![]() |
|
Extractia... pentru incepatori - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte) +--- Thread: Extractia... pentru incepatori (/Thread-Extractia-pentru-incepatori) |
RE: Extractia... pentru incepatori - sirpet2001 - 24-08-2021 (24-08-2021, 12:09)umarianos Wrote: De acord, partial. Si atunci discutiile despre SD sunt nule si neavenite? Dar cele despre boabe in hopper? Secretul unui espresso "original" este documentat de Institutul National Italian pentru Espresso (am scris despre asta acum 12 ani). Apropo de exactitate, cati dintre voi scot un espresso din 14g in, la 88 grade C? Pot fanii italienelor sa ne ajute aici? Ar fi de interes pentru noi incepatorii sa avem acces direct la aceste informatii? Eu personal , multumesc anticipat! [/quote] Deci tu acum 12 ani scriai despre espresso și încă te numesti "începător" . Am primit și eu de la un coleg documentul de la INI pt Espresso acum 1 an ,. Îl caut și revin cu info. Dar nu îmi amintesc să zică ceva de vreun timp pentru preparare puc. Italienii rasnesc cafeaua dimineața in containerul din fata râșniței și până nu termina cafeaua măcinată nu mai rasnesc alta , doar trag de maneta sa le livreze cafea măcinată de dimineață. [/quote] RE: Extractia... pentru incepatori - renatoa - 24-08-2021 Si temperatura PF chiar nu conteaza deloc, daca tot e sa scoatem 7 peri albi din mustatza pisicii ? Tot in 15 secunde au loc procesele daca PF e rece sau fierbinte ? in unele ramuri ale industriei alimentare (fermentari, de exemplu) fiecare 4 grade inseamna dublare/injumatatire. RE: Extractia... pentru incepatori - sirpet2001 - 24-08-2021 (24-08-2021, 12:17)Daniul Wrote: Mie poate imi joaca papilele feste fiind incepator dar si in dimineata aceasta am scurtat timpul la maximum 20-25 de secunde.. (de la Ma bucur ca obtii rezultate bune! Rigurozitatea stiintei nu e pentru espresso. Nu exista axiome ci doar indreptare catre drumul cel mai corect probabil. Extractii reusite! RE: Extractia... pentru incepatori - Daniul - 24-08-2021 (24-08-2021, 12:27)renatoa Wrote: Si temperatura PF chiar nu conteaza deloc, daca tot e sa scoatem 7 peri albi din mustatza pisicii ? Eu unul stiam ca trebuie sa fie cald.. mereu lsam PF in grup cele 25-30 de minute cat lasam aparatul sa se incalzeasca.. chiar sunt curios daca faceam asta gresit Extractia... pentru incepatori - d2florin - 24-08-2021 Pai daca il pui rece pp ca o sa iti iasa cafea putij mai rece, daca iti place asa pp ca e ok pt toata lumea, urmatorul pas cred ca ar di sa masuram si temperatura pf si sa integram valoarea in ecuatia diferentiala ce zicea eugen16, aici cred ca neaparat trebuie aplicata , wtf mama ei de cafea.. RE: Extractia... pentru incepatori - sirpet2001 - 24-08-2021 (24-08-2021, 12:30)Daniul Wrote:(24-08-2021, 12:27)renatoa Wrote: Si temperatura PF chiar nu conteaza deloc, daca tot e sa scoatem 7 peri albi din mustatza pisicii ? Exact asa si trebuie. Nu-ti face griji. Tocmai influenta acestei calduri deterioreaza aromele pucului de aceea timpul pana la extractie trebuie sa fie cat mai mic. RE: Extractia... pentru incepatori - dev - 24-08-2021 Si daca speli sita cu apa fierbinte, inainte de extractie, mai trebuie tinut portfiltrul in grup? Intreb pentru un amic, vanzator de garnituri... RE: Extractia... pentru incepatori - renatoa - 24-08-2021 Amicul sa se reprofileze pe silicoane, e mai profitabil... Extractia... pentru incepatori - umarianos - 24-08-2021 Totuși topicul se referă la "începători" , ar trebui specificat că doar portafiltrul original acela întreg cu picurator(țzujbic) se