![]() |
|
critica prajirii pure :) - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Prajire acasa (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajire-acasa) +--- Thread: critica prajirii pure :) (/Thread-critica-prajirii-pure) |
critica prajirii pure :) - umarianos - 18-10-2022 https://youtu.be/GbE4Dgg2doY Concluzia din video la minutul 1:30 Am devenit "disperat" pe chestia asta, selectez mai ceva ca un selector automat și arunc multicica cafea.... Am să încerc și alte surse de verde să vedem cum stă treaba. RE: critica prajirii pure :) - Darsidius - 18-10-2022 Cand mai cumparati o punga de cafea (orice altceva inafara de kenya) goliti punga pe o farfurie si sub lumina puternica incepeti sa alegeti boabe. Boabe cu defecte/gauri de insecte, boabe sparte, boabe goale (urechi de elefant) shells nu au mijloc si sunt derulate, boabe galbui care par neprajite- spargeti una intre degete sub nas si trageti tare, a ce miroase? a popcorn/alune prajite, boabe arse. Ba mai mult, ca sa nu zic prostii, daca o sa aveti minunata sansa sa incercati ethiopia 2022 anaerobica (are friedhats) o sa vedeti ca e un amalgam de boabe de toate gradele de coacere: de la verzi la prea coapte. Prajirea arata a ceva super neuniform, dar e din boabele verzi: Vorba multa saracia omului: https://www.instagram.com/p/-uEKOmlt2G/?hl=en https://www.instagram.com/p/7shMK9lt5x/?hl=en Cred ca se vede tot ce trebuie in poze. critica prajirii pure :) - umarianos - 29-10-2022 EL SALVADOR Finca El Cerro Pacas natural dry fermentation. Daca știam ce șade in aceste bobițe..... luam cel puțin 10kg (chiar daca mai aduce nu e garanție că va mai fi la fel) Asta este prima prăjire experimentală dar foarte reușită, am dus-o cu FC la min 9 și i-am dat doar 3C in 30sec & drop, FC in plină desfășurare, apoi după câteva ore am pus in punga și am uitat punga pe raft 10 zile. Un miros și un gust exotic cum nu am mai găsit în vreo cafea prăjită de mine până acum, concurează și întrece Ethiopia Aricha care era preferata mea. Testul făcut a fost pe Flair Pro 2 cu grupul încălzit la abur, apa turnată în grup 94C (78ppm direct din RO) Am incercat și pe Mypressi dar chiar daca nu i-am nimerit măcinătura a avut gust bun, ajutat și de gustul de "șampanie" dat de gaz, am sa mai incerc. ![]()
RE: critica prajirii pure :) - sorinetta - 29-10-2022 (29-10-2022, 13:18)umarianos Wrote: EL SALVADOR Finca El Cerro Pacas natural dry fermentationAm ratat-o ca am deja naturale si am incercat washed in ultima vreme. PANAMA Chiriqui Carmen Estate natural ai incercat? sau COSTA RICA Palminchal Micro-Mill Los Vindas Red Honey? critica prajirii pure :) - umarianos - 29-10-2022 Salutare. Doar astea le-am testat: COSTA RICA Cordillera de Fuego- MICROLOT- asta am prăjit dar inca nu am gustat o, este la rand la "cafele uitate pe raft", după miros se arată promițătoare. PANAMA Boquete Finca Bonita Springs - Cu asta m-am "luptat" in primele 2 batch-uri și abia din a 3-a am reușit ceva cat sa nu "îmi para rău după bani". Aș mai lua dar la alt preț. RE: critica prajirii pure :) - sorinetta - 29-10-2022 (29-10-2022, 14:30)umarianos Wrote: Salutare. Merci! Le-am comandat eu acum, sunt curios ca ambele sunt de la ferme faine iar cafeaua din Panama are Gesha in blend. Eu in ultima vreme fiindca sunt mare fan cafele africane washed am incercat toate Kenya's si o Tanzania. Imi place mult caracterul lor unic, botanic, floral. Astept noul lot de Burundi washed. David de la Long Miles Coffees explica foarte fain caracteristicele cafelelor din zona marilor lacuri africane: critica prajirii pure :) - umarianos - 29-10-2022 Burundi mi-a ieșit de la suflet de mult. Am să-i mai dau o șansă într-o zi.... mai vedem. KENYA Teremuka Nakuru am avut-o pe blat săptămâna aceasta și a fost ce trebuie, vrednică de 89.5pc. Cafeaua in presa/media - umarianos - 03-03-2023 "Un exemplu dragii mei. Cafeaua industrială se prăjește la 1.000 de grade, în timp ce cafeaua de calitate, despre care vorbim, se prăjește la maximum 300 de grade" Mie îmi par "experți" băieții. Ceva ceva adevăr se găsește in articol dar degeaba daca dupaia vii cu povesti de 1000C .... m-ai pierdut. RE: Cafeaua in presa/media - neaDorel - 03-03-2023 Retin ca cea mai mare temperatura pe care am documentat-o ar fi in jurul 640 grade, pentru cuptoarele cu tambur rotativ. Cafeaua in presa/media - Mihai L - 03-03-2023 (03-03-2023, 16:18)umarianos Wrote: "Un exemplu dragii mei. Cafeaua industrială se prăjește la 1.000 de grade, în timp ce cafeaua de calitate, despre care vorbim, se prăjește la maximum 300 de grade" Daca mai urca putin, iese ca otelul… [emoji23][emoji23][emoji23] RE: Cafeaua in presa/media - renatoa - 03-03-2023 (03-03-2023, 16:37)neaDorel Wrote: Retin ca cea mai mare temperatura pe care am documentat-o ar fi in jurul 640 grade, pentru cuptoarele cu tambur rotativ. Poate in flacara externa tamburului... sau poate grade Fahrenheit. Bobul este peste 50% celuloza, care la 260-270 C se topeste, asta este temperatura maxima (MET) a mediului in care are voie sa se afle permanent o boaba. Diverse suprafete metalice pot avea mai mult, dar agitarea corespunzatoare va avea grija ca contactul cu boaba sa fie cat mai scurt posibil, de tip "ping". O agitatie care face ca o masa de boabe compacta se se prelinga lent, ca lava, pe un metal mai incins decat temperatura de mai sus, este reteta garantata de defect de prajire. RE: Cafeaua in presa/media - umarianos - 03-03-2023 (03-03-2023, 16:37)neaDorel Wrote: Retin ca cea mai mare temperatura pe care am documentat-o ar fi in jurul 640 grade, pentru cuptoarele cu tambur rotativ.Măsurat cu camera termoviziune Testo pe prăjitorul meu, 292C pe exteriorul tamburului la DROP. Și dacă ne uităm bine, punctul target era setat pe tambur și acolo erau 230C iar cel mai hotpoint din poza este 292C și acela este mai jos de tambur și anume arzătorul.
RE: Cafeaua in presa/media - renatoa - 03-03-2023 640F = 338 C Cea mai plauzibil explicatie, unitatea de masura. RE: Cafeaua in presa/media - neaDorel - 04-03-2023 Vorbim aici de aplicatii industriale, caci ala era subiectul, unde productia se masoara in tone/h nu 50kg/h. Timpul de prajire pentru o sarja cu temperatura ridicata este redus pana la un interval de 300 sec, pentru un TAmb de 640 grade. Neotec are model de cuptor cu 360grade si mai mult pentru prajiri pana in 4 minute. RE: Cafeaua in presa/media - renatoa - 04-03-2023 360 grade unde ? De ce model termic vorbim? Fara sa precizam astfel de detalii aruncam cifre aiurea. 360 grade pot fi si la iesirea unui hotgun, dar in 10 cm pana la boabe nu mai ramane prea mult din ele. Teoretic, poti accelera transferul de caldura in doua moduri: prin cresterea convectiei sau a presiunii. Temperatura la suprafata boabei nu poate fi crescuta peste limita deja scrisa mai sus, aia nu mai e prajire. Tot ce pretindem ca stim este valabil pentru cuptoare deschise, dar exista prajire si in recipiente sub presiune. 4 minute sunt realizabile relativ corect si pe un fluid bed artizanal, daca aerul fierbinte este injectat sub presiune. Prajitoarele Neotec sunt fluid bed: https://www.neuhaus-neotec.com/en/coffee-processing/machines-controls/roaster/ ... asa ca 360 grade la intrare este ceva absolut normal, nu inseamna ca ajunge si la boabe temperatura aia. RE: Cafeaua in presa/media - neaDorel - 04-03-2023 Peste tot m-am referit la TAmb, temperatura camerei si nu a bobului. Pot atasa si formula de transfer termic la bob pentru cine vrea sa calculeze. ![]() Quote:1. M. N. Clifford and K. C. Willson, COFFEE--Botany, Biochemistry And Production Of Beans Quote:PROBAT Model G240 roaster, an air inlet temperature of about 725-925°F (385.0 to496.1°C) at a flowrate in the range of 2000-2500 ACFM (actual cubic feet per minute) (0.943 to 1.180 m3/s) is appropriate during the first roasting stage for a 400 lb. (181.44 kg) RE: Cafeaua in presa/media - renatoa - 04-03-2023 E temperatura la flacara Quote:...displays a real-time plot of the Burner Air Temperature and Bean Temperature... In general la prajitoarele accesibile noua, folosite de prajitorii artizanali, sau construite in casa, se lucreaza cu temperatura ET, care poate insemna fie Environment , fie Exhaust temperature, depinde unde o masori. Probat vad ca nu foloseste acest concept in manualul G240, dar chiar si asa, din materialele grafice de acolo se vede ca pe evacuare sunt 400F(200C), iar in camera de aer cald de la intrarea in tambur avem 580F(304C) RE: critica prajirii pure :) - Darsidius - 05-03-2023 Adrian Berg tine un curs online de prajire pe 16 martie, aveti aici detaliile: https://kaffi.store/collections/courses/products/home-coffee-roasting-course-online?variant=40486240813193 |