![]() |
|
Rasnitele manuale (Vintage) - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite) +--- Thread: Rasnitele manuale (Vintage) (/Thread-Rasnitele-manuale-Vintage) |
RE: Rasnitele manuale - renatoa - 03-12-2015 (03-12-2015, 14:44)zuluafonu Wrote: Se poate ajusta macinatura? Daca da, in ce zona? Evident ca se poate ajusta, depinde de la model la model, modelele Mokka mergand pana in zona espresso. Modelul Solida luat de mine se zice ca nu preseaza conul suficient pentru a ajunge in zona de espresso, dar unii sunt satisfacuti si cu ce iese din el, vom vedea cand testez, dar trebuie sa fie clar pentru toata lumea ca o asemenea achizitie este o loterie, aceste modele nu s-au facut in serie industriala ca azi, pe banda, fiecare este un unicat, si faptul ca un colectionar are 440 de modele ar trebui sa spuna multe. (03-12-2015, 15:29)Mihai L Wrote: Pune niste poze mai detaliate cu cutitele, lagarul de jos (daca are)... Si matale ai desface-o ca sa ii faci poze, nu ? Ce sens are cand deja am vazut pe net tot ce era necesar. La asemenea nivel sa nu aiba lagar jos, domnul Mihai, vai ce rusinica... :) La ce am mai dat link la pagina cu patente ? Uite inca un link la o pagina cu lectura obligatorie despre aceasta clasa de masini, cu desene :) : http://orphanespresso.com/500-Grinders_ep_625-1.html ...lectura placuta (03-12-2015, 16:25)io_bri Wrote: Eu n-aș avea nimic împotrivă să fac "mușchi" 1 minut dimineața (mai ales dacă este, cum mă aștept, mai silențioasă decît una electrică); mă duc acum să caut pe net detalii despre ea. Cît de reglabilă este? Detalii despre achiziție (din ce secțiune, dacă vînzătorul știa ce vinde sau lichida - eventual link-ul licitației)? Cat de reglabila... am raspuns Link la achizitie ce sens are sa mai pun, e dusa, pe eBay nu seamana una cu alta. Baga la cautare pe ebay.de Dienes si ia la cercetat cele 94 de rezultate care apar in clipa asta :) Eu am mai si limitat valoarea cautarii la 20 Euro, si tot am avut de unde alege. Vanzatorul, avand ID-ul kaffeemuehle73 ;), si vanzand 3 bucati in ziua aia, evident ca stia ce vinde, pare ca are un bisnis din asta (Registered as a business seller), era curatita impecabil. Posibil vanzatorul sa se ocupe cu lichidarea altora :) Din istoricul lui poti vedea si ce a mai vandut in ultimele 3 luni. In clipa asta are 3 bucati la vanzare, din care una singura este Dienes, si chiar modelul Mokka, care ar atinge finetea de espresso. O poti vedea aici: http://www.ebay.co.uk/itm/391331315505 Dar pretul as zice ca va sari peste 25 Euro, arata foarte bine. RE: Rasnitele manuale - Mihai L - 03-12-2015 (03-12-2015, 19:05)renatoa Wrote: Modelul Solida luat de mine se zice ca nu preseaza conul suficient pentru a ajunge in zona de espresso, dar unii sunt satisfacuti si cu ce iese din el, vom vedea cand testez, dar trebuie sa fie clar pentru toata lumea ca o asemenea achizitie este o loterie, aceste modele nu s-au facut in serie industriala ca azi, pe banda, fiecare este un unicat, si faptul ca un colectionar are 440 de modele ar trebui sa spuna multe. RE: Rasnitele manuale - renatoa - 03-12-2015 Din pacate acest forum nu are functia Ignore. :( Pentru ca vad ca nu faceti decat sa imi cautati nod in papura, si din istoricul postarilor vad ca sunt singurul preferat. Sunt sigur ca si alti forumisti ar vrea sa o aiba, pentru a mi-o aplica mie. Asa ca o sa implementez functia singur, incepand de azi. RE: Rasnitele manuale - vasilemet - 03-12-2015 Din pacate sunt nevoit sa nu fiu de acord cu aprecierea facuta rasnitelor vechi din fonta masiva, deoarece sunt posesorul unui microscop stereo, Zeiss si analizand macinisul unor rasnite "selecte", am ramas constant la ceea ce aveam (pe care Stiu sa o reglez si sunt in continuare ff multumit). Daca doreste cineva sa analizeze / compara macinisulunor rasnite, pot ajuta. Dar sa nu uitam ca, ce are omul in batatura, este cel mai bun. RE: Rasnitele manuale - renatoa - 04-12-2015 Scriind astazi toate astea mi-am reamintit amuzat ca am descoperit espressoman in urma unui search dupa rasnite, cautand sa vad la ce as putea trece de la cea albastra, care si-a reluat functia de macinat mac, cu ocazia rarelor sarbatori cand sotia mai face deliciile traditionale :) Revenind la afirmatia dv despre calitatea macinisului... sincer nu inteleg de unde ar putea veni aceasta calitate, cand intreg conul nu are decat un singur punct de sprijin, la iesirea inspre manivela, si acolo cu un joc de fractiuni de mm, nici vorba de lagar sau rulment, un simplu alezaj rudimentar... Iar capul de iesire este pur si simplu flotant... pluteste in masa de macinis, si macar daca ar fi in pozitie verticala am putea spune ca se autocentreaza, dar asa cum este orizontal ar fi normal sa aiba o pozitie excentrica si rezultatul sa fie granule egal distribuite intre o dimensiune infima si o dimensiune maxima, depinde pe unde se strecoara afara granula. Ori, "niste savanti" incearca sa ne convinga ca e bine sa avem o distributie un pic mai gausiana, ca in imaginea de mai jos, ca sa ne fie simturile satisfacute cat mai deplin... [Image: MAL%20JOB%202439_Figure%201.jpg] RE: Rasnitele manuale - Stefu - 04-12-2015 Am si eu 2 minunatii din astea nemtesti. Amandoua inca macina la calitate espresso. Chiar e de mirare ca dupa atatea zeci de ani inca mai sunt utilizabile. Reprezinta o culme a simplitatii si fiabilitatii. RE: Rasnitele manuale - renatoa - 04-12-2015 Ca la terapia de grup: "Bine ai venit, Stefu !" :D Si Doug se mira ca azi nu se mai face ceva echivalent... economia de consum, daca nu se strica, sa o inlocuiesti, nu e buna... Zass au facut la cele noi sistemul ala de centrare de plastic parca in ciuda, sa fie siguri ca pica exact dupa un an... RE: Rasnitele manuale - Denis - 04-12-2015 Daca ma convinge cineva ca o asemenea rasnita este mai buna decat hario mini atunci comand si eu una pt teste. Mi-am comandat un Dienes Mokka (cea mare cu reglajul gradului de rasnire) imi ajunge marti. Am sa revin cu impresii daca este ce trebuie (alternativa la rasnitele manuale ieftine, hario/porlex). Sunt in tratative si pt o rasnita electrica Fiorenzato dar e cam veche (2002) nu stiu ce sa zic. RE: Rasnitele manuale - Stefu - 05-12-2015 Garantat e mai buna decat hario. Inainte sa le iau oscilam intre hario si porlex. Apoi am examinat de aproape o rasnita ceramica. Ceea ce am observat e ca nu are dintii ascutiti. Si am hotarat sa iau una metalica. Nu-mi pare rau. Macina repede si de calitate, cam 30-40 secunde pentru 15 g. In plus are si valoarea istorica. Peste 50 de ani vei putea sa o vinzi cel putin la un pret asemanator cu cel de cumparare. RE: Rasnitele manuale - Denis - 05-12-2015 [Image: %24_57.JPG] [Image: %24_57.JPG] am tinut sa iau modelul cu reglaj ca altfel era useless la espresso. RE: Rasnitele manuale - renatoa - 05-12-2015 Pai toate au suport de reglaj... doar ca e interior la majoritatea, vezi imaginea lui Stefu. Am omis sa te/va avertizez, cele cu reglajul in spate nu sunt prea reusite :( "It looks good on paper but after spending a bit of time cleaning and adjusting..." http://www.coffeekind.com/reading-room/no-denying-the-dienes/ RE: Rasnitele manuale - Stefu - 06-12-2015 Mecanismul original de la rasnita ta este ca in imaginea 1 dar poti sa-l modifici ca in imaginea 2. Asta doar daca nu te multumeste rasnita in starea ei originala. La rasnitele vechi calitatea macinaturii e o loterie se zice. Oricum e o rasnita frumoasa. RE: Rasnitele manuale - renatoa - 06-12-2015 Urmatorul proiect, sa adaptez un mecanism din asta intr-un porlex... :D RE: Rasnitele manuale - mirceat - 07-12-2015 Uitasem de varianta rasnite manuale vintage, am primit aici un impuls de cumparare si fara documentare speciala am luat un Zassenhaus 105 de pe ebay.de, la 30 Euro inclusiv transport. As vrea s-o incerc pentru espresso. Daca nu merge, o pun in vitrina si poate iau alta. Nu sunt sigur cum sa ii fac igienizarea la sosire. S-o demontez si sa scufund toate componentele in solutie cu detergent pentru espressor? Sau lemnul si metalul se spala separat? RE: Rasnitele manuale - renatoa - 07-12-2015 (07-12-2015, 13:25)mirceat Wrote: ... si fara