![]() |
|
Aero Press - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: (Alte) Moduri de preparare a cafelei (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Alte-Moduri-de-preparare-a-cafelei) +--- Thread: Aero Press (/Thread-Aero-Press) |
RE: Aero Press - baloozzy - 23-10-2016 Nu o pot presa, dacă ai o ideea dau o bilă albă. Lipici mai găsim. Îmi cer scuze de offtopic, acum văd că postez la AeroPresspațiale. RE: Aero Press - cradun - 23-10-2016 La mine, mi-a fost frica sa nu se fi deplasat cutitul exterior (a cazut pe paharul colector, a carui buza superioara e foarte aproape de cutitul exterior) sau/si sa nu mai fie paralele cutitele. RE: Aero Press - bcm - 23-10-2016 @renatoa : pana la cat mergi in jos cu temperatura sub 80 grade? Si mie mi se pare ca la 80 grade iese un pic de bitter cu reteta clasica a lui Alan Adler: 30 sec infuzie cu 30 sec presare, macinatura intre espresso si french (cam la jumate). RE: Aero Press - renatoa - 23-10-2016 Pana la 75 cred ca am coborat... in general in jur de 77 m-am stabilizat acum. Pai daca si la 80 iese bitter, atunci mai sus ... :s
RE: Aero Press - bcm - 23-10-2016 La 80 nu iese foarte bitter, dar la 92-95 nu este ce trebuie. Poate e si din cauza ca folosesc aceeasi prajeala (mai light) ca la espresso, nu am luat cu profil de filtru, ce intra la Pavoni, intra si la Aeropress. RE: Aero Press - Mihai L - 20-11-2016 http://europeancoffeetrip.com/winning-aeropress-recipe-2016-filip-kucharczyk/ Iese o cafea foarte, foarte intensa. Cu Burundi de la PJ din care nu am inteles mare lucru la V60 si Kinu M38 la 3.3 aici a iesit ceva de senzatie! (cu Burundi am mai incercat si de la alt prajitor, tot fara succes la V60 - la ibric a fost insa OK din ambele surse) RE: Aero Press - renatoa - 20-11-2016 3.3... wow... asta suna a fulgi de cafea :) Dar si 35 grame la 150 de apa... normal ca e foarte intensa... incerc si eu maine cu jumatate de cantitate, 17.5 + 75 apa RE: Aero Press - Mihai L - 20-11-2016 Vezi indicatiile "autorului". Si el recunoaste ca e subextrasa. Dar gustul este... [Image: tongue.gif] Iar M38 fluiera la setarea asta. Aproape ca nu stiu cand a macinat-o (si la 35g s-a umplut aproape!!!). RE: Aero Press - renatoa - 21-11-2016 Am incercat si eu dimineata asta... alte cantitati, pastrand proportiile: 20g cafea, 90+90 apa Prea tare... in ambele sensuri :) Cred totusi ca nu am folosit cafeaua potrivita... prea medium, un pic spre SC, si am macinat prea fin, cam 2.5 ture kinu. Mai incerc cand am cafea mai light. RE: Aero Press - baloozzy - 21-11-2016 Iti place sa ne kinui, nu tu semnatura, nu spui ce model. Trebuie sa luam la rand toate posturile tale sa aflam? Sau nu vrei sa se injecteze si altii? RE: Aero Press - renatoa - 21-11-2016 Pai am deranjat cu botezatul makinaturii, asa ca cine vrea sa afle, e de ajuns sa arunce o privire in profil. ;) Ai uitat cam repede de ea :P Aero Press - Mihai L - 21-11-2016 (21-11-2016, 12:07)renatoa Wrote: Am incercat si eu dimineata asta... alte cantitati, pastrand proportiile: 20g cafea, 90+90 apa Macina macar cu 3, si poti pune si cafea dusa dincolo de cea de brew. RE: Aero Press - gabisandu - 28-11-2016 Ieri, la Iasi, impreuna cu Laurentiu Stefan (campionul nostru national) si cu alti 3 barista am pus fata in fata un espresor profesional si un aeropress. Stiam cu totii ca lupta era nedreapta dar macar am tinut sa vedem cat de mari pot fi diferentele de gust intre cele doua extractii si daca un buget mic poate satisface gustul unui espresso apropiat de cel facut la o masina profesionala. Reteta de preparare "esspreso-ului" la aeropress imi apartine (o pot oferi cu drag pe privat) iar cel la espressor a fost facut de Laurentiu. S-a folosit acelasi tip de cafea si aceleasi gramaje. Rezultatul a fost tulburator...Aeropress a fost preferat de 3 din 4 barista inclusiv de Laurentiu. Gustul la Aeropress a fost mai corpolent iar aromele mai bine pronuntate. Vizual...espresso