![]() |
|
Aero Press - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: (Alte) Moduri de preparare a cafelei (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Alte-Moduri-de-preparare-a-cafelei) +--- Thread: Aero Press (/Thread-Aero-Press) |
RE: Aero Press - andrei.g - 24-08-2022 Las si eu reteta asta aici pe care o practic de aproape 1 an: Fierb apa cu un fiebator Klarstein cu gat de lebada (e varianta mai ieftina la fiebatoarele consacrate de 2 ori mai scumpe) si las apa sa ajunga la 100 de grade. Rasnesc cafeaua la Kinu Phoenix pe setare 2.8, masurat 20g cu un cantar de pe emag. Sau rasnesc cafeaua la Wilfa pe setarea cea mai mica de aeropress, dar iese mult mai egala rasnirea la Kinu. Montez Aeopress varianta upside down si pun cafeaua rasnita in cilindru. Cu apa fierbinte ud filtru de hartie montat in capacul aeropressului. Las apa sa ajunga la 95-96 de grade (verific pe dispaly-ul Klarstein -ului) si apoi torn pana aproape de buza apa fierbinte peste cafea. Amestec cu spatula neagra de la Aeropress pana se omogenizeaza si completez cu apa cam 2 mm peste buza, pentru ca face un pic de spuma si nu da pe afara. Mai astept pana se lasa spuma si apoi montez capacul cu filtru, pun cana in varf si intorc aparatul. Presez lent pana in 30 secunde tot continutul. Apoi intr-un frenchpress de la Vario pun 200ml de lapte la microunde pana ajunge la aproximativ 65 de grade, masurat cu un termometru Rhino de la Barshaker, si apoi frotez laptele cu pistonul de frenchpress. In 2 cani banale de 200ml fiecare torn ochiometric egal cafeaua si apoi in fiecare cana pun laptele si spuma. Reteta e adaptata din ce am inteles de pe youtube si cum mi-a placut mie gustul :D RE: Aero Press - bobitad - 24-08-2022 multumesc andrei.g, am tot fost cu copii si m-am luat cu altele si nu te-am mai contactat pe whatsapp. interesant ca nu masori apa. pentru chestia asta cu lapte vad ca si hoffman si european coffee trip folosec cam aceeasi reteta, tot inverted. hoffman:18g cafea/90g apa iar ceilalti 14g/70g apa. RE: Aero Press - andrei.g - 24-08-2022 Sincer am vrut o metoda rapida si m-am inspirat dupa reteta unei tipe care a castigat un campionat de aeropress, cumva sunt vreo 200 ml de apa cu reteta de mai sus. Ca sa pot face 2 cafele..gen 200ml de lapte cu cred ca ies vreo 160 ml de cafea sau mai putin. Nu le-am masurat niciodata, m-am inspirat dupa gustul din cana. RE: Aero Press - Bogdan PH - 05-11-2022 Recomandare risnita pentru aeropres,buget max 500 ron. RE: Aero Press - edri - 05-11-2022 (24-08-2022, 13:29)andrei.g Wrote: ....... Despre ce Wilfa e vorba, Uniform sau Svart Silver, Svart Aroma? (05-11-2022, 12:53)Bogdan PH Wrote: Recomandare risnita pentru aeropres,buget max 500 ron. Eu folosesc deocamdata o rasnita manuala Porlex, de care eram multumit pana cand am dat de acest forum. Am aflat ca as fi putut sa o cumpar cu 10% reducere ![]() Din ce am vazut rasnitele de la Timemore sunt sub 500lei, dar dupa cum (nu) functioneaza capcele la borcanele cu "vid" am oarecare dubii si asupra rasnitelor de la ei . Sunt colegi de forum care au rasnita C2, poate dau informatii mai utile.
RE: Aero Press - renatoa - 05-11-2022 Despre C2, fara sa o am, dar imi ajunge sa ma uit la cutite si imi spun tot: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Kit-pentru-inceput?pid=163925#pid163925 https://www.espressoman.ro/forum/Thread-ARCO-by-Goat-Story-rasnita-2-in-1?pid=182209#pid182209 RE: Aero Press - bobitad - 05-11-2022 (05-11-2022, 14:28)edri Wrote: Din ce am vazut rasnitele de la Timemore sunt sub 500lei, dar dupa cum (nu) functioneaza capcele la borcanele cu "vid" am oarecare dubii si asupra rasnitelor de la ei eu cred ca Timemore C2 este o rasnita buna. o am, am testat-o, am si un 1zpresso X PRO de curand, care se vrea un fel de Comandante. Eu sustin ca C2-ul este extrem de buna in plaja lui de pret. obtii mai multa claritate si separere de aroma si mai putine ”fines” pe X PRO, dar nu e ca si cum cafeaua facuta cu C2 e proasta. chiar as vrea sa compar un kinu cu un C2. Eu sunt multumit de a mea, cand au aparut pe marketplace cei care mai vroiau si reducere la pretul 250 ron, am zis ca mai bine lasa. N-as avea nici o problema sa o recomand cuiva, cu cafelele naturale si mai dense are probleme, ca mai toate rasnitele de altfel, dar poti sa scoti ceva decent cu ea. Defapt la fines sta bine, la ”boulders” sta mai prost. Cat despre Timemore ca si companie, mi se par bune produsele si n-am avut probleme cu ele. Am cantar si fierbator si isi fac treaba cu brio, nici pe net sau pe forum nu am vazut ca ar aparea probleme, mai multe ai la Fellow. RE: Aero Press - edri - 05-11-2022 (05-11-2022, 16:13)renatoa Wrote: Despre C2, fara sa o am, dar imi ajunge sa ma uit la cutite si imi spun tot: Cutitele conice sunt alea gandite pe vremuri si cutitele plate sunt cele actualizate? Sau altele sunt diferentele? RE: Aero Press - edri - 05-11-2022 (05-11-2022, 16:51)bobitad Wrote: ...... Defapt la fines sta bine, la ”boulders” sta mai prost..... Ce mai sunt si astea? :idea: Macinatura fina si bulgarii cre se mai formeaza la macinare? Pentru aeropress la ce trebuie sa stea bine rasnita?
RE: Aero Press - bobitad - 05-11-2022 da man, macinatura fina sau bulgari. dar am zis sa o dau pe engleza ca sa se inteleaga mai bine. la aeropress sunt o suta de mii de tehnici probabil. exista si un site https://aeroprecipe.com/ unde-s retete. dar in principiu ori il folosesti normal, ori il pui invers, ori il folosesti ca imersie, ori faci chestii mai tari pe care le diluezi. in principiu nu conteaza asa mult fines sau bulgari pe aeropress, ca nu e v60, unde poti sa ”infunzi” filtrul. daca nu-ti raspunde renatoa, el vorbeste de conice(cele plate sunt alt topic), cu design nou vs vechi. dar il las pe el sa-ti explice de ce pe aeropress(deci nu vorbim de espresso aici), c2-ul e o rasnita proasta. Eu ti-am zis parerea mea, pentru brew e foarte ok, espresso nu faci cu ea ca oricum are reglajul prea mare. RE: Aero Press - renatoa - 05-11-2022 (05-11-2022, 17:18)edri Wrote: ... https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Kit-pentru-inceput?pid=163782#pid163782 Aeropresul are suprafata filtrului de 3-4x mai mica decat la V60, asa ca e si mai usor sa-il infunzi... Dar, no panic, nu e asa critic, la cat de versatila e scula... poti extrage in zeci de moduri, mergand de la curgere libera gravitationala, la care nici nu mai pui pistonul, pana la "aproape espresso" unde fara sa presezi nu curge o picatura. Macar pentru jumatate din aceste cazuri o fi bun un C2, daca bugetul e la limita. Daca insa sunt posibilitati, ia din start ceva care sa acopere toata gama. Asta insemnand de pe la 700 lei in sus... RE: Aero Press - Bogdan PH - 05-11-2022 Ce parere aveti de Staresso Discovery D-6 sau CAFFLANO KRINDER. RE: Aero Press - renatoa - 05-11-2022 As zice ca astea sunt discutii de cafenea rasnite, exista un asemenea topic. :) Nu stiu daca nu am deraiat un pic de la topicul Aeropress...
RE: Aero Press - edri - 07-11-2022 Dupa ce se uzeaza "cauciucul" pistonului se schimba simplu si e fiabila inlocuierea? Sau mai bine un piston de rezerva cu cauciucul deja montat? Am vazut ca se gasesc de cumparat ambele componente. Merita cumparat filtrul metalic ultrafin (Able)? Deocamdata am un filtru metalic obisnuit, chinezesc, semnificativ mai ieftin decat filtrele de firma. RE: Aero Press - renatoa - 07-11-2022 E simplu de inlocuit, sunt la al 4-lea, cred. Nu vad de ce as mai lua un piston in plus... doar pentru vreun proiect DIY. Nici rezerva nu as lua, poti duce si 3-4 ani cu unul, timp in care rezerva imbatraneste... RE: Aero Press - kmikz - 07-11-2022 (05-11-2022, 12:53)Bogdan PH Wrote: Recomandare risnita pentru aeropres,buget max 500 ron. 1zpresso Q2 Heptagonal, am luat eu recent de pe amazon.de cu 430 ron cu tot cu livrare. Aveau o reducere de 20% atunci, am luat-o tot pentru aeropress. RE: Aero Press - Locvace - 07-11-2022 (07-11-2022, 12:30)kmikz Wrote:(05-11-2022, 12:53)Bogdan PH Wrote: Recomandare risnita pentru aeropres,buget max 500 ron. Subscriu, am aceeasi rasnita. Intra si in aeropress pentru depozitare. RE: Aero Press - edri - 07-11-2022 (07-11-2022, 11:38)renatoa Wrote: E simplu de inlocuit, sunt la al 4-lea, cred. OK, caut altceva sa mai pun la comanda ca sa intre la transport gratuit ;) Intr-o postare mai veche am vazut ca ai folosit tamper de 56mm in combinatie cu aeropressul. Unde ai gasit asa ceva? Chiar diametrul asta nu l-am gasit, doar mai mic caare sa intre in aeropres. RE: Aero Press - renatoa - 07-11-2022 Nu a fost tamper clasic, ci o facatura DIY. Foarte dificila operatia, la capatul unui tub asa de lung, fara vizibilitate. Dar nu te-as sfatui sa mai treci si tu prin faza de facut "espresso" in aeropress, ca nu e ceva sa te tina mult. Se ovalizeaza rapid capacul, probabil in final se si rupe, dar nu am ajuns pana acolo. Mi-am adaptat o sita de 51 in capacul care se ovalizase, si deja esti la alt nivel... tampezi omeneste, si alta rezistenta... Gasesti poze ale conceptului aici: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Aero-Press?pid=123630#pid123630 Aero Press - draggos - 07-11-2022 Cafeaua Aeropress se apropie mai mult de pour over sau de moka? Sent from my iPhone using Tapatalk Aero Press - Mihai L - 07-11-2022 Ca gust? Ca macinatura? Aero Press - draggos - 07-11-2022 La gust. Luand in calcul aceleasi boabe de cafea. Macinatura adecvata instrumentelor folosite. RE: Aero Press - HORATUCU - 07-11-2022 (07-11-2022, 09:20)edri Wrote: Dupa ce se uzeaza "cauciucul" pistonului se schimba simplu si e fiabila inlocuierea?Poti lua in calcul si varianta #622 . RE: Aero Press - edri - 07-11-2022 Multumesc pentru raspunsuri. Inca nu e cazul sa inlocuiesc "cauciucul", insa e bine de stiut ca sunt si metode de refacere ca altu nou nu vine imediat ;) Acum am ajuns pe la pagina 10, cu cititul topicului. :) (07-11-2022, 15:20)renatoa Wrote: ..... Nu vreau espresso espresso ci ceva oarecum asemanator, conditia principala fiind sa fie potrivit pentru capuccino, latte ... Nu se mai vad pozele acelea. RE: Aero Press - adrian1 - 07-11-2022 (07-11-2022, 16:10)draggos Wrote: Cafeaua Aeropress se apropie mai mult de pour over sau de moka? Din cauza filtrului de hartie, pour over. Daca faci o reteta cu 30g de cafea si 90g de apa, e posibil sa se apropie mai mult de moka. RE: Aero Press - renatoa - 08-11-2022 La 1:3-4 se apropie mai curand de un espresso lungit, ceva mai tare ca americano. Nu o va arde ca moka niciodata, ca nu are cum... Si nici crema nu ai cum sa scoti, chiar cu filtru metalic sau sita de espressor (DIY) Asta pentru ca nu poti presa cu mai mult de 2 bari, daca presupunem ca ai 100kg si apesi pe el cu 50 kg. RE: Aero Press - bobitad - 08-11-2022 pentru mine aeropress e o chestie pe care sa o ai cu tine daca esti plecat. nu e pour-over ca nu are cum, faci cu el imersie, ca o presa franceza. iar cand vrei sa faci chestia aia asemanatoare cu esspresso, iese ceva semi-aiurea, pe care l-am diluat cu lapte si iese ceva semi-decent. adica mai pe scurt, daca-s acasa, prefer sa fac pour over la v60, sau imersie pe clever, iar la espresso mai bine iti iei ceva dedicat, ca nu o sa faci tu espresso la 1-2 bari, cu cat impingi. RE: Aero Press - renatoa - 08-11-2022 (07-11-2022, 18:06)edri Wrote: Nu vreau espresso espresso ci ceva oarecum asemanator, conditia principala fiind sa fie potrivit pentru capuccino, latte ... Pot face din nou poze, dar cred ca te lamuresti suficient din postarile astea doua combinate: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Aero-Press?pid=178765#pid178765 https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Prismo-accesoriu-presurizare-aeropress?pid=70025#pid70025 Nu am incercat cu lapte ce iese din asa ceva... cum ziceam, lipseste crema, am inteles ca este esentiala pentru desenat. RE: Aero Press - edri - 08-11-2022 M-am lamurit. Multumesc. Nu cred ca voi insista prea mult pe adaptari DIY, acum exista destule accesorii, mai bine ma concentrez pe experienta diverselor retete. Aeropress ofera o mare flexibilitate a retetelor de preparare a cafelei, eu mai degraba la pour over am dat gres decat la Aeropress. Nu imi prea ies desenele acelea, dar nici nu imi mai bat capul cu asta daca gustul e bun. Probabil confuzia unora apare pentru ca pe internet apar multe retete de espresso cu Aeropress. La fel ca in cazul Moka Pot, vandut pe mute site-uri ca espressor de aragaz. RE: Aero Press - iancu.ciprian - 19-11-2022 Salut. Ma bate gandul sa imi iau un Aeropress si sunt blocat la capitolul kettle. Ceva pana prin 400-500 de lei ce mi-ati recomanda. Deocamdata ce am vazut sunt Timemore, Barista Space la banii astia. Apreciez orice sfat |