Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Expobar Office Leva ( Lever ) HX - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare)
+--- Thread: Expobar Office Leva ( Lever ) HX (/Thread-Expobar-Office-Leva-Lever-HX)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - cyrusct82 - 25-04-2017

Ia de 58,5

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - adif - 25-04-2017

Ai si termometru sau faci flush "ochiometric"?

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - valllentin - 25-04-2017

Ochimetric deocamdata.

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - adif - 25-04-2017

Ok. Suntem cu ochii pe tine. :) Mai suntem cel putin doi curiosi cu gurile cascate. Rolleyes

Sa-l stapanesti sanatos si... extractii reusite!

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - Alin T. - 25-04-2017

Daca vei folosi site VST sau IMS (ceea ce e recomandabil), ia de 58,5. Daca vei merge pe cele standard cu care vine, atunci 58

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - adif - 26-04-2017

Avand in vedere ca speculatiile pe care le fac eu aici nu folosesc nimanui , nici macar mie, in lipsa interventiei unui posesor de Leva cu termometru care sa indice concret temperatura de idle a grupului, vin cu o ultima observatie inainte de a face masuratorile pe masina mea.

Anume, abia acum am observat ca in prima pagina exista o imagine postata de initiatorul topicului, colegul @hora_ce, in care se vede temperatura grupului pe Eric, respectiv 96.3 C la 0.9 Bar.

Din datele culese, temperatura afisata nu se incadreaza nici la varianta cu restrictor (~94C), nici fara (99-100C)

Habar nu am cat a stat la incalzit aparatul pana in momentul fotografierii, dar pot deduce faptul ca nu are restrictor de debit instalat default.
Presupunand ca aparatul a fost incalzit mai mult de 30-40 min, putem considera valoarea ca fiind rezonabila desi presiunea este scazuta, dar daca a stat mai putin...

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - Lyvyoo - 26-04-2017

@ valllentin - La mine pe sita VST de 18g nu imi incape tamperul Tidaka de 58,5mm. Adica atinge peretii prea deranjant. Cu tamperul COncept Art de 58mm totul e ok. In schimb, pe sita IMS cel de 58.5mm merge la fix.

Deci Valentin, daca treci pe o sita IMS de 16-20g, atunci ia-ti 58.5. Daca ramai pe sita originala atunci tamperul sa fie de 58mm. Eventual iti poti lua maner Concept Art cu baza de 58 pentru sita de acum, si cand vei dori in viitor sa treci la site IMS, atunci pastrezi manerul, vinzi pe Bursa baza de 58mm si iti iei alta baza Concept Art de 58.5mm.

@adif - pai restrictor de debit nu are orice grup E61? Nu poate exista situatia in care Expobar Leva sa nu aiba restrictor.

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - adif - 26-04-2017

Ma refer la discutiile anterioare despre caracterul presupus fierbinte al Leva. Whole Latte Love instala un restrictor (disc) de 2.5 mm pentru a scadea temperatura grupului.
Producatorul ofera si el, inteleg, doua restrictoare de 2.5 si 3.5 mm, dar din fabrica se pare ca nu instaleaza niciunul (sau il instaleaza pe cel de 3.5mm).

Sunt doar speculatii, deoarece nu am date pentru modelele curente vandute la noi. Stiu doar ce am gasit pe forumuri din afara si, in general, modele vechi.

Expobar Office Leva ( Lever ) HX - valllentin - 26-04-2017

La sitele standard, masurat cu sublerul iese aproape 59, nu este electronic, dar nu e de jucarie.

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - Zaheyu - 26-04-2017

Vis a vis de site confirm ce  scria Lyvyoo. Eu a trebuit sa-mi cumpar un tamper de 58 pt sita LM Strada 14g (~VST).

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - valllentin - 26-04-2017

Am comandat de 58,5, va tin la curent.

