Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Cafenea rasnite - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite)
+--- Thread: Cafenea rasnite (/Thread-Cafenea-rasnite)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

RE: Cafenea rasnite - cradun - 25-09-2026

@dev, e vreo rasnita cu cutite asezate vertical care sa aiba prespargere?

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 25-09-2026

E cam multa confuzie, inclusiv la case mari, intre feeder si prebreaker.

Un exemplu, la Bentwood: https://www.bentwoodcoffee.ch/vertical-63/
...vezi sectiunea pre-breaker, vorbeste despre ceva ce pare un surub Arhimede (auger) obisnuit... Confused
https://www.ghgbs.com/products/v63-auger-and-auger-screw

E adevarat ca orice feeder poate deveni prebreaker, prin simpla canelare a peretilor tunelului in care transporta boabele
Doar ca nu avem o dovada in acest sens...

...si iar vin cu un exemplu de confuzie de la case mari...

Quote:Mazzer Philos: Uses vertically oriented flat burrs paired with an engineered pre-breaker/auger to control bean flow

In topicul de Philos am intrebat si mi s-a raspuns: nici vorba de pereti canelati, sunt perfect netezi.

RE: Cafenea rasnite - cradun - 25-09-2026

@dev, @renatoa, da, vad ca si Bentwood si MK43s fac prespargere.

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 25-09-2026

Cum am scris mai sus, la Bentwood o vad doar declarativa, ai vreun detaliu care sa justifice afirmatia?
Unde si cum se face spargerea ?

La EK43 e clara treaba, chiar ai optiuni, poti schimba feederul, pentru cafea (viteza mai mare) sau pentru condimente/seminte (viteza mai mica), si in ambele cazuri se vad acele 4 gheare de spargere.
https://www.mahlkoenig.com/products/ek43-pre-breaker-increased-grind-speed-coffee
https://www.mahlkoenig.com/products/ek43-pre-breaker-reduced-grind-speed-seeds-spices

Intrebarea care s-a mai pus in forum, si nu s-a raspuns prea convingator... daca am prespargere la cutite verticale, cine asigura transportul sparturilor catre cutite, daca ele cad pe fundul tunelului de transport, in afara razei de antrenare a surubului feeder? Confused

RE: Cafenea rasnite - CatalinH - 25-09-2026

@renatoa alea patru spițe de pe carrier la EK sunt palele de evacuare a macinaturii.La Bentwood au un ax melcat diferit . Eu le văd mai degrabă ca pe niște soluții de feed.Ca sparg boabele într-o anumită manieră e altă discuție. Din punctul meu de vedere elementul cel mai important este coeficientul de fricțiune al materialului ce acoperă burrs sau pur și simplu rețeta de oțel din care sunt făcute .Stiu ca asta nu e un răspuns încurajator când stai sa îți faci calculul ce cuțite sa schimbi și ce carrier sa pui. Dar realitatea crudă este ca daca nu dezvolți râșnița de la 0 sa ajustezi viteza de rotație și feed la fricțiunea generata de burrs ai toate șansele sa faci un colaj de materiale cu rezultate mai mult sau mai puțin fericite.
De asta eu nu vad cu ochi buni râșnite gen Zerno care te lasă pe tine să faci rasnitologie teoretică .Sigur îți asumi tu castelul de gândire și rezultatele , dar practic te cam păcălesc să accepți ca efortul de r&d al lor constă în sourcing the burrs suppliers.

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 26-09-2026

Azi citii o chestie... aparent aiureala suprema, dar ramasei cu ea in cap si nu imi da pace... :)

Zice unu... ca a imperecheat pe o rasnita un cutit de la setul MP cu unul de la setul HU, nu am intrat in detalii care e fix si care e mobil... dar rezultatul cica ar fi sublim... i s-au evaporat toate obsesiile de upgrade de cand a facut traznaia asta.

Ati mai auzit de asa ceva ? Ca nu pot trage concluzii dintr-un caz izolat... Confused
Are cineva dotarea necesara ca sa reproduca experimentul ?

RE: Cafenea rasnite - cyrusct82 - 26-09-2026

Am eu J64V actualmente cu cuțitele originale MP și încă un set espresso.
Să văd când am timp și chef o încercăm și pe asta Smile

RE: Cafenea rasnite - odor4fun - 27-09-2026

Sublim ? Vei avea caracterul de spargere al cutitelor HU cu dificultatea reglarii granulatiei de macinare, fiindca dinti de finisare al cutitelor MP sunt mai lati.

RE: Cafenea rasnite - cyrusct82 - 27-09-2026

(27-09-2026, 10:01)odor4fun Wrote: Sublim ? Vei avea caracterul de spargere al cutitelor HU cu dificultatea reglarii granulatiei de macinare, fiindca dinti de finisare al cutitelor MP sunt mai lati.

O spune cine? Tu sau AI?
Just asking, să știm cu cine vorbim.

