Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Achizitie rasnita - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: Achizitie rasnita (/Thread-Achizitie-rasnita)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

RE: Achizitie rasnita - Lyvyoo - 27-11-2015

Radudani ai dreptate in tot ce spui. Doar că e o chestie de acomodare psihică, nu stiu cum sa zic. Am facut un curs de barista anul asta si am dat la dozator de m-am saturat. Nu mai vreau. Dar este doar o parere personala. Pe de alta parte, nu am incercat faza cu pompa, un pont excelent. Ca o faza amuzantă, un paznic dorel de banca a chemat trupele antitero căci cineva a uitat-o pe un ghiseu si omul a crezut că e dinamită. M-am gandit instantaneu la tine si la pompa de rasnita :) http://m.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/ALERTA+BOMBA+LUGOJ+BANCA+POMPA+IMPRIMANTA

Manu86, in Baniei bănuiesc că te-au chemat, căci era mai dotat showroom-ul. Sa ne spui si noua propunerea . Poate e vorba de un k30 la pret promo :)

TudorB, nu trebuie consumată intr-o săptămână, ci e după gust. Am luat o Costa Rica naturală de la Guido si mi-a recomanu Adi ca o săptămână sa nu desfac pachetul, cafeaua fiind prăjită cu o zi in urmă. Dar nici sa treci de 3saptamani.

RE: Achizitie rasnita - baloozzy - 27-11-2015

(27-11-2015, 22:57)Lyvyoo Wrote: Pe de alta parte, nu am incercat faza cu pompa,  un pont excelent.

TudorB, nu trebuie consumată intr-o săptămână, ci e după gust.
Trebuie vazuta geometria rasnitei, eu cu rachetuta nu fac decat sa-mi bag cafea in ochi. Parca pe Cadet mergea.

Acum cativa ani, cand prajitul la noi era mai slab reprezentat, aici se faceau comenzi de grup pe la Hasbean (UK) si nimeni nu-mi amintesc sa spuna ca e cafeaua veche (transport extern, plus cateva zile intre forumisti se ducea spre 10 zile si fiecare nu lua pentru o singura zi).

RE: Achizitie rasnita - Dot - 27-11-2015

(27-11-2015, 17:24)Lyvyoo Wrote: Apropo de retentie si de K30, caci tot se discuta mai in spate, am gasit intr-un final poza pe care o cautam. NU stiu de ce majoritatea producatorilor nu fac upgrade-ul asta simplu, facut de Mahlkonig in 2010 pe K30:
Clapeta din poza din dreapta este fixa sau mobila? Nu imi dau seama din poze.

Merci mult.

RE: Achizitie rasnita - manu86 - 27-11-2015

cred ca acolo liviu. sper sa iau o decizie corecta. cat despre k30. nici nu intra in discutie. mai mult de 3000 lei nu sunt dispus sa dau pe o rasnita. tot la macap-ul acela (mc7) mi-a ramas gandul, dar cine stie poate ma intorc cu o vario.

consider ca unul din pasii buni l-am facut si anume- cafeaua proaspat prajita  :D

(27-11-2015, 21:50)baloozzy Wrote: Decat asa, mai bine o inchizi etans la intuneric si astepti rasnita.

nu am desfacut ambalajul

(27-11-2015, 21:00)TudorB Wrote: regula e ca intr-o saptamana de la prajire sa o consumi.
limita superioara e o luna.
oricum daca zici ca e prima din viata nu cred ca papilele vor simti mari diferente in acest interval .....intervenind si restul variabilelor din preparare.

acum am citit pe ambalaj si recomanda a se consuma in prima luna de la desigilare

RE: Achizitie rasnita - Lyvyoo - 27-11-2015

Baloozzy,  ce vremuri, ma ia nostalgia ::(

Dot, varianta noua e cea din stanga, nu am precizat, cu acea panta vizibila. Nu stiu nimic de vechea versiune. A mea e 2012, deci ok.

Manu86, am glumit cu k30  :) Oricum nu lua la impuls, analizeaza si compara si preturile, caci in show room au mereu preturile mai mari, chiar si cu black friday.

RE: Achizitie rasnita - manu86 - 28-11-2015

asa am sa procedez

rascolind pe net am mai dat peste o rasnita. ce imi puteti spune de mazzer major. motor 650w si cutite de 83. ma incanta si asta.

nu ma refer la cea automata

RE: Achizitie rasnita - manu86 - 29-11-2015

sunt interesat si de ceado e6p. detine cineva aceasta rasnita?. pare destul de solida si cu utilitate in mediu casnic.
ca si pret nu am gasit nimic la noi.

RE: Achizitie rasnita - Lyvyoo - 30-11-2015

Beantec.ro o aduce sau era in curs de negocieri cu fabrica. Ar trebui sa avem discount inclusiv pe Ceado. Da-i un mesaj pe adresa de pe pagina de contact de acolo, spune-i ca esti forumist  pentru un o reducere aferenta, si revino eventual cu vesti sa stim si noi.

RE: Achizitie rasnita - manu86 - 30-11-2015

(30-11-2015, 00:06)Lyvyoo Wrote: Beantec.ro o aduce sau era in curs de negocieri cu fabrica. Ar trebui sa avem discount inclusiv pe Ceado. Da-i un mesaj pe adresa de pe pagina de contact de acolo, spune-i ca esti forumist  pentru un o reducere aferenta, si revino eventual cu vesti sa stim si noi.

am trimis. acum astept un raspuns.

RE: Achizitie rasnita - TudorB - 30-11-2015

daca te uiti la mazzer major atunci uita-te la e37s de la ceado.....

RE: Achizitie rasnita - manu86 - 30-11-2015

(30-11-2015, 14:03)TudorB Wrote: daca te uiti la mazzer major atunci uita-te la e37s de la ceado.....

e37s e prea scumpa. cel putin pentru mine. petru rasnita bugetul meu este in jurul a 3000 ron.

RE: Achizitie rasnita - TudorB - 01-12-2015

pai stai, tu la cat ai gasit major ? ca eu il stiu la €1200..........
daca nu faci multe cafele pe zi mai bine asteapta che-urile.....care sigur vor functiona mai bine pentru munca in doza singulara decat astea electrice cu rezervoare.

RE: Achizitie rasnita - manu86 - 01-12-2015

(01-12-2015, 10:45)TudorB Wrote: pai stai, tu la cat ai gasit major ? ca eu il stiu la €1200..........
daca nu faci multe cafele pe zi mai bine asteapta che-urile.....care sigur vor functiona mai bine pentru munca in doza singulara decat astea electrice cu rezervoare.

cum 1200?. la noi l-am gasit 650e. nu dau nume ca nu vreau sa fac reclama.
mazzer major:
cutite de 83
motor de 650w.
cred ca ai dreptate referitor la che-uri. s-ar putea sa merite asteptarea.

RE: Achizitie rasnita - TudorB - 01-12-2015

tu vorbesti de second-uri ?
eu ma refer la preturile de noi.

RE: Achizitie rasnita - Lyvyoo - 01-12-2015

Probabil e cea de magazin, cu clama, care are pretul mai mic fata de cea cu dozator sau electronica. La fel si in cazul Macap.

da. la aceea ma refer

RE: Achizitie rasnita - radudani - 01-12-2015

topicul acesta mi se pare reprezentativ pentru tipul de comunicare practicata de obicei in forum:
pe de o parte intreprinzatorul hotarat deja - cu adrenalina in el - sa faca saltul...
pe de alta parte, multimea de binevoitori, fiecare cu experienta lui, gata sa generalizeze - unii, putini, in baza a ceea ce au, recunoscut performant, altii, in baza a ce au auzit sau citit...
rezultatul e de obicei contradictoriu, confuz pentru ceilalti care si ei asteapta sau ezita sa sara :)

in plus, se pare ca un thread mai lung intra in rezonanta, apar oscilatii si ideile incep sa se repete, pe masura ce intra altii in discutie;
altii, care de obicei nu mai au timp sa citeasca tot topicul de la inceput; sau sa mai dea un search...

oricum, nu exista un singur raspuns;
criteriile de optimizare difera, cum suntem si noi diferiti unul de altul (din fericire, inca...) cu perceptii si praguri de gust profund diferite etc.
pot spune cum as face eu, dar oricum, intru rar in discutiile ce privesc achizitia efectiva;

as sfatui orice incepator entuziast, sa faca investitia in echipamente performate de la inceput!
rasnita poate fi chiar una profesionala, iar masina espresso, una prosumer!
in intelegerea mea, extractia espresso presupune niste conditii tehnice greu de improvizat, deci echipamente capabile sa le ofere;
nu e ca in fotografia artistica, unde poti realiza o imagine expresiva, chiar buna, cu un telefon mobil mai vechi...

