Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Cum arata cafeaua ta de azi? - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Cafea (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafea)
+--- Thread: Cum arata cafeaua ta de azi? (/Thread-Cum-arata-cafeaua-ta-de-azi)

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Lyvyoo - 31-03-2016

Sau sa mergi pe duble de 18-19g

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - astinga - 31-03-2016

El Salvador cu lapte

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Lyvyoo - 31-03-2016

Dritan din Navodari ::)

Bravo!

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - radudani - 31-03-2016

(31-03-2016, 10:42)CosminC Wrote: 10g Sarkis Guatemala, 92.5 grade pe termometru grup, 24 s. Ce ar trebui sa fac sa nu mai stropeasca sita in portafiltrul naked?

doza 10g in ce sita? IMS-ul acela de 17g?!
mi se pare foarte putin!
de fapt, si aspectul cremei e destul de 'lesinat' - mie-mi pare subextractie (cate grame de lichid extras?) si evident, channeling...
cu o alta doza si dupa ce o sa faci o distributie ok, cu tampare blanda si egala (asta-i opinia mea...), merita sa indici si greutatea lichidului extras!

altfel,
- daca tii mult la doza asta, incearca macar sa strangi din macinatura, sa obtii un aspect ok de saturare puc dupa preinfuzie; adica fundul sitei sa se umple uniform cu picaturi inainte de a incepe curgerea; daca dureaza 28-32s e cu atat mai bine;
- dar eu as merge pe macinatura mai grosiera (rezultat mai putin amar la temperatura ok) si pe doza de macar 16g, sau, cum spunea Lyvyoo, 18-20g! cu 32-40g lichid;
- ca exercitiu de contracarare, ai putea incerca un ristretto bine dozat: 18g uscat si 18-24g lichid;
in cat timp? conteaza doar sa nu depasesti un 35s de ex. pentru ca apare amarul si gustul neplacut, nu al supraextractiei ci al "zacutului" cafelei in apa fierbinte si presiune mare (acel cooking);
(la masinile cu levier si arc, acest lucru nu se intampla, pentru ca presiunea si temperatura scad spre sfarsitul extractiei; de aceea la aceste masini, timpul e un parametru neglijabil!)

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - CosminC - 31-03-2016

Multumesc pt raspunsuri! Am facut un test cu sita single originala, in general folosesc o sita IMS in care pun 19g, scot cca 40-50g de lichid. Am si acolo aceeasi problema cu stropii, am incercat si sa uniformizez cafeaua in portafiltru dupa rasnire

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - stefandinescu - 31-03-2016

Dupa rasnire incearca sa lovesti portafiltrul in lateral cu podul palmei. Manevra cu degetul "nsew" sau cum se mai numeste, nu este neaparat cea mai eficienta. Distribuirea defectuoasa, tampata char cu un dinamometric perpendicular pe puc duce la zone cu densitati diferite de cafea de unde rezulta channelling adica extractii neuniforme si tasnituri.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - CosminC - 31-03-2016

Incerc maine dimineata

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - stefandinescu - 01-04-2016

Cum a mers? Nakedul este cea mai buna metoda de diagnosticare pr baristi.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Mariano - 04-04-2016

Mosul sta cu ochii pe voi :)

Cum arata cafeaua ta de azi? - stefandinescu - 05-04-2016

[Image: a13c0c3de00c52bfbc1391827f785e1f.jpg][Image: 558a113eda88208da28fe875d2c97267.jpg] Columbia Supremo si cheesecake.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - baloozzy - 05-04-2016

Un cappuccino foarte "marinimos"  :ae:

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - G. Serban - 06-04-2016

Costa-Rica (Claro) vazuta din balcon.

[attachment=3796]

Cum arata cafeaua ta de azi? - bogdan_geor - 08-04-2016

[Image: ce158faf81f56a77d8bd61246dbbd2c0.jpg]

Columbia de la Yume si duza Tidaka cu 4 gauri.
Cu ocazia asta ii multumesc lui RaduCarutasu pt ideea pe care mi-a indus-o, si anume duza cu 4 gauri :)

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Lyvyoo - 08-04-2016

Nu se poatem e un trucaj, dupa 3 luni de Brewtus si o zi cu duza tidaka 4holes nu ai cum sa ajungi la asa ceva.  :@

Cum arata cafeaua ta de azi? - nickso - 08-04-2016

G.Serban, cafeaua aia zici ca așteaptă ursul sa vina sa o bea. superba priveliștea... Acolo locuiești?

Cum arata cafeaua ta de azi? - bogdan_geor - 08-04-2016

(08-04-2016, 12:44)Lyvyoo Wrote: Nu se poatem e un trucaj, dupa 3 luni de Brewtus si o zi cu duza tidaka 4holes nu ai cum sa ajungi la asa ceva.  :@

crezi ca doar tu ai calculator puternic pe care merge photoshop-ul? :)

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Bcc - 09-04-2016

(08-04-2016, 12:44)Lyvyoo Wrote: Nu se poatem e un trucaj, dupa 3 luni de Brewtus si o zi cu duza tidaka 4holes nu ai cum sa ajungi la asa ceva.  [Image: angry.gif]

Asta sigur nu e trucata !!!!!!  
Contrast si culoare , mai trebuie mana !!!!!
Cu Tidaka 4 gauri , soya !

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Lyvyoo - 09-04-2016

Uite bogdan_geor, om cinstit aici, nu umbla cu procesoare si procesare  :) 

Cred ca ar trebui sa facem pe forum un premiu nobel pentru latte artisti si as numi fara rezerve "Premiul Radu Carutasu in latte art", mentorul nostru in home latte art.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Bcc - 09-04-2016

Miscela,MacchinaMacinatoreMano

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - AlexBB - 09-04-2016

Flat White at sunset [Image: smile.gif]

_DSC1508

Cum arata cafeaua ta de azi? - nickso - 12-04-2016

[attachment=3838]
Asta ca sa nu ziceți ca m-am lăsat... :)

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - baloozzy - 12-04-2016

Pfoa, ce petlițe avem noi acolo?

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - nickso - 12-04-2016

Numai de la 3 în sus :))

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - bogy - 15-04-2016

Si o Guatemala Flor de Coban de la Stravagante ... asa ca de inceput de weekend.
[Image: APuQnDC.jpg]
[Image: FDmPjrH.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Mihai.B - 15-04-2016

Gust?

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - bogy - 15-04-2016

Deocamdata am gustat-o doar cu lapte si mi se pare excelenta. Maine dimineata o sa-i simt si gustul adevarat intr-un espresso. Pare corpolenta si cremoasa.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - RaduCarutasu - 15-04-2016

(15-04-2016, 19:53)bogy Wrote: Deocamdata am gustat-o doar cu lapte si mi se pare excelenta. Maine dimineata o sa-i simt si gustul adevarat intr-un espresso. Pare corpolenta si cremoasa.

Daca este prea cremoasa, nu cred ca in ceasca va curge o cafea cu un maxim de gust .
Crema abundenta inseamna degazare insuficienta iar gustul este afectat intr-un mod nu neaparat favorabil descoperirii aromelor mai fine . Crema are un gust destul de fad, de amar si acopera nuantele delicate ale shotului.
Desi foarte multi colegi de forum iau cantitatea de crema drept etalon pentru clasificarea unei extractii reusite , personal am ajuns sa evit sa consum boabele care dau o curgere prea pufoasa si rezistenta.
Ca la bere ! Gulerul de spuma este bun daca este de doar 2 degete (orizontale) deasupra si nu umple tot paharul .
Dar, acest aspect face parte din optiunile personale .

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - bogy - 16-04-2016

20g Guatemala Flor de Coban, 42g in ceasca, temp 92 grade, 9 zile de la prajire (eu zic ca e degazata)
[Image: 6CVERdR.jpg]

Dulce, echilibrata, fina, curgere cremoasa

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - RaduCarutasu - 16-04-2016

Oho, este degazata si numai buna de preparat !
Se si vede , arata intr-un mare fel .
Bănuiesc ca si gustul este pe masura, Guatemala fiind o cafea deosebita .

Cum arata cafeaua ta de azi? - AlexBB - 16-04-2016

[Image: fa043c9c3f5a8f6a38a5894752e40380.jpg]