![]() |
|
Kinu M47 Phoenix - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite) +--- Thread: Kinu M47 Phoenix (/Thread-Kinu-M47-Phoenix) |
RE: Kinu M47 Phoenix - edri - 01-11-2022 Multumesc pentru raspunsuri. Pare sa fie un pas mare inainte fata de rasnita Porlex, care o am acum. RE: Kinu M47 Phoenix - staicueduard - 01-11-2022 (31-10-2022, 21:29)marst Wrote: Sub nicio forma cutitele nu trebuie spalate, sunt din otel inox si vor oxida la contactul cu apa. Este de ajuns sa fie curatate cu o perie. Vreau si eu o explicatie logica la afirmatia ilogica de mai sus te rog. Eu folosesc rasnita din 2018 pe care o curat cu pensula si ocazional dau cu puf de apa jos la axul pe unde iese cafeaua pentru ca se aduna cafea electorstatic. ne poti explica cum un otel inoxidabil oxideaza ? merci RE: Kinu M47 Phoenix - Bogdan_g - 01-11-2022 Cum procedati atunci cand trebuie sa beti o cafea alaturi de 3-4 persoane? Rasniti in prealabil facand un compromis la calutatea cafelei sau cum procedati? Ma gandesc ca Primul isi termina cafeaua in tinp ce ultimul nu si-a primit-o... RE: Kinu M47 Phoenix - staicueduard - 01-11-2022 calitatea nu se distruge in 10 15 minute sau cat ar sta ea pana sa o prepari, sa nu exageram totusi. in Kinu poti pune cam 2 portii pentru 2 extractii. Ori le rasnesti la un loc, sa zicem 34 grame pe care apoi sa le cantaresti separat, ori rasnesti pe rand si sa torni intr-un recipient adiacent ceva. si sa le extragi la rand dupa ce le ai pe toate rasnite 3, 4 cate zici tu. ce daca de la prima ransire pana la a 4.a sta la aer? nu se distruge nimic in 10 minute cat ziceam, doar daca e cineva cucu la cap RE: Kinu M47 Phoenix - marst - 01-11-2022 (01-11-2022, 11:28)staicueduard Wrote: ne poti explica cum un otel inoxidabil oxideaza ? google it Some types of stainless steel are more prone to corrosion than others, depending on the chromium content. The higher the chromium content, the less likely the metal will rust. But, over time and if not maintained correctly, rust can and will develop on stainless steel. RE: Kinu M47 Phoenix - edri - 01-11-2022 (31-10-2022, 22:22)renatoa Wrote: Ai fi uimit, sau poate oripilat, sa aflii ca unii nu au desfacut-o poate niciodata, iar curatarea este un simplu suflat. Ce rasnite electrice ar fi la fel, adica pentru care curatarea este un simplu suflat? Nu trebuie sa macine neaparat fin pentru espressor. RE: Kinu M47 Phoenix - staicueduard - 01-11-2022 Arco by Goat. Daca vrei 2 in 1. Si manuala si electrica. Vezi ca e tot aici pe topicul de rasnite. RE: Kinu M47 Phoenix - renatoa - 01-11-2022 Da, si e cam prima/singura aparitie pe piata a unui astfel de concept... Sau orice manuala conica motorizata prin diverse mijloace bricolate. RE: Kinu M47 Phoenix - edri - 09-11-2022 Merita cumparata Kinu M47 Phoenix, in principal pentru Aeropress si din cand in cand V60, Moka Pot? Unii spun ca ar fi conceputa in principal pentru espresso, nu intentionez sa cumpar in viitorul apropiat si un espressor serios, eventual ceva de tipul Stareso, Kaflano, pentru experimente ocazionale. Sau sunt alte recomandari (nu vreau comandante )?Neaparat sa fie o rasnita cu cutite metalice, nu ceramice. Poate s-a mai dezbatut problema, dar BF e aproape si nu mai am timp acum pentru o documentare aprofundata.
