Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare)
+--- Thread: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) (/Thread-AVX-DB1X-2025-cu-OPV-Turin-Legato-V2-MiiCoffee-Apex-V2)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - RaduD - 03-01-2026

Cum se mai prezinta espressorul overall, baieti ? L ati recomanda in continuare pentru un incepator care predominant o sa consume doar espresso dublu? Bauturi cu lapte cel mai probabil doar cand o sa am musafiri. Are vreun anumit dezavantaj ? Se poate experimenta cu el de la light roast pana la dark roast ?

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - AntonioIsHere - 10-01-2026

Bună!
Am cumpărat recent un AVX DB1X ca primul meu espressor și am o întrebare legată de mentenanță.
Din ce m-am documentat, la majoritatea espressoarelor se face backflushing, însă în manualul acestui model nu am găsit nimic menționat despre asta. In plus, la varianta pentru SUA am văzut pe YouTube persoane care spun că nu ar trebui făcut backflushing, fiindca poti avaria espressorul.
Poate lămuri cineva în legătură cu acest aspect?
În prezent, ce fac eu ca rutina de intretinere:
  • curat steam wand-ul după fiecare utilizare;
  • șterg shower screen-ul cu o lavetă după fiecare shot; si a trecut cam o luna de cand il am, deci ma gandeam sa si scot shower screen-ul sa il spal?
  • decalcifierea periodica
Omit inca ceva important pentru o intretinere periodica si corecta?
Mulțumesc frumos!

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - alin1970 - 10-01-2026

Nu am acest espressor, dar un sfat pot sa dau.
Avand in vedere ca are boiler din inox esti ferit de multe probleme. Solutie de sare de lamaie in rezervor si trecuta prin dus si prin teava de aburi, la fiecare 2-3 luni, urmata de clatire cu apa curata, ar trebui sa fie suficient.
Si sita de dus este bine sa o cureti prin demontare lunar daca se poate.

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - renatoa - 10-01-2026

Puck screen obligatoriu.
Nu atat de mentenanta, ca sa iti tina sita de dus curata, cat pentru consistenta extractiei, sa tina puck-ul presat indiferent ca pui +/- gram(e) de cafea.
Pana la aparitia accesoriilor puck screen marele secret al unei extractii reusite era sa gasesti punctul G al cantitatii de cafea pentru sita cu care lucrezi. Vezi celebrul test cu moneda pusa pe puck... Acum nu mai ai stresul asta.

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - alex_b - 10-01-2026

(10-01-2026, 15:51)renatoa Wrote: Puck screen obligatoriu.
Nu atat de mentenanta, ca sa iti tina sita de dus curata, cat pentru consistenta extractiei, sa tina puck-ul presat indiferent ca pui +/- gram(e) de cafea.
Pana la aparitia accesoriilor puck screen marele secret al unei extractii reusite era sa gasesti punctul G al cantitatii de cafea pentru sita cu care lucrezi. Vezi celebrul test cu moneda pusa pe puck... Acum nu mai ai stresul asta.

Uite eu am alta experienta. Cat aveam presa manuala flair, era excelent puckscreen-ul. Dupa ce am trecut din nou la espresor electric mi se pare ca face channeling orice i-as face. Am puck screen de la ecm. Ma gandeam sa ii mai dau o sansa la ceva varianta ultra thin, oi mai vedea. Plus ca ma prajesc la degete pana il scot, fara el arunc direct puck-ul in gunoi si asta basta

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - GeorgianM - 10-01-2026

(10-01-2026, 18:33)alex_b Wrote:
(10-01-2026, 15:51)renatoa Wrote: Puck screen obligatoriu.

Uite eu am alta experienta. Cat aveam presa manuala flair, era excelent puckscreen-ul. Dupa ce am trecut din nou la espresor electric mi se pare ca face channeling orice i-as face. Am puck screen de la ecm. Ma gandeam sa ii mai dau o sansa la ceva varianta ultra thin, oi mai vedea. Plus ca ma prajesc la degete pana il scot, fara el arunc direct puck-ul in gunoi si asta basta

Pt degetele tale :

https://mhw3bomber.ro/collections/toate-produsele/products/mhw-3bomber-espresso-puck-screen-stand-magnet

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - Mihai L - 11-01-2026

Nu cred ca la suport era problema, ci la extragerea puck screen dupa extractie.
Cand e cam fierbinte, intr-adevar.

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - GeorgianM - 11-01-2026

Am recomandat acel suport tocmai în ideea în care este și ieftin, și are și magnet pentru extracție.

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - alin1970 - 11-01-2026

sau gasiti in tara la emag, sub 2 lei.
dar transportul mareste enorm pretul.

Magnet neodim cu carlig, 12 mm, Kraft&Dele KD11831
[Image: mrQxpgn.jpeg]

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - GeorgianM - 11-01-2026

Păi și ăla recomandat de mine tot din țară se livrează.

