Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Cum arata cafeaua ta de azi? - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Cafea (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafea)
+--- Thread: Cum arata cafeaua ta de azi? (/Thread-Cum-arata-cafeaua-ta-de-azi)

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - iancu.ciprian - 15-06-2023

(14-06-2023, 13:03)vladdooo Wrote: Continuam cu Coffea Circulor
Foarte faine si acestea, mai impresionanta Orbi pt ca este foarte atipica pt o Kenya

[Image: 783b4ce798c46bbc1ae6312dcb291d69.jpg]

[Image: 84b9b67bcc9c97031845cd58473cc3d1.jpg]

Foarte de acord. Ivica are cele mai bune Kenya pe care le-am gustat vreodata. A avut recent si o Rwanda foarte faina. Kenya Outo e iarasi foarte reusita, la fel si Ethiopia Odako sau Duromina

Cum arata cafeaua ta de azi? - vladdooo - 16-06-2023

[Image: ae00fb4156a5660e00ddec3d3402ccd6.jpg]

Dupa miros trebuia sa fie excelenta, dar a fost doar foarte buna [emoji846]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - SzabiV - 17-06-2023

Meron - Colombia - Aroma Nativo /Wild Honey/

Superba!! ?

[Image: q2W1ypK.jpg][Image: r97s6Mr.jpg]

Cum arata cafeaua ta de azi? - vladdooo - 17-06-2023

Si Kawa Eth naturala cu tot ce trebuie, dar nimic in plus: mieux que bien [emoji846]

[Image: da3f8028ea62dcedb871cbdc6394c095.jpg]

Cum arata cafeaua ta de azi? - vladdooo - 17-06-2023

Ma intorc la tine iar si iar, draga Coffea [emoji3]

[Image: 95f0684e0d702d15d80913a1d7fb58c9.jpg]

Un exemplu perfect de “layered” coffee.
Am reperat multe din notele de pe eticheta, desi papilele mele sunt departe de sensory savvy.

Prajita pe 9 Aprilie: cand e cafeaua verde de calitate si prajita light, nu se simte la fel timpul.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Darsidius - 17-06-2023

Cica cea mai buna cafea momentan de cumparat este Geisha village de la the picky chemist Lot 115/ 1931 naturala.

Azi am baut un Peru natural blend (typica, bourbon, caturra) prajit de mine acu 10 zile. Cam multa dulceata si aciditate nu prea (am vazut asta la Peru unde si spalatele au gustul asta)- mar rosu de iarna copt cu zahar, pudinca de vanilie, biscuiti cu ciocolata. Merge dar nu are nimic floral, nimic super acid complex.

Ah sa nu uit, se numeste Peru La Florida. Daca va trebuie o cafea dulce, pt espresso, sau eventual lapte, cred ca merge bine. Am vazut ca este si in Ro, recolta noua.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - alex_b - 17-06-2023

(17-06-2023, 17:21)Darsidius Wrote: Cica cea mai buna cafea momentan de cumparat este Geisha village de la the picky chemist Lot 115/ 1931 naturala.

Azi am baut un Peru natural blend (typica, bourbon, caturra) prajit de mine acu 10 zile. Cam multa dulceata si aciditate nu prea (am vazut asta la Peru unde si spalatele au gustul asta)- mar rosu de iarna copt cu zahar, pudinca de vanilie, biscuiti cu ciocolata. Merge dar nu are nimic floral, nimic super acid complex.

Ah sa nu uit, se numeste Peru La Florida. Daca va trebuie o cafea dulce, pt espresso, sau eventual lapte, cred ca merge bine. Am vazut ca este si in Ro, recolta noua.
m-am uitat pe situl picky chemist si am vazut ca este omni-light , filter si espresso (la cea mentionata de tine doar omni-light si filter).
Omni-light ce este? light roast pentru espresso? 
Nu stiu dar parca este o moda cu light roast , imediat aud ca medium si dark roast sunt cancerigene sau ceva....mie personal imi place mult cafeaua medium cu lapte

Ignora povestile astea (sa nu te simti jignit) te scutesc de necaz si timp pierdut. Ce zic eu e pt baietii cu brew/drip care nu beau espresso sau bauturi cu lapte.

De ce zic asta? cafeaua ce o recomand este o prajire super light, mai light decat ce gasesti in Romania, si fiind un lot mai scump nu iti recomand pe langa ca e light sa te apuci de experimente cu espresso sau drip incepator cu asemenea cafea, incepi cu ceva mai simplu/ieftin daca te mananca.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - alex_b - 17-06-2023

(17-06-2023, 20:53)Darsidius Wrote: Ignora povestile astea (sa nu te simti jignit) te scutesc de necaz si timp pierdut. Ce zic eu e pt baietii cu brew/drip care nu beau espresso sau bauturi cu lapte.