De ce nu verifici direct parerea AI-ului ? Ti-e greu ?

Show AI hidden content

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 27-09-2026

Cu latimea dintilor are dreptate, nu conteaza sursa. Am verificat numarand pe o imagine cu cele doua side-by-side.
Sursa imaginilor: https://rmckeon.medium.com/multipurpose-mp-vs-high-uniformity-hu-burrs-for-espresso-d6078c6fb4f6
Diferenta nu e mare 12 (MP) vs 14 (HU) dinti, pe un sfert de cerc.

Speculativa este insa influenta latimii asupra macinaturii.
Spargerea adusa de cutitul HU schimba mult mai mult distributia macinaturii decat latimea dintelui.
As paria ca schimbarea e masurabila chiar home alone cu o sita, nu e necesara masuratoare optica.

Pana la urma, pe ultimul mm al cercului final, cel de iesire, numit zona de calibrare, ambele cutite sunt perfect plate.
Nu mai exista nimic taietor acolo, pe acolo se trece sau nu, daca particula e prea mare e retunata in masa interioara.
Asa ca de ce ar mai conta latimea dintelui ?

Nu as mai invoca AI-ul in sprijinul unei afirmatii care se vrea personale, daca nu o pot argumenta singur.
In momentul de fata tot ce se (crede ca) se stie despre cafea AI-urile au invatat din forumuri, ceeace e teribil ... in sensul negativ.
As putea da cateva exemple de "adevaruri absolute", care de fapt sunt discutabile, si pot fi trasate inapoi in timp la cateva surse individuale pe HB, mai putine decat degetele de la o mana, care au jucat mult timp un rol semnificativ de dezinformare in bransa asta.
Cere-i unui AI sa iti dea surse de alta natura decat forumurile despre o problema legata de cafea, si va face ca ala din bancul viral recent de pe FB: "Ne-a dat doamna teme pe care AI-ul nu stie sa le rezolve... si a dat in depresie... acum nu ne mai spune nimic nici la alte materii..."

Ah
Ok
Măcar am înțeles cu cine stau de vorbă

(27-09-2026, 11:30)odor4fun Wrote: De ce nu verifici direct parerea AI-ului ? Ti-e greu ?

Show AI hidden content

Nu te amagi, nu stau de vorba cu tine fiindca esti un figurant.

(27-09-2026, 12:08)odor4fun Wrote: Nu te amagi, nu stau de vorba cu tine fiindca esti un figurant.

Măcar nu am atâtea AI-ureli in cap

Și pe deasupra mai încerci să le bagi și altora în cap

Apropo @odor4fun sper că nu folosești AI și în relațiile interpersonale, ar fi păcat să ajungi la divorț/despărțire doar pentru că îți spune AI.

Forumul acesta nu este moderat, de vreme ce astfel de postari sunt posibile.

Mai mult ca sigur 
Mai ales în cazul tau

Cat de prost sa fii sa investesti intr-un tamper nejustificat de scump si totodata sa-ti cumperi cele mai ieftine cutite pentru rasnita ?

Ghici cine mi-a spus ? AI-ul.

(27-09-2026, 15:51)odor4fun Wrote: Cat de prost sa fii sa investesti intr-un tamper nejustificat de scump si totodata sa-ti cumperi cele mai ieftine cutite pentru rasnita ?
Nu mai mult decât să folosești AI ca să te dai rotund pe forum că ești deștept și le știi pe toate, iar pe sub acea poleială de AI, 0 barat.
Spre știința ta: am luat și SSP dar am dat retur, nu am postat nimic pentru că nu am chef de polemici inutile cu cei ca tine care nu gândesc decât cu Neuralink implantat. PUR ȘI SIMPLU NU VĂD JUSTIFICATĂ DIFERENȚA DE PREȚ. (Am avut pe masa SSP MP și China MP).

Mai baiatule tu nu stii sa discerni informatiile, a folosi AI pentru analiza nu inseamna sa nu ai idei proprii, il folosesti ca pe un asistent, sa faca munca de jos. 

Ai testat cutitele SSP HU 64mm ? Mi se pare aiurea sa comanzi cutite cu acelasi profil care te-au nemultumit.

Despre combinata dintre cutitele de 64mm MP + HU, afirmatia am facut-o dupa ce am analizat profilul acestor cutite, nu are nici o legtura cu AI-ul.

Pai eu vad că ție îți trebuie AI să înțelegi o postare și nici atunci nu-i dai de cap.
Ce nu ai înțeles din "am avut pe masa SSP MP și China MP"?
Ce nu înțelegi din faptul că am vrut sa vad diferența dintre SSP MP și MP din J64V adică același profil de taiere. Nu era logic că dacă luam HU nu aveam ce diferențe sa observ deoarece sunt profile diferite de taiere, era ca și cum comparam mere cu pere.

E o fractura de logica la tine, compari cutite MP si comanzi cutite clone HU.

Ma rog, e micul tau experiment de laborator, un fel de Dexter care compara cutitele MP ca sa vada cat sunt de fidele cele chinezesti.

Pai vezi dacă ai activ Neuralink pe abonament gratuit. 
Clonele de HU le-am avut pe J64V puțin timp aproximativ 1 luna acum sunt montate într-o altă râșniță. Pe J64V am montate tot MP-urile originale.

Pe form ai sustinut cu totul altceva legat de cutitele originale ale rasnitei, esti cam ipocrit.
Iar cu AI-ul devii penibil.

Da și încă susțin și acum tot ceea ce am afirmat la acea vreme.
Diferența e că acum de când WPM au introdus M-flow pe PRIMUS sunt mult mai mulțumit de cuțitele MP decât cele HU. Bineînțeles mai puțin faptul că MP fac mai multă mizerie in jur decât cele HU, dar nu asta mă interesează.

RE: Cafenea rasnite - CosminN - 28-09-2026

(25-09-2026, 11:44)renatoa Wrote: Cum am scris mai sus, la Bentwood o vad doar declarativa, ai vreun detaliu care sa justifice afirmatia?
Unde si cum se face spargerea ?

La EK43 e clara treaba, chiar ai optiuni, poti schimba feederul, pentru cafea (viteza mai mare) sau pentru condimente/seminte (viteza mai mica), si in ambele cazuri se vad acele 4 gheare de spargere.
https://www.mahlkoenig.com/products/ek43-pre-breaker-increased-grind-speed-coffee
https://www.mahlkoenig.com/products/ek43-pre-breaker-reduced-grind-speed-seeds-spices

Intrebarea care s-a mai pus in forum, si nu s-a raspuns prea convingator... daca am prespargere la cutite verticale, cine asigura transportul sparturilor catre cutite, daca ele cad pe fundul tunelului de transport, in afara razei de antrenare a surubului feeder? Confused

Cele 4 gheare sunt pentru eliminarea calefei!

[Image: 4iu428z.png][Image: wbw4csw.png]

"Filetul" de pe feeder este direfit, de la cafea la condimente.
Inaltimea "filetului" asigura prespargerea in cazul in care avem boabe mai mari de cafea. Probabil ca majoritatea boabelor sunt doar transportate dar daca avem boabe mai mari cu siguranta ca feeder-ul va sparge boabele cand acestea ajung in buza tunelului de transport.

Spatiul dintre "filet" si tunel este suficient de mic, inlaturarea cafelei presparta fiind usor de realizat.

[Image: ZwRvfh0.png]

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 29-09-2026

Pe tacute, sa nu prinda de seama influencerii, poate trece pe langa noi "rasnita suprema" si habar nu avem...

Ce Honne PO edition ar mai iesii cu hibridele astea...

Chestia se cheama CAFOVO MG263C, si e o manuala de 63mm.
Pun si un link la Aliexpress, care evident ca in 2-3 luni nu va mai fi valabil...
https://www.aliexpress.com/item/1005013026463354.html

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 02-10-2026

Dadui peste lista asta... interesanta...
https://www.techonele.com/blog/top-10-china-coffee-grinders-manufacturers-286716.html

...nu e vroba de producatori chinezi, ci de market share, sunt multi acolo care nu au treaba cu productia prin partile alea...
Incepand cu ultimul pe lista, cu voia dv.... Kinuuuu !!!

Apar si niste nume de care nu s-a prea auzit pana acum... surprinzator locul 3, dupa Timemore, ale carui produse le putem vedea aici:
https://techonele.m.en.alibaba.com/?spm=a2700.details.0.0.4f55e440FphxdO&productId=1601396594552&from=detail_company_card

RE: Cafenea rasnite - cyrusct82 - 03-10-2026

(26-09-2026, 21:35)renatoa Wrote: Azi citii o chestie... aparent aiureala suprema, dar ramasei cu ea in cap si nu imi da pace... :)

Zice unu... ca a imperecheat pe o rasnita un cutit de la setul MP cu unul de la setul HU, nu am intrat in detalii care e fix si care e mobil... dar rezultatul cica ar fi sublim... i s-au evaporat toate obsesiile de upgrade de cand a facut traznaia asta.

Ati mai auzit de asa ceva ? Ca nu pot trage concluzii dintr-un caz izolat... Confused
Are cineva dotarea necesara ca sa reproduca experimentul ?

Care crezi că ar fi combinația mai buna MP fix? Sau mobil?
AI-ul colegului spune că MP mobil și espresso fix

Show AI hidden content

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 03-10-2026

Fara sa o iau pe coclAIuri... tot la cel de espresso fix m-ar fi dus si pe mine inspiratia, prin analogie cu o conica, unde zona de intrare/spargere este pe exterior, in inelul fix (HU) , cel interior (MP-ul) doar antreneaza.