RE: Kinu M47 Phoenix - cristi5922 - 09-11-2022 Comandate era fix ce trebuie pentru brew... Te mai poți uita la 1zpresso RE: Kinu M47 Phoenix - Darsidius - 09-11-2022 Cu kinu s-a castigat compionatul mondial la brew anul trecut de catre Matt Winton. Kinu e peste comandante si la gust si la constructie si la comoditatea in utilizare, si la pret. Evident trebuie apa potrivita, un pic mai soft pe la 50ppm. Comandante are reputatie pentru ca fost bagata pe gat la competitii, a sponsorizat mult, si a batut mult din gura, adica marketing agresiv si nu prea multe optiuni acum 5-10 ani. Lucrurile s-au schimbat. RE: Kinu M47 Phoenix - bobitad - 09-11-2022 cu kinu s-a castigat o data din 11 participari la brew cup. si probabil ala a castigat mai mult din cauza cafelei, deci nu stiu cat de relevant e argumentul asta. dar eu n-am avut pe mana vreun kinu pana acum, desi poate vin pe la un festival si-l testez. dar ti-as sugera sa sari peste comandante din cauza pretului si a constructiei. ieri au lansat trail master si erau ”bratele” alea de sustinere/centrare foarte/foarte subtiri, nu mai zis de plastic, ca are si cel normal. adica erau cam cum e Timemore C2. eu as alege 1zpresso ca am 1zpresso si stiu cat am dat pe el. totusi ti-as recomanda kinu simplicity daca mergi pe kinu. RE: Kinu M47 Phoenix - Darsidius - 09-11-2022 S-a castigat la o competitie unde gustul conteaza si el intr-o oarecare masura iar competitorii au putut sa vina cu ce rasnita au vrut ei. Asta spune destule. Cafeaua singura nu castiga competitii e un total de rasnita, apa, brewer, hartie, prajire si evident poveste. Kinu e folosita de cei care au access la multe cafele si e rasnita lor no. 1 cand vine vorba de facut brew. Si au multe rasnite, nu doar comandante. Cateva exemple: https://www.instagram.com/alcheng88/ https://www.instagram.com/evida_lee/ https://www.instagram.com/saatseduhdirumah/ RE: Kinu M47 Phoenix - staicueduard - 09-11-2022 La Kinu trebuie achizitionat apoi cutiul de brew, are alta structura decat cel cu care vine din fabrica, care este conceput mai mult pentru espresso. probabil ca pentru macinatura grosiera V60, cutitul cu care vine rasnita produce mai mult fines decat este necesar, iar cutitul de brew vine in ajutorul acestui aspect. RE: Kinu M47 Phoenix - Darsidius - 09-11-2022 Nop. Fals La campionat s-a folosit cutitul stock. Am folosit si eu cutitul stock 8 luni cu rezultate foarte bune, si cred ca ma intorc la cutitul stock curand. RE: Kinu M47 Phoenix - renatoa - 09-11-2022 Decat sa schimb cu un "cutit" care imi dubleaza durata de rasnire, prefer sa cern fines-urile cu un pahar dedicat pentru asa ceva, care il pot folosi apoi la orice rasnita in viitor. https://www.aliexpress.com/item/1005002753538906.html RE: Kinu M47 Phoenix - Darsidius - 09-11-2022 (09-11-2022, 11:02)renatoa Wrote: Decat sa schimb cu un "cutit" care imi dubleaza durata de rasnire, prefer sa cern fines-urile cu un pahar dedicat pentru asa ceva, care il pot folosi apoi la orice rasnita in viitor. Finesurile nu au absolut nimic rau intr-un brew. Trebuie doar ajustat doza/granulatia si evident apa, apa e solventul care extrage granulele, daca ai o apa proasta o sa extraga prea multe din fines, si atunci normal ca nu iti place. Am avut Xeoleo din 2019 pana in 2021, am avut cana de filtrat fines, am sitat fines de multe ori, si am facut brew fara ele. Ele aduc daca stii cum sa le manipulezi o nota de complexitate in brew. RE: Kinu M47 Phoenix - Elwe - 09-11-2022 Kinu retine o mare parte de fines pe pahar si pleava pe metalul din capul axului si dupa cum spunea cineva mai sus nu schimbi gustul din ceasca doar cu o componenta a lantului; am spus pe un alt topic ca eu nu am observat diferenta de gust intre rasnitele manuale din semnatura. Diferente de gust am simtit dupa ce am inceput sa ma joc cu apa (zerowater si mineralizare). RE: Kinu M47 Phoenix - renatoa - 09-11-2022 Mai ales din setare/granulatie, cu apa nu oricine are chef de joaca... Pana sa am ghst burrs doar din asta am jonglat, si mi-a ajuns. Nu vorbeste nimeni de asta, desi este este extrem de importanta, dar o conica standard are un punct de inflexiune, unde ai un salt brusc in proportia fines-urilor, care poate fi gasit prin cernere cu o sita de 500 microni banala, de 10 lei, cunoscuta mai ales sub numele de sita de faina :D Poate fi explicat prin geometria unui cutit tipic de conica