Mda….de parca nu beam toti lapte la originile noastre

Interpretezi gresit postarea mea. Eu nu te pot obliga sa bei sau sa manci ce imi place mie, cum nici tu nu ma poti obliga sa beau/mananc ce iti place tie. Fa ce iti place si ce te face sa te simti bine, nu conteaza cum e, cu lapte sau fara.

Cum arata cafeaua ta de azi? - vladdooo - 18-06-2023

Cu Wild a inceput pt mine lista de cafele “crazy”.
Era de la Picky Chemist (primita in Decembrie 2022).
Interpretarea Kawa a fost usor sub Picky (exclusiv din prajire), dar a surprins si bucurat multi espressomani si nu numai.

Ultima punga din recolta anterioara, prajita pe 6 Aprilie.
O fi ea “vopsita”, dar mie mi-a placut mult.

Sa vedem cum va fi urmatorul lot, Picky deja il are pe site.

[Image: cd2d9ffa6e39dc3b4d7bce56a6826caa.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - tektbar - 18-06-2023

Milky cake de la Dak  rație 1:15. Chiar are gust de tort, nu mă așteptam :)) 
https://imgur.com/a/Z3izTFx

Cum arata cafeaua ta de azi? - Mihai L - 18-06-2023

La ratia asta e de mirare sa aiba gust de cafea… [emoji12]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - SzabiV - 18-06-2023

Pressco - Colombia - El Diviso - Java

[Image: 8cgBGwI.jpg][Image: UCYDdVx.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - tapughenadie - 18-06-2023

Sarbatorim acasa  Rolleyes ​​​​ La multi ani, MABO!

[Image: YWiXqrm.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Darsidius - 19-06-2023

Azi mi-a venit o idee. Dupa atatia ani de prajit, consumat cafea, rasnite si baliverne, cu toata experienta acumulata, cum ar fi sa probez cu cea mai petarda rasnita?

Mare mi-a fost mirarea ca a iesit un brew absolut superb, clean, fara bitter cu arome foarte clare, chiar daca nu cunosc rasnita.

16/260g-92C cu 3 turnari egale, fara bloom in v60.

Ca si macinatura seamana cu C40 pe la 30 clicks sau cu ditting (foarte uneven data grosier).

Rasnita am primit-o cadou moka la o tranzactie, are o ciobitura mare in cutitul mobil in partea de jos, si are un joc imens in ax.

Unele rasnite asa rasnesc pt brew, foarte larg cu granule de toate felurile, Patrick Rolf descrie asta ca si complexitate. 

[Image: A1JsnVb.jpg][Image: KKk6Yh9.jpg]

Cum arata cafeaua ta de azi? - vladdooo - 19-06-2023

Oamenii se pricep
Cafele bune si foarte bune, una dupa alta

[Image: 58b6c716c82d5e1f1cf076fd92648248.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - flipu2k - 20-06-2023

Rwanda Rusatira Emmanuel, de la Yume. Ma cam feream de Rwanda, nu am avut experiente prea fericite pana acum, dar asta e EXCELENTA.

[Image: WFlbM7u.jpg]

Cum arata cafeaua ta de azi? - vladdooo - 20-06-2023

Yambamine foarte buna, dupa gust am crezut ca e geisha. O supriza foarte placuta.
Agroloja are un ferment discret, e buna, dar nu chiar pe gustul meu.

[Image: 8268ac10ca49602e57c4e4e06cfd8e4b.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - tapughenadie - 20-06-2023

Pur si simplu- superba!!  Cu siguranta si-n espresso va fi wow!
[Image: P67nzJS.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - tapughenadie - 21-06-2023

Superba!
[Image: u541eYz.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - alex_b - 21-06-2023

Voua cum vi se pare din poze aceasta cafea? 65 ron aprox 250g de la o prajitorie cunoscuta sa zicem (nu yume). Cand am deschis nu miroase a nimic gustul e discutabil iar prajirea pare cam ciudata ….dar nu ma pricep inca si intreb daca ma inseala simturile?

[Image: 0B2foEp.jpg][Image: mFozNxP.jpg][Image: cHuY2U1.jpg]

[Image: QPl2uGu.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - adiszep - 21-06-2023

Meron? :)) am băut cafele bune de la ei. Și vezi ca e “spălată anaerobic”. De obicei astea anaerobe nu câștiga concurs de frumusețe… pana la urma contează rezultatul in ceașca.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - alex_b - 21-06-2023

(21-06-2023, 16:58)adiszep Wrote: Meron? :)) am băut cafele bune de la ei. Și vezi ca e “spălată anaerobic”. De obicei astea anaerobe nu câștiga concurs de frumusețe… pana la urma contează rezultatul in ceașca.

nu stiu daca e meron.....
nu are nici un miros , parca la cafelele mai scumpe chiar si medium roast era un miros interesant pronuntat. rezultatul in ceasca e amar ...poate nu stiu eu ce fac , mai incerc

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - adiszep - 21-06-2023

Asta e:

https://www.shop.meron.coffee/guatemala-vides-family-250g-621.html

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Florinush - 21-06-2023

Mie îmi pare tare proaspătă. După 15-20 de zile, uneori mai mult, este ce trebuie; pentru mine și amicii mei de pahar :-) Cumpăr des de la aceeași prăjitorie. Pune punga deoparte undeva la răcoare și încearcă peste o săptămână.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Kosti - 21-06-2023

(19-06-2023, 21:22)Darsidius Wrote: Azi mi-a venit o idee. Dupa atatia ani de prajit, consumat cafea, rasnite si baliverne, cu toata experienta acumulata, cum ar fi sa probez cu cea mai petarda rasnita?

Mare mi-a fost mirarea ca a iesit un brew absolut superb, clean, fara bitter cu arome foarte clare, chiar daca nu cunosc rasnita.

16/260g-92C cu 3 turnari egale, fara bloom in v60.

Ca si macinatura seamana cu C40 pe la 30 clicks sau cu ditting (foarte uneven data grosier).

Rasnita am primit-o cadou moka la o tranzactie, are o ciobitura mare in cutitul mobil in partea de jos, si are un joc imens in ax.

Unele rasnite asa rasnesc pt brew, foarte larg cu granule de toate felurile, Patrick Rolf descrie asta ca si complexitate. 

[Image: A1JsnVb.jpg][Image: KKk6Yh9.jpg]
Putem spune ca o cafea buna cu o prăjire corecta și cu extragere folosind percolarea pe v60 unde extracția este mai mare rasnita nu mai este atât de importanta ca la espresso?

Eu am cumpărat un hario switch și încerc sa combin percolarea cu imersia.
Ma stârni L. Hedric cu ultimul video și rețeta lui Tetsu Kasuya care se bat cap în cap.
L Hedrick spune ca infuzie la început și percolarea la sfârșit iar T. Kasuya invers.

Cu rețeta lui T Kasuya am un TDS (1.83 pe refractometru) mai mare decât metoda pe care mi ai spus-o tu cu turnare prin aeropres când am scăpat de retrogustul amar unde TDS ul era de 1.35.

Rețeta lui L Hedrick nu am încercat-o încă adică infuzie în faza de bloom și prima turnare( adică valva închisă) după continuând cu percolarea pt următoarea turnare.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - nfs01 - 22-06-2023

(21-06-2023, 16:51)alex_b Wrote: Voua cum vi se pare din poze aceasta cafea? 65 ron aprox 250g de la o prajitorie cunoscuta sa zicem (nu yume). Cand am deschis nu miroase a nimic gustul e discutabil iar prajirea pare cam ciudata ….dar nu ma pricep inca si intreb daca ma inseala simturile?

[Image: 0B2foEp.jpg][Image: mFozNxP.jpg][Image: cHuY2U1.jpg]

[Image: QPl2uGu.jpg]
Arata mai prajita decat este in realitate,astea prajite foarte putin sunt problematice si tind sa se dilueze prea mult in brew unde ai 1:15.Le poti folosi in moka pot fara grija de supraextragere

Cum arata cafeaua ta de azi? - vladdooo - 22-06-2023

[Image: 1ae02dca9e278d9ededec75f912718f3.jpg]

Cam in linie cu perechea Kenya-Panama de data trecuta.
Doar cu ceva in plus la Interstellar ca bate la World Class [emoji3]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - alex_b - 22-06-2023

(22-06-2023, 14:40)nfs01 Wrote:
(21-06-2023, 16:51)alex_b Wrote: Voua cum vi se pare din poze aceasta cafea? 65 ron aprox 250g de la o prajitorie cunoscuta sa zicem (nu yume). Cand am deschis nu miroase a nimic gustul e discutabil iar prajirea pare cam ciudata ….dar nu ma pricep inca si intreb daca ma inseala simturile?

Arata mai prajita decat este in realitate,astea prajite foarte putin sunt problematice si tind sa se dilueze prea mult in brew unde ai 1:15.Le poti folosi in moka pot fara grija de supraextragere

Eu espresso am dorit sa fac din ele, au inclusiv stantat merge cu lapte ….
inca o chestie cei de unde am luat spuneau ca , cu cat inaltimea de recoltare e mai mare cu atat cafeaua e mai putin acidulata, eu stiam invers sau gresesc eu ? Recolta din acest lot este de la 1400-1800 m si ei au pus sticker cu “merge cu lapte “ pe ea. Acuma daca eu gresesc e ok, daca ei im schimb spun ca la inaltimi mari e cafea mai putin acidulata si mai si pun sticker ca merge cu lapte(cele acidulate nu prea merg cu lapte ) atunci nu stiu ce sa zic.
cat am citit online pare eu sa am dreptate da nu mai inteleg nimic….