Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte)
+--- Thread: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino (/Thread-Lapte-bun-pentru-frothing-frotare-cappuccino)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: lapte special pentru frotare - Adrian T - 08-10-2015

Ieri, am incercat un lapte cu un continut scazut de grasime.
S-a comportat ciudat, avand un aspect oarecum "granulat", usor "branzit" in lattiera.
Am turnat totusi peste shot-ul abia facut.

Rezultat nemaintalnit. Nicio forma, doar o suprafata perfect omogena, puternic granulata (imi pare rau ca nu am facut o poza).

Pe scurt, aspect groaznic.
Gust amar, imposibil e acceptat.

Am gustat apoi laptele. Amar (nu acru). Rau, nu amarui, amar de-a dreptul.
Am desfacut a doua cutie, la fel, imposibil de consumat.

Laptele a fost luat ieri de la Billa.

Nu stiu daca e un caz izolat, al unui lot sau al catorva cutii, nu stiu ce contine, dar asta nu e lapte. Seamana, dar nu este.

RE: lapte special pentru frotare - coffeesnob - 08-10-2015

Nu era expirat sau aproape de a expira? Eu am patit ceva asemanator cu lapte aproape de expirare.

RE: lapte special pentru frotare - Adrian T - 08-10-2015

(08-10-2015, 11:09)coffeesnob Wrote: Nu era expirat sau aproape de a expira? Eu am patit ceva asemanator cu lapte aproape de expirare.
In a doua imagine se vede termenul limita.
Nu era acru deloc, doar amar. L-am aruncat si nu cred ca am facut bine.
Nu sunt felul de om care merge cu traista inapoi la magazin, din pacate. Dar acum ma gandesc ca ar putea fi chiar toxic, impropriu consumului, poate chiar periculos pentru sanatate, iar eu mi-am limitat semnalul de alarma doar la nivelul forumului...

RE: lapte special pentru frotare - vladdooo - 08-10-2015

cel mai bine e sa ramai pe marci mai cunoscute: Raraul, Napolact, Zuzu sau Pilos (care e facut tot de Napolact, scrie pe cutie)

RE: lapte special pentru frotare - radudani - 08-10-2015

(08-10-2015, 11:56)vladdooo Wrote: cel mai bine e sa ramai pe marci mai cunoscute: Raraul, Napolact, Zuzu sau Pilos (care e facut tot de Napolact, scrie pe cutie)

Raraul l-am vazut folosit prin cafenele, dar Pilos are politica lui regionala, presupun, pentru ca intotdeauna la Brasov, cel de 3,2% - singurul procesat care l-am incercat pe espressor si cu spumare la rece - este facut in Polonia;

altfel, asa cum am tot spus, sunt de parere ca laptele natural de vaca - neprocesat, nefiert, neomogenizat, ne-uht-izat etc. - da cel mai gustos cappuccino/latte/flat white etc.!

lapte special pentru frotare - vladdooo - 08-10-2015

Pilos din Lidl cel de 1.5% - de asta vorbeam

RE: lapte special pentru frotare - baloozzy - 08-10-2015

(08-10-2015, 09:41)Adrian T Wrote:
Am gustat apoi laptele. Amar (nu acru). Rau, nu amarui, amar de-a dreptul.
Am desfacut a doua cutie, la fel, imposibil de consumat.
Poate ca distanta mare de la Targoviste la tine i-a daunat. Laptele este bun (am folosit chiar 1,5%). Nu a dat rezultate spectaculoase, doar am remarcat a fi putin mai sarat.

RE: lapte special pentru frotare - TudorB - 09-10-2015

am gasit asta cu procent ridicat de proteine

e müller uht 3.5grasime

in rest si eu cred ca avand in vedere ca laptele procesat e bautura racoritoare si chiar daunatoare din anumite puncte de vedere probabil cel mai bun lucru se poate obtine dintr-un lapte veritabil

RE: lapte special pentru frotare - Mihai.B - 05-11-2015

Ciudat ca nu-l găsim și în supermarket. Până acum zuzu își face treaba extraordinar.

RE: lapte special pentru frotare - TudorB - 05-11-2015

si müller-ul de 1.5 are 3.5 proteine (evident daca e adevarat ce scrie pe eticheta)
oricum asta uht suf fix apa chioara....sau suc....deci doar un gust si nimic altceva

RE: lapte special pentru frotare - Mihai.B - 05-11-2015

Am reusit sa frotez un lapte de cocos și de orez ;) doar ca vine cu un gust anume care strica cafeaua. Deci merge și apă chioară ;)

RE: lapte special pentru frotare - vladdooo - 05-11-2015

am incercat si eu cu lapte de soia: bleah

RE: lapte special pentru frotare - Pascalau - 05-11-2015

(05-11-2015, 08:46)Mihai.B Wrote: Ciudat ca nu-l găsim și în supermarket. Până acum zuzu își face treaba extraordinar.

Eu il iau din Carrefour.

RE: lapte special pentru frotare - TudorB - 20-11-2015

mai jos noile exemplare pentru teste
valori mari de proteine inscriptionate pe ele (5,9 respectiv 3,4).....daca vrea cineva de prin Timisoara sa testeze mai pot aduce cand ma mai excursionez extern :)

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - orwo - 29-08-2016

laptele 3.5 de la unicarm e ok,poti face si crema iar daca ii dai aer face un cappuccino de sta lingurita in picioare

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - Stefan25 - 29-08-2016

Exact Unicarm am cumparat vineri (sa mai incerc si alteva decat Raraul la care ma stablisem de ceva timp )si sambata am dat peste Bardezzi la selgros.

Dupa cum ziceam nu m-a convins Bardezzi de pretul extra dar e totusi o gaselnita de marketing inspirata pentru segmentul celor pasionati ca noi si binenteles pentru Horeca.

RE: lapte special pentru frotare - slavic1983 - 06-09-2016

O mica precizare, pe cutia Pilosului scrie in Poloneza si tara de origina Polonia :)
S-au schimbat, sau se gaseste si mixt?

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - raduwrc - 06-09-2016

Cel de 3.2 este polonez iar cel la sticla de 3.5 este facut la Brasov...parca asa ceva

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - Gozmin - 20-04-2017

Eu folosesc lapte bio de la Olympus si Monor, ambele de 3,5 % grasime. Rezultatul este o crema foarte dulce si se prepara destul de bine si facil.

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - orwo - 21-04-2017

Încearcă de la unicarm, profi și pentru, eu fac cu cel fără grăsime de 1,5 (ma rupe colesterolul) și e ok

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - razvanciobanasu - 20-03-2018

Dragi colegi. Pe un Lelit PL41TEM nu reusesc sa frotez nicicum. Nu stiu daca e de la lapte. Tind sa cred ca nu. Pe Gaggia Evolution de acasa a mers din prima. Este un lapte UHT de la Albalact. Please help.

Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - micrenda - 20-03-2018

Nu, nu este de la lapte :)

Mie m-a ajutat mult acest ghid:

http://www.espressoman.ro/forum/showthread.php?pid=15910#pid15910

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - Levo - 12-10-2018

(12-10-2018, 10:33)slavic1983 Wrote: Zuzu

... Si eu tot Zuzu folosesc ... si merge bine ( mana nu prea ma asculta ... Cool ... ) am folosit si Napolact Bio si alte marci si tot merge bine , cu oricare ar fi dar , ... o parere pers. - ocoliti cat puteti ambalajul de plastic ( odata desfacuta sticla nu tine mai mult de 2 zile max. ) - ambalajul tetra e superior ... Cool ...

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - miro - 12-10-2018

Daca ai "mana" , oare mai conteaza laptele?

https://www.youtube.com/watch?v=60_XOaIVNXg

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - Levo - 12-10-2018

(12-10-2018, 13:15)miro Wrote: Daca ai "mana" , oare mai conteaza laptele?

... Nu-l contest , dar tin cu @Raducanu ... clar (o) , ( e splendid omul ...  Cool  ...  )

Altfel conteaza si laptele - finul meu are reactie alegica la enorm de multe alimente , a umblat pe la multe clinici , analize , medici ...etc ... si Zuzu este singurul lapte pe care-l tolereaza bine ... nu stu de ce . Cool

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - KrisssKros - 12-10-2018

(12-10-2018, 13:15)miro Wrote: Daca ai "mana" , oare mai conteaza laptele?

https://www.youtube.com/watch?v=60_XOaIVNXg

La "mana" nu prea conteaza... dar in gura cam da...  Smile

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - dev - 10-01-2020

In incercarea de a gasi un lapte cat mai potrivit pentru cafea, potrivit in sensul de complement discret nu dominant, am observat niste aspecte, evident subiective:

- sunt situatii in care lapte este procesat in acelasi loc dar este vandut sub banduri diferite, eu nu am reusit sa gasesc diferente sesizabile intre ele ( de exemplu: Dorna ambaleaza pentru Kaufland, Olympus pentru Lidl, Monor pentru Carrefour etc )
- exista diferente de gust intre UHT vs pasteurizat sau UHT Bio vs pasteurizat Bio si evident Bio vs neBio. Dupa mine, gustul laptelui Bio domina o cafea prajita mediu. Poate fi ok pentru cine e obisnuit cu gustul laptelui de tara.
- am in frigider un lapte cu 3.6g proteine pe care nu il gasesc superior unui lapte cu 3-3.5g proteine, pentru cafea

Am gasit si un lapte, pasteurizat la temperatura joasa, care se spumeaza foarte bine si e foarte placut, fara note de lapte de tara:

https://laptariacucaimac.ro/produse/#lapte

Din pacate e mai greu de gasit.

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - Stefan25 - 10-01-2020

Da si mai greu de gasit si mai scump.Aproximativ 8 lei litru.
Il gasesc de obicei la Cora

Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - vladdooo - 10-01-2020

E si la Mega si e foarte bun
Il recomand

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - dev - 10-01-2020

Este si in Carrefour. Cateodata. 

Mai exista o varianta de lapte livrat in sticla, de sticla, pentru cine vrea sa scada consumul de plastic:

https://artesana.ro/lapte-proaspat-bio-ecologic/

Din pacate pretul, undeva la 8 lei, si cantitatea, 750ml, il arunca la categoria "moft". Gustul e bun dar mai inspre laptele de tara.