum mai repede, dar nu are spuma. La cafelele boabe din comert a iesit o spuma super. Acum nu iese deloc. Oare unde gresesc ?
O zi buna,
Tavi

Re: Espresso ratat - nickso - 07-12-2013

Daca sita este nepresurizata si se vede prin ea, pe toate gaurelele, verifica portafiltrul daca este presurizat. Stiu ca philips adopta aceasta solutie...umple-l cu apa si vezi daca iti curge liber.

RE: Espresso ratat - Tavi - 07-12-2013

Espresoul meu e din perioasa Saeco fara Philips ;) . Dar am incercat sa vad cum merge fara sita si am vazut ca nu curge uniform prin toate gaurelele. Asa ca urmeaza sa o desfac si sa o curat.
O sa revin cu cateva impresii dupa ce termin tot.
O seara buna,
Tavi

RE: Espresso ratat - Lyvyoo - 07-12-2013

Vezi sa nu bagi acul prin gaurele, caci o strici.

RE: Espresso ratat - Tavi - 08-12-2013

Multumesc de informatii.
Dupa curatare curge mai bine. Dar tot fara spuma.
Sa vedem cu urmatorul sortiment de cafea cum va fi.
O zi buna,
Tavi