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - gicugg - 26-04-2017

(25-04-2017, 19:36)valllentin Wrote: Mi-a venit masinaria ieri, prima impresie este de tanc. 
Totul e ok, inca experimentez cu rasnita, iese o crema f faina, dar nu reusesc sa tampez cu tamperul de jucarie (plastic) cu care a venit.
Stie cineva daca incape un tamper de 58,5 sau sa iau de 58.

Tamperul îl alegi în funcție de sita pe care o ai. 58 sau 58,5.

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - Gogu - 27-04-2017

58,5 este perfect.
Si eu l-am primit alaltaieri si n-am avut rabdare si m-am apucat cu jucaria aia de tamper din plastic si a iesit channeling, noroc ca jetul subtire a improscat peretele Expobarului  [Image: wink.gif]

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - hora_ce - 27-04-2017

Lăsat 40min ajunge la 97-99C. depinde de temperatura ambientala. Acum ca a trecut iarna ma gândesc sa ajustez puțin ca să stea la 0.8 presiunea.
[Image: 20170427_074054.jpg]

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - adif - 27-04-2017

Multumesc pentru info! In sfarsit discutam pe cifre concrete.

Acum e clar, nu are restrictor. E mult prea ridicata temperatura, va trebui sa intrebam importatorul daca a auzit de asa ceva.

E de neinteles, totusi, de ce producatorul alege sa il livreze astfel si nu ia masuri. Poate pentru incalzire rapida in regim casnic.

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - Fane - 27-04-2017

la mine intra tamperul de 58,5 si in VST si in sita originala cu care a venit espressorul.

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - valllentin - 27-04-2017

Pot sa va confirm ca tamperul de 58,5 merge perfect pe sitele standard de la Expobar.

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - adif - 29-04-2017

Dupa ce am discutat mai in detaliu cu colegul @hora_ce, caruia ii multumesc pentru clarificari, mi-au fost alungate temerile generate de postarile confuze de pe alte forumuri.

Prin urmare, ma simt dator sa rectific cele postate anterior. Aparatul se comporta foarte bine, fara flush-uri exagerate, abur suficient cu duza cu trei gauri... ce vreti mai mult?! ;)

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - tecsi78 - 29-04-2017

Sunt cu ochii pe voi. :)

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - AlexBB - 01-05-2017

Sa imi aduc si eu contributia la discutie :)

Referitor la tamper, am inceput cu Tidaka 58,5 convex care mi se pare cam fix pentru sita VST si mi-am comandat alta baza de 58 flat, pe care o folosesc si acum.

Eu tin "locomotiva" la 1.2 BAR pentru ca froteaza cantitatea de lapte din latiera mica in timp record cu aceasta setare. Aburul este si el mai uscat comparativ cu cel de la valoarea de 0.9 Bar cu care vine aparatul din fabrica. 

Las aparatul la incalzit cca. 30-40min si fac un flush de 17 sec in timp ce se rasneste cafeaua, un fel de flush&go cu revenire doar pt cateva secunde cat dureaza tamping-ul.

Am aparatul de peste un an si am o singura problema cu el. Dupa Backflush nu mai "scuipa" apa cu forta ci ea se scurge linistit in tavita, nu stiu cat de grav este...

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - adif - 01-05-2017

Nu stiu daca ai si termometru, dar mi se pare destul de scurt flush-ul la 1.2 bar. Este un timp excelent la presiunea aceasta, chiar daca revenirea este rapida si se face cu flush&go.

Legat de backflush, nu stiu ce sa zic. Daca pompa ridica presiunea la nivelul reglat, poate necesita o curatare mai serioasa.

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - radudani - 01-05-2017

AlexBB Wrote:... Eu tin "locomotiva" la 1.2 BAR pentru ca froteaza cantitatea de lapte din latiera mica in timp record cu aceasta setare. Aburul este si el mai uscat comparativ cu cel de la valoarea de 0.9 Bar cu care vine aparatul din fabrica. 

Las aparatul la incalzit cca. 30-40min si fac un flush de 17 sec in timp ce se rasneste cafeaua, un fel de flush&go cu revenire doar pt cateva secunde cat dureaza tamping-ul.

Am aparatul de peste un an si am o singura problema cu el. Dupa Backflush nu mai "scuipa" apa cu forta ci ea se scurge linistit in tavita, nu stiu cat de grav este...

cum spuneam, bine ar fi ca flush-ul sa se faca "to temperature" ceea ce presupune un termometru de grup, cu care sa masori temperatura apei in scadere in flush, pana la o valoare dorita;
dar metoda alternativa e la fel de buna si nu necesita termometru; oricum, un termometru de grup nu e esential pentru a face shot-uri bune cu un HX!
se face flush pana la terminarea flash-boil-ului (fasaitul mai puternic datorat degajarii de abur din apa supraincalzita care ajunsa in atmosfera fierbe instantaneu);
acesta ar trebui sa fie auzit, daca nu exista inseamna ca HX-ul si masina in general nu si-au revenit pentru un urmator shot; se poate lucra si asa, dar cu sensori pe masina (grup si HX, zic eu);
odata terminat flash-boil-ul (cca. 10s?) se numara inca n x 1,5 sec, unde n e de obicei 3-4;
de fapt, metoda se bazeaza pe faptul ca la terminarea flash-boil-ului, temperatura apei e undeva la 97C si la asta scadem cate 1,2-1,5C la fiecare secunda de scurgere; aflam astfel temperatura apei la finalul flush-ului;
toate valorile astea numerice trebuiesc determinate cu aprox pentru fiecare masina in parte! prin trial and error!

as fi vrut sa spun mai multe in legatura cu backflush-ul, dar daca tu intelegi foarte bine cum se manifesta problema, nu cred ca ai fost explicit pentru ceilalti: la cat timp dupa ultimul shot, sau flush - whatever - faci backflush-ul?
apropo, eu faceam pe putin 3, dar si 5 backflush-uri dupa fiecare sesiune de 5-8 shoturi... nu am 'spalat' niciodata camera camei cu detergent timp de 2 ani, doar 2 decalcifieri integrale (cu demontare ceva tevi);
si zici: "dupa backflush" nu mai scuipa cu forta... adica la sfarsitul backflush-ului, cand cobori levierul? daca e asa, ce presiune iti indica manometrul boilerului?

dar in general despre backflush, se stie ca efectul lui e de a raci mai putin drastic apa din HX;
intradevar, prin ridicarea levierului cu sita oarba in portafiltru, deschizi supapa de extractie si apa supraincalzita din HX navaleste in camera camei si mai apoi in camera de extractie, unde e dusul; intregul interior E61-HX se egalizeaza ca presiune, dar, datorita condensarii puternice a aburului din apa supraincalzita, efectul general e de (mai) usoara racire;
de unde si practica unora (si eu am lucrat uneori asa) de a face backflush-uri in loc de flush propriu zis, la masini tip mixer, mai lente in recuperarea termica! scopul fiind o economie de apa, deopotriva cu un reglaj si mai fin al temperaturii de extractie;

adaug si niste profile pentru backflush; se vede ca temperatura grupului scade dupa un backflush, cu 2-5C;
si se vede ca temperatura in HX (tuburi termosifon) e mai mare decat 100C, deci e de asteptat ca la sfarsitul backflush-ului, la lasarea levierului in jos, sa fie o purjare energica pe supapa de evacuare a grupului: abur si apa la o presine mai mare decat cea atmosferica...
aici, ar fi de vazut ce cauzeaza o temperatura prea scazuta in incinta inainte de backflush, astfel ca (1) efectul backfkush-ului e diminuat si (2) purjarea e o fasaiala slaba (?)

final sesiune, flush si backflush-uri; intre ele e un interval suficient pentru revenire HX (3 min):

inceput sesiune, backflush scurt si shot:

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - AlexBB - 01-05-2017

salut radu.

backflush fac in general la 10min dupa extractie. Dupa ce curat sita cu un servetel. Inainte de backflush fac de obicei un flush de cca 4 sec. Presiunea cu sita blind urca la 9 bari (identic cu cea din timpul extractiei). 
Dupa coborarea leverului, cateodata face un release in forta, insa de cele mai multe ori se scurge apa lent...

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - radudani - 02-05-2017

(01-05-2017, 22:21)AlexBB Wrote: ... Presiunea cu sita blind urca la 9 bari (identic cu cea din timpul extractiei). 
Dupa coborarea leverului, cateodata face un release in forta, insa de cele mai multe ori se scurge apa lent...

informatiile se aduna greu, pentru ca au alta semnificatie pentru fiecare dintre noi;
cred ca stii cum e cu backflush-ul si pana la urma ar trebui sa gasesti o explicatie mai buna decat a mea, sau a altora care si-ar da cu parerea;
(concret, in fata masinii iti trec prin cap o multime de idei...)

incerc sa ghicesc: ai mentionat acel final lent de scurgere pe drain valve, in legatura cu backflush-ul; e de inteles ca in finalul extractiilor normale, cand ridici levierul, ai parte mereu de o eliberare mai zgomotoasa de presiune?  
daca e asa, adica manifestarea de care zici e numai la backflush (?), ar trebui sa ne fixam pe 'diferenta specifica' intre un shot si un backflush:
- durata; chiar asa, pentru ce durata mentii levierul up? eu il tineam cca. 10s, chiar ceva mai mult; si faceam macar 3 backflush-uri de fiecare data! cu efect de purjare, tot mai putin sgomotos; il puneam si pe seama regimului diferit al apei pompate;
pompa rezista macar 30 sec (regim intermitent 2:1, adica 2 min on, 1 min off - dar e vorba de Ulka EX5 a lui CEME si oricum n-as incerca atata; desi probabil cand faceam reglajul OPV-ului cu sita oarba, tineam pompa on 1 min...)
sita blind: o inlocuiesti cu un disc de cauciuc sau silicon pus pe fundul unei site care merge ok in extractii, sau pui alta! ma gandesc la eventuale pierderi de presiune; in zona garniturii de grup;

- indiferent de o posibila localizare, merita sa verifici si debitul pompei la 9 bar: cu sita blind ok, pompa mergand, capacele de deasupra masinii inlaturate, scoti furtunul de retur de la OPV (probabil merge in rezervor) si masori intr-un vas gradat volumul scurs in 10 sec, de ex.
la 9 bar spuneam de cca. 260 ml/min, adica mai mult de 4 ml/sec;
daca valorile masurate difera mult de asta, e posibil sa existe pierderi de lichid/presiune in circuit - putin probabil pentru ca asta ar trebui sa se intample si in extractie; sau,
e posibil sa fie pompa de vina - putin probabil pentru ca spuneai de 9 bar indicati de manometru; cam asta are de facut pompa...

pentru cei ce trec pe-aici, backflush-ul:

la ridicarea levierului, pe la mijlocul cursei sale se conecteza pompa, si imediat dupa, incepe sa se deschida sub actiunea camei care se roteste, supapa de brewing, asfel ca intregul circuit al apei de extractie este deschis: de la iesirea pompei, apoi prin OPV, prin HX, prin ambele tuburi ale termosifonului, camasa cilindrica a supapei de extractie in mushroom-ul grupului E61, jicleur si apoi incinta camei, canalele din grup si camera de extractie, deasupra sitei blind;
intreg acest volum interior e presurizat la 9 bar (setare OPV) pe durata functionarii pompei si ar trebui sa contina alaturi de resturi de cafea, apa supraincalzita, abur, si aer!
cand se incheie backflush-ul, prin coborarea levierului, la mijlocul cursei acestuia pompa se opreste (incinta inchisa ramane presurizata) si se inchide supapa de brewing, separand comunicarea intre circuitul pompei si camera de extractie cu sita blind (ambele ramanand - daca nu sunt scurgeri - presurizate la 9 bar);
in continuare, coborand levierul se actioneaza prin cama, cele 2 supape din partea de jos a grupului - supapa de preinfuzie mai sus si supapa de drenare mai jos; apasate in jos ele se deschid spre atmosfera si in acel moment presiunea de 9 bari din incinta grupului este eliberata, cu antrenarea resturilor de apa, ramasite cafea pe sita, abur etc.
efectul acestei detensionari de presiune este dublu: (1) curatire - eliminarea unor resturi de cafea in amestecul fierbinte aruncat afara si (2) echilibrarea presiunilor de deasupra si de sub sita blind; portafiltrul poate fi scos acum afara;
e vorba de actiunea supapei cu 3 cai, in acest caz mecanica, prezenta pe masinile cu pompa;