italmill, daca il vezi in sectiune si ai un pic de imaginatie iti dai seama ca iesirea aia evazata, de la un anumit punct va incepe sa lase sa curga granulele altfel. La ultima dintre "foste" la care am cautat punctul asa G, un singur click, de la 2.4 la 2.6 scadea fines-urile (sub 500 microni) de la 16 la 8%, "normalul" fiind in plaja 12-15%, care il gasiti in graficele de distributie la rasnite de referinta. Si la Kinu din prima serie tot pe acolo era punctul asta, la Phoenix apreciez ca ar putea fi pe la 3.6-4 E de asteptat ca gustul sub si deasupra acestui punct sa prezinte diferente semnificative. Asa zisul cutit de brew nu schimba cu nimic teoria asta, doar ca e gandit ca sa impinga granulele mai delicat, de unde si timpul mai lung, dar si spargerea mai curata. RE: Kinu M47 Phoenix - edri - 09-11-2022 Multumesc pentru sugestii. Daca iau o rasnita cu pret destul de mare, parca nu mai imi vine sa dau bani in plus pe alte cutite. De fapt am vazut ca se vinde o singura piesa pentru brew, nu ar trebui sa fie doua? Paharul ala cu sita ar fi o solutie, dar de la chinezi probabil ajunge la primavara ![]() (09-11-2022, 10:39)bobitad Wrote: ....dar ti-as sugera sa sari peste comandante din cauza pretului si a constructiei. ieri au lansat trail master si erau ”bratele” alea de sustinere/centrare foarte/foarte subtiri, nu mai zis de plastic, ca are si cel normal. adica erau cam cum e Timemore C2. Parca ai avut Timemore C2. Ce plusuri iti aduce la calitatea macinaturii 1zpresso? Vad ca a mai aparut si Timemore C3, cu ceva modificari la cutite. Ca sa fiu on topic, de fapt de ce ai ales sa cumperi 1zpresso acela si nu Kinu, fiind cam in aceeasi gama de pret? RE: Kinu M47 Phoenix - bobitad - 09-11-2022 e topic kinu, asa ca sa nu poluam, dar iti raspund. Inca am Timemore C2, limitarile lui sunt la naturale si la complexitate. Contrar opiniei, la ce am mai sapat eu pe net, C2 nu produce multe fines(adica nu foarte multe), @Darsidius de altfel avand dreptate, nu de fines trebuie sa te sperii neaparat ci de ”bulgari”. Ca sa si explic, ai o cafea naturala de altitudine mare, rasnesti cu C2 si vezi ca iti curge mai greu, deci o sa o supra-extragi, zici, hai sa ransesc mai grosier, e ok, curge mai bine dar cafeaua devine cumva cu mai putin gust(daca ma pot exprima asa). Asa ca pe X PRO pot sa rasnesc mai fin si pot sa simt gustul mai bine. La noi e si o mare problema ca majoritatea prajitorilor nu prea prea prajesc pentru brew, eu si inca 50 de oameni probabil bem brew. Restul sunt pe espresso, fie cafenele fie acasa. Asta o sa-ti dea un pic de bataie de cap, ca o sa ai cafele care o sa fie destul de generice sau orice le-ai face nu ies prea bune. Desigur, poti sa te joci cu apa, cu filtrele cu turnarea cu echipamentul, dar eu am si servici si cresc si 2 copii cand nevasta-mea e plecata la munca, iar cafeaua care o beau acum vs ce beam acum 3 luni e super deliciosa. Defapt am primit 2 pliculete de cafea de la canadienii care mi-au vandut rasnita, prima cafea a iesit super buna, la a 2-a am fost cascat, am uitat sa-mi tarez cantarul, am turnat aiurea si stii ce? tot a iesit buna. daca ai cafea buna si rasnita buna cam aia e 90% din ce-ti trebuie la brew, defapt de asta m-am si upgradat ca sa nu-mi bat joc de cafea(tot dam o groaza de bani, 800 de ron sunt 4kg de cafea) Timemore C3 vine cu tehngologia S2C, preturile sunt mari la ea iar prin Romania nu o gasesti. ca si idee e aceasi rasnita dar cu ”cutitul” schimbat, care cica nu ar fi prea bun din testele astora. Adica e decenta pentru suma ei dar cam atat, nu e ca si cum e o schimbare foarte mare fata de C2, zic ce am citit. In final, de ce nu am luat kinu? pai in primul rand simplicity era mai scumpa cu 250 ron. In al 2lea rand am avut transport gratis din Canada si e ca si cum as lua un Comandante, mai bine construit si mai ieftin. Pe net, pe oriunde am cautat, home-barista, reditt, pe youtube, kinu era okish pentru brew dar majoritatea alegeau comandante sau 1zpresso. Pe forum sunt cativa care ar alege kinu, asa ca am mers pe ce zic majoritatea. RE: Kinu M47 Phoenix - Elwe - 10-11-2022 Eu zic sa incerci brew facut de barista pe cafelele prajite de ei (da, prajitori romani) si apoi sa dai vina pe prajitori. ![]() Am baut un brew remarcabil din cafeaua din imagine la ei. Am luat doua sau trei pungi acum cateva luni dar nici macar nu m-am apropiat de ce am baut la ei.