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - renatoa - 11-01-2026

Asta daca screen-ul este magnetic, ca inox-urile alimentare majoritatea (304,316) nu sunt...
Se pune inox magnetic (cod 4xx) in special la chestii care se cere sa fie incalzite prin inductie.

Dar nu inteleg graba de a scoate puck-ul cat e PF-ul fierbinte... Confused Huh
Faci mai mult de o cafea ? Pai n-ai doua site macar ?

Iar despre screen... depinde ce ai, eticheta ecm pe el nu inseamna nimic, daca este model tip tabla perforata poti sa il faci cadou. Nu in ideea de stropitoare au fost create screen-urile astea... ori e mesh, ori pui foaie de hartie.

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - RazvaNNN - 11-01-2026

eu am magnet d-asta dar nu e asa util. cel mai bine arunc cafeaua in knock box si pescuiesc de acolo screenul

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - Talisker - 11-01-2026

Voi nu faceți espresso unde aveți și apă curentă dacă tot e ingredientul principal apa în cafea?

Cu un jet de apă rece de la chiuvetă scoți puck screen repede și ușor și nici nu dai cafea în scurgere.

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - renatoa - 11-01-2026

Tocmai imi facui o cafea si tot nu inteleg problema... la mine pica singur screen-ul, pentru ca e greu, doar la o ciocanire usoara cu PF-ul deasupra unui servet ... iar cafeau ramane in sita, necesita lovire serioasa, la knockbox...

Nu pot comenta in cazul sitelor perforate, de 0.8mm, folosite ca puck screen... acelea dupa ce ca sunt usoare, mai sunt si lucioase, si deci aderente la puck, pe cand mesh-ul nu adera, neavand o suprafata dreapta.

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - RazvaNNN - 11-01-2026

eu am sita perforata si se lipeste bine de puck, meshurile vechi se infundau cu cafea si erau greu de curatat

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - odor4fun - 11-01-2026

Eu folosesc o tavita asezata pe suportul incalzit unde se usuca sitele si ecranele de puck.
Discurile de puck sunt slab magnetice, dar cu un magnet puternic poti sa le extragi din portafiltru fara probleme.
Poti atasa mai multi magneti neodim, eu folosesc o astfel de unealta care are atasati 3 magneti puternici, o folosesc si cand asez ecranul peste puck. E mai comod decat cu mana goala.

[Image: dYWwQoTl.jpeg]

[Image: STe9nCSl.jpeg]

ridica ecranul si o sita de extractie impreuna

[Image: Ep2O00Wl.jpeg]

tot pe suportul incalzit usuc prosoapele barista daca s-au umezit

[Image: rp6r9FLl.jpeg]

[Image: 1X86PSzl.jpeg]

Cel din dreapta (0,7mm) e mult mai eficient decat cel din stanga (0,2mm)

[Image: ZZXekPPl.jpeg]

Noul intrat (pentru EC330S, inca nu l-am folosit)

[Image: vnG5IDVl.jpeg]

[Image: fclPmw6l.jpeg]

pe asta ultimul il am si eu, si din tot ce am incercat e cel mai ok

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - Mihai L - 11-01-2026

Paginile nu exista…
Completare mesaj

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - Maanu - 13-01-2026

Urmeaza sa plasez si eu comanda, imi puteti da, va rog, ceva sfaturi in privinta accesoriilor, cu ce credeti ca se impaca cel mai bine ? Un portafiltru bottomless, o sita ( IMS sau VST ? ), un WDT si un tamper cu auto leveling ( ar fi mai intelept sa l iau de pe aliexpress ? ) 
Considerati ca mai sunt ceva accesorii care se impaca f bine cu acest espressor / imbunatatesc considerabil workflow ul ? 
Multumesc mult !

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - anyidulike - 13-01-2026

(13-01-2026, 14:31)Maanu Wrote: Urmeaza sa plasez si eu comanda, imi puteti da, va rog, ceva sfaturi in privinta accesoriilor, cu ce credeti ca se impaca cel mai bine ? Un portafiltru bottomless, o sita ( IMS sau VST ? ), un WDT si un tamper cu auto leveling ( ar fi mai intelept sa l iau de pe aliexpress ? ) 
Considerati ca mai sunt ceva accesorii care se impaca f bine cu acest espressor / imbunatatesc considerabil workflow ul ? 
Multumesc mult !

Dosing Ring, WDT, nivelator simplu, vezi apoi daca vrei sa faci upgrade la tamper

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - Maanu - 13-01-2026

(13-01-2026, 14:42)anyidulike Wrote:
(13-01-2026, 14:31)Maanu Wrote: Urmeaza sa plasez si eu comanda, imi puteti da, va rog, ceva sfaturi in privinta accesoriilor, cu ce credeti ca se impaca cel mai bine ? Un portafiltru bottomless, o sita ( IMS sau VST ? ), un WDT si un tamper cu auto leveling ( ar fi mai intelept sa l iau de pe aliexpress ? ) 
Multumesc mult !

Dosing Ring, WDT, nivelator simplu, vezi apoi daca vrei sa faci upgrade la tamper
Multumesc pentru raspuns, dar m am referit la recomandari cu subiect si predicat, o denumire completa al WDT ului pe care il folositi voi spre exemplu

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - Laurentiuu - 13-01-2026

Pentru accesorii printate l-as reomanda pe colegul @dijon:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Proiect-DIY-accesorii-printate-3D-WDT-palnie-sau-hopper-SD?pid=221301#pid221301
Eu mi-am luat de la el pentru AVX:
- inel dozare 58mm Eureka Mignon
- Umikot 58mm
- baza tampare cu zone de tampare, nivelator siloc pentru tamper 58mm
- canuta pentru boabe

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - anyidulike - 13-01-2026

(13-01-2026, 15:04)Laurentiuu Wrote: Pentru accesorii printate l-as reomanda pe colegul @dijon:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Proiect-DIY-accesorii-printate-3D-WDT-palnie-sau-hopper-SD?pid=221301#pid221301
Eu mi-am luat de la el pentru AVX:
- inel dozare 58mm Eureka Mignon
- Umikot 58mm
- baza tampare cu zone de tampare, nivelator siloc pentru tamper 58mm
- canuta pentru boabe

Recomand colegul @dijon, astept si eu un raspuns in privat de la el :)

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - manu86 - 13-01-2026

de curiozitate am incercat o sita de pe temu marca Alikisscafe, si am ajuns sa comand toate cele 3 dimensiunile de la ei. sunt mai mult decat ok.
site

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - renatoa - 13-01-2026

Scrie cumva pe undeva si ce diametrul au gaurile ? Ca numarul la astea mi se pare infernal...
Ziceam pana azi ca 600 cat sunt cele standard e o nebunie...
Poate astea or fi de 0.15mm, ca la aeropress... Confused

Foarte multe pareri legate de site. Voi ce folositi ? Mai merita pana la urma VST / IMS ? Ma gandeam sa merg pe un VST de 20g, stiam ca VST e gold standard sau cel putin asa era acum ceva timp.
Am vazut ca sunt ceva probleme si cu portafiltrele pe espressorul asta in sensul ca unele nu se inchid complet, mi ati putea recomanda unul bottomless care se inchide complet, va rog ?

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - manu86 - 13-01-2026

(13-01-2026, 16:58)Maanu Wrote: Foarte multe pareri legate de site. Voi ce folositi ? Mai merita pana la urma VST / IMS ? Ma gandeam sa merg pe un VST de 20g, stiam ca VST e gold standard sau cel putin asa era acum ceva timp.
Am vazut ca sunt ceva probleme si cu portafiltrele pe espressorul asta in sensul ca unele nu se inchid complet, mi ati putea recomanda unul bottomless care se inchide complet, va rog ?

Sa dai pe o sita VTS 15% din valoarea espressorului nu stiu daca se merita plus de asta ele nu sunt user frendly cu cei mai putin experimentati.
Despre portafiltru- am unul bottomless achizitionat tot de pe temu care e f ok si nu trebuie sa se roteasca la 90 de grade in grup atata timp cat el strange ok in garnitura. Nu te ajuta cu nimic daca se inchide complet mai ales daca e fara fund.

[Image: 7YLpy7X.jpeg]
Uite si portafiltrul

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - AndreiC - 13-01-2026

(13-01-2026, 16:27)renatoa Wrote: Scrie cumva pe undeva si ce diametrul au gaurile ? Ca numarul la astea mi se pare infernal...
Ziceam pana azi ca 600 cat sunt cele standard e o nebunie...
Poate astea or fi de 0.15mm, ca la aeropress... Confused

uite cu 1800 la 0.22mm

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - renatoa - 14-01-2026

Mi se pare o directie de dezvoltare contraintuitiva... de ce ti s-ar oferi posibilitatea sa macini si mai fin, nu e si asa destul de amara cafeaua ? Confused
Din contra, eu n-am trecut pe espresso pana nu am inteles ca trebuie sa ies din capcana sitelor high flow... de +600 gauri. Nu obtin ce imi place mie decat de la 250 gauri in jos.
Gauri standard, de 0.3mm, care sunt aproape duble ca suprafata fata de aste de 0.22mm

Asemenea finete, ba chiar mai jos, spre 0.15mm, era intalnita pana acum doar la filtre destinate inlocuirii celor de hartie, gen Aeropress, ca sa iasa cafeau limpede, fara sedimente, si sa simuleze cat mai fidel rezistenta unui filtru de hartie.
Dar acolo se rasneste de 2-3 mai grosier ca la espresso, si procesul dureaza 3-4 minute. Huh

RE: AVX DB1X 2025 cu OPV ( Turin Legato V2 / MiiCoffee Apex V2 ) - AndreiC - 14-01-2026

Probabil din cauza influencerilor care recomanda site HE, DP, etc si automat lumea se indreapta spre ele. Ca ulterior ajung sa stea in dulap sau le trimit inapoi dupa videoul de promovare, asta i alta poveste pe care nu o mai afla utilizatorul de rand.