poate merita mentionat (iarasi, am mai facut si asta) ca la masinile cu levier si arc nu se face backflush!
nici nu foloseste la nimic mai mult decat un flush, si daca s-ar face, operatorul ar fi in ceva incurcatura pentru ca presiunea de 8-10 bar de deasupra sitei blind nu poate fi eliberata in niciun fel!
portafiltrul ramane blocat in grup etc. ...
de aceea termofiltrele folosite pe asemenea masini pentru teste de temperatura si presiune, au mai mult decat o needle valve care sa simuleze debitul in extractie, au adica un robinet cu ac, cu debitul reglabil;

Expobar Office Leva ( Lever ) HX - AlexBB - 02-05-2017

Saut

Pt backflush am folosit intotdeauna o sita dedicata.

Levierul sta sus pt cca 17 sec+ deoarece pana imi face pompa cei 9 bari dureaza 10 sec.

La sfarsitul extractiei am tot o curgete lenta din drain valve...

O sa verific debitul pompei si revin cu informatii, poate chiar un video.

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - radudani - 02-05-2017

(02-05-2017, 13:34)AlexBB Wrote: ... Levierul sta sus pt cca 17 sec+ deoarece pana imi face pompa cei 9 bari dureaza 10 sec.
La sfarsitul extractiei am tot o curgete lenta din drain valve...
... revin cu informatii, poate chiar un video.

vezi, lucrurile se complica... un om de service a mai intalnit asemenea cazuri, si in rutina, merge acolo unde e cel mai probabil...
in ce ma priveste, tot pun intrebari...
deci purjarea aceea lesinata o ai in mai toate cazurile de sfarsit lucru pompa...
presupun ca ai facut comparatia cu aceeasi operatie pe alte masini E61 - macar pe youtube;
ar fi de vazut un clip cu focusul pe manometrul de pompa pentru a urmari profilul de presiune pana la valoarea limitata de OPV, in cele 2 cazuri:
shot obisnuit (deci partea de preinfuzie E61) si backflush (cand urcarea de presiune ar trebui sa fie ceva mai rapida: volumul total de apa pompat e mai mic... (zici ca e tot 10s);
de vazut si acel palier pe la 3 bar, cand se deschide supapa de preinfuzie;
insfarsit, cele de mai sus ar folosi pentru a vedea cum functioneaza E61 ca timing si ca supape;

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - adif - 03-05-2017

Mda, se pare ca e mai greu decat mi-am imaginat. De doua zile incerc sa aflu, fara succes, daca aparatul rezervat mai e... sau nu mai e. Nu mai zic de livrat. [Image: confused.gif]

L.E. Se pare ca va pleca azi, totusi. Am reusit sa obtin confirmarea de la cineva.

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - adif - 04-05-2017

Gata, a ajuns! Norocul meu ca am un vecin curier la Cargus.

Cat despre importator, mai "norocos" din fire fiind, persoana care se ocupa de comenzile espressoman era in concediu, de aceea nu stia nimeni de comanda mea. Totusi, m-a sunat din concediu, aseara la ora 20.30, sa-mi confirme primirea email-ului! Apreciez foarte mult gestul.

Sa inceapa testele!

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - axy76 - 04-05-2017

Sa-l stapanesti sanatos si cat mai multe extractii reusite.

RE: Expobar Office Leva ( Lever ) HX - adif - 04-05-2017

Multumesc! Pentru inceput, ma duc sa iau un palet de Bucovina. [Image: biggrin.gif]