Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Prajire acasa (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajire-acasa)
+--- Thread: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home (/Thread-Skywalker-fum-alb-DF-ul-prajitoarelor-home)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - Fane - 06-02-2024

(06-02-2024, 00:18)Darsidius Wrote: Cine te-a invatat prostioare? spune tot.

Pt prajire de espresso, solubila, cu dulceata si fara lamaita, lungesti prajirea, dar nu dezvoltarea ca faza de dinainte. Adica o arzi lent, in loc de 6-7 min FC prajeste in 8-9-10 min la FC cu dev pe masura 20% min.

5 min dry/4 min maillard/ 1:30-2 min dev si iti iese ce cauti, mai ales pe brazilia caruia nu ii place sa-i dai in gura ca face puncte maro la fundulet (daca dai zoom pe unele boabe intelegi aluzia).

chestia e ca la prajirile mai lungi obtii mai multa dulceata dar cafelele incep sa se asemene toate la gust. been there, done that :)

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - Darsidius - 06-02-2024

Nu si daca le tii la foculet incet. Sa prajesti rapid e usor, ca nu ai mai putin timp sub presiune, sa dai gres.
 Sa prajesti incet cu ror controlat e mai greu.

Uite exemplu Radu de la Papa Jacques prajeste in 13-16 minute (bine pe langa concept, asa e si prajitorul, daca nu ai aer cald si multa agitatie nu poti rapid).

In general astia de prajesc pana si pe Loring o ard in 9-11 minute. Sunt cazuri cand prajeste lumea rapid 6-7 minute dar rar, si pe cafele care merita- ex Rao la Prodigal are FC la 15kg in prajitor de 15 kg pe toate cafelele la min 6+.

Stephane The picky chemist pe stronghold are FC dupa min 7. Dar astea sunt prajitoare moderne cu agitatie multa, aer cald, si tambururi reci, in sensul ca nu bagi caldura in bob cu tamburul ci cu aer cald.

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - Fane - 07-02-2024

vad ca nici somitatile nu sunt puse de acord. pt fiecare care afirma ceva exista un altul egal si de semn contrar care afirma contrarul. Smile

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - alin1970 - 24-02-2024

Am incercat sa aplic sfaturile voastre si a iesit mai bine. Va multumesc !
Simt ca sunt pe drumul bun.
[Image: KyVWZU5.jpeg][Image: nuWOIES.jpeg][Image: cXSV9eC.jpeg][Image: eRh0Xfz.jpeg]

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - renatoa - 26-02-2024

A aparut prima problema serioasa, un exemplar a luat foc.
Dupa analizarea cauzelor, partea de control lampa heater pare subdimensionata la un mod meschin, asa ca avem un deal breaker, cel putin pentru cei care nu sunt dispusi sa se bage la modificari, nu foarte complicate, mai mult electromecanice decat electronice.
Ca sa fie clar, nu e vorba de probabilitati sau riscuri, "poate ca nu mi se intampla tocmai mie..." adica chestia aia ca nu e cu "daca", ci "cand"...
Nu mai e cazul aici nici macar de "cand", ci mai curand de "cum naiba nu au luat foc toate pana acum" !

Voi posta poze cand termin modarea la al meu.

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - icounter - 27-02-2024

exact azi ... dupa 2 saptamani de asteptare .... a fost pus la posta de chinezi al meu  Dodgy
Daca te grabeai putin ....  Rolleyes

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - Darsidius - 27-02-2024

Nu e ca si cum exista alternative sa ai de unde alege.

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - Fane - 27-02-2024

renatoa, ce trebuie schimbat la el ca sa fie ok?

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - edri - 27-02-2024

Exista alternative fiabile si cu functii asemanatoare in aceeasi gama de pret, sau cel mult pret dublu?

(27-02-2024, 11:31)Darsidius Wrote: Nu e ca si cum exista alternative sa ai de unde alege.

asa este ....
Poate luam ceva second, dar da ... in nici un caz la pret asemanator.
Imi trebuie ceva sa inlocuiesc prajitorul de paine ... ca am tocit cuva deja :)))

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - renatoa - 27-02-2024

(27-02-2024, 11:40)Fane Wrote: renatoa, ce trebuie schimbat la el ca sa fie ok?

Scos afara din carcasa unde este mumificat tiristorul de control heater, si pus pe un radiator ca lumea.
Daca mai pui si un ventilator pe radiatorul ala deja e lux.

Problema a existat si pe modele kaleidos, de 4x mai scumpe, dupa care pare copiat Skywalker.
Ei au schimbat placa electronica cu totul, ceeace se pare ca se pregatesc sa faca si fabricantii skywalker, dar nu au intentia sa ofere inlocuire gratis.

Atasat aveti imagini cu radiatorul skywalker, ce se vede acolo este 34x12mm si inalt de 40mm, in adancimea pozei adica.
La kaleidos este tot cam la fel de mare radiatorul, doar au pus un ventilator ultra mini pe el, de 3 cm diametru

Diferenta mare este ca la kaleidos placa nu este incasetata, ca la skywalker, prosteste ai fi tentati unii sa zici... mai ales cei care n-au avut un roaster exploatat mult timp, sa stie cata faina de pleava maruntita se strange in toate coltzurile... si parca nu ma tenteaza sa aspir pleava asta de pe o placa electronica...

