![]() |
|
Extractia... pentru incepatori - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte) +--- Thread: Extractia... pentru incepatori (/Thread-Extractia-pentru-incepatori) |
Extractia... pentru incepatori - dev - 21-04-2020 E retorică și oarecum non-sensica întrebarea, din moment ce nu exista sita in care să poți introduce 30g, chiar și pentru aparate comerciale. "Soluția", folosind doza uzuala 16-18g, ca să eviți un extra-lungo, ar fi sa extragi de doua ori utilizând cantitatea minimă de cafea ce îți permite să extragi 1:2. RE: Extractia... pentru incepatori - Cip - 21-04-2020 @pacapaca cred ca trebuie sa abordezi o rezolvare practica a problemelor teoretice si nu tot una teoretica. După ce îți însușești informațiile din forum, le sintetizezi și combini cu alte informatii de pe net, le raportezi la gusturile tale, si apoi te pui pe teste. Stiu ca nu iti vine sa strici cafeaua, mai ales daca dai peste 100lei/kg, dar la inceput trebuie! RE: Extractia... pentru incepatori - pacapaca - 21-04-2020 Da, ai dreptate, nu are sens dar am crezut că e vreo șmecherie care mie îmi scapă. Când am început să citesc despre cafea am văzut că un dublu are 60 de ml și nu înțelegeam cum să scoți cantitatea asta din max 20g de cafea la o ratie de 1:2 RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 21-04-2020 Poti face ratie de 1:3. Sunt multi care prefera 1:2.5 sau 1:3. Gusturile fiecaruia decid. Mie imi plac mai "uleioase" shot-urile, 1:2. RE: Extractia... pentru incepatori - bogy - 21-04-2020 (21-04-2020, 19:15)pacapaca Wrote: Poate e o intrebare prosteasca dar cum scot 60g de lichid ptr un espresso dublu din sita stock a aparatului respectand proportia de 1:2 cafea/lichid in ceasca? (21-04-2020, 21:48)pacapaca Wrote: Da, ai dreptate, nu are sens dar am crezut că e vreo șmecherie care mie îmi scapă. Când am început să citesc despre cafea am văzut că un dublu are 60 de ml și nu înțelegeam cum să scoți cantitatea asta din max 20g de cafea la o ratie de 1:2 Atentie! 60ml nu inseamna 60g. Ratia se calculeaza in grame. Deci 1:2 inseamna 18g cafea din care rezulta 36g de espresso (aproximativ 50 ml - asta depinde de cafeaua folosita si de cat de degazata este). RE: Extractia... pentru incepatori - coffeemilk - 25-04-2020 https://youtu.be/aTFsBqhpLes Interesante opiniile din video. Din ce înțeleg se pare că 'moda' cu 17-18 gr. a plecat în principal de la faptul că era mai user friendly, iar o cafea mai dark e mai simplu de extras și la 17-18gr., pe când una mai light necesită cu 20% mai multă muncă să extragi 17-18 gr., față de 15 gr. ca exemplu. Pe lângă faptul că trebuie să dozezi cantitatea optimă de cafea la sita ce o folosești. RE: Extractia... pentru incepatori - pacapaca - 01-05-2020 Salut, Cu echipamentele din semnatura nu reusesc sa ajung la un rezultat ok. Folosesc cafea de la Sarkis prajiata mediu si cu rasnita setata pe treapta 1.5. La 16g de cafea cu preinfuzie ajung la 32g de lichid in aprox 25s iar cafeaua e un pic acrisoara. Ce trebuie sa fac ca sa maresc timpul de extractie si in acelasi timp sa scap si de gustul acrisor?. Cand am macinat pe 3 sau 2.5 nu era asa acrisor dar timpul scadea la 20s