facut la profesional arata mult mai sexy. [Image: wink.gif] Concluzia e ca si cu acest mic accesoriu de doar 120 lei impreuna cu o rasnita foarte buna, cafea arabica proaspat prajita si cu ceva mai multa munca, se poate obtine o cafea care, iata, la gust, se poate compara cu un espressor de mii sau zeci de mii de lei. RE: Aero Press - zuluafonu - 28-11-2016 Renatoa e în al 9-lea cer. Nu cred ca se supără nimeni dacă faci publică rețeta. :) RE: Aero Press - Lyvyoo - 28-11-2016 Crema zero probabil? RE: Aero Press - gabisandu - 28-11-2016 (28-11-2016, 18:18)Lyvyoo Wrote: Crema zero probabil? A avut crema dar in niciun caz ca la espressor. De aia am zis si ca era mai sexy la masina. [Image: smile.gif] (28-11-2016, 18:07)zuluafonu Wrote: Renatoa e în al 9-lea cer. Nu cred ca se supără nimeni dacă faci publică rețeta. [Image: smile.gif] Sunt convins ca nu s-ar supara. Pe de alta parte nu as dori sa dau nastere la noi polemici. Stii cum e...nu are dual boiler, e61, nici PID si e prea ieftin. Si asa cred ca o sa mi-o iau iar... [Image: dodgy.gif] RE: Aero Press - Lyvyoo - 28-11-2016 Poti deschide oricand topicuri noi pe aceasta tema sau oricare alta, nu trebuie sa te feresti de dezbatere. Din moment ce ne prezinti o tehnica anume, cu niste filmulete eventual, mai multi useri vor putea reproduce acasa si isi vor putea spune opinia. Daca tii doar pentru tine o informatie, care pune sub semnul intrebarii o suta de ani de proiectare in domeniul masinilor, pare ca subiectul se inchide din prima. RE: Aero Press - gabisandu - 28-11-2016 Ok Liviu. Pana fac un filmulet am sa pun mai jos, in scris...tehnica folosita. Se pune Aeropress-ul normal, nu invers. Se pune un filtru de hartie apoi turnati cafeaua macinata ca pentru espresso pe care o presati cu pistonul aeropress-ului. Scoateti pistonul (atentie cand scoateti pistonul sa o faceti usor, altfel pucul se deranjeaza)...puneti inca un filtru de hartie pe care il presati peste cafea tot cu pistonul. Presati foarte tare. Turnati apa la 93 de grade. Puneti pe podea ceasca de cafea cu aeropressul deasupra si apasati pe piston cu tot corpul. Eu reusesc sa generez 60 kgf (am 69 kg). Daca ceasca e de cappuccino sa nu va fie frica, ceasca rezista. 18 grame cafea... 50 grame apa. PS - Incercati sa obtineti extractia la peste 20 secunde. Daca iese prea repede macinati cafeaua mai fina. Spor... si astept parerile voastre. RE: Aero Press - renatoa - 28-11-2016 Cu mici variatiuni: - filtru metalic + hartie deasupra, fara hartie peste cafea - presat cu tamper de 56mm, cilindrul are 56.5 interior - 93 kgf ... de la un timp imi iese mai slaba, am slabit 10 kg in ultimul an... :) - 16g cafea si 60 ml apa Filtrul metalic l-am pus pentru ca mi-a crapat hartia initial, chiar daca am pus doua filtre. Deh, diferenta de categorie la apasare :) Asa, acum el serveste ca baza/sprijin pentru cel de hartie care vine deasupra. Hartie mai pun pentru ca perforatiile la metal sunt prea mari si imi trec prea multe fines in cafea. Nu mai pun hartie deasupra cafelei, care este banuiesc ca sa nu se tulbure pucul la turnarea apei, pentru ca la varianta mea tamparea se face serios, cu o suprafata solida, nu cu un cauciuc, iar la extragerea tamper-ului nu mai exista aspiratie care sa decomprime pucul. Ar mai fi un mic detaliu, un fel de supapa, care serveste la turnarea a exact 60ml de apa si nu mai mult, si in acelasi timp la iesirea aerului, astfel incat pistonul preseaza numai apa si nu aer care e elastic ;) Din pacate acest detaliu nu il pot dezvalui, este in curs de evaluare pentru o solutie conerciala. Liviu, suta aia de ani este pentru a crea masini de bar, pentru productivitatea la livrarea "injectiei", si aspect comercial. Un pavoni nu este nimic altceva decat un aeropress de metal, conectat la un kettle si montat intr-o presa de citrice. RE: Aero Press - gabisandu - 28-11-2016 Frumos!!! Am sa pun un filmulet azi cum execut "lucrarea"...inclusiv partea de cappuccino. Si video cu "executia" unui cappuccino cu Aeropress si lapte frotat cu PF. RE: Aero Press - baloozzy - 29-11-2016 Eu zic să adunăm semnături sa o facem probă olimpică RE: Aero Press - renatoa - 29-11-2016 Stai linistit, tehnica asta nu se califica nici pentru campionatul de aeropress... este impunerea aia ciudata ca sa livrezi 200ml in ceasca... RE: Aero Press - telvanno - 15-12-2016 De ceva vreme imi incep ziua cu un brew la aeropress. Experimentez tot felul de retete, inventez, testez...e minunat. Am insa o singura problema, TEMPERATURA APEI. Cu tehnologia de azi, nu exista oare niciun echipament casnic care sa-mi dea apa la temperatura ceruta de mine? In lipsa acestui echipemnt va imaginati cum decurge totul: incalzesc apa in ceanic pana la fierbere. O vars apoi intr-un ibric si bag termomentrul (mecanic, cu cadran) in ea. Deja ajunge spre 90 de grade. Apoi adaug usor apa rece, amestecand si asteptand sa scada la cat vreau eu (78-85..pe aici ma joc) insa uneori ratez un brew pentru ca mi s-a racit apa prea mult sau invers, iese amar ptr ca am avut apa prea fierbinte. Exista un asemenea echipament? Multumesc! (28-11-2016, 19:23)gabisandu Wrote: Frumos!!! Wow! Voi incerca si eu! RE: Aero Press - renatoa - 15-12-2016 Eu am pus termostat pe kettle-ul meu. In interior pe talpa de incalzire. Cumparat ca fiind de 85 grade, dar decupleaza cand apa e deja spre 88... pe talpa e mai rece decat in apa. In plus fata de termostat, de ce sa nu montezi permanent termometrul mecanic pe peretele pe care curge apa spre ciocul de turnare ? Vezi chiar temperatura de turnare a apei. RE: Aero Press - Mihai L - 15-12-2016 Sunt prea multe variabile, zic eu, astfel incat sa fie justificata o solutie foarte precisa. Trebuie incalzit Aeropress-ul, trebuie vazut volumul vasului de apa (daca are 300ml si torni 250ml, eventual si in reprize, pierzi suficient la temperatura), reteta in sine, etc. Eu zic ca poti face destule aproximari (vezi apa la 93 grade in vas, mai pui cativa ml de apa rece si ajunge la 86-88 grade). In timp sesizezi cantitatile corecte. RE: Aero Press - renatoa - 15-12-2016 Nu, nu trebuie incalzit aeropress-ul :) Apa o torn pe cafea, nu pe pereti. RE: Aero Press - telvanno - 15-12-2016 (15-12-2016, 12:52)renatoa Wrote: Eu am pus termostat pe kettle-ul meu. In interior pe talpa de incalzire. Hmmm, dezvolta putin partea cu montatul termometrului pe ibric. 1. Termometrul este asemanator cu cel de aici 2. ibricul e din cel clasic, emailat RE: Aero Press - renatoa - 15-12-2016 Hmmm, emailul complica treaba... pe un inox sau plastic mai puteam cumva rezolva... E vorba de a lipi un tub, fie inox prin 2-3 puncte de sudura, fie plastic prin metode termice, nu adezivi. Tubul sa mearga pe peretele de sub ciocul de turnare, si in el introdus termometrul. Tubul perforat evident. In felul asta, la turnare termometrul este complet imersat in apa si vezi fix temperatura cu care va parasi apa ibricul. Sau cumperi kettle cu regulator electronic, sunt cateva destul de ieftine: https://www.olx.ro/oferta/fierbator-electric-cu-temperatura-reglabila-klarstein-1-7-l-ID7ose4.html#166cd59bb2 https://www.olx.ro/oferta/fierbator-de-apa-russell-hobbs-precision-control-21150-2200-w-1-7-l-ID5qLec.html#af79d95a4b https://www.olx.ro/oferta/fierbator-zelmer-ID7rlWY.html#af79d95a4b RE: Aero Press - bemihai - 15-12-2016 (15-12-2016, 12:40)telvanno Wrote: Exista un asemenea echipament? Eu ma uit de ceva vreme la asta. Aceeasi problema o am si eu atunci cand fac ceai, am nevoie de apa la o anumita temperatura. RE: Aero Press - renatoa - 15-12-2016 Vezi ce postai mai sus solutii mai la pret de... aeropress ;) (28-11-2016, 19:23)gabisandu Wrote: ... Gabi, poti masura dimensiune cilindrului de la Grunberg-ul tau ? Diametrele ambele daca se poate, sau exterior si grosime perete, daca ai subler... Daca ai diametru interior 93mm sau exterior 82mm, faci un om fericit :) |