Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 (/Thread-G-iota-DF64-cu-SSP-vs-Lagom-P64)

Pages: 1 2 3

RE: G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - Alex_A - 12-03-2021

(11-03-2021, 23:36)renatoa Wrote: Exista motorul asa numit universal, care merge atat in AC cat si in DC, la care variezi turatia cu un dimmer de lumina, fix de 30 lei.
Si culmea e ca e cel mai popular si ieftin dintre toate... este ce avem pe toate mixerele si blenderele de bucatarie.
Alegerea celor de la g-iota de a folosi motor cu rotor in colivie este cel putin ciudata, dar am participat la proiecte in sedinte comune cu chinezi si nu ma mai mira nimic la gandirea lor...
(11-03-2021, 22:43)Alex_A Wrote: Aha, fascinant, ai idee cam care e durata de viata in ore de utilizare a unui asemenea motor? Nu de alta dar ar fi interesant ce ar zice un cumparator de rasnita cand s-ar duce motorul inainte sa toceasca primul set de cutite chinezesti...

Frumos citat din intelepciunea internetului, intrebarea este... chiar se simt astea in macinatura ? Sau in ceasca ?
Ai masurat tu diferente de temperatura intre cafea macinata la 400 si la 1400 rpm ?  
Pui la socoteala faptul ca viteza mai mare inseamna ca o termina mai repede ? Deci nu apuca sa se incalzeasca ...
Iar daca vrei vibratii putine, atunci alegerea g-iota este intradevar cea corecta, motorul lor este cel mai silentios.
Comparam un ventilator cu un mixer la feeling ?

(11-03-2021, 22:43)Alex_A Wrote: WOW again Rolleyes . Auzi, asta cu "la viteza mai mare o termina mai repede" e din intelepciunea aia a internetului de care ziceai? Rolleyes  Vorbim de single use use aici, nu de baruri la care stau clientii la coada. Iar faza cu "g iota e alegerea corecta daca vrei vibratii ptuine pentru ca motorul lor e cel mai silentios" e colosala, in conditiile in care deja mentionasem de cateva ori faptul ca solutia constructiva aleasa de chinezi (cu cutitul superior montat pe un capac care se prinde pe carcasa, in timp ce cutitul inferior e prins pe axul motorului) inseamna ca  orice vibratie produce si schimbarea aliniamentului...

Se cheama cuplaj flexibil/elastic si il gasesti in orice printer, cam asa arata:  
https://magazin.undatech.ro/cuplaje-elastice-si-fixe
Am si eu in prajitorul de cafea, ca sa amortizez socul in cazul in care vreo boaba intra pe la mecanisme si ameninta sa blocheze agitatorul.

Or fi toate chestii obiective, doar ca tehnic sunt banalitati care nu costa nimic sa le ai ca unique outstanding features cand faci rasnita la bucata, si stii ca vei gasi amatori sa iti dee pe ea de 10 ori pretul materialelor, in schimb la productie de serie unde vinzi cu containerul are sens sa economisesti, daca impactul asupra performantei nu este in targetul pietei pentru care ti-ai propus sa produci.

Cum spuneam mai sus, nu este deloc o banalitate diferenta dintre o camera a cutitelor rigida vs una la care cutitul superior vibreaza cu carcasa, iar cel inferior cu motorul. De altfel asa cred ca se explica si consistenta cam discutabila pe care au remarct-o polonezii la g-iota.

RE: G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - tecsi78 - 12-03-2021

In fine, sunt curios si eu de Lagom, astept reviewuri locale care sa ma bage in cheltuiala.

Bagati endoscopu’! :)

RE: G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - Lyvyoo - 12-03-2021

@Alex_A - Nu prea inteleg la ce te referi cu vibratiile, caci spre exemplu EK43 e recunoscuta pentru vibratiile sale datorate motorului foarte puternic si totusi scoate shot-uri fenomenale, chiar si out of the box, fara ssp-uri si alinieri.

Am explicat foarte clar mai sus. Uita-te atent aici ca sa intelegi mai bine https://coffeeforums.co.uk/topic/17449-ek-teardownclean-up/

La g-iota, Niche si alte miracole similare suportul cutitului de sus se infileteza in carcasa.SUportul cutitului de jos este prins pe axul motorului.  Motorul e fixat si el tot pe carcasa, dar ceva mai jos. Carcasa e flexibila, motorul vibreaza, deci apar dezalinieri intre cutitul de sus si cel de jos in timpul functionarii.