RE: Extractia... pentru incepatori - Laddu - 01-05-2020 (01-05-2020, 11:08)pacapaca Wrote: Ce trebuie sa fac ca sa maresc timpul de extractie si in acelasi timp sa scap si de gustul acrisor?. Treuie sa rasnesti mai fin sau sa cresti cantitatea de cafea. Faptul ca e macinat pucul la suprafata, indica ca e distanta destul de mare intre puc si dus, deci mai multa cafea la aceeasi macinatura, ar fi primul pas. Incearca cu 17g, apoi cu 18g si vezi ce gust obtii. RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 01-05-2020 ...si creste temperatura la 95 de grade. Aciditatea in cafea e destul de subiectivă, insa Sarkis e printre cei care duc prajirea intr-o zona de solubilitate majoră, bitter-sweet cum zice Mihai, incat aciditatea e taiata aproape de tot. Diferă insa percepția aciditatii de la om la om, iar la inceput de drum si eu am spus același lucru ca tine legat de acreala. Pana una alta joaca-te cu temperatura in zona 94-96 , daca vrei sa tai cat mai mult din aciditate si foloseste doze de 18 sau 19g, cu 36-40g de lichid în ceașcă, in 30s de curgere de la apasarea butonului. RE: Extractia... pentru incepatori - pacapaca - 01-05-2020 Da, ai dreptate, perceptia asupra aciditatii poate diferi de la om la om. Am crescut doza la 18g de cafea si am marit temp la 97 grade (afisate pe display) dar timpul de extractie a sarit spre 40s atunci cand astept 36g in ceasca. Gustul parca s-a mai imbunatatit. Ce pot face totusi pentru a scadea timpul de extractie? Extractia... pentru incepatori - Mihai L - 01-05-2020 Scazi cantitatea sau maresti macinatura... RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 01-05-2020 Doua click-uri de rasnita spre grosier RE: Extractia... pentru incepatori - vdub - 01-05-2020 Mi se pare interesant ca inca recomandam celor la inceput de drum clasica reteta parca batuta-n cuie aplicabila in opinia mea doar cafelelor bine rumenite, in stilul autentic italian. Datorita solubilitatii, acele cafele trebuie extrase in 25-30s tocmai pentru ca nu necesita preinfuzie, temperaturi mai mari de 92C ori timpi de extractie prelungiti meniti sa compenseze dozele mari. Clasicul set e parametri nu face altceva decat sa stoarca zeama de agurida numai buna de pus in ciorba din boabe prajite o idee mai sus de omniroast, iar utilizatorul va arata cu degetul in toate directiile incepand cu cafeaua si prajitorul. Cafeaua de la Sarkis mi s-a parut ca ofera ce are mai bun atunci cand este extrasa la 95-96C in 40-50s, temperaturi si durate valabile pentru doza de 18g a cosului meu. Extractia... pentru incepatori - d2florin - 01-05-2020 Asta am observat și eu.. Am o Peru de la claro și de abia după 30 secunde curgere a devenit mai aromata.. Fata de 25 30.. RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 01-05-2020 Cei la inceput de drum sunt liberi sa experimenteze, dar eu spun ca e bine sa poata pleca de la o baza ce exprima reguli generale. Apoi au toata libertatea sa creeze retete. Extractie de zilele astea, 25-30 de secunde, fara profilare, prima picatura la secunda 5, cafea 3rd wave proaspat prajita buimatic ![]()
RE: Extractia... pentru incepatori - coffeemilk - 01-05-2020 Sau să încerce și cafeaua aia solubilă, ce 'tiparul' e 25-30 sec., prietenii știu care. :D RE: Extractia... pentru incepatori - vlaicu - 02-05-2020 (01-05-2020, 11:08)pacapaca Wrote: Salut,Ai grija la prepararea puc-ului. Pf tau este foarte murdar ceea ce va duce si la o murdărire a grupului/garniturii. Pe lângă asta ai o gaură in mijloc, urmărește-le si incearca sa faci tot posibilul sa nu le ai. Pot fi semne clare de channeling. Pe langa gustul nedorit oe care il vei avea te va si deruta crezand ca ai nevoie sa strangi rasita pentru a mari durata extractiei. Nu știu cat se pe bune e videoul asta dar: http://youtube.com/watch?v=C9u9S_-PcwQ Sper sa iti fie de ajutor. Ca idee si o agrafă de birou sau un ac iti pot îmbunătăți semnificativ extracția. RE: Extractia... pentru incepatori - Cip - 03-05-2020 (01-05-2020, 11:08)pacapaca Wrote:Pai, de la ce e gaura aia in puc daca nu de la channeling? Extractia... pentru incepatori - vlaicu - 03-05-2020 Asta ziceam, e de la channeling. RE: Extractia... pentru incepatori - ebiro - 03-05-2020 Pareri ? Ce trebuie sa schimb ? Extractia este din 17g de cafea proaspăt prăjită Kenya. RE: Extractia... pentru incepatori - vdub - 03-05-2020 Ce trebuie sa schimbi ca sa ce? Sa curga mai repede, mai usor, sa dispara amareala, aciditatea? E simplu, daca ti-a placut gustul, nu schimba nimic :). RE: Extractia... pentru incepatori - ebiro - 03-05-2020 (03-05-2020, 14:38)vdub Wrote: Ce trebuie sa schimbi ca sa ce? Sa curga mai repede, mai usor, sa dispara amareala, aciditatea? E simplu, daca ti-a placut gustul, nu schimba nimic :). La gust este ok din punctul meu de vedere. Ma gândeam ca după cum arată sau cum curge cei mai experimentați îmi pot da sfaturi. RE: Extractia... pentru incepatori - Mesmer - 03-05-2020 Pai daca nu ai portafiltru fara fund nu vedem mare lucru. RE: Extractia... pentru incepatori - coffeemilk - 03-05-2020 Gustul dictează! Extractia... pentru incepatori - vlaicu - 03-05-2020 Foloseste cantar sa masori si extracția. Aparent curge cam repede dar daca ai gustul dorit esti ok. Ca o opinie personala as mai strange rasnita RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 04-05-2020 Bun venit, Curgerea e foarte frumoasa, iar colegii au zis bine, gustul si cantarul sub ceasca te vor edifica mai bine. Daca e o cafea prajita mai tare, atunci e ok sa ai o curgere ca aceasta, ceva mai aerisita. Daca ai o cafea light si vrei sa-i tai din aciditate, atunci as recomanda si eu sa dai rasnita ceva mai fin, astfel incat sa maresti cu 5-10 secunde timpul de curgere. Ia-te dupa ce spune cantarul de sub ceasca nu dupa ce spune cronometrul. Adica scopul tau sa fie mereu sa obtii dublul cantitatii bagate, cu ocurgere cat mai frumoasa. Daca ai pus 17g de boabe in rasnita goala, atunci te intereseaza 34g de lichid, cantarind in timp real sub ceasca, in 30 de secunde sa spunem. Apoi, daca vrei un gust mai intens, foloseste 18g si mai ciupeste si putin reglajul rasnitei spre fin, ca sa ajungi la 35-40s, tot pentru dublul cantitatii bagate. Poate nu iti va placea, poate da, insa e bine sa experimentezi pentru a sti singur ce afecte au in gust schimbarile de doza si si macinatura. RE: Extractia... pentru incepatori - pacapaca - 04-05-2020 (02-05-2020, 10:49)vlaicu Wrote:(01-05-2020, 11:08)pacapaca Wrote: Salut,Ai grija la prepararea puc-ului. Pf tau este foarte murdar ceea ce va duce si la o murdărire a grupului/garniturii. V-am urmat sfaturile si acum pucul arata ok. Ce ar trebui sa fac cu scobitoarea? RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 04-05-2020 WDT https://www.youtube.com/results?search_query=wdt+espresso RE: Extractia... pentru incepatori - b_codrin - 04-05-2020 Gustul acru poate fi caracteristic cafelelor prost extrase insa cu grad de prajire light? Ma lupt de cateva zile cu o cafea prajita pe 18 aprilie si nu-i dau de cap nicidecum. Regasesc destule arome in ceasca insa gustul de acru ma omoara. RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 04-05-2020 Nu ai echipamentele la semnatura ca sa ne dam seama cu ce ai preparat-o. Un topic mai potrivit cred ca ar fi acesta - https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Gustul-cafelei-acru-versus-aciditate-amar-dulce?page=8 unde gasesti o intreaga discutie pe acest subiect |