vorbind de rasnita, in zona 550-700 euro se gasesc modele profesionale, robuste si cu cutite mari;
e o zona in care as vedea potrivit un popas de evaluare pentru toti cei care tintesc mai jos, in zona 200-400 euro;
pentru cei care tintesc zona 1000 euro, nu vad dece atata ezitare: orice model de brand care se respecta rasneste exemplar; restul problemelor sunt ergonomice;

toti cei ce-si doresc o rasnita, stiu ca
- rasnitele profesionale cele mai ieftine sunt cele de pravalie;
modelele cunoscute, in special de intentie Mazzer, sunt destule si la noi, dar n-as lua asa ceva!
exista motive pentru care sunt atat de 'ieftine'...
- rasnitele profesionale, utilizabile in mediu casnic pentru espresso sunt mai ieftine (dozer) sau mai scumpe (electronice, on demand), pentru aceeasi mecanica a cutitelor;
pentru mine, alegerea a fost fireasca...
- stepless-ul e necesar!
eu ma 'misc' de cateva luni incoace, cu atatea zeci de sortimente, blenduri, grade de prajire si grade de vechime ale boabelor, pe vreo 3-4 mm pe circumferinta coroanei dintate cu diam de 115 mm;
- cutitele plane sunt 'la moda'; nu neaparat de cand cu EK43-ul australianului (Mat Perger), ci poate in legatura cu 'valul al treilea' :)

[paranteza]
o macinatura cu mai putine fines este mai greu de strunit, dar da extractii cu randament mai mare
- cu cat granulatia e mai mare - la o rasnita profesionala - cu atat procentul de fines scade;
- granulatiile mari - pe rasnite profesionale sau/si prin folosirea de site calibrate - dau, paradoxal, extractii bune, dar sigur, curgeri rapide intru compromiterea ideii de espresso (se folosesc metode de extractie drip);
- rasnitele cu dantura conica sunt zice-se mai bune pentru espresso clasic;
- distributia bimodala a particulelor de macinatura, atat in greutate, cat si in volum, ar fi mai buna la rasnitele plane;
[/paranteza]

cine vede necesar, se poate intoarce inapoi in topic: http://www.espressoman.ro/forum/Thread-Achizitie-rasnita?pid=31408#pid31408

(cu IE-ul meu, nu mai reusesc sa dau insert in selectie, la un URL...)

RE: Achizitie rasnita - renatoa - 01-12-2015

Si unde intra Che in ecuatia matale ? :)

RE: Achizitie rasnita - radudani - 01-12-2015

(01-12-2015, 16:59)renatoa Wrote: Si unde intra Che in ecuatia matale ? :)

nu de brand-uri vorbesc mai sus...
oricum, nu cred ca cineva isi va lua Che numai pentru ca e facuta la Reghin; sau in Germania;
isi va lua Che, daca e mai buna pret/performanta - si vor fi date din lumea reala referitor la aceasta - decat ceea ce ar putea sa-si gaseasca undeva pe planeta asta...
si desigur, daca va astepta pana apare :)

@radudani
imi place ca descrii totul detailat, pe intelesul tuturor. asta pentru ca tu ai la bord multa informatie tehnica. un necunoscator ca mine si multi altii nu pot decat sa puna intrebari fara contraziceri din lipsa de argumente nefondate pe nula experienta nedobandita inca. revin aici cu o alta intrebare adresata tie.
cu buget de 3000ron alocat pentru rasnita tu ce produs ai alege?

RE: Achizitie rasnita - radudani - 02-12-2015

(01-12-2015, 17:09)manu86 Wrote: ... cu buget de 3000ron alocat pentru rasnita tu ce produs ai alege?

e important sa ma fac inteles de altii pentru ca pe urma acestia sa poata face propriile lor alegeri, in cunostinta de cauza...
nu-mi place sa spun altora ce sa faca!
ei, uneori ma mai bag prin thread-uri sa spun ce sa nu faca, dar totdeauna, ca o opinie a mea, nu recurgand la dogma sau propaganda :) 
dar departe de ideea ca totul e stiinta, ca totul trebuie inteles si explicat!
lucram cu materiale alimentare si o facem din pasiune, cred eu, mai putin din ratiuni pragmatice;
atat procedeele noastre, cat si masinile noastre se bazeaza pe destula cercetare empirica;

in plus, solutiile propuse pot fi confortabile sau nu: o interventie DIY poate transforma o rasnita cu doser intr-una electronica on-demand, cu cateva zeci de euro, nu cu 3-4 sute...