Dupa parerea mea de-asta au constatat si polonezii ca g-iota nu are o macinatura prea consistenta, este un defect inerent al acestei solutii tehnice. Ar fi nevoie de o carcasa extrem de rigida ca sa se elimine problema.

RE: G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - bogy - 12-03-2021

(11-03-2021, 22:43)Alex_A Wrote: rpm mai mic inseamna atat macinatura incalzita mai putin (deloc neglijabil)

Se pare ca nu e chiar asa:

Finally, changing the RPM also changes the amount of heat produced in the grinder — but not in the way you might expect. In his talk at the 2015 Barista Camp, Christian Klatt explained that increasing the RPM of the grinder may actually reduce the effect of temperature on grinding. At higher rpm, the coffee passes through the grinder more quickly, so it has less time to absorb heat from the chamber, he explains. The motor will also generate less heat, as it is operating for less time per grind. (sursa: https://www.baristahustle.com/blog/coffee-grinder-rpm/ )

RE: G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - Cosminchir - 12-03-2021

Cred ca depinde mult si de volume, ambele râșnite nu sunt făcute pentru volum. Când tragi cafele pe 3 grupuri la o ora de vârf, RPM mic sau mare tot ai încălzire, fără un motor ventilat.

G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - lucimunteanu - 12-03-2021

Pot sa va confirm eu ca am rasnit pe niche 600g cafea continuu și încălzește cafeaua, deși are low rpm.
Pe alte rasnite nu am întâmpinat asta deși aveau 1200-1400rpm, este drept ca nu am măcinat niciodată mai mult de 500g.
Poate și cuțitele conice au "meritul" asta

G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - dev - 12-03-2021

Încălzirea macinaturii e direct proporțională cu durata.

Turația variabila nu e chiar un beneficiu daca motorul nu e dimensionat corespunzător. Chiar și marele monolith, cu al sau motor echivalent 2000w, se mai blochează.

RE: G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - renatoa - 12-03-2021

Lasand la o parte tehnicalele astea, care e clar ca putini ar putea sustine o discutie liber pe tema data fara google  alaturi, sa revenim inapoi la factorul pretz, si ca la argumentarea ca "merita"...

Intamplator chiar in dimineata asta s-a detonat o bomba care sunt convins ca va face coada la lagom, cu portofelul in mana, dar nu in sensul la care va ganditi in clipa asta...
Aparitia este in ton cu vremurile pe care le anuntza Liviu mai alaltaieri in alt post... tineti-va bine ca vine valul chinezesc... si multi o sa ia apa la bord...
Nu mai vorbim acum de comparat lagom vs others, ci lagomu scump vs lagomu ieftin, caci a aparut asa ceva !

https://www.option-o.com/shop/lagom-c38e

Astept acum explicatii ce factori pot creasca pretul de 6x intre cele doua, cand nici o componenta, cutite, motor, ce vreti voi, nu ar trebui sa fie macar de 2x mai scumpa la big brother fata de noul venit pe lume... 

Pe de alta parte nu pot sa nu remarc ca dupa impulsul dat de Goat pietei cu Arco, aparitia acestui mini lagom, fix in acelasi trend de look si pretz, arata calea pe care se vor alinia rasnitele de acum incolo.
Brusc Sette arata asa imbatranita... parca ar fi din start trek, primele serii Smile

PS: pentru cei care se imbata cu partea asta din specificatii:
Quote:"Recommended for coarse grind applications only. E.g. V60, Chemex, French Press (not for espresso)."

... sa fim serios, nu suntem copii... e clar ca e pusa acolo ca sa nu afecteze (prea mult) vanzarile la big brother... probabil o limitare la distanta intre cutite, care va fi inlaturata de primul smecher care o va desface, si brusc va deveni capabila espresso... nu s-a nascut inca cutitul care sa macine doar pentru brew.

Sa mai spuna lumea ca Honne seamana cu Versalab si Titus Grinder  Wink

RE: G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - dev - 12-03-2021

Nu e nicio sfaraiala cu asa ceva.

Cine scoate prima conica cu pre-breaker, in genul MC4, o sa faca valuri. Deocamdata se recicleaza idei si piese.

