![]() |
|
Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite) +--- Thread: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) (/Thread-Rasnita-G-iota-DF64-single-dose-cu%C8%9Bite-plate-64mm-Italmill-sub-450-EXPERIENTE) |
RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - Darsidius - 18-12-2021 Nu e nevoie, ai deja o rasnita cu bling bling si haur. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - sirpet2001 - 18-12-2021 (17-12-2021, 20:57)IndreiR Wrote: Am încercat ce a spus Darsidius mai sus cu praful în rasnita. La mai bine de 12 ore de când am făcut cafea nu a ieșit nimic din rasnita, am apăsat consistent pe burduf. Nu are ce să iasă dacă ai apăsat pe burduf la shotul anterior. Poate să iasă ceva doar dacă se exagerează cu RDT dar asta este greșeală de utilizator nu e o problema a rasnitei. Există însă rămășițe care pot fi "raschetate" într-o noua rasnire prin forta care împinge cafeaua către ieșire iar lucrul ăsta este documentat oficial ca "exchange". Am explicat deja că rasnita are un exchange foarte mic ceea ce este un alt plus al ei. Pentru cei care vor să-și testeze propria rasnita (orice brand ar fi) se procedează astfel: - Se ia o cafea puternic aromată (eu folosesc Adola, no ad intended) si se extrage un shot normal - Se ia o a doua cafea, opusul primei, ciocolata-caramel de exemplu, și se extrage și aceasta. - Se gusta doar din a doua cafea și se apreciază intruziunea aromelor din prima cafea. Condiția esențială pentru a reuși este să cunoașteți foarte bine ambele cafele astfel încât să puteți detecta ușor eventualul amestec de arome. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - sirpet2001 - 18-12-2021 În ceea ce privește cafelele deosebite pe care le puteți comanda de sărbători, există o soluție simpla ca să nu stricați cafeaua care e jumate din prețul rasnitei: înainte de extracție, rasniti 2-3g de cafea din brandul extravagant și ați scăpat complet de problemă. Desigur, asta trebuie făcut de fiecare dată când schimbați cafeaua... RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - Darsidius - 18-12-2021 Si daca ramane foarte putin ca nu ai suflat suficient de ieri, in fiecare zi purjezi 1-3 g? Si daca folosesti o cafea de 200 euro/kg? Eu inca astept video cu un utilizator care termina o rasnire si apoi foloseste suflatoarea si tine mana sub ea, sa vedem ce iese de acolo si cum iese. As fi facut eu video cu ea modificata (si o singura bucata de silicon) insa nu o mai am. Rasnite precum Honne, Lagom, Niche nu au nevoie de o asemenea suflare, si nici macar de RDT. Nici macar Sette nu are nevoie de RDT ori suflatori. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - sirpet2001 - 18-12-2021 Și mai e un lucru pe care eu îl consider important: rasnita bună la toate nu exista, cel puțin nu în zona asta de preț. Asta au observat foarte mulți utilizatori pricepuți / experimentați dar și producătorii înșiși, care au scos pe piața cuțite speciale pentru brew. De toate dimensiunile... Soluția cea mai simpla pentru mine este să folosesc una sau două rasnite pentru espresso, plate și conice, iar pentru brew o simplă Vario home cu cuțite de otel, super capabilă pentru tipul asta de extracție. O altă rasnita excelentă pentru brew este Fuji Royal dar asta e made in China și cine știe ce furtuni mai naște pe aici... (18-12-2021, 00:54)Darsidius Wrote: Si daca ramane foarte putin ca nu ai suflat suficient de ieri, in fiecare zi purjezi 1-3 g? La cafele de 200 euro/kg recomand schimbarea rasnitei. Biata de ea a fost 340 de euro de BF... Pe de alta parte, frecventa folosirii unei cafele atât de scumpe, este foarte redusă în dreptul meu. Caz în care