documentare speciala am luat ... Offf... :( RE: Rasnitele manuale - mirceat - 07-12-2015 Da, azi am vazut ca Zassenhaus 495, 496, 580M / 582M ar fi cele mai recomandate modele de la Zassenhaus. Sigur ca m-ar interesa si alti producatori ca PeDe-Dienes, Kym sau Gesto. Poate data viitoare! RE: Rasnitele manuale - renatoa - 07-12-2015 Pai nu pui niste link-uri sa vedem si noi cine si de ce le lauda ? RE: Rasnitele manuale - mirceat - 07-12-2015 M-am grabit si am extrapolat o postare de pe forumul Kaffee-Netz, imi cer scuze daca am exagerat prea tare. Topicul este referitor la o recomandare de rasnite manuale pentru Bezerra BZ10. Un utilizator experimentat de rasnite manuale vintage da o lista a rasnitelor folosite de el "Zassenhaus 495, 496 u. 580M / 582M, PeDe-Dienes, Kym und letztlich Gesto" si spune ca pot fi folosite foarte bine cu un espressor Bezerra BZ10, cu conditia sa fie bine setate. Oricum pe Zassenhaus 495/496 le-am vazut deja in multe locuri, par un fel de bestseller. Trebuie sa imi fac timp sa citesc articolul de baza Handmühlen si topicul aferent Ratgeber gebrauchte Handmühlen im Kaffeewiki. Dar la intrebarea mea despre igienizarea rasnitelor vintage nu are nimeni un raspuns? Oare pot folosi detergent pentru espresso la partile de lemn ale rasnitei? Doug de la Ophan Espresso puncteaza putin igienizarea partilor de lemn in articolul Vintage Hand Grinder Restoration. Sertarul de lemn este frecat cu detergent uscat, apoi clatit si uscat repede, ca sa nu se inmoaie adezivul. Probabil ca stie el ceva, la cate restaurari a facut. RE: Rasnitele manuale - Stefu - 07-12-2015 Eu am igienizat rasnitele mele cu apa si detergent antibacterial. Nu-ti recomand metoda asta decat daca esti dispus sa pierzi mult timp. In plus trebuie demontata rasnita piesa cu piesa si asta nu e usor la piesele din lemn. Ar fi avantajul ca pe vremuri se folosea cleiul de oase care se dizolva in apa calda si nu se foloseau adezivi sintetici. Apoi uscarea e chiar mai laborioasa decat igienizarea. Trebuie facuta o uscare lenta si cat mai uniforma ca sa nu se deformeze lemnul. Eu aproape am distrus o rasnita incercand o uscare accelerata in cuptor. S-au deformat toate piesele in afara de blocul superior care era din lemn masiv. Abia dupa vreo 3 luni s-a echilibrat umiditatea interna si piesele s-au indreptat natural. Si acum rasnita aia e tot demontata. :( Acum daca as mai lua o rasnita veche cred ca m-as multumi doar sa pulverizez un produs antibacterial de la supermarket, as freca bine cu o periuta de dinti si gata. Dar nu as mai demonta piesa cu piesa decat partile metalice. RE: Rasnitele manuale - Denis - 07-12-2015 Maine imi ajunge si mie rasnita. Am sa vad cum o curat, si sa vad ce poate scoate, de abia astept. Ca pret am luat-o la 150 Ron. http://olx.ro/oferta/rasnita-pe-de-dienes-mokka-vintage-din-stejar-auriu-si-inox-ID3XLEI.html#163f2fda68 Rasnit placut. RE: Rasnitele manuale - mirceat - 07-12-2015 Mi se pare un compromis acceptabil sa demontez total piesele metalice, iar cele de lemn sa le curat asa cum sunt asamblate. Detergentul folosit la piesele de lemn trebuie sa fie pentru uz alimentar, preferabil praf ca sa-l pot folosi uscat. Daca detergentul este lichid, risc sa se impregneze in lemn, cred eu. Detergentul pentru espressor s-ar incadra in ce vreau, in schimb nu stiu un detergent antibacterian care sa fie vandut sub forma de praf. @Stefu - poti sa dai la o marca anume de detergent antibacterian utilizabil la piesele de lemn? RE: Rasnitele manuale - Stefu - 07-12-2015 Nu mai tin minte exact numele detergentului. Am facut operatiile astea acum 3 ani si nu mai am produsul acum. Tin minte doar ca era lichid si era de la Sano. Era ceva recomandat pentru igienizarea in bucatarie inclusiv a veselei. RE: Rasnitele manuale - theOpSis - 07-12-2015 Eu pentru dezinfectarea sticlelor si ustensilelor utilizate la producerea si imbutelierea berii de casa, folosesc un produs dezinfectant ecologic, pe baza de oxigen activ, numit Chemipro Oxi. Vine sub forma de granule (foarte mici) si se dizolva in apa fierbinte, rezultand astfel un produs dezinfectant care nu necesita clatire. Produsul nu e scump si se gaseste pe net in Romania. RE: Rasnitele manuale - mirceat - 07-12-2015 Google ma duce la pagina http://homebrew.ro/blog/sfaturi-pentru-berari/inocularea-mediilor-de-cultura-cu-drojdii-de-bere.html unde se mentioneaza cateva produse pentru igienizare: iodophor, StarSan, OneStep, Chemipro OXI. Cred ca ma multumesc cu ce am la indemana - detergentul pentru espressor. RE: Rasnitele manuale - renatoa - 07-12-2015 Cum a mea a venit de la un neamt avand biznis in bransa asta, l-am crezut pe cuvant ca e curatata de el... si cum cutitele nu aveau nici o urma de rugina... doar am suflat-o. Apoi, pe un servetel umed nu am reusit sa detectez nici o particula de cafea sau altceva avand vreo culoare sau miros, asa ca am purces la prima macinare, intai cu niste boabe de aruncat, am vreo 200 grame de taciuni de supermarket, de anul trecut, care ii tin pentru experimente ca sa reglez PID-uri cand mai schimb vreun parametru la prajitor, sau o macinatoare noua ca in cazul de fata. RE: Rasnitele manuale - mirceat - 08-12-2015 (07-12-2015, 15:11)renatoa Wrote: Pai nu pui niste link-uri sa vedem si noi cine si de ce le lauda ?Utilizatorul mentionat anterior de pe forumul Kaffee-Netz este un expert si are o postare anterioara tot din 2015 unde chiar face recomandari pe baza colectiei lui de rasnite. Un rezumat: -rasnitele rotunde metalice macina cam prea fin pentru espresso -rasnitele de lemn cu inscriptia "MOKKA" scot de obicei o granulatie buna pentru espresso, iar Zassenhaus sau PeDe Dienes se pot regla de obicei usor din afara. - dintre rasnitele lui, considera ca Zassenhaus 495/496 sunt o alegere buna, la fel 582M care are aceleasi cutite. Nici modelul 'Rosel' nu este rau. De la Pede Dienes ar fi bun modelul '750 Mokka'. La fel linia Mokka de la KYM. Nu trebuie ignorat Gesto care foloseste rulment pentru fixarea axului. Lista nu este exclusiva, desigur ca sunt si alte modele de rasnite in principiu bune. RE: Rasnitele manuale - Denis - 08-12-2015 In 1-2 ore ma suna curierul sa-mi inmaneze rasnita. Nu mai am rabdare. BTW, am tot cautat si nu gasesc exact ce model de rasnita este? este a 4a de la stanga la dreapta, cateva observatii, este intradevar dienes mokka similara cu zassenhaus 498, are buton de reglaj granulatie la spate, insa ce ma intriga e faptul ca are o forma mai ciudata, sertarul este trapez si are 2 insertii de lemn culoare visinie pe mijloc, majoritatea n-au. https://www.facebook.com/coffeedoityourself/photos/a.210879965787442.1073741829.210345705840868/403168019891968/?type=3&theater [Image: 62945928_3_644x461_rasnita-pe-de-dienes-...lectie.jpg] RE: Rasnitele manuale - mirceat - 08-12-2015 Poate te ajuta site-ul acesta http://www.dienes.fr/index_uk.php. Au albume cu diferite poze, de exemplu la 'Trade mark Dienes' poze cu stick-uri si manere. La 'deutsche or dutch' vezi diferente intre rasnitele fabricate in Germania si Olanda. RE: Rasnitele manuale - Denis - 08-12-2015 Dienes Mokka model 543. RE: Rasnitele manuale - Denis - 09-12-2015 Din cauza comenzilor efectuate de blackfriday, curieratul a livrat peste program, si zona mea era cam ultima pe lista, am primit rasnita abia la ora 18:30. De la ora 18:30, pana acum, am demontat tot, curatat piesele de metal in diluant, ciff si solutii de degresare, dupa care fiert in otet cu bicarbonat mult timp. Dupa care limpezit tot timp indelungat. Uscat si sters toate piesele pana au ramas curate. Am avut ceva de munca pt ca s-a rasnit zahar cu ea si erau incarcate cutitele cu zahar praf, intarit. Cutitele sunt in stare buna. A fost foarte simplu de demontat si montat. Piesele (acea bila si acel lagar, le-am uns cu un spray siliconic, nu mai scoate nici un sunet). Am reusit asa rapid sa fac si 2 extractii insa mai am de reglat, 18 grame rasneste cam in 80 secunde. Granulele sunt mai egale ca dimensiune decat la rasnita Hario mini. Eu unul sunt multumit de ea, n-are nici o piesa lipsa, si functioneaza corect. [Image: 29pbyh4.jpg] [Image: rgxc1u.jpg] |