dupa aproape un an de utilizare MACAP M7 900rpm stepless, nu doresc catusi de putin sa o schimb, sa fac un upgrade!
asa ca exercitiul de imaginatie cu acei 3000 lei disponibili pentru o rasnita se termina tot cu MACAP M7 :),
dar fara timer mecanic (vreo 40 euro!), cu cutite de 75mm, doser, 900rpm la 600W, stepless;
ma costa 620-630 euro si pot sa o folosesc direct asa cum e, pentru cele 5-7 shot-uri dintr-o sesiune zilnica, dimineata;
adica, asa cum fac acum: daca lucrez cu doze de 18g, incep macinarea cu hopperul incarcat partial si la secunda 12 (cca. 48g macinate) inchid clapeta, lasand rasnita sa macine restul de 45g din gatul hopperului; dupa inca cca. 11 sec am terminat (deci vreo 33 sec in total); periez gura de iesire spre doser, mai dau un impuls la motor si termin a avea cca. 92-93g in doser; si calea de macinare curatita;
in timpul extractiilor lucrez cu doze de 18-18,3g dupa caz, ultima o fac mai mare cu ce ramane, astfel ca la sfarsit de sesiune mai raman in doser sub 1g, pe care le scot/arunc cu cateva clampaneli + pompita; sper sa se inteleaga ca nu e vorba de retentie ci de rest la impartire...

leul sta prost in raport cu euro, dar mai pot strecura un timer digital (60lei) si o palnie de inox (50lei) plus curierul; restul le fac eu, am ceva scule, doar cu spatiul de lucru stau mai prost...
acum, pot in 10 min sa trec de la rasnita mare cu doser, la rasnita mare on-demand; cu 3000 lei;
ceea ce si fac mai rar, e drept: lucrul on-demand mi se pare mai complicat decat clampaneala la doser;

nu am nimic impotriva cutitelor conice; din contra, as considera ideal sa am si o conica mare alaturi...
dar cutite mari conice sunt pe rasnite din zonele superioare de pret, incepand de pe la 900-1000 euro;

plane vs. conice e o tema de disputa permanenta si o concluzie vaga ce se desprinde din multe discutii, e ca diferenta de gust este data in primul rand de... calitatea cafelei!
sau de gradul de prajire, sau de incarcarea hopperului, sau ca nu e sesizabila diferenta de gust, doar cele conice sunt mai tolerante - necesita mai putin reglaj pentru dial-in;
de cel putin 2 saptamani nu m-am mai atins de reglajul granulatiei la rasnita; si am schimbat 3 blenduri, care au 'imbatranit' fiecare...

RE: Achizitie rasnita - Lyvyoo - 02-12-2015

Ultima constatre este aparent ciudata. Dar asa am patit si eu, schimband doi prajitori diferiti, in doua saptamani. Asta este o dovada de ce anume mai exact? Stabilitate a reglajului?

RE: Achizitie rasnita - radudani - 02-12-2015

eu am luat-o initial ca o constatare empirica si m-am obisnuit cu ea;
in plus, la mine variatiile de rezistenta hidraulica a macinaturii, deci curgeri, debit diferit, pot fi compensate prin reducerea presiunii 'incetinind' urcarea levierului;
si inca ceva: preinfuzia completa, deplina, face ca si in cazul unor macinaturi foarte fine care ar sufoca o Magica de ex., aici sa am initial o curgere in picaturi groase, pasta aproape, urmate de cresterea debitului astfel ca de pe la 3-4 g in ceasca incepe sa se alimenteze cu cca. 1 g/sec si se termina totul bine.. chiar foarte bine...
as zice deci ca acesta toleranta extrema a lui Macap M7 se datoreaza si lui Strega, care-i inghite multe :)

dar totusi, rasnitele mari au un traseu mai lung al boabelor, astfel ca pot impune mai mult o dimensiune si distributie bimodala, functie de geometria cutitelor si mai apoi functie de densitatea si marimea boabelor;
singurul efect pronuntat care nu depinde in primul rand de marimea cutitelor si de geometria lor este diferenta de distributie dimensionala a particulelor la rasnire cu hopperul aproape gol, fata de rasnirea cu hopperul mai plin;

RE: Fotografia echipamentului vostru - manu86 - 09-12-2015

Intr-un fericit sfarsit am reusit sa achizitionez mult asteptata rasnita. dupa intalnirea cu Stefan Farago de acum 2 zile, la recomandarea lui am ales populara Vario.
Am ramas placut surprins de calitatea superioara a materialelor din care este confectionata. Dimensiuni reduse si acuratete in macinare si reglaje. 
Va mutumesc tuturor pentru sfaturi si explicatii, in special lui Stefan (un om extraordinar pe care il recomand oricui, oricand cu placere maxima).
Am reusit sa fac cateva extractii cu al meu saeco insa cafeaua ma dezamagit complet, cu un gust care nu-mi lasa nici o impresie buna. in 3 cuvinte. nu imi place. poate am facut eu alegerea gresita achizitionad Rwanda cu acele note de fructe tropicale. cea din comert gata macinata e mult peste asta.
astept cu nerabdare sa o consum cat mai repede. si am invatat ca in materie de cafea pretul nu face diferenta. depinde de gustul fiecaruia.
urmeaza peste ceva timp espressor-ul.
nu cred ca mai e nevoie de fotografii caci toata lumea stie cum arata vario dar conform titlului adaug cateva cu intreg echipamentul.

RE: Fotografia echipamentului vostru - baloozzy - 09-12-2015

Tine minte Rwanda si dupa ce schimbi espressorul, mai da-i o sansa. Cred ca temperatura mica te duce la asemenea afirmatii, cafeaua fiind foarte buna.

RE: Fotografia echipamentului vostru - TudorB - 09-12-2015

mai antreneaza-te, incearca sa stapanesti pasii in prepararea si dupa ce esti sigur ca ai facut totul ca la carte poti realiza o recenzie corecta unui sortiment de cafea....nu poti spune ca ,,m-a  dezamagit cafeaua si aia din comert e mai buna ''-care nici macar nu esti sigur ca a vazut cafea-  pana nu esti putin mai in tema cu subiectul.

RE: Fotografia echipamentului vostru - manu86 - 09-12-2015

nu stiu ce sa spun. pretul nu stiu daca ma va face sa revin la ea si sa risc doar pt. ca am schimbat espressorul . am multe alte soiuri de incercat. cred ca o sa mai am din ea cand soseste espressorul.
cert este ca imi ramane gustul mut timp dupa ce am baut-o. dar nu imi place. poate m-am grabit comparand-o cu cea ieftina.

RE: Achizitie rasnita - bmadalin - 12-12-2015

Incerc sa ma dumeresc si eu daca exista ceva pana la 800Euro care bate detasat pe Vario  la gustul in ceasca.
Poate sunt prea obosit la ora asta dar nu reusesc sa sintetizez informatia din cele 6 pagini precedente:
* Macap M4D, cutite de 58mm, pret 600 Euro
 Asta e super ca nu e inalta, doar 43, deci can cat Expobar -Brewtus
* Quamar M80E, cutite de 63mm, pret 500 Euro.
* Quamar Q13E , cutite flat 75mm pret 800 Euro.
 Inaltime 65cm, waw, asta ma can pune in dificultate cu asezarea, o sa stea urat.
* MACAP MXK Rm cutite conice 63mm. Asta propabil ca are cea mai mare retentie avanc cutite conice

Intrebarile mele:
* Sunt cele de mai sus un pas real si clar peste Vario care are cutite 54mm?
 Daca da care dintre ele?
 Din ce scrie pe pagina cu rasnite:
Quote:O diferenta mai mare (dar sesizabila doar de cei experimentati in ale cafelei) apare atunci cand Vario este pusa langa rasnitele profesionale ce au cutite plate peste 80 mm sau conice peste 70 mm
Niciuna din cele de mai sus nu se incadreaza in categoria asta.
Deci putem spune ca Vario inca reprezinta o alegere mai buna decat cele mai sus mentionate?

* Are sens sa mergi pe Expobar si Vario, sau nu-i atingi potentialul espressor-ului pt ca rasnita nu se ridica la inaltime?
..uf, si ce intaltime buna are Vario, 37cm, perfecta pe blat sub dulapurile de bucatarie :)

* cu retentia, daca arunc in fiecare dimineata 5g, elimin problema? 30 zile * 5 g = 150g / luna, nu-i mare bai
 Dar poti spune ca odata ce arunci 5g, n-ai bataie de cap, nu trebuie sa te stresezi cu curatatul si suflatul in ea chiar in fiecare zi?

* Radu recomanda MACAP M7 900rpm stepless in bugetul asta. Eu nu gasesc de unde sa cumpar modelul asta in Germania. Tot ce gasesc aici e M7D care costa ~1350.

RE: Achizitie rasnita - baloozzy - 12-12-2015

Daca nu fugi de dozator, sau esti dispus de o modificare asta poate fi o solutie. Fara cos nu e asa inalta.

Achizitie rasnita - Vladislav - 12-12-2015

Nu am lucrat cu Vario dar Quamar Q 13e face toți banii . Are o varianta cu coșul de boabe mic . Sau îl scurtează un meseriaș .