recomand păstrarea rasnitei! Am făcut eu un video cu rasnita modificată și cu o singura folie de silicon. E pe undeva pe aici... https://youtu.be/NfRz_LEXb9A RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - cradun - 18-12-2021 (17-12-2021, 15:36)cradun Wrote:(17-12-2021, 15:28)Darsidius Wrote: Daca vrei sa stii de ce e asa reusit bentwood, nu e pentru ca are geometrie speciala la cutite, ci pentru ca are un ax melcat ca la masina de tocat carne lung de 8-10cm care sparge boabele in fragmente mari si cutitele le toaca mai departe Erata - de fapt, Mythos incalzeste macinatura la 35 de grade si are un flux de aer ca sa mentina temperatura cat mai constanta in camera cutitelor, nu raceste nimic. Si nu toate rasnitele cu denumirea comerciala Mythos fac asta, la cea de la Eureka nu este mentionat ca face asta. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - Darsidius - 20-12-2021 Poate va vine un amic si trece prin Germania, sunt covins ca lasa si mai jos pretul, cutite Titanium: https://www.kaffee-netz.de/threads/g-iota-tin.141959/ RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - adrian1 - 11-01-2022 Dupa aproape 2 luni si vreo 10 pungi de cafea, am inceput sa apreciez simplitatea modului de lucru cu rasnita. Cantaresc in pahar, torn in rasnita, rasnesc in pahar, cantaresc din nou rezultatul, rastorn paharul in portafiltru, WDT, etc. Exista insa doua moduri de lucru cu rasnita. Fara sa te atingi de burduf, sau sa folosesti burduful, eventual sa pompezi odata, dai un impuls scurt la motor si apoi mai pompezi inca odata. Eu am decis sa nu ma ating de burduf, l-am lasat instalat doar in speranta ca atenueaza zgomotul si ajuta la anti-popcorning. Am obtinut asa extractii mai bune, gust mai bun, mai putini stropi cu portafiltru naked, aspect placut, mai usor de gestionat. Evident, daca stiu ca nu va fi folosita rasnita ziua urmatoare o golesc cu burduful si cand revin dozez 1.5g mai mult. Recent am facut 2 sesiuni de cupping si m-am apucat de pachetul de cafea spalata si naturala de la aceeasi ferma din Honduras, prajita de Mabo. Incerc sa extrag alternativ intre cele doua cafele. Astfel, am fost obligat sa folosesc burduful ca sa evit acel "exchange" intre rasniri. In ciuda faptului ca acea cafea scoasa cu burduful este foarte fina, extractia curge mai repede si trebuie sa rasnesc mai fin iar crema este mai deschisa la culoare. De asemenea, e mult mai multa mizerie in jurul rasnitei. Nu fac RDT inca pentru ca nu am gasit un spray potrivit, dar incepe sa devina o necesitate. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - RazvaNNN - 11-01-2022 Pai si daca nu folosesti burduful pentru primul shot sa zicem, la urmatorul nu o sa curga in pahar intai ce era rasnit din shotul anterior (deci acea cafea scoasa cu burduful care este mai fina)? Care ar fi diferenta dintre shotul 2 sau un shot rasnit si la final folosit burduful? RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - allex06 - 11-01-2022 In timp ce citeam postarea lui Adrian, exact la aceeasi intrebare ma gandeam ... RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - adrian1 - 11-01-2022 N-am incercat primul shot fara burduf si al 2-lea cu burduf. Azi deja mi-am consumat creditele de cofeina, dar poate incerc maine. Nu am o explicatie logica pentru ce se intampla. Acel declumper functioneaza dubios. As mai adauga ca dupa cateva zile de extractii fara burduf apare un shot inconsistent. De obicei gasesc o ocazie sa actionez burduful macar partial pana atunci. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - RazvaNNN - 11-01-2022 nu ma intelegi. tie la finalul rasnirii primei cafele iti raman niste "fines" (care unii ar zice ca ajuta la extractia cafelei, mai exact ii da corp cred), pe care tu nu le pui in primul shot, dar cand pui iar boabe in rasnita si rasnesti pt shotul 2 acele fines din shotul 1 iti curg primele in pahar. deci shotul 2 este identic cu o rasnire la care ai actiona burduful la final Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - mihneasusan - 11-01-2022 Aceasta este retenția la mine după schimbarea declumperului și 3 pufuri ,, blânde": https://youtube.com/shorts/8QfmqTRHMGs?feature=share RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - Talisker - 11-01-2022 (11-01-2022, 15:11)adrian1 Wrote: Dupa aproape 2 luni si vreo 10 pungi de cafea, am inceput sa apreciez simplitatea modului de lucru cu rasnita. Cantaresc in pahar, torn in rasnita, rasnesc in pahar, cantaresc din nou rezultatul, rastorn paharul in portafiltru, WDT, etc. Nu poti rasni direct in portafiltru exact cantitatea pe care vrei sa o macini? Presupun ca macini doar pentru un double shot de espresso, nu pentru filtre. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - RazvaNNN - 11-01-2022 asa este si la mine. Nu am schimbat declumperului, in schimb eu am versiunea 2 a rasnitei la care acesta este diferit de V1 RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - adrian1 - 11-01-2022 Intre primul shot fara burduf (dupa actionarea burdufului si dozare cu 1.5g mai mult) si al 2-lea shot facut imediat am observat de obicei o oarecare inconsistenta, in sensul ca primul curge cu 2 secunde mai repede. Insa nu se compara cu o extractie in care actionez burduful. Cred ca totusi sunt prea multe anecdote, ar trebui sa fac o sesiune cu 3-4 shoturi fara burduf consecutive si 3-4 shoturi cu burduf. Mai devreme de vineri nu pot sa fac asta. Eu am v1 cu declumper din 2 folii, desfacut si montat la loc. Nu imi place sa rasnesc in portafiltru pentru ca am un cantar prea mic pentru asta, de asemenea nici palnia 3dprinted pe care o am nu prea imi place. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - RazvaNNN - 11-01-2022 normal ca exista o inconsistenta si shotul 2 o sa curga mai greu, deoarece ai si acele fines in el. daca vrei sa faci mereu shoturile ca primul, asta ar insemna ca dupa ce pui in portafiltru ce ai rasnit in pahar fara sa actionezi burduful, sa pui iar paharul in furca si sa actionezi burduful si sa arunci acele fines, apoi sa faci shotul 2 curat, la fel ca primul. Eu cred ca te complici si in teorie ar trebui sa fie mai bun un shot si cu acele fines, doar ca ar trebui amestecate in pahar mai bine, (asa am vazut la Dave Corbei : https://www.youtube.com/watch?v=kJSGkJkpJqo&ab_channel=DaveCorbey la 0:58 ). eu rasnesc in pahar, amestec bin cu un o scobitoare mai lunga (frigaruie), rastorn in portafiltru, fac wtd, tamp si toate shoturile ies foarte bine RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - Talisker - 11-01-2022 (11-01-2022, 16:09)adrian1 Wrote: Nu imi place sa rasnesc in portafiltru pentru ca am un cantar prea mic pentru asta, de asemenea nici palnia 3dprinted pe care o am nu prea imi place. Ma refer la ceva mult mai simplu de atat. Primul pas cantarirea cafelei, pasul 2 aruncat in rasnita si ultima miscare macinatul direct in portafiltru, fara nicio alta cantarire ca se presupune sa iasa cat ai bagat. Eu cu rasnita mea (Lelit cu hopper) asa fac si mi se pare foarte simplu, orice mai mult de atat mi se pare complicat. Am cochetat cu ideea unei achizitii de G-iota mai ales cand a fost la pret mai bun de BF, insa tot citind pe thread si din ce am mai studiat pe youtube, nu mi s-a parut ca ar fi atat de simplu fluxul pe cat ar parea la prima vedere sau cel putin la nivel subiectiv nu ceva care mi s-ar potrivi mie. Niche Zero pare "mai ca lumea", dar nu pare sa se gaseasca usor si e deja cam scumpa de luat doar ca moft de teste personale. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - adrian1 - 12-01-2022 Nu cred că trebuie să folosești râșnița în vreun fel anume. Dacă îți place un mod de lucru și ești mulțumit de rezultat, nu contează ce spun ceilalți. Cred că declumperul meu opune mai multă rezistență decât majoritatea, nu pot să filmez pentru că e agitație mare în casă. Am o reacție emoțională de fiecare dată când văd câtă cafea este împinsă de burduf, dar mă liniștesc după ce o consum. Eu obțin petele alea închise la culoare de pe crema din clipul lui Dave la extracții de peste 40s. Deocamdată nu am reușit așa ceva (și timpul de extracție și petele) folosind burduful, dar fără să îl ating pot obține asta relativ ușor. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - RazvaNNN - 15-01-2022 Incerc sa verific alinierea cutitelor prin metoda markerului, dar vad ca nu se sterge deloc... am incercat si cu highlighter si cu carioca, ating cutitele, si nu se sterge deloc. fac ceva gresit? https://streamable.com/3tlbd6 Am incercat sa strang si putin mai mult decat in video si tot degeaba.. asa arata dupa ce am desfacut rasnita:
RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - Stelo - 15-01-2022 @RazvaNNN e interesant cum ramane culoarea pe cutite. Incearca sa vezi daca nu cumva sunetul acela defapt nu e provocat de portcutite sau altceva. Daca se atingeau acolo cutitele oricat de putin trebuia sa se vada, fie ca faceai cu marker permanent sau carioca sau marker pt whiteboard. Cauta sa vezi daca nu se observa uzura pe margini la cutite/portcutite. Daca observi uzura pe unde nu trebuie, da in locul acela cu marker si vezi daca nu se sterge acolo culoarea. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - neapci - 15-01-2022 Cred ca trebuie sa invarti cu mana, nu cu ajutorul motorului. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - RazvaNNN - 15-01-2022 acum daca am lasat-o asa sa intreb pe forum vad ca nu se mai curata deloc... aveti idee ce solutie as putea sa folosesc, fara sa stric tratamentul aplicat cutitelor? RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - Stelo - 15-01-2022 Incearca cu spray de curatare a franelor. Eu cu ala curat placi de circuite electric, deci nu ar trebui sa afecteze. Pune pe un servetel/o bucata de vata/betisor de urechi niste solutie din spray si curata asa. Trebuie sa te misti rapid ca se evapora repede spray-ul de frana. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - RazvaNNN - 15-01-2022 am dat un un servetel umed apoi repede cu un prosop si s-a sters in proportie de 80-90%. e ok cred. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - Stelo - 15-01-2022 Totusi, ai descoperit care e problema la cutite? Nu am pus niciodata mana pe un DF64, dar am aliniat 2 rasnite la viata mea si cu nici una nu am patit asa. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - RazvaNNN - 15-01-2022 Nu inteleg de ce nu s-au sters AAABSOLUT deloc.... chiar asa puternic sa fie markerul? RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - micrenda - 15-01-2022 La ora 2 se pare ca a atins ceva. Poate este puternic ne-alineat. RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - RazvaNNN - 15-01-2022 nu... cred ca lucea markerul in lumina. nu era atins nicaieri RE: Rasnita G-iota DF64 single dose, cuțite plate 64mm Italmill, sub 450 (EXPERIENTE) - Stelo - 15-01-2022 Da o privire si pe margini atat la cutite cat si la portcutit, poate si la tine freaca in alta parte, nu cutitele intre ele.
|