Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Sfat achizitie espressor (buget 5-600E) - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: Sfat achizitie espressor (buget 5-600E) (/Thread-Sfat-achizitie-espressor-buget-5-600E)

Pages: 1 2

RE: Sfat achizitie espressor (buget 5-600E) - Lyvyoo - 30-04-2015

Bun venit,

O parte dintre problemele puse de tine s-au discutat pe acest topic. Citeste-l cap/coada si vei gasi multe pareri. Cu ambele espressoare, la preturi deloc neglijabile, pierzi avantajul dat de PID, dotare aproape obligatorie pe un SBDU. Din pacate pentru plaja de alegeri, la nivel global nu numai in tara noastra, in afara de PL41TEM (2080 lei) nu gasesti nimic nou cu PID din fabricatie la acest buget. Poate o concurenta de doua / trei aparate ar fi fost benefica pentru noi consumatorii. 

Pe rasnite, eu unul sunt pro Vario de cand ma stiu, si am sintetizat aici cateva din motive.  BB005 nu poate fi considerata o rasnita slaba, incercand sa-si faca loc pe un anume segment, dar cele doua cazuri concrete in care s-a dovedit ca o anume rotita de plastic se toceste si rezida in fulgisori albi printre cafeaua macinata, mi s-au parut...fara cuvinte.

In acelasi segment se mai bat cu sanse mari si Ascaso I-mini i1 sau recent intrata in Romania, Macap M2M, probabil rasnita cu motorul cel mai bine construit dintre toate variantele.

RE: Sfat achizitie espressor (buget 5-600E) - cozma calin - 01-05-2015

Ok, presupunem că aș merge pe o rîșniță Vario, dar la capitolul expressoare, dar ce ziceți de un Quick Mill Silvano ?Are PID și manometru pentru presiune.Pretul e unul ,zic eu, putin ridicat dar poate merită. 

Sfat achizitie espressor (buget 5-600E) - Vladislav - 01-05-2015

(01-05-2015, 17:31)cozma calin Wrote: Ok, presupunem că aș merge pe o rîșniță Vario, dar la capitolul expressoare, dar ce ziceți de un Quick Mill Silvano ?Are PID și manometru pentru presiune.Pretul e unul ,zic eu, putin ridicat dar poate merită. 

E scump și nu oferă cu mult mai mult decât Lelit PL 41 TEM. Investește în râșniță iar dacă vrei să dai peste 4000 RON pe espressor , gândește-te la unul cu grup E61 care are si stabilitate termică . Silvano poate e puțin mai bun decât Lelit dar e DUBLU ca preț iar performanțele nu sunt cu mult mai mari , nu e dual boiler, are termobloc pe aburi, un avantaj ar fi că are reglaj OPV extern.
Succes!

RE: Sfat achizitie espressor (buget 5-600E) - organon - 01-05-2015

Da,la pretul asta asa este,ceva cu grup E 61,asa ai si stabilitate termica si un castig evident in ceasca.Eu cam asta o sa fac cand imi voi permite financiar saltul de calitate.Cu rasnita ai rezolvat-o.

(01-05-2015, 17:47)Vladislav Wrote:
(01-05-2015, 17:31)cozma calin Wrote: Ok, presupunem că aș merge pe o rîșniță Vario, dar la capitolul expressoare, dar ce ziceți de un Quick Mill Silvano ?Are PID și manometru pentru presiune.Pretul e unul ,zic eu, putin ridicat dar poate merită. 

Ok, atunci pentru două persoane care beau 2-4 cafele /zi ai recomanda Lelitul PL 41 TEM în tandem cu rîșnița Vario ?

Sfat achizitie espressor (buget 5-600E) - Vladislav - 01-05-2015

(01-05-2015, 18:41)cozma calin Wrote:
(01-05-2015, 17:47)Vladislav Wrote:
(01-05-2015, 17:31)cozma calin Wrote: Ok, presupunem că aș merge pe o rîșniță Vario, dar la capitolul expressoare, dar ce ziceți de un Quick Mill Silvano ?Are PID și manometru pentru presiune.Pretul e unul ,zic eu, putin ridicat dar poate merită. 

Ok, atunci pentru două persoane care beau 2-4 cafele /zi ai recomanda Lelitul PL 41 TEM în tandem cu rîșnița Vario ?

Da, cred că se vor înțelege .
Despre Vario eu nu pot spune prea mult dar este cea mai buna preț / calitate, mulți useri au Vario .
Lelit-ul e ok dacă voi beți numai espresso , fiind SBDU are timpi de așteptare la comutarea apa/abur , in afara de asta trebuie să fii atent după frotarea laptelui să reumplii boilerul , altfel Riști să arzi elementul de încălzire .
La Silvano cred ca boilerul se umple automat dar e numai o presupunere .

(01-05-2015, 19:02)Vladislav Wrote: Problema se pune în conditiile in care eu beau expresso și nevastă-mea numai latte-uri.Mai există un aspect,zic eu destul de important, ușurința utilizării.Să zicem că noi bărbații avem răbdare să așteptăm și 20 mină până se încălzește expressorul, până vedem manometrul la 9 bari și PID-ul că arată 92 grade.Dar încearcă să gândești ca o femeie Rolleyes . Atunci ce aparat ai recomanda ?

RE: Sfat achizitie espressor (buget 5-600E) - Lyvyoo - 01-05-2015

Daca se beau multe latte-uri ... HX Sau DB :) Daca e vorba si de sotie,DB :)

(01-05-2015, 21:51)Lyvyoo Wrote: Daca se beau multe latte-uri ... HX Sau DB :) Daca e vorba si de sotie,DB :)

Ce părere ai de Lelit PL 60 PLUST DB cu PID si doua manometre ?După dimensiunea boilerelor nu este un DB prea mare.

Oricum, trebuie sa te hotarasi la un buget pana la urma, aici e cheia. Vario e 1800..ok, ii dai deoparte. Cat esti dispus sa investesti de aici inainte pentru espressor + accesorii (tamper, latiera, cantar la capitolul "neaparat", portafiltru fara fund, detergent backflush, sita blind etc. la capitolul "ceva mai tarziu..." )?

Daca limita este aici la 2000 si ceva de lei si vrei si PID, atunci PL41TEM se incadreaza si iti mai raman si bani de accesorii: 2080 Lelit-ul + 100 de lei o lattiera mai rasarita + 130 un tamper + 30 lei cantar (80 daca il vrei mai fiabil) + 25 o sita blind + 30 lei detergent de backflush + eventual portafiltru fara fund 220 lei. 

QuickMill mereu a avut aparate scumpe pe linia celor SBDU. E si cazul lui Silvano PID. La peste 1000E intri pe taramul grupurilor E61. Pai mai ai putin si ajungi la 1300E pentru un Expobar Brewtus, care este DB cu E61! Cum sa dai aproape 1100E pe un SBDