Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Cum arata cafeaua ta de azi? - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Cafea (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafea)
+--- Thread: Cum arata cafeaua ta de azi? (/Thread-Cum-arata-cafeaua-ta-de-azi)

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Vlad80 - 24-09-2022

un inceput bun de weekend - D16 Coffee, Split
[Image: HIn2T2W.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - cradun - 24-09-2022

(24-09-2022, 10:49)Darsidius Wrote: Fara sa te jignesc, invata sa o extragi. Rasnita fin, curgere inceata, coada de soricel, 18-20g in=20-25 g out in 30-35 sec.

doza mare- ratie mica, temperatura in functie de rasnita, poate in cazul de fata scazi temp mult gen 4-5C.

Am incercat asta acum cu un decaf prajit cu ulei pe boabe si a mers super bine. Cu temperatura inca testez sa vad ce e mai bine.

Ideea e sa extragi ceva mai putin dintr-o cafea prajita foarte mult, nu?

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - coffeemilk - 24-09-2022

În ce sens temperatura în funcție de rașniță? Asta nu o pricep, poate ne lămurește Darius. Eu n-am pid, când vreau temperatura mai mare, las espressorul 30 min, flush scurt și aia e, iar când vreau mai puțin, dau un flush mai lung.

Cum arata cafeaua ta de azi? - IndreiR - 24-09-2022

Se refera la cuțite.
Dacă rasnita e cu cuțite clasice trebuie temp mai mare pt. ca în rasnire se generează mai multe fines iar apa trebuie sa fie mai fierbinte ca să străpungă pucul și sa extragă solubilele necesare.
Dacă rasnita e echipata cu cuțite "moderne" gen ssp mp care produc o macinatura unimodala cu mai puține fines atunci este necesara o apa mai rece/timp mai scurt de extractie căci altfel extragi prea mult din cafea și obții un gust mai rău.
Menționez ca asta am înțeles eu din ce s-a postat, nu am avut posibilitatea sa testez deoarece am folosit numai rasnite cu cuțite clasice.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - mmariusc - 24-09-2022

Si eu am incercat Kaimak de la DS, tot la fel pescuit dintr-un Mega cam acum vreo 3 saptamani, abia pus la raft si numai bun de bagat in rasnita. Mi s-a parut absolut decent si cappuccino si espresso, in niciun caz din categoria Jacobs. Chiar ma asteptam sa fie mai prajit fata de ce am gasit in punga.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Darsidius - 24-09-2022

Exista si cafea rea, dar e mai bine sa nu clasificam asa de usor. Da, corect, preferintele sunt pe primul loc!

Dar ce recomand, daca aveti probleme cu o cafea, este sa apelati la un ajutor, o a doua opinie. Mergeti cu cafeaua la un amic, si probati. Vedeti ce iese, sau cereti un sfat aici, sau pe topicul prajitorului. 

Cafeaua e de multe feluri, sa vezi de cate ori am citit ca X si-a luat Decent si l-a facut retur ca nu scoate cafea cum scotea vechiul lui e61. (decent vine cu VST, nu merg bine in dark roasts, si e sensibil la puck prep). Pana si John de multe ori a zis ca daca beti doar dark stuff nu luati decent, deci ce mai e de zis.

La fel si cu cafeaua. o cafea dark se extrage bine in ratie mai scurta, presata cu presiune mare sa curga incet. Se jongleaza cu temperatura pana atingi punctul optim de dulceata, corp, si aftertaste (amareala).

Am tras shoturi de Saka 20g in si 25-28g out, incredibil de bune, dense, dulci, corpolente, cu un aftertaste grozav care iti ramane un timp lung in gura, si nu e un aftertaste de carbuni cum cred unii. E de caramel, zahar ars.

Nu ma intelegeti gresit, nu scuz pe nimeni, si nu spun ca de fiecare data cand cafeaua iese prost e vina utlizatorului. Insa sunt cafele dificile, greu de tras indiferent ca sunt light sau dark, trebuie sa te joci cu parametri. Cu ratia, asta e cea mai simplu de inteles si cea mai eficienta, are impact masiv.

Nu va fie frica sa va jucati, cumparati 1kg de boabe mai ieftine nu la 500 lei kg, si incercati doze, ratii, temperaturi, tampare vedeti ce va place, gustati si notati, cana langa cana, sa evaluati corect si direct.

Parerea mea ca doar asa inveti, cand faci experimente unu langa altul, in grup cel mai bine si gustati. Sau la intalniri cu amici/pasionati trageti shoturi si vedeti ce iese si ce nu iese. Citit si aplicat si apoi tras concluzii.

