Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Comunitatea de espressomani (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Comunitatea-de-espressomani)
+--- Forum: Evenimente si intalniri (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Evenimente-si-intalniri)
+--- Thread: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting (/Thread-Mare-intalnire-Espressoman-concurs-de-home-roasting)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - eugenm - 07-07-2018

Cafeaua verde de la @bubucalu se afla in posesia mea.
Pentru cine deja este inscris pachetele vor fi trimise luni, cine doreste ne putem intalni undeva in oras.

Update: Centralizator concurenti

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - Fane - 07-07-2018

Hai Radule, trimite-i datele lui Eugen!

Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - nickso - 07-07-2018

I-am trimis si eu un mesaj lui Eugen, pentru inscriere :)

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - dev - 07-07-2018

(05-07-2018, 09:33)bubucalu Wrote: Dragilor, concursul e, in primul rand, un motiv de intalnire a forumistilor. Nu trebuie neaparat cautate lacune sau inadvertente in regulament. Totul se face cu bunavointa si din dragoste fata de cafea, nu va temeti de interese ascunse, campionii inca nu se stiu...bine, poate doar Renato, el participa singur in categoria lui Smile .
Pentru noi, restul:
cafeaua are un scor de 85,5, este din sezonul 17/18 a venit insotita de urmatorii descriptori:
fruity, chocolate, dried
fruits, melon, overall
sweet, pomegranate
The average altitude is 1,924 mts. Therefore, the coffee from this farm has a very distinctive chocolate, citric and floral flavor. You are going to identify the balance among aroma, flavor, acidity and body. The milk chocolate and caramel are very clear with a silky and creamy mouthfeel. It is a very complete coffee

Felicitari pentru cafeaua aleasa. Dupa batch-ul "de recunoastere", boabele prajite emana un miros absolut superb. Abia astept sa treaca cateva zile ca sa vad ce "arata" si in ceasca si cum ajustez prajirea pentru concurs. 

As specula ca exista o plaja, de temperaturi si abordari, destul de generoasa in care se pot obtine rezultate foarte bune.

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - eugenm - 08-07-2018

Lucrurile arata foarte interesant, avem deja 12 concurenti inscrisi: Centralizator concurenti

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - flipu2k - 08-07-2018

Putem profita de ocazie sa cumparam cafeaua aia verde ca si mostra, fara sa participam la concurs?

(08-07-2018, 15:59)flipu2k Wrote: Putem profita de ocazie sa cumparam cafeaua aia verde ca si mostra, fara sa participam la concurs?

Ma gandesc ca daca treci prin tot efortul de a obtine cafeaua verde si a o praji, un pas in plus in a trimite o parte mica din cafeaua prajita inapoi la @bubucalu nu este asa problematic :)

Deci @flipu2k te inscriu, da :) ?

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - flipu2k - 08-07-2018

Nu nu, zic pas de data asta, n-as vrea sa sabotez papilele juriului cu ce-mi iese acasa acum  :D

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - baloozzy - 08-07-2018

Chiar, o găleată la jurați, ceva? Medic?

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - Levo - 08-07-2018

... :D ... Castraveciori murati si ... multa gheatza ... :D ...

Cica aduce @Lyvyoo ceva doftorii ... exctracte naturale de hamei sau ceva ... :)

(08-07-2018, 18:10)flipu2k Wrote: Nu nu, zic pas de data asta, n-as vrea sa sabotez papilele juriului cu ce-mi iese acasa acum  :D

Avem "medicamente" nu iti face griji :) ... tu trimite-mi adresa si eu te inscriu :)

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - baloozzy - 09-07-2018

Așa e, tot zicea că a învățat înțepatul de la asistente  Tongue .

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - florincion - 09-07-2018

Salutare, aș vrea să vin și eu, tot pe post de chibiț dacă îmi este îngăduit.

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - eugenm - 09-07-2018

@florincion, evenimentul este deschis tuturor espressomanilor asa ca esti mai mult decat bine venit. @Lyvyoo va trebui sa faca putina lumina in privinta locatiei si a capacitatii acesteia.

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - florincion - 09-07-2018

Multumesc pentru clarificare, ne vedem acolo!  :D

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - Fane - 09-07-2018

see you on the other side. :)

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - radudani - 09-07-2018

bogdan_geor:
"prajirea pt comp este de filtru, pt ca se face cupping.
eu n as recomanda sa mearga cineva cu dezvoltarea incat sa fie buna cafeaua si pt espresso, apare gustul de roast si asta se depuncteaza."

Lyvyoo:
"...Dupa jurizare, oricine din public va putea degusta cafelele din concurs."

degustare = de regula, cupping, deci nu espresso?
sau pentru espresso (pe Bianca, cel putin) se va folosi o alta sponsorizare, o alta cafea... ?

"Concurs de latte art throwdown"

cu ce cafea se face? cu cea prezentata de concurentii de la homeroasting, si care e pentru filtru, oricum mai light prajita?
toata intalnirea aceasta a espressomanilor e rezervata celor cu preferinte pentru cafeaua vag prajita!? Smile

RaduCarutasu:
"... Preferintele celor ce vor praji pot fi diferite si, in consecinta, pot alege, la fel, grade diferite de prajire.
... Ar fi mai potrivit ca toate prajelile sa fie in aceeasi zona...  Altfel unii ar putea prefera tonurile mai dark, ciocolatii altii sa caute echilibrul, altii aciditatea fructata.
 ... Cu ce ar fi mai slaba o cafea prajita mai tare fata de una medie sau alta light?"

ideea de baza aici, asa cum imi place mie sa inteleg si evident, sa fiu intru totul de acord, este ca se organizeaza un concurs de homeroasting, oarecum in sprijinul ideii de homeroasting!
ori homeroasting-ul a fost pentru unii din putinii care fac asta, o solutie de a-si prepara cafeaua asa cum vor ei, nu cum se vinde la prajitorii pro!
si ok, si de a iesi mai ieftin si fara stoc de cafea prajita in congelator!
dar aici intervin probleme reale de procurare cafea verde de calitatea celei folosite de prajitorii artizanali pentru cafeaua prajita ce o vand... rasdiscutate in forum, dar fara solutii fiabile si reliable, pentru cei prajitori acasa;
adica, da, preturile cresc - eu cumpar o cafea mediocra (veche, in primul rand) la 40-60 lei/kg si ma intind si la 80 lei/kg daca e evident mai buna (dupa gusturile mele, dar cat de complicat e sa ajungi la o concluzie - dispare lotul cu pricina etc.); dar 120-140+/Kg pentru cafeaua verde mi se pare mult; mie!
ok, n-am decat sa ma las de cafea - sunt destui altii care-i fac fata in toate felurile - mi-ar fi usor cred, in favoarea ceaiului; dar sunt si altii din familie, care depind de mine...

nu as pretinde unor amatori sa se alinieze pe normele competitiilor oficiale, cu prajelile in aceeasi zona, ci i-as lasa in voia lor, sa rezulte de fapt ceva din realitatea si indemanarea (ca de-aia competitie) pasiunii fiecaruia!

incerc iarasi sa lungesc, cu o comparatie: a vazut cineva filmul acela american (Little miss Sunshine) despre nebunia competitiilor de frumusete/modeling la copilele fragede, transformate in papusi impersonale, aduse "in aceeasi zona"!? da, exista o lume adulta a competitiei si aici, dar a o cobori atat de jos incat sa cuprinda si sa confiste copilaria, in favoarea unor adulti frustrati de propriile lor esecuri etc. ?!