Asa ca e preferabil sa expui la aer numai ce necesita cu adevarat, iar ce nu se incalzeste, nu strica sa fie protejat de o carcasa.

Pentru cine doreste o analiza mai aprofundata cine, de ce si cat se incalzeste, am postat aici ceva pe tema asta.

Asa cum rezulta de acolo, problema e critica la unitatile US, de 115V.
La cele de 230V este inca acceptabila, daca... 1) te limitezi la o prajire per sesiune, si 2) nu lasi masina sa faca preheat dupa mintea ei la 100%.
Adica asa cum am prajit eu pana acum timp de 2 luni, cu preheat manual la 80%.

(27-02-2024, 11:44)edri Wrote: Exista alternative fiabile si cu functii asemanatoare in aceeasi gama de pret, sau cel mult pret dublu?

Da, tot skywalker care a inceput sa fie dat de catre unii smecheri la mai mult de dublu, la 1100$.
https://www.aliexpress.com/item/1005006519110212.html
Si ca sa fie oferta mai atragatoare, separat ai optional si adaptor de Artisan, probabil softul furat de pe HRO, care ti-l faci singur cu 50 lei, iar ei iti iau 172$ pe el...
Ca sa fie masa bogata au mai pus si niste grafice false, de la alte masini, care nu au nici o treaba cu dinamica prajirii radiante folosita de skw.

Daca problema e generala, probabil la viitoarele modele vor pune un radiator mai mare + eventual ventilator. Problema e ca nu stim cand vor incepe sa vanda prajitoarele cu radiatorul redimensionat.

comenta cineva pe pagina produsului, ca urmeaza sa lanseze o versiune noua in curand (in primavara cred). Nu stiu cat de adevarat este, dar eu nu am mai avut rabdare.

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - Darsidius - 27-02-2024

Versiunile noi vin si cu alte preturi :), modificari din astea mici sunt foarte ieftine si oricum se fac mai ales la produse din astea, incomplete.

Deja sunt modificari masive pe serverul de discord adunate de peste tot.
- hopper pt boabe, slider pt incarcare boabe, ventilator tubular/rotund lung in spate la tava de racire boabe, conexiune artisan, prajire din artisan pe auto, etc.

Serverul discord:

https://discord.gg/jVbyrUyWHr

(27-02-2024, 13:58)icounter Wrote: comenta cineva pe pagina produsului ....

Care e pagina oficiala a produsului?

Asa este Darsidius. Abia astept sa il fac bucati  :D

Nu stiu sincer care este pagina oficiala a produsului, eu l-am luat de aici : aliexpress

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - Cip - 27-02-2024

Hm ... pare ca "fumul alb" era de la componente!

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - renatoa - 28-02-2024

Am stiut de ce am pus DF in titlu... pentru ca e cu ... "va urma"

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - alin1970 - 28-02-2024

Multumiri @renatoa pentru ca ne-ai averizat la timp si putem lua masuri inainte de a iesi fum !
Inteleg ca trebuie sa asiguram o racire corespunzatoare regulatorului de putere de pe aceasta placa deoarece chinezul nostru s-a zgarcit si nu a montat un radiator mai sanatos.
Este realizabil. Renato a gasit deja o solutie.
Era mai complicat daca apuca sa iasa fumul !
[Image: VK50bT9.jpeg]
[Image: OP3ty3c.jpeg]

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - renatoa - 28-02-2024

Pe langa marime, care e de cel putin 3x mai mica decat cea rezultata dintr-o proiectare adevarata, l-au mai si inchis fara circulatie de aer.

Ventilarea e mai de efect decat marirea radiatorului, acum dupa ce i-am pus unul nu mai trece de 40 grade, se simte la mana asa ca un laptic de bebe.
Am folosit un ventilator de 40mm, fix cat radiatorul, alimentat la 24V, cat am disponibil pe placa.

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - renatoa - 29-02-2024

Pentru cine gaseste ventilator de 30mm la 24v, sau e dispus sa puna o reductie 24-12V, o alternativa direct in circuit fara sa mai demontezi nimic.

Sau, pui doua de 12V in serie, fara nici o reductie, al doilea sa dea aerul afara din caseta de plastic

Sursa imagine HRO, autor Nirecue.

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - renatoa - 29-02-2024

De la colegul @tralala, cu multumiri, un shop din Oradea unde gasesti tot felul de ventilatoare pentru abordat modarea asta in toate felurile... si 12V si 24V si 3cm de pus direct in interior, si mai mari...

https://piese3d.ro/ventilatoare

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - alin1970 - 29-02-2024

Eu am ales sa merg pe varianta de a scoate tiristorul afara din carcasa. Elementul de reglaj al puterii pe rezistentele de incalzire este un tiristor JT816HA de 16 A/ 800V, izolat fata de radiator.
Intrebarea mea pentru cei care se pricep este daca nu ar fi mai bine sa inlocuiesc acest tiristor cu un triac cu caracteristici asemanatoare?
Parerea mea este ca acum, cu acel tiristor prajitorul merge cu frana de mana trasa deoarece tiritorul fiind unidirectional functioneaza doar pe o semialternanta.

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - alin1970 - 01-03-2024

Eu am ales sa scot tiristorul afara din carcasa. Nu arata prea frumos, dar acum radiatorul este rece . Pot tine mana pe el fara probleme! Un radiator negru ar fi fost mai potrivit, dar asta am avut.
Tiristorul este izolat electric fata de radiator.
[Image: 6nD1KMK.jpeg]

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - renatoa - 02-03-2024

Celor carora li se expediaza zilele aceste li se trimite si o atentionare prin email, al carui text il aveti mai jos.

Quote:Hello.
Thank you for your order and your patience.
Due to the Chinese New Year holiday, we have delayed shipping. We have sent your machine out yesterday.

Our workshop has optimized some temperature control accessories, including circuit board temperature control SCR accessories, sudden thermal cutoff and fusegear. The machines now are all upgraded versions.

We recommend that you carefully read the instruction manual before use.
If you have any questions about machine, please feel free to contact us.

Sincerely,
itopgroup

... ramane de vazut in ce consta modificarile, cand vor ajunge primele livrari, la utilizatori dispusi sa le desfaca si sa facem comparatii.

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - alin1970 - 02-03-2024

Oare cum se rezolva garantiile cu chinezii de la ITOP ? Nu am putea cere inlocuirea placii pe garantie ? Sau trebuia sa asteptam sa ia foc prajitorul ?

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - icounter - 13-03-2024

ehe .... mi-a sosit jucaria!
I-am dat o preincalzire ... si a iesit ceva fum si miros de plastic, dar nu mult timp .... l-am dezinfectat ??
Prima impresie: nu ma asteptam sa fie asa solid  :D ... sunt incantat, pare destul de bine facut daca ma intrebi pe mine.

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - renatoa - 13-03-2024

Pai... cred ca am scris undeva... e cam aceasi tabla si lucratura ca intr-o carcasa de PC.
Chiar te asteptai sa flambeze ? :D

Atentie insa ca toata soliditatea asta este data de imbinarea capacului din spate.
Cand vei ajunge sa umblii acolo, o sa constati ce greu o sa iti fie sa mai pui la loc suruburile, ca fiecare panou vrea il alta directie decat a fost montat din fabrica. Cam ca potriveala din ciocan a usilor la Daciile vintage :D

Cu fumul... al meu a avut din start o boaba carbonizata prinsa intre peretele din spate si o paleta de agitare.
Vor mai fi... 2-3 la fiecare ardere e norma.

Faci ceva cu ventilarea radiatorului?

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - icounter - 13-03-2024

Am inteles ... asa din exterior pare teapan si de exemplu tava de boave pare a fi dintr-un material mai solid / gros decat stiu eu carcasele de PC ( dar si aici sunt calitati si calitati).

Mirosul de ars nu era de la vreo boaba, era de plastic mai mult. Bine ca nu a continuat, cat l-am tinut la preincalzire vreo 10-15 min de test.

O sa il desfac sa vad ce e cu radiatorul, nu am apucat inca. Dar da ... voi incerca si eu o solutie, sa vad si ce am prin casa (nu cred ca am radiator) si depinde si ce gasesc pe acolo. 
In primul rand trebuie o palnie pentru bagat boabele... ca pare sinistru sa le introduci prin nisa aia.  :D
Am dremelul si imprimantele 3d pregatite de atac 
Zgomotul de functionare nu pare cel mai fluid (pare putin mai galagios decat trebuie :D ). O sa il verific cand il desfac.

RE: Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home - renatoa - 13-03-2024

Relativ la "nisa aia", eu n-am ajuns la dremel, intai verifica, poate ai si tu acelasi noroc.
Mai intai, sa lamurim spectatorii despre ce e vorba, adica acest mod:
http://homeroasters.org/forum/viewthread.php?thread_id=6979&rowstart=175#post_78302

Placa aia care chiar pare pusa acolo fara cap... sta in peretii laterali printr-o imbinare ca de tamplarie. Si fixat sa nu iasa cu puncte de sudura infime.
La mine a fost suficient sa trag de pereti putin in sensul largirii, ca sa apara intr-o parte o fanta suficienta sa bag o surubelnitza, o rtire scurta si a iesit lejer.
Dupa care, in partea cealalta am avut sudura facuta mai cu convingere, si a necesitat cateva flexari, dar nimic care sa ma faca sa apelez la freza.

Dupa ce dai jos tabla aia poti incarca cu orice, o cana, ce vrei tu, curg boabele fara nici o opreliste.
Sa faci un funnel dedicat e tichie de margaritar... mai ales 3D print... sunt atatea recipiente de tabla care se pot aduce din cleste sa stea bine acolo...
Eu incarc cu o cana/sita de faina/zahar pudra, care poate duce 400g. Desi n-am prajit mai mult de 333g pana acum.