Cum arata cafeaua ta de azi? - d2florin - 24-09-2022

Cam așa este ? Eu am o vergnano și extrag cam 30ml in 35 secunde din 15g , dacă las sa curgă mai mult este amara … sau ma repede .. iese și mai nasoala

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Talisker - 25-09-2022

(24-09-2022, 10:49)Darsidius Wrote: Fara sa te jignesc, invata sa o extragi. Rasnita fin, curgere inceata, coada de soricel, 18-20g in=20-25 g out in 30-35 sec.

doza mare- ratie mica, temperatura in functie de rasnita, poate in cazul de fata scazi temp mult gen 4-5C.

-------------------------------------------------------------------------------------

Sa fiu on-topic, cafeaua de dimineata:

https://streamable.com/pyq7eh
Mulțumesc pentru opinie, am încercat cu 19.2g in 20g out pe parcursul a 25 secunde și este adevărat că amăreala se transformă într-un gust intens de cacao mai degrabă și e mai ușor de băut, dar se schimbă și restul profilului aromatic, se pierde mult din aciditate. Am mai făcut un experiment cu un gram în plus față de ieri (19.5g cu 39g) și cred că pe aici rămân cu această pungă la espresso.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Darsidius - 25-09-2022

E de bine, insa intrebarea este de ce 19.2 g in 20g out si nu 19g in si 25-28g out?

Si de ce 25 sec? 25 sec sunt un reper pt cel mai incepator in extractie, dute in 30-35 sec pt aceasi ratie.

Apoi, daca tragi shoturi care curg asa incet, in mod clar trebuie sa maresti temperatura. Caderea de temperatura in puck la un shot care de abia picura la sub 1g/s este imensa pentru ca pucul nu accepta apa noua decat foarte incet, asa ca totul are timp sa se raceasca.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Talisker - 25-09-2022

Conform sugestiei din mesajul citat: "18-20g in=20-25 g out in 30-35 sec". Am facut 2 shots la care pucul s-a comportat ca o sita blind, dupa care la 2 click-uri distanta pe rasnita mea am scos un 25s, dupa care am mai facut si inca un shot ca sa am cu ce sa compar la un output mai mare... iar apoi deja trebuia sa plec la cumparaturi. Probabil ca la un click mai inspre fin as fi picat mai aproape de 30-35 secunde.

Ratie 1:1 nu imi aduc aminte cand am vazut aici pe thread ultima oara, majoritatea undeva cam pe la 1:2 se situeaza, mie mi se pare o situatie nefericita sa scoti ceva de baut decent dintr-un blend de pe raft de supermarket, care mi-as imagina ca trebuie sa fie accesibil si pe gustul cat mai multor oameni. Mai mult, in cazul de fata nici nu este cadrul general transparent, este un blend ce nu se vinde pe site, il gasesti doar in Megaimage unde iti sunt promise boabe la "grad de specialitate", dar din 40 de lei probabil ca destui de multi bani se duc pentru prezenta la raft. Bineinteles ca greseala tot de partea mea este, am fost vrajit de brand-ul cunoscut de la care am mai cumparat si pe moment am crezut ca am si scapat de a mai cauta un alt pachet in alta parte pana cand voi desface sper eu optim alte pungi pe care le am deja.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Darsidius - 26-09-2022

Urasc ssp, dar cred ca stie toata lumea asta. O sa fac niste ghiduri de brew cu comparatie intre manuala (kinu) vs ssp.

Aici e ssp,brew o ethiopia naturala care infunda usor filtru. 

Apa 45mm de la robinet.
Temp: 92C
brewer: kinto 01 cu filtre de bumbac slow drip (lente)
rasnita- favorite 2at aliniata cutite 64mm similar cu ssp v1 unimodal -nu au coating sunt cast

13.7 g in rasnita la ±480 micron distanta intre cutite (am pre-breaker).

4 turnari egale la 30-60-90-120sec (2 min) eu torn 1:13 ratie si apoi cu ssp mai adaug 2 ratie peste pt ca bautura cu ssp e mult prea strong, prea dry

Daca in schimb folosesc o cafea ce curge rapid (kenya spalata) atunci macin mai fin si nu mai adaug bypass.