(12-03-2021, 11:37)renatoa Wrote: Lasand la o parte tehnicalele astea, care e clar ca putini ar putea sustine o discutie liber pe tema data fara google  alaturi, sa revenim inapoi la factorul pretz, si ca la argumentarea ca "merita"...

Intamplator chiar in dimineata asta s-a detonat o bomba care sunt convins ca va face coada la lagom, cu portofelul in mana, dar nu in sensul la care va ganditi in clipa asta...
Aparitia este in ton cu vremurile pe care le anuntza Liviu mai alaltaieri in alt post... tineti-va bine ca vine valul chinezesc... si multi o sa ia apa la bord...
Nu mai vorbim acum de comparat lagom vs others, ci lagomu scump vs lagomu ieftin, caci a aparut asa ceva !

https://www.option-o.com/shop/lagom-c38e

Astept acum explicatii ce factori pot creasca pretul de 6x intre cele doua, cand nici o componenta, cutite, motor, ce vreti voi, nu ar trebui sa fie macar de 2x mai scumpa la big brother fata de noul venit pe lume... 

Pe de alta parte nu pot sa nu remarc ca dupa impulsul dat de Goat pietei cu Arco, aparitia acestui mini lagom, fix in acelasi trend de look si pretz, arata calea pe care se vor alinia rasnitele de acum incolo.
Brusc Sette arata asa imbatranita... parca ar fi din start trek, primele serii Smile

PS: pentru cei care se imbata cu partea asta din specificatii:
Quote:"Recommended for coarse grind applications only. E.g. V60, Chemex, French Press (not for espresso)."

... sa fim serios, nu suntem copii... e clar ca e pusa acolo ca sa nu afecteze (prea mult) vanzarile la big brother... probabil o limitare la distanta intre cutite, care va fi inlaturata de primul smecher care o va desface, si brusc va deveni capabila espresso... nu s-a nascut inca cutitul care sa macine doar pentru brew.

Cel mai interesant e cand vezi ca se arunca fumigene de-astea Rolleyes pe un ton exaltat, cele doua rasnite neavand practic nimic in comun  Rolleyes  exceptand brandul desigur. Fabulos mai ales ultimul paragraf...

Intr-adevar, unii n-ar putea sustine o discutie fara google, mai trist e ca unii nu pot nici cu google. La naiba, tocmai ma uit la batrana rasnita Casadio pe care am dus-o  la birou sa am cu ce sa-mi rasnesc si acolo de 1-2-3 espresso-uri, dupa ce am dat jos de pe ea hopper, doser samd. Tot ce-i trebuie ca s-o transform intr-un g-iota pe steroizi  este sa-i bricolez o baza inclinata si sa-i pun un burduf Rolleyes. Inutil sa spun ca are carcasa de 7 ori mai teapana si motorul la fel...

G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - micrenda - 12-03-2021

Nu cred ca are sens sa compari P64 cu C38E: este sa compari mere cu pere.

Prima este o rasnita cu cuțite plate capabila espresso, al doilea este o rasnita pt brew, si, este foarte clar specificat, necapabila espresso.

Oricum, cred ca punctul discuții este: merita sa dai 4x prețul pentru ceva care tot este făcut în China?

Eu cred ca da (dar depinde mult și de disponibilitatea financiara fiecăruia).

Cand plătești 1600+ EUR pentru rasnita plătești proiectarea, tolerante, designul (ca pentru uni nu este asa de importat, însă pt alți da), servici post vânzare, calitatea unei componenti pe care nu le vezi decât peste câteva ani.

Din păcate multe persoane nu prea vad asta. Cumperi mult, cumperi prost. Uneori cred ca este mai bine sa cumperi o data ceva de calitate mai buna decât sa cumperi de 5 ori ceva prost. Este bine și pentru nu, și pentru natura.

Pentru un băutor de cafea, o rasnita il vei folosi în fiecare zi pentru toată viata ei. Cred ca merita sa iei în considerare sa iei ceva bun.

Daca tot sa vb de EK43 și probleme de spațiu, sa știi ca exista și EK43S, mai home friendly (dar cu același mecanica). Dacă nu ma înșel, exista și varianta cu hopper mic.