mi s-ar fi parut atunci mai potrivit ca fiecare sa prajeasca asa cum ii place, pentru ca - a cata oara incerc sa sustin asta - prepararea espresso-ului acasa, ca si prajirea cafelei acasa se face in conditii fundamental deosebite de cele comerciale!
si inca azi, in lumea noastra, ceea ce-si prepara fiecare acasa e de regula mult mai bun si mai drag decat ceea ce gaseste in mediul horeca;
concursurile de cupping sunt orientate pe mediul comercial, pe trend, pe afacere in ultima instanta;
iar homeroasterii prajesc de placere si-si platesc placerea respectiva Smile

eu, de ex. prajesc de mai multe luni pe sweetspot-ul prajitorului meu DIY, adica, face el 'singur' prajirea, interventiile mele in control sunt minime (desi am probe, datalogger si Artisan);
si mereu termin pe o rampa lenta la un city+ spre full city, adica la vreo 2,5-3 min dupa 1stC, si la vreo 8-10C mai sus pe rampa;
cu prajirea mea medie, eventual usor spre dark, nu ma calific pentru cupping ("...apare gustul de roast si asta se depuncteaza");

bubucalu:
"Dragilor, concursul e, in primul rand, un motiv de intalnire a forumistilor. Nu trebuie neaparat cautate lacune sau inadvertente in regulament. Totul se face cu bunavointa si din dragoste fata de cafea..."

foarte adevarat, dar - sunt cu siguranta prea idealist - as fi adaptat un set de reguli in favoarea celor pasionati de lucrul acasa si mai putin axat pe criteriile profesionale din mediul comercial!
(sa nu incercam sa teoretizam necesitatea criteriilor obiective: juriul va fi mereu si subiectiv; dar e de respectat experienta si talentul fiecarui membru!)

spun toate astea pentru a fi inteles, in favoarea neparticiparii mele;
nu e vorba de o forma de protest!
din contra, am salutat orice asemenea initiativa - cea in discutie e foarte frumoasa, kudos pentru organizatori si participanti! - si sunt pentru intarirea legaturilor interioare in comunitate;
neaparat pe cuget liber!
dar sunt addict de cafea - ca efect, si ca placere de a o prepara - de putin timp totusi, cca. 6 ani!
pana atunci am ignorat cafeaua, plasand-o comod in zona toxicelor cauzatoare de... hipertensiune Smile

pot accepta deci sa-mi placa numai anumite cafele, oricum cele prajite mediu si dark imi spun mai multe (!)
cafeaua vag prajita, la moda acum, nu-mi place!
nu vad cum as putea sa prajesc asa, impotriva caracteristicilor 'native' ale prajitorului, dar mai ales impotriva preferintelor mele!
in primul rand, nu stiu cum ar trebui sa o fac sa fie bine...

si in rest, raman cu nostalgia ceaiului, sau al single-maltului de Islay Smile

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - dev - 09-07-2018

@radudani daca imi permiti un sfat, care te-ar fi putut scuti de un post/rant cvasi-inutil, cred ca cel mai simplu era sa imparti cele 500g primite in 2-3 sarje pe care sa le abordezi diferit, eventual botezate: "ce consum eu" si "consurs".

As mai adauga ca "caracteristicile 'native' ale prajitorului" care te-ar impinge cumva in zona mediu-dark reprezinta doar o scuza pentru a alimenta dezaprobarea fata de cei care prefera cafea prajita mai moale.

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - Levo - 09-07-2018

@dev

... Chiar nu poti sa admiti faptul , ca nu toata lumea impartaseste acest stil de prajire , usor  ( ... ultra - usor , mai spre ulcer sau gastrita  ... Cool ... ) , intr - adevar , suntem toti in acelasi turn privind spre tufele de cafea ... dar prin ferestre diferite ...
        Nici eu nu particip la concurs ... ha ... si doar pentru faptul , ca majoritatea cafelelor prajite pentru mine sunt city + sau chiar full city ... restul le pot bea doar cu lichior , de acide ce sunt ... Sad ...

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - dev - 09-07-2018

Eu admit orice cat timp are o argumentatie rezonabila. Daca vrei o analogie de tipul "radudani": e ca si cum ar spune cineva ca nu poate juca fotbal pe un teren cu doua porti fiindca el a jucat doar miuta la o poarta. Exista "copilarisme" care nu fac cinste unui om in toata firea iar sa spui ca nu participi la o intrecere amicala fiindca regulile te dezavantajeaza e o dovada inutila de "principii".