In cazul de fata a durat 2 min 37 sec total. Punctele cheie cu aceasta cafea/rasnita este doza mica (nu se infunda asa usor) apa mai putina- nu se infunda pt ca nu astepti sa curga 15+ ratie prin puck, si agitatie relativ putina. Nu fac swirl si nu amestec si nu fac tap, nu lovesc dripperul de cana.
[Image: Y2rh8zE.jpg]
[Image: SpzB0Hr.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Damian The Man - 29-09-2022

Lava cake[Image: je7XE4i.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Talisker - 01-10-2022

[Image: xd5fGio.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Damian The Man - 01-10-2022

Ceva mai deosebit[Image: 8dN9QRW.jpg][Image: uvNAsdJ.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - coredeviser - 03-10-2022

@damian The Man am si eu ecuator de la meron, ce reteta i-ai gasit, ca eu inca nu am gasit nimic interesant :( Mersi.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Damian The Man - 03-10-2022

Mie mi-a placut mult si trasa standard ( 9 Bar, 23-25 secunde, din 19-20 grame), dar variata optima e in extractia de tip levier  - ud pucul la debit maxim pana la 1.7 -2 bar, acolo inchid complet padela si astept saturarea completa, apoi dau full 9 bari , iar ultimele 4-5 secunde micsorez debitul treptat pana spre 0

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - ejianu - 03-10-2022

*admin edit

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Cip - 05-10-2022

O cafea foarte interesantă, cu un retrogust de condiment.
[Image: xcIIo4sl.jpg][Image: CekFbuTl.jpg]
14in/28out 94°C 35sec

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Raducanu - 06-10-2022

[Image: WudlPRd.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - adriao - 06-10-2022

latte art la nivel inalt

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Talisker - 09-10-2022

[Image: YmQnbiH.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - tapughenadie - 10-10-2022

Din astea ce se beau la orice ora :)
[Image: Tg1A4yv.jpg]

Cum arata cafeaua ta de azi? - Aty - 12-10-2022

Buna dimineața!
Un Rwanda excelent de la prăjitor local.
[Image: a8733a1cef53561b058dc1b69705f322.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Darsidius - 12-10-2022

Peru spalat, cup of excellence #4.

Cand ajunge la temperatura camerei, e un suc de pomelo/gref.

Stanga pe kinu, dreapta pe ssp.

[Image: WUHUB0Y.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Darsidius - 12-10-2022

Am scos-o de la naftalina (pardon, vidare si congelator). A facut bulbuci de zici ca era prajita ieri.  Gust ordinar si o cafea de foarte joasa calitate. E suficient sa ma uit la boabe, despre gust hai sa nu comentam. O brazilie infuzata cu gust de otet de mere, si ceva ulei de motor. [Image: 5x7VESa.jpg][Image: v4Jny2e.jpg]

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - Stelo - 12-10-2022

(12-10-2022, 12:13)Darsidius Wrote: Peru spalat, cup of excellence #4.

Cand ajunge la temperatura camerei, e un suc de pomelo/gref.

Stanga pe kinu, dreapta pe ssp.

[Image: WUHUB0Y.jpg]

Interesanta comparatie. Ne poti spune ceva si legat de gust (din perspectiva ta)?

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - vlaicu - 12-10-2022

(12-10-2022, 13:01)Darsidius Wrote: Gust ordinar si o cafea de foarte joasa calitate. E suficient sa ma uit la boabe, despre gust hai sa nu comentam. O brazilie infuzata cu gust de otet de mere, si ceva ulei de motor

Acum, gust de otet de mere mi-l pot aminti dar, sincer, ce gust are uleiul de motor? :)
La fel as fi curios sa lasi cateva impresii intre kinu si SSP si ce voodoo ai facut la apa. Am impresia ca ai avut retete diferite de apa pentru fiecare rasnita iar granulatia a fost ajustata in tocmai. La V60 mi-e greu sa fac dial in. Cel mai simplu mi-a fost sa scot 5-10% din finess si asta a avut cele mai spectaculoase rezultate pentru mine oferind o claritate mult mai mare. Dar na, mai mult de 150 de v60-uri n-am facut..in 2-3 ani de cand il mai testez :). Probabil atatea faci tu intr-o saptamana, doua.

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - razvandumitru1 - 15-10-2022

[Image: IeZZGee.jpg]

Cum arata cafeaua ta de azi? - vladdooo - 15-10-2022

[Image: 0acaf5710ccb78a8bfc763f318c3bcc0.jpg]

[Image: 7f48aaeeb34107712fd9b035ca35e892.jpg]

Lot nou de Brazilia la PapaJaques.
Delicioasa si in espresso, si in cappuccino!
Enjoy!

RE: Cum arata cafeaua ta de azi? - hbvlad - 19-10-2022

Prima extractie cu Mara - Rwanda, Simbi de la 19grams. 
[Image: 9eDOgSc.jpg]