RE: G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - renatoa - 12-03-2021

E putin ironic sa vorbesti de utilizarea toata viata intr-un sport in care nimeni nu se gandeste la vaccin pentru upgradita.
Sunt postari care denota ca unii se gandesc la modelul urmator in timp ce il despacheteaza pe cel care tocmai i l-a adus curierul... si gasesc asta foarte natural.
Numai in tarile nordice vad ca se intoarce moda bunurilor care sa reziste "o viata"... desi teoria economica a demonstrat deja ca firmele care au facut produse care nu mai necesita servicii post sales sunt destinate falimentului.

Ambele au un motor si niste cutite, care costa in aceasi plaja. Restul este autosugestie, de tipul strugurii acri.

Ce servicii post vanzare te astepti la o firma australiana? Un email de felicitare pentru alegerea facuta ?
Cat poate sa mai adauge un importator european adaos la un asemenea produs, din care nu vinde poate nici un exemplar pe luna, ca sa fie asigurat in cazul unui defect, care poate fi ridicol de simplu, doar ca azi nu mai are nici macar oamenii capabili sa il dibuiasca, darmite sa il repare...

RE: G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - vladdooo - 12-03-2021

n-am regasit ce dimensiune si tip de cutite foloseste lagom mini
in afara ca sunt TiN coated

(12-03-2021, 12:24)renatoa Wrote: Ambele au un motor si niste cutite, care costa in aceasi plaja. Restul este autosugestie, de tipul strugurii acri.

OK, aici deja intram pe taramul afirmatiilor false aruncate la deruta. Dupa ce ne-ai zis povestea cu motorul universal AC/DC de pe mixerul de bucatarie credeam ca ai renuntat sa mai sustii ca ar fi tot una sau ca ar costa tot atat motorul DC de pe P64 cu motorul AC de 1400rpm de pe g-iota.

Acum vad ca s-a trecut la nivelul urmator, aflam ca in afara de motor si cutite nu conteaza nimic Rolleyes . Pai hai sa vedem, oare cat o fi diferenta de pret dintre un suport de cutit produs cu tolerante tip "ce da Dumnezeu" si unul produs cu tolerante foarte mici GARANTATE de producatorul respectiv? Rolleyes

Sigur ca, de la un punct in sus, pretul unui produs de serie mica devine necompetitiv. Daca ar vrea cineva sa dea comanda de 1 milion de P64 la o mare fabrica din China, fii sigur ca ti-o fac aia la 1/5 din pretul la care o fac australienii, cu calitate identica.  Doar ca trebuie sa ai banii aia in spate si apoi sa stai pe ei la fata locului, cu un QC feroce pe fiecare lot de piese etc.

RE: G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - laurs - 12-03-2021

(12-03-2021, 12:09)micrenda Wrote: Daca tot sa vb de EK43 și probleme de spațiu, sa știi ca exista și EK43S, mai home friendly (dar cu același mecanica). Dacă nu ma înșel, exista și varianta cu hopper mic.

Am mentionat si eu EK43S - tot e prea mare pentru spatiul meu. Pe langa asta, cred ca felul in care as folosi-o nu e tocmai corespunzator, adica 40-60g cafea / zi (impartit in 2-3 doze) nu pare a fi genul de workflow pentru care e facut EK-ul, asta din ce m-am mai documentat eu online. Gresesc?

De ce sa nu fie ok? Eu asa folosesc EK-ul, cate 19g odata, cam 4 shot-uri pe zi.

EK43 merge fără nici o problema single dose (cred ca doar asa funcționează) și, în afara de a fi cam scumpa pt home use, nu vad alte probleme.

Singur lucru pe care trebuie s-o ții de vedere este ca în versiune stock (asa cum iese din fabrica) este posibil sa nu fie alineata perfect, de câte am auzit (însă în ultimul timp situația sa îmbunătățit).

Multi pasionați, și unele cafenele, înlocuiesc cuțitele cu care vin (și carrier-ul lor) cu unele mai bune (aka SSP) dar aici se vb de personalizari de tip high end, care cu greu se justifica pentru home use (tot din cauza costului).

Sau cumperi direct o rasnita care nu are nevoie de bricolaj si nici nu arata ca un strung/moara de cereale....

RE: G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - laurs - 12-03-2021

(12-03-2021, 17:20)dev Wrote: Sau cumperi direct o rasnita care nu are nevoie de bricolaj si nici nu arata ca un strung/moara de cereale....

Admit ca la nivel subiectiv cand vorbim de aspect sunt super de acord, arata grotesc. Dar e o rasnita legendara.

Mai pica si legendele in dizgratie...

NU e nicio dizgratie, ba chiar e provocatoare experienta. Cand campeonul Georgescu si barista Raducanu isi mai cumpara inca un EK cu SSP-uri de filtru, iar in viitor EK-ul lor editie 2018 e in plan sa fie schimbat cu unul nou 2020/2021, e un semn ca ceea ce scoate rasnita asta inca e greu de batut.
[Image: 2rSzqvc.jpg]

Dar personal astept sa vad si Bentwood, sunt tare curios!

(12-03-2021, 17:20)dev Wrote: Sau cumperi direct o rasnita care nu are nevoie de bricolaj si nici nu arata ca un strung/moara de cereale....
Frumusetea rasnitei, mai nou un criteriu esential Rolleyes  

E musai sa aiba si aplicatie pentru mobil? In curand sa faca si selfie-uri? Tongue

O rasnita este un obiect cu care trebuie sa te simnti tu bine. Este ceva cu care vei interacționa în fiecare zi, care îți va caracterizera extractiile.

Este bine sa îți iei timp sa analizezi opțiunile și, dacă este posibil, sa le vezi în acțiune. P64 poți sa te uiți în Cluj (și sa bei o cafea super de la cei de la Yume, dacă tot te duci pe acolo), EK43 de la Mabo, Claro, etc. și G-Iota in showroom-ul.

Take your time.... [emoji3]

(12-03-2021, 17:42)Lyvyoo Wrote: NU e nicio dizgratie, ba chiar e provocatoare experienta. Cand campeonul Georgescu si barista Raducanu isi mai cumpara inca un EK cu SSP-uri de filtru, iar in viitor EK-ul lor editie 2018 e in plan sa fie schimbat cu unul nou 2020/2021, e un semn ca ceea ce scoate rasnita asta inca e greu de batut.

Dar personal astept sa vad si Bentwood, sunt tare curios!

Sau e niște discounturi imbatabile pe undeva, plus expunere sau poate nu contează ce râșniță folosești cât timp clientul e obișnuit cu ceva...

Nu o fi asta singura industrie în care activează doar fecioare neprihănite...

PS: sunt oameni cu papile mult mai antrenare decât ale mele, care nu dau 2 bani pe ce scoate ek43 in brew.

RE: G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - tecsi78 - 12-03-2021

(11-03-2021, 22:55)razvanro Wrote: Nu am văzut pe viu o râșniță G-Iota, dar pot să vă spun că Lagom P64 este o bijuterie. Nici nu încape îndoială că beneficiază de un control al calității extrem de riguros.
Dacă merită sau nu prețul, asta depinde mai mult de veniturile fiecăruia și de gusturi.
Comparația cu ODE nu își are rostul, pentru că sunt râșnițe care joacă în ligi foarte diferite.
Cine dorește, cu o programare în prealabil, poate să vină la prăjitorie și să o vadă /simtă, înainte de a plasa o comandă.

@Razvan.yume, poti reveni, te rog, cu un review despre Lagom? Ma intereseaza in special ce livreaza in ceasca, detaliile constructive, plusurile si minusurile le gasesc si pe youtube.

RE: G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - TVTVTV - 12-03-2021

(12-03-2021, 17:44)Alex_A Wrote: Frumusetea rasnitei, mai nou un criteriu esential Rolleyes  

Surpriză: unii oameni chiar pun preț și pe aspect, nu doar pe funcționalitate. De fapt sunt sigur că și tu îți cumperi haine din mall, nu tragi pe tine un sac peticit înainte să ieși să-ți iei țigări.

(12-03-2021, 18:43)TVTVTV Wrote:
(12-03-2021, 17:44)Alex_A Wrote: Frumusetea rasnitei, mai nou un criteriu esential Rolleyes  

Surpriză: unii oameni chiar pun preț și pe aspect, nu doar pe funcționalitate. De fapt sunt sigur că și tu îți cumperi haine din mall, nu tragi pe tine un sac peticit înainte să ieși să-ți iei țigări.

Totusi nu era vorba de haine Wink

G-iota DF64 cu SSP vs Lagom P64 - vladdooo - 12-03-2021

(12-03-2021, 13:43)vladdooo Wrote: n-am regasit ce dimensiune si tip de cutite foloseste lagom mini
in afara ca sunt TiN coated

Probabil sunt conice
Dar totusi: ati gasit info in acest sens?