RE: Kinu M47 Phoenix - bobitad - 10-11-2022 man, eu n-am nimic cu tine. dar numai tie ti se par rasnitele la fel, nu-ti iese nu stiu ce facea nu stiu ce barista. astia au chiar tehnici mai simple decat ce facem noi acasa, ca deh, nu au timp sa stea sa faca brew cu coada la usa. am baut de la barista v60 si nu m-a dat pe spate, ba chiar al meu mi s-a parut mult mai bun. dar inca o data, asta e topic pentru kinu, @edri a mai cerut aceleasi sfaturi si pe alte topice. sfatul meu pentru el e sa-si un topic, unde sa intrebe acolo tot ce-i trece prin cap. ca oricum o sa se mai razgandeasca de 10 ori. ahh si nu am zis ca nu se gaseste cafea buna in Romania, am zis doar ca majoritatea prajesc pentru espresso. Daca nu ma crezi pe mine, intreaba-i pe ei. RE: Kinu M47 Phoenix - Elwe - 10-11-2022 Ma retrag cu scuzele de rigoare. RE: Kinu M47 Phoenix - edri - 18-11-2022 A ajuns si Kinu Phoenix. Inca nu am folosit-o pentru ca nu mi-e clar daca e setata pe "0" din fabrica, sa stiu de unde incep numaratoarea. Scoasa din cutie, 0 este in dreptul reperului de pe ax (acea sageata neagra). Este asta starea intitala cand cutiele se ating? Fara cafea, rotind manerul, ansamblul se roteste fara nici o opozitie, se aude doar un usor "fasait." Ca sa ajung in starea 3.8.0, de exemplu, incep din starea rasnitei asa cum e scoasa din cutie, sau trebuie cumva sa o initializez? RE: Kinu M47 Phoenix - Darsidius - 18-11-2022 Inainte de asta nu ai mai avut nici o rasnita? porlex? hario? Toate rasnitele functioneza fix la fel, de la niche la ek43, de la porlex la lagom sau bentwood. Au un surub de strangere pe care il strangi sa apropii cutitele sa ai macinatura mai fina sau il destrangi sa macini mai grosier, nu e nimic complicat sau greu de inteles. Numerele de pe cadran sunt puse acolo ca sa stii unde sa mergi, exact cum sunt freturile la o chitara, sunt doar repere, nu reprezinta nimic altceva, puteau sa puna fete de catei in loc de numere. Rasnita se strange la mana usor, pana nu mai merge, se blocheaza. Acolo e zero. De acolo o desfaci 3 ture complete + 3 si incerci sa faci o cafea. Poti baga 5 boabe si vezi ce macinatura iese la 3 ture+3. Am ras un pic, ca la cum pui problema suna ca si cum trebuie sa venim sa-ti facem si cafea, ti-am zis ca daca citesti multe pe forumuri nu ajuta, trebuie sa inveti intr-un ritm al tau sa faci lucrurile, acu stii sa faci multe de pe forum dar la reglaj o rasnita da cu virgula. RE: Kinu M47 Phoenix - renatoa - 18-11-2022 In acel punct de "zero", poti misca reglajul in ambele sensuri ? Daca il poti misca si in sens descrescator, adica 9-8-7... continua sa rotesti pana cand se blocheaza. Ne spui ce valoare ai in acel moment si daca se mai poate invarti. Daca il poti misca numai in sens crescator 1-2-3-... atunci invarti pana dai 3 ture complete, si apoi continui sa avansezi cu rotirea pana ajungi la 8. Quote:...sau trebuie cumva sa o initializez? Orice, numai sa nu dai "Format C:"...
RE: Kinu M47 Phoenix - edri - 18-11-2022 Se misca in ambele sensuri. Am miscat in sens descrescator 9-8-7 pana cand rotiza cu gradatii nu se mai poate roti (surubul care tine manivela scos aproape de tot). Se mai poate invarti (dupa ce am fixat din nou manerul, ca sa nu fie dubii :)). Kinu M47 Phoenix - Mihai L - 18-11-2022 Asta inseamna ca nu ajunge la 0… Nu stii cat lipseste, dar nu ar trebui sa fie mult. As zice sa mergi inapoi cam 2.5-3 ture complete si pe acolo sa incerci. Kinu M47 Phoenix - vlaicu - 18-11-2022 Faptul ca s-a blocat înainte sa se atingă cuțitele (de blocat complet nici vorbă, ai risca sa le faci praf) nu e ceva anormal. Acela è punctul 0, unde se blochează reglajul strângând. De acolo pleci cum ți-au recomandat colegii. Dacă acolo unde se blochează auzi un zgomot metalic, nu insista, se ating cuțitele. Dacă nu îl auzi, nicio problema. Oricum cifrele date pe aici sunt doar repere. Tu ajustezi rasnita în funcție de rezultatul din ceașcă. |