tine in grup(sau in apa calda , cum vă este mai ok) pentru a fi cald in masa lui de jos de subt sita. Portafiltrul naked nu mai are nevoie sa fie cald. RE: Extractia... pentru incepatori - sirpet2001 - 24-08-2021 (24-08-2021, 12:47)dev Wrote: Si daca speli sita cu apa fierbinte, inainte de extractie, mai trebuie tinut portfiltrul in grup? Categoric, stabilitate T in functie de masa RE: Extractia... pentru incepatori - renatoa - 24-08-2021 Sunt curios ce cafele (bune) se puteau bea acum 12 ani in RO... Forumul de fata e demarat acum nici 10 ani, prin 2007 Liviu "eram gata, gata sa-mi iau un DeLonghi penal," :D Cele de supermarket erau... tot ca azi... doar ca bietele papile nu stiau ca se poate mai bine... mult mai bine... Totusi, ceva in adancul meu imi soptea ca nu se poate ca ceva care miroase asa bine cand deschizi punga sa iti amareasca sufletul in asemenea hal cand ajunge in cana... si eram mereu in cautarea metodei de preparare perfecte, crezand ca acolo e cauza. Tot atunci nu am putut sa nu remarc ca Lavazza care se mai gasea prin unele supermarketuri este mult sub nivelul celei luate din Italia, cand aveam ocazia... prima mea trezire la realitatea diferentelor de calitate al aceluiasi produs destinat unor piete de lumea a treia... RE: Extractia... pentru incepatori - cradun - 24-08-2021 (24-08-2021, 11:38)sirpet2001 Wrote: Asta e tot? Nimic despre extractia la 9 bari? Nici un studiu care sa demonstreze stiintific ca timpul scurs de la rasnire pana la inceputul extractiei nu are nici un impact asupra aromelor? Daca vrei sa inveti despre extractia la 9 bar vs alte presiuni, avem mai multe topic-uri pe forum. Daca era un extemporal pentru mine, ce sa zic, m-ai prins, sunt ignorant. Eu nu am afirmat ca 15 secunde nu conteaza, ca sa produc o referinta, am cerut doar un link pentru ca tu ai scris: "inceperea extractiei acesta trebuie sa fie de maximum 15s (vezi teste J. Hoffman, M. Perger si S. Rao)." Poate nu stii, dar e ok, iti explic eu: in general, cand facem o afirmatie care incepe cu "trebuie", cum ai scris tu, acest aspect implica o regula universal valabila. Cum nu eu am facut o afirmatie, ci tu, furnizarea unor "dovezi" in legatura cu "regula celor 15 secunde" iti revine tie, celui care a facut afirmatia, nu mie, celui care a cerut un link. De altfel, ai indicat niste nume "mari" din lumea cafelei, ca si cum toti au analizat acest aspect al numarului de secunde care trec de la rasnire la debutul extractiei. La randul meu, cand am vorbit despre corpul unei cafele, am facut trimitere la articolul lui Schomer (A Grinder Manifesto). Cand am facut trimitere catre articolul despre profilarea de presiune vs profilarea de debit, am pus link-ul catre thread-ul respectiv. Uite, aici pun un link despre extractia la 9 bar vs extractia la alte presiuni, vad ca esti interesat: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Extractia-la-6bar-92-5%CB%9AC-40sec-vs-setarile-cu-care-suntem-obisnuiti Nu e Rao, dar colegii care au scris au si ei experienta. Sa imi spui daca esti de acord cu ce am scris despre "cel care face o afirmatie trebuie sa aduca dovezi in legatura cu aceasta" sau daca ai nevoie de un link pentru acest lucru. Mie mi se pare o regula universal acceptata, dar se pare ca nu e cunoscuta de toata lumea. RE: Extractia... pentru incepatori - renatoa - 24-08-2021 Eu in schimb am ca regula de vorbire, si de viata, ca "nu trebuie" nimic. Niciodata, in nici un domeniu. E un cuvant foarte toxic. Cand "trebuie" inseamna ca e nasol de tot... RE: Extractia... pentru incepatori - cradun - 24-08-2021 (24-08-2021, 16:00)renatoa Wrote: Eu in schimb am ca regula de vorbire, si de viata, ca "nu trebuie" nimic. Niciodata, in nici un domeniu. Sigur, "trebuie" e irational (adica nu reflecta realitatea obiectiva pentru ca, de cele mai multe ori, avem posibilitatea de a alege, cu consecintele de rigoare) si, folosit des in vorbirea curenta, poate fi un indicator pentru un nevrotism accentuat (ca trasatura de personalitate in limitele normalitatii, nu ca patologie). RE: Extractia... pentru incepatori - sirpet2001 - 24-08-2021 Lol, mulțumesc tuturor că mi-ați înseninat ziua. Să vorbești despre patologie și despre trăsături de personalitate pe un forum de espresso, topic pentru începători... ? ? ?. Felicitări că ați atins Nirvana...??? Dincolo de filozofia asta de 2 bani, pentru care pun pariu că nu aveți nici o pregătire și nu aduce nimănui vreun folos, o să fac câteva precizări pentru cei care sunt la început și se simt derutați: - Trebuie să ții PF în aparat la încălzit - Trebuie să asociezi doza cu sita - Trebuie să folosești o apa potrivita pentru espresso - Trebuie sa rasnesti potrivit pentru rezultate optime - Trebuie să folosești o temperatură potrivita pentru rezultate corecte - Trebuie să dobândești o tehnica potrivită pentru a extrage un espresso corect pe drumul spre cel perfect. Trebuie, trebuie, trebuie și nici n-am atins mulțimea de trebuie necesară. Sorry, nu e invenția mea. La ăștia mai tineri care au inventat expresia "Better apologise then ask permission" înțeleg, e trendy, la cei mai copți nu ma asteptam... ? ? ? Pentru cei care vor să discutăm despre liberul arbitru vă sugerez să nu îl aplicați în educația copiilor, oferindu-le să aleagă dacă să bage mâinile în priză sau nu. Despre alegerea liberă prin drept cosmic, oferită de însuși bunul Dumnezeu, putem discuta oricând pe un topic dedicat. Vă doresc tuturor pacea de care avem toți atâta nevoie! Extractia... pentru incepatori - d2florin - 24-08-2021 Ar fi intersant de xontinuat discutia oe un alt topic chiar ar fi constructiva cu toti expertii in parenting la tot pasul... Si podcast uri mm, toti sunt psihologi wcum si au toti au suferit in copilarie... RE: Extractia... pentru incepatori - cradun - 24-08-2021 Ai pierde pariul. Deci ne-am lamurit cu "trebuie" legat de cele 15 secunde, nici Perger, nici Hoffman si nici Rao nu au facut teste legat de asta, a fost doar o aruncare de nume pentru a da tarie afirmatiilor personale (false appeal to authority fallacy). RE: Extractia... pentru incepatori - sirpet2001 - 24-08-2021 Ah, da, cafelele de acum 12 ani... ? ?? Nu știu ce era să-și cumpere Liviu dar eu chiar aveam un Delonghi cu care beam o cafea "divina". Pe urmă am achiziționat o rasnita Vario și am ajuns să mă întreb ce naiba băusem pana atunci. La scurt timp am achiziționat Expobar-ul și așa a început o călătorie care durează pana în prezent. Eu și Radu Căruțașu am fost primii care am achiziționat site VST, tot pe atunci. Și tot asa pana acum când aflu că zei ai cafelei de pe acest forum, legitimați de aspiranți și ucenici, sunt dați exemplu în diferite topicuri, pe principiul nu e RAO dar noua ne place ce spune... ? ? ? TLDR: espresso nu a început odată cu înscrierea voastră pe forum, Sarkis prăjește cafea proaspătă și are cafea proaspăt prăjită de peste 20 de ani. Dar ziceam sa nu fac reclama... ✌️ RE: Extractia... pentru incepatori - cradun - 24-08-2021 De citit totusi thread-ul cu 9 bar vs 6 bar din link-ul de mai sus... RE: Extractia... pentru incepatori - sirpet2001 - 24-08-2021 N-am ce pariu să pierd, un om care a studiat psihologia, nu aruncă cu jigniri în toate direcțiile doar pentru că e sigur că are dreptate. Dacă totuși ai studiat-o îți recomand să rămâi la espresso. Sunt șanse să faci treaba mai buna aici, în timp... Florin, ai perfecta dreptate și ne-ai atras atenția asupra acestui aspect de mai multe ori. Îmi cer scuze aici pentru atâta off topic. Sper să pot fi mai de folos pe viitor și mai eficient. O zi buna și extracții reușite tuturor! RE: Extractia... pentru incepatori - umarianos - 24-08-2021 (24-08-2021, 12:24)sirpet2001 Wrote: [quote=umarianos;163376] Ai curaj sa facem un "Poll" legat de cele 15 secunde minune ca sa vezi de unde bășcălia? Extractia... pentru incepatori - d2florin - 24-08-2021 Clar invatam f multe din aceste postari si ne largeste orizintul in privinta cafelei.. Dar daca ar fi discutate in alt topic dedicat ar fi mult mai bine. Daca as avea si eu posibilitatea sa imi iau un crem one sau o bianca sunt sigur ca as avea o mulțime de intrebari si le pot afla raspunsurile doar de la oameni ca voi...dar ca si majoritatea incepatorilor avem doar un 41tem sau gaggia etc si nu dorim decat sa bem un espresso acceptabil. Si sa stim minim de pasi pt asta. RE: Extractia... pentru incepatori - coffeemilk - 24-08-2021 Ne-a lămurit colegul @sirpet2001 mai mult de o grămadă! În afară de eu știu și eu am aflat, nimic notabil, dar tot noi suntem off topic! Superb! :D Extractia... pentru incepatori - d2florin - 24-08-2021 Coffemilk nu tre sa fim rautaciosi. Sunt colegi de forum care adux plus valoare cu bune si rele ca in oruce domeniu, filtrqm si noi ce putem, mi as dori sa stiu ai eu pe jumatate cat atiu ei... Extractia... pentru incepatori - umarianos - 24-08-2021 Nu este nici o regula prin regulamentul forumului legata de scrierea corectă cat de cat gramaticală, putina Română cat de cat acolo? Măcar de recitit puțin mesajul înainte de a da send, pe mine unul mă zgârâie enorm pe creier când citesc unele postări. Dar daca trebuie sa suportăm... asta e ... Dăm înainte. Extractia... pentru incepatori - d2florin - 24-08-2021 O sa am mai multa grija , imi pare rau, dar pur si simplu cred ca am ceva la degete, apas pe alta litera... RE: Extractia... pentru incepatori - umarianos - 24-08-2021 (24-08-2021, 19:02)d2florin Wrote: O sa am mai multa grija , imi pare rau, dar pur si simplu cred ca am ceva la degete, apas pe alta litera...Mulțumesc frumos. Mulțumesc că nu te-ai supărat. RE: Extractia... pentru incepatori - TVTVTV - 25-08-2021 Băi, scuze că mă bag în discuție precum Drosofila-n butoiul cu boască, dar ce naiba se întâmplă cu voi? Chiar așa, am ajuns să ne comportăm ca pe banda 2 de pe A1? Credeam că suntem toți oameni vaccinați pe aici. OK, există opinii diferite. Fain. Dar chiar nu se poate accepta că ăsta este un lucru normal în viață? Ba mai mult, că-i prilejul perfect pentru discuții constructive (și nu pentru supărări și bălăcăreală)? Come on. RE: Extractia... pentru incepatori - renatoa - 25-08-2021 Cand suntem luati cu "trebuie" nu mai e loc de discutii, esti cu noi sau impotriva noastra... Binar adica ... fara nuantze de gri... Intreaba oare cineva papilandrul daca e de acord cu ce a iesit din sirul ala de "trebuie"? Neah, musai sa ii placa rezultatul, altfel cade stapanul in depresie... si iar il iau gandurile de upgrade... RE: Extractia... pentru incepatori - Mihai L - 25-08-2021 Si totusi, in cazul asta mai e nevoie de forum, de discutie? Mermelesti boabele verzi de cafea cumva intr-o oala pe foc si esti satisfacut de gust... :D :D :D |