(09-07-2018, 16:29)dev Wrote: sa spui ca nu participi la o intrecere amicala fiindca regulile te dezavantajeaza e o dovada inutila de "principii".

... Sunt convins ca ai cunostinta despre regulile de participare ... si in conditiile date , doresti sa spui ca poti prepara un espresso bun , dintr-o cafea prajita pentru filtru si mai mult ... o singura origine ? ( ... am mai spus , daca primul " M " , care este miscela , dispare din ecuatie ... restul , poate fi toata aparatura lui peste oceanic marinat , ca espresso NU obtii , decat ceva similar si asta doar in caz ca este extrasa a la carte ...
     Daca discutia insa , se muta pe zona alternativelor ... da , devine plauzibil si este doar o chestie de gust / sau preferinta.
      Regulile de espresso nu le-am inventat eu , ... eu doar le aplic asa cum prevede regulamentul international ... ( ... de comun acord adoptat ... )

Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - nickso - 09-07-2018

Nu stiu daca fac mai mult rau discutiei, dar eu imi "dau jos din pod" prajitorul pentru concurs si e posibil sa nici nu pot fi prezent la intalnire. Cu siguranta nu o fac pentru premiu, pentru ca habar nu am care este si de reguli nu ma intereseaza catusi de putin, atata timp cat eu trebuie doar sa o prajesc si sa o trimit...e treaba juriului sa tina cont de reguli..asa ca o fac doar pentru distractie.
So...lighten up si hai cat mai multi sa ne masuram skill-ul :)

(09-07-2018, 16:57)nickso Wrote: So...lighten up si hai cat mai multi sa ne masuram skill-ul Smile

... De acord cu tine dar , intre ce parametrii sa fie prajita ( chiar daca nu o beau eu ... Cool ... ) pentru ca , pot spune ca m-am specializat pe prajirea pentru espresso , respectiv asa cum imi place mie ... ceea ce vine in directa contradictie cu cerintzele juriului ... si atunci , ce fac ... prajesc sa ma aflu in treaba ... ? Cool ...

Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - nickso - 09-07-2018

Prajeste-o fix cum iti place tie, asta fiind si recomandarea lui bubucalu..eu asa o sa fac: prajesc 3 sarje de 100g de control si a 4-a de concurs...si tinand cont ca n-am,mai prajit de 1 an, cu siguranta prajesc doar ca sa ma aflu in treaba

Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - dev - 09-07-2018

Din moment ce prăjirea casnica e sub semnul amatorismului, toată lumea prăjește că sa se afle în treabă.

Acum e o ocazie buna sa vedem care e mai amator decât altul. Sau hobbist ca sa nu se supere cei mai sensibili.

RE: Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - renatoa - 09-07-2018

Treaba cu M-ul de la miscella este tichia scolii italiene, care multi o ignoram.
Tot ce am baut pana acum espresso single origin era mult peste ce iese dintr-o punga cumparata dintr-un mercato din peninsula.

(09-07-2018, 18:11)renatoa Wrote: Tot ce am baut pana acum espresso single origin era mult peste ce iese dintr-o punga cumparata dintr-un mercato din peninsula.

... Spune-le si nemtzilor treaba asta , ... ca ei nu prea intzeleg si cumpara in continuare frenetic , pentru restaurantele lor cu staif ... si apoi , presupun ca te referi direct la un brew coffee ... ( aka seringa ... :D ... )  nu la un espresso autentic ... Cool ...
( ... adica eu prefer o miscela din sud , in defavoarea unei Jamaica / Geisha prajita acasa ... etc. ... asa de amorul artei ... si chiar mai mult ... la fel si restul familei ... Cool ... ) , mai am si acum o punga de Jamaica si una de Kona , pe care au refuzat sa o bea cei ai casei ( ... fiind prajite light / omniroast ) ... sa fim oare char toti bobinati invers ... ? Cool   - precizez ca am servit si persoane / rude , care au ani de experienta , intr-ale consumului de cafea ( ... din tzara si strainatate ) , ce depasesc fiecare varsta mea biologica ... in fine , e o chestie si de gust / preferinte aici ...
       Din acest motiv , ma asez in lateral fatza de acest curent ... si sper in continuare , ca nu am gresit forumul ... el numindu-se in continuare espressoman ... si nu cafegiu ...

Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - mihneasusan - 09-07-2018

Intru și eu. Așa de let's have fun că de când cu Gene mă omor sa găsesc cea mai potrivită abordare și când zic hop, asta e, se termina cafeaua. La Delimano începusem sa o dibuiesc dar chaf-ul dădea nuanțe de afumat cum intram în FC.

Cum fac sa intru in posesia cafelei? Mulțumesc!

Trimis de pe al meu Redmi 5 Plus folosind Tapatalk

Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting - dev - 09-07-2018

Ai dreptate @Levo exista niste fantome ale trecutului in orice domeniu și probabil pe un forum de bere industriala sunt batjocoriți băutorii de artizanale.

Ideea unei prajiri pentru un concurs, judecată la un cupping, e evidențierea cât mai bună a caracterului originii. Ceea ce e mult mai complicat decât să duci o cafea la limita second crack-ului si sa-i spui prăjire in stil italian.

@dev

... Asa este , famtomele trebuie sa fie acolo ... pentru ca altfel , nu ar mai exista puncte de reper , la ce va mai raportati prin comparatie pe urma ... ? Cool  ...  in ceea ce numiti voi ... calibrare / judecata la un cupping ... sau , acesta evidentiere a caracterului unei origini ... ceea ce la espresso traditional / sau autentic ... nu trebuie sa se simta , o predominanta ... ci un echilibru ( ... aici m-am folosit de arta prajirii , celor de la TreForze ! ... deci este o parafraza ) ... si intr-adevar este mai complicata evaluarea a ceva de nedefinit  , ... dar complicatia asta , dvs. ati ales-o ... Cool ... iar , in viziunea mea ... este mult mai greu sa alcatuiesti o miscela pe baza careia sa cuceresti mai multe popoare sau chiar intreg globul ( ... a se vedea medaliile obtinute de unele miscele ... )  cu transmitere din generatii , cu alternantze de prajiri / raciri repetate , plus alte secrete , ... ce se pastreaza in unele cazuri si peste secole ... numita traditie, ... deci nu este suficient doar sa duci o cafea la aceasta " limita a second crack -ului " ... ci mult mai mult decat atat ... astept cu infrigurare ziua , cand planeta va fi revolutionata de acest stil nou de prajire ... si fantomele vor fi date uitarii / trecutului ...

Alcatuirea unei miscele , nu tine numai de soiurile / varietal-urile de cafea introduse , ci mai ales de conditia lor -   ca la recolta de struguri ... un an mai slab sau mai bun , adica struguri mai dulci si putzini ... sau mai multi si mai apatosi ...

Este o intreaga poveste ... care nu se rezuma doar la un lot de cafea , ci la prestigiul unei firme cu o concurentza locala extrem de serioasa ... si care , este cam la fel ca virginitatea ... odata pierduta , nu te mai crede nimeni ... Cool ... tot asa , nu cred ca o astfel de torrefazione , si-ar permite sa ruineze afacerea famigliei ... printr-o serie de greseli impardonabile ...

Cat despre fantomele trecutului , este necesar ca ele sa existe ... ca si fantomele vechilor espressoare sau a motocicletelor Harley , a cadillac -urilor si in general a tot ce ne-a facut mari ... ca sa judecam acum de pe umerii acestora. Cool.
        Pe final , doresc sa subliniez aspectul , ca sunt un sustinator al acestor fantome - asa cum scrie si in dreptul meu - si continui tot asa ... diversitate in unitate , nu dauneaza grav sanatatii nimanui ... :D ... ( ce ai cu mine , daca nu prefer friptura in sange ... ? Cool  )