Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Ceai - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Comunitatea de espressomani (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Comunitatea-de-espressomani)
+--- Forum: Cafeneaua Off-topic (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafeneaua-Off-topic)
+--- Thread: Ceai (/Thread-Ceai)

Pages: 1 2 3

RE: Ceai - Cosminp - 11-06-2014

Noul meu magazin preferat de ceai http://www.paperandtea.com/en/
Livreaza in Romania la un cost al transportului o urma mai mare decat cel pentru Germania. Am cumparat cateva ceaiuri de la ei, in persona, si tin sa spun ca sunt cele mai bune ceaiuri chinezesti pe care le-am baut in Europa (nu vreau sa par arogant, o spun tocmai pentru ca este greu si scump sa gasesti ceai bun chinezesc in Europa). Absolut incredibile ceaiurile.

RE: Ceai - rogue - 15-10-2015

Am o intrebare. Bea cineva mate? Cum este fata de ceaiul traditional? De unde se gasesc ierburi pentru mate. Am vazut pe sit-urile de ceai si mi se pare destul de scump avand in vedere ca cu 50g grame faci o bautura.

RE: Ceai - radudani - 15-10-2015

(15-10-2015, 17:21)rogue Wrote: Am o intrebare. Bea cineva mate? Cum este fata de ceaiul traditional? De unde se gasesc ierburi pentru mate. ...

printre cei ce beau, se numara si... Papa - Argentina l-a invatat...

are un gust particular, care-ti place sau  nu... ceva gen un pumn de fan peste care ai presarat resturile dintr-o scrumiera :)
mie-mi place, chiar mult...
il bem in general amestecat cu ceai negru si ceai verde;

l-am cumparat mereu de la VITABEST (sunt in Predeal) si  Rosamonte e original argentinian si suficient de cunoscut, in pungi de 1 Kg la 75 lei (cam dublu fata de preturile bune in vest); doar sa ai grija sa fie proaspat, adica nu la limita de expirare de 3 ani, parca...

mai scump, dar mai "blended" (in sensul bun) gasesti la TEAWORLD (de retinut firma pentru amatorii de ceaiuri - practica ceaiurile finlandeze Forsman)

in rest, stie destul google despre practica prepararii;
oricum, temperatura de 80C o respect (termometru) si de asemenea o durata foarte mare (15-30 min) a infuziei...

RE: Ceai - rogue - 15-10-2015

Rosamonte e genul de pungi ce am vazut si pe clipuri. E diferenta fata de teaworld cam dublu 1kg face cam 150 de lei.  Din cate am vazut temperatura poate fi si mai joasa si e important sa ai o bombila buna + tehnica sa lasi tot timpul o parte uscata. Eu folosesc momentan pentru birou un ceainic de 1l si imi prepar ceai pentru cat stau. Din modul de preparare pentru diversitate m-ar putea avantaja si aceasta bautura pentru ca pot face o tura apoi dupa un timp sa infuzez din nou si sa ma tina 5-6 ore? Din clipurile de preparare nu reiese in cat timp se poate bea adica pot sa fac 2-3 shot-uri il mai tin jumate de ora si apoi mai fac de exemplu cat stau la servici pana in 6 ore?

RE: Ceai - radudani - 16-10-2015

bombilla e un obiect de ritual, mai mult acolo, in America de  Sud;
mioritic, mate se poate bea ca orice infuzie de frunze uscate, probabil cele 2 recomandari potrivite fiind: apa sa nu aiba mai mult de 75-80C, si sa se bea putin, 1-2 cani, nu litrii...

trebuiesc incercate mai multe retete de preparare si mers pe cea care ti se pare cea mai convenabila;

folosesc infuzia lunga numai la amestecul de ceaiuri - ceva ce nici nu stiu daca se practica prin alte parti sau macar daca e recomandat: fac ceai negru (cu cca. 20% verde), intr-un ceainic in care amestecul de infuzare sta cca. 5 min intr-un saculet sau sita; dupa aceea, cand scot frunzele de ceai, pun in loc frunzele de mate, in saculetul lor, care raman in ceai pana se bea ceaiul;

cand se bea numai ceai mate, folosim un ceainic, sau - mult mai convenabil, un french-press;
in acest caz, fac o preinfuzie de 30-60 sec, cu apa la temperatura camerei, apoi torn deasupra apa la 75-80C si mai las pentru un total de cca. 5 min;
nu ramane nici o frunza... uscata, iar frunzele deja infuzate, suporta si o a doua infuzare, probabil mai multe;
eu faceam cele 2 infuzari succesive, apoi amestecam tot lichidul - vreo 2 litrii si pe urma serveam - egal fiecaruia :)

dar cum spuneam: n-as bea numai ceai mate o zi intreaga - o cana e preferabila unui litru!

RE: Ceai - TudorB - 16-10-2015

si la ceai e important controlul temperaturii fix ca la cafea
trebuie avut grija ca apa care atinge ceaiul sa fie la temperatura optima pentru ceaiul respectiv si sa stea la temperatura respectiva cu un declin temperat pe toata durata infuziei cronometrate.
Asa ca trebuie stiut cu cat pleaca apa, la cat ajunge si la cat sta. Aici se intampla unele probleme pentru ca servirea corecta a ceaiului din punct de vedere tehnic nu poate fi facuta daca se respecta eticheta sau ritualul (cel putin in marea majoritate a cazurilor).
Eu unul imi pregatesc plicurile si le ermetizez corespunzator pentru fiecare ceai, iar pregatirea e pur tehnica netinand cont de nicio traditie ritualica. Dupa mult ceai preparat, in opinia mea, pregatirea in cantitati mari pentru mai multe persoane in viziunea mea este mult mai greu de controlat ca rezultat. Este de preferat ori repetarea procesului pentru fiecare consumator ori reducerea cantitatii destinate fiecaruia.

ceaiurile adevarate da, suporta mai multe infuzari, de obicei cu timpi crescuti de la una la alta

de aseamenea este benefica si certificarea culturii/tipului de ceai din care provine lotul cumparat (vizibila printr-o serie de litere care apar dupa numele ceaiului) lucru imposibil la brand-urile cunoscute de ,,ceaiuri''.
Evident si costurile unor ceaiuri corecte sunt destul de mari, dar avand in vedere: multiplele infuzari + cantitatile mult mai mici necesare pentru o cana de ceai + depozitarea si pastrarea mult mai facile + costul mic al dotarii operationale - nu stiu daca nu cumva ceaiurile scumpe sunt de fapt mai ieftine decat cafelele medii cand tragi linie. Va urma sa fac un calcul real dupa ce incep sa fac si cafea.
Marele plus pe care il vad eu la ceaiuri fata de cafele e ca marea parte a investitiei financiare nu e in costul de dotare tehnica, ci strict in materia prima.

RE: Ceai - M.Sica - 16-10-2015

(08-04-2014, 11:03)Cosminp Wrote: Tocmai ce-am descoperit http://companiaceaiului.ro. Sunt specializati in ceai chinezesc. Nu am apucat sa cumpar de la ei, insa imi vine greu sa cred ca au ceai slab. Am vazut in oferta (atat ceaiuri cat si accesorii) lucruri pe care le cumparam din China. In plus, ceaiurile au indicatii de preparare, de aroma, gust.

In alta ordine de idei, n-am uitat de degustarea noastra. Sunt putin cam prins cu mutare si nunta lunile acestea.

Au ceaiuri de la http://www.cantonteaco.com/, eu am luat direct de la sursa si mi-au placut.

RE: Ceai - radudani - 16-10-2015

cele de mai sus le spuneam in legatura cu ceaiul mate;

(16-10-2015, 08:46)TudorB Wrote: si la ceai e important controlul temperaturii fix ca la cafea...
...Eu unul imi pregatesc plicurile ...
pregatirea e pur tehnica netinand cont de nicio traditie ritualica
...Este de preferat ori repetarea procesului pentru fiecare consumator ori reducerea cantitatii destinate fiecaruia.
...ceaiurile adevarate da, suporta mai multe infuzari, de obicei cu timpi crescuti de la una la alta

sublinierile imi apartin si se refera la alternative posibile...

cafea beau doar in ultimii ani - toata viata am baut ceai;
sau l-am... mancat la micul dejun :)  (cam asa cum fac italienii cu cafeaua cu lapte de dimineata);
ceai negru, cu putin (20%) ceai verde si, in ultimii ani, si ceai mate (10% ?); 

acasa, n-am folosit, cred, niciodata plicuri; numai frunze;
pe care incerc sa nu le ingramadesc ci sa le las sa se miste liber in lichid;
nu am masurat niciodata temperatura apei de infuzare ceai;
folosesc deseori apa buna la gust - de izvor, sau, mie-mi place - bucovina () - mai rar apa de robinet fiarta mult;
mereu facem cam 1,2-1,5l de ceai suficient de concentrat:  (6-7g la cana de 280-300 ml) x 5;
niciodata nu am folosit frunzele de ceai negru de mai multe ori;
sigur, pregatirea ceaiului, ca si bautul lui, sunt placeri cotidiene, nu le-as numi nici eu rituale;

de altfel, ritualul ceaiului la romani... acum niste zeci de ani se gaseau prin alimentare niste sticlute cu "esenta de ceai" - ceva cu gust de "esenta de rom"... sau unii isi faceau "ceaiul" din zahar ars cu apa...
si cam tot atunci se gasea si ceai frunze - "rusesc", de obicei; chiar bun!

RE: Ceai - TudorB - 16-10-2015

eu am ajuns la plicurile corect produse pentru ceai dupa multe teste .....in opinia mea faciliteaza cel mai mult controlul total al prepararii
au si avantajul gestionarii facile pentru stocul de frunze pe care ti-l faci / il ai.

dar evident si frunzele libere sunt o alternativa daca ajungi sa controlezi cum trebuie treaba......din pacate eu nu am reusit sa controlez chiar cum se impune partile de infuzare si sfarsit.....iar rezultatele obtinute m-au facut sa raman pe pragatirea personala cu ajutorul plicurilor.

apa de robinet e un mare no, no evident.

RE: Ceai - rogue - 16-10-2015

(16-10-2015, 00:28)radudani Wrote: bombilla e un obiect de ritual, mai mult acolo, in America de  Sud;
mioritic, mate se poate bea ca orice infuzie de frunze uscate, probabil cele 2 recomandari potrivite fiind: apa sa nu aiba mai mult de 75-80C, si sa se bea putin, 1-2 cani, nu litrii...

trebuiesc incercate mai multe retete de preparare si mers pe cea care ti se pare cea mai convenabila;

folosesc infuzia lunga numai la amestecul de ceaiuri - ceva ce nici nu stiu daca se practica prin alte parti sau macar daca e recomandat: fac ceai negru (cu cca. 20% verde), intr-un ceainic in care amestecul de infuzare sta cca. 5 min intr-un saculet sau sita; dupa aceea, cand scot frunzele de ceai, pun in loc frunzele de mate, in saculetul lor, care raman in ceai pana se bea ceaiul;

cand se bea numai ceai mate, folosim un ceainic, sau - mult mai convenabil, un french-press;
in acest caz, fac o preinfuzie de 30-60 sec, cu apa la temperatura camerei, apoi torn deasupra apa la 75-80C si mai las pentru un total de cca. 5 min;
nu ramane nici o frunza... uscata, iar frunzele deja infuzate, suporta si o a doua infuzare, probabil mai multe;
eu faceam cele 2 infuzari succesive, apoi amestecam tot lichidul - vreo 2 litrii si pe urma serveam - egal fiecaruia :)

dar cum spuneam: n-as bea numai ceai mate o zi intreaga - o cana e preferabila unui litru!

Eu ma refeream la pregatirea traditionala ca in video:
https://www.youtube.com/watch?v=OOKpF1ag9SA
nu pregatire ca un ceai normal.

RE: Ceai - radudani - 17-10-2015

postul tau la care am raspuns:

(15-10-2015, 17:21)rogue Wrote: Am o intrebare. Bea cineva mate? Cum este fata de ceaiul traditional? De unde se gasesc ierburi pentru mate. Am vazut pe sit-urile de ceai si mi se pare destul de scump avand in vedere ca cu 50g grame faci o bautura.

apoi

rogue Wrote:Eu ma refeream la pregatirea traditionala ca in video:
https://www.youtube.com/watch?v=OOKpF1ag9SA
nu pregatire ca un ceai normal.

oricum, nu e e o pregatire ca un ceai normal, ci - imi place sa cred - o pregatire adecvata ceaiului mate (preinfuzare, alt regim termic), dar folosind accesorii de ceai obisnuite;

@TudorB - ceaiul pe care-l beau acasa, de mai multe zeci de ani cam zilnic, este preponderent negru si il fac din infuzarea frunzelor; e preferinta mea si atata; si nu o consider ca o alternativa la plic, ci... viceversa: plicul aparut mult mai recent in istoria ceaiului, a devenit o alternativa la ceaiul infuzat din frunze :)

RE: Ceai - TudorB - 17-10-2015

(17-10-2015, 02:25)radudani Wrote: @TudorB - ceaiul pe care-l beau acasa, de mai multe zeci de ani cam zilnic, este preponderent negru si il fac din infuzarea frunzelor; e preferinta mea si atata; si nu o consider ca o alternativa la plic, ci... viceversa: plicul aparut mult mai recent in istoria ceaiului, a devenit o alternativa la ceaiul infuzat din frunze :)

da, corect....eu ziceam strict ca alternative in momentul de fata

RE: Ceai - renatoa - 15-12-2016

E ziua voastra, dragilor ! Multe infuzii divine !

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Tea_Day

Aproape ca mi-as dori sa imi placa ceaiul... la voi materia prima conteaza mai mult decat fiarele cu care se prepara... as vrea asta sa fie si la cafea.

RE: Ceai - renatoa - 13-08-2017

16 noiembrie, orele 18:00
Chai Party for All - Workshop de ceai din Japonia, Scoția și România
Locul: Casa Universitarilor, str. Dionisie Lupu 46, București
Intrarea liberă

https://republica.ro/dezastru-national-la-o-piesa-kabuki-ce-au-vrut-sa-spuna-japonezii-si-ce-au-inteles-romanii-tratament-pentru

RE: Ceai - rob8402000 - 28-05-2020

Interesanta lumea ceaiului. 
Ceva sugestii de ceainarii in arad sau timisoara? 
In arad ar fi ahmad, unde nu am fost inca si delicii turcesti, daca nu au inchis. La delicii turcesti am baut un ceai cam amar rosu denumit simplu ceai turcesc. Tot aici si cafea la ibric, dar parca e mai buna cea preparata de mine. 

Delicii turcesti era langa teatru. Ahmad tea house tot acolo. 

Intai as vrea sa incerc ceai facut de experti, apoi sa ma apuc acasa.

RE: Ceai - RaduCarutasu - 19-01-2021

In afara de cafeaua de fiecare zi, ceaiul este la fel de prezent in obiceiurile casei.
De cativa ani mi-am facut obiceiul de a-mi incheia seara cu cate un ceai din fructe de catina din  cultura ecologica.
Iarna il mai imbunatatesc putin  Rolleyes

[Image: h3zIzoA.jpg][Image: 61Lsiut.jpg][Image: 8ePkypj.jpg]

RE: Ceai - Levo - 20-01-2021

(19-01-2021, 21:27)RaduCarutasu Wrote: Iarna il mai imbunatatesc putin  Rolleyes

... Inspirata alegere Cool ... care imi rascoleste amintirile , de cand eram la Holzgau pe valea Lechtalului ... :D ... ( aproape la fiecare carciuma era cate un urs de statura unui om - de reclama , care tzinea un astfel de intaritor in bratze ptr. schiorii infriguratzi , amatori de multiple ceaiuri in rappel ...  :D ... si cand plecam  noaptea , al mai luam in bratze si noi - uitam ca e la usa ).

RE: Ceai - RaduCarutasu - 20-01-2021

Chestia cu Stroh in ceai tot de le schi ni se trage si noua?
Nu ca sunt vreun mare schior, ca mai mult timp petreceam pe la bazele partiilor (sunt fan mare, plaja, mai putin frig, zapada) asteptand sa coboare copii nostri si ai prietenilor, timp in care tot testam retete culinare si licori locale ?

Catina, sub diferite forme (congelata, uscata, suc, ulei, tartinabila, ceaiuri.......), am introdus-o in alimentatia zilnica a familiei de prin 2012, cand nu mai stiam ce sa facem cu copiii care, odata cu inceperea scolii, erau permanent raciti si nu ratau nicio viroza in sezonul rece ?

provizii:

[Image: M9kkLBE.jpg]

RE: Ceai - Levo - 20-01-2021

... Exceptzionala , bogata in vitamine ( C , B , etc ) cu efecte energizante si actziune sinergica cu spirulina - luate impreuna - efecte deosebite ptr. sanatate.
   Am o tufa de catina alba in gradina , adusa de pe barajul Rausor ( Voina ) unde se gaseste pe aproape toata fazta barajului si care m-a salvat de la o cadere in baraj - cu pretzul unor zgarieturi - in timp ce eram la pescuit.
   Noi o coservam in miere de albine peste iarna si ce mai ramane , bagam cate o punga la congelator.

RE: Ceai - cradun - 13-03-2021

Am zis sa mai scap de intoxicatia cu cofeina si sa mai trec si pe ceai si azi am baut asta luat de la barshaker. Primul gust - de scortisoara si de ghimbir, dupa care lasa un gust dulceag de lemn dulce... Super faina experienta gustativa.

RE: Ceai - nikasoni - 06-03-2022

Mulțumesc celor ce au postat aici. 
Întrucât mi-am stabilit limita la 3 cafele, e loc si de ceai. 
Deși sunt postări mai vechi, am găsit Bernschutz și am luat “english breakfast”.
Îmi place simplu, infuzat 4’. 
Dacă știți o sursă mai bună in București, aș încerca. 
Multumesc.

Ceai - Mihai L - 06-03-2022

Sursa OK ar fi si Kofiti, din ce am vazut.

RE: Ceai - nikasoni - 06-03-2022

(06-03-2022, 22:09)Mihai L Wrote: Sursa OK ar fi si Kofiti, din ce am vazut.

Mulțumesc.

Ceai - razvanro - 06-03-2022

kofiti.ro, meileaf.com, yunnansourcing.com

Kofiti e foarte la îndemână și Cosmin e mare pasionat de ceai, dar momentan oferta este destul de redusă.
Mei Leaf este în Londra și canalul lor de YouTube este unul dintre cele mai bune. Din păcate prețurile sunt cam mari, mai ales pentru loturile de Pu-erh relativ tinere și mai trebuie plătită TVA.
Ultimul este de departe cea mai bună sursă de ceaiuri chinezești on-line. Prețurile sunt foarte bune, dar se mai adaugă taxe vamale și TVA. Au nenumărate loturi de ceai, de toate tipurile. Selecția Pu-erh este amețitoare, cu loturi pentru toate buzunarele. Găsiți acolo și teaware, de la produse accesibile până la cele mai rare și de cea mai bună calitate.
Au un site soră și în Taiwan, care este o sursă excelentă pentru oolong-urile foarte speciale care se produc acolo.
Lumea ceaiului este fascinantă, uluitor de complexă și merită toată atenția. Poftă la degustări!

RE: Ceai - renatoa - 21-05-2022

https://www.un.org/en/observances/tea-day

Atentie, tot azi mai pica o alta zi, care nu are data fixa, e a treia sambata din mai, si unii ar putea sa o prefere ceaiului  :D

RE: Ceai - renatoa - 17-06-2022

Dar in cafea ce o colcai oare...  Confused

https://www.iflscience.com/milk-and-two-spiders-study-finds-your-tea-is-swimming-in-dead-bug-dna-64056

RE: Ceai - rogue - 19-08-2022

Am intrat si eu recent in lumea ceaiului. Am baut mult timp ceaiuri ieftine si tot timpul mi-a placut ceaiul verde si alb. Am ajuns si sa reusesc sa le infuzez fara sa fie asa amare. Prima revelatie a fost infuzarea in stil gong fu ... timpul mic de infuzare si cantitatea mai mare de ceai au produs ceaiuri baubile dar sterse uneori fiind nevoit sa micsorez temperatura ca sa nu se infuzeze foarte rapid. Dar cu ceaiurile de proasta calitate gen bernshults sau alte tampenii materia prima in cana de ceai era dezastru .. unele coceni de-a dreptul, cele mai scumpe doar bucatii de frunze dar rezidurii cat cuprinde. A doua revelatie a fost meileaf. Desi nu am comandat decat ceaiuri mai ieftine diferenta e astronomica desi ca pret de exemplu pentru un rebut dai 15 -25 lei 50g si acesta costa 40-45 lei. Nici nu ai ce compara ... dintr-o gramajoara de 5 g de oolong dupa 2 infuzari se umple cana de frunze, sunt la a 7-a infuzie si nici o urma de amareala si de abia acum incepe sa isi piarda din complexitate. Nu sunt reziduri peste tot de la capac pana la sita. De temperatura ce sa zic ... la cele ieftine pe la a 3-a infuzie pe la 85 de grade nu mai aveau nimic decat amareala.
Stie cineva un forum cu pasionati de ceai? Meileaf e un pic cam scump dar ai garantia ca iei ceva de calitate. Am vazut mai sus yunansourcing cu preturi mai ok dar transportul de 45 de euro + tva e o bariera destul de mare. 
Zilele urmatoare urmeaza primul meu ceai puerh.

Ceai - Mihai L - 19-08-2022

Vezi la Kofiti… Si Cosmin stiu ca are ceaiuri bune.

RE: Ceai - rogue - 20-08-2022

Am vazut si mai sus. Din pacate 4 ceaiuri dintre care unul negru nu cred ca se poate numi site de pe care sa iei ceaiuri. Pacat pentru am vazut in history sunt ceva ceaiuri ... poate cererea nu a fost pe masura.

RE: Ceai - renatoa - 24-08-2022

Cica si din frunze de cafea poti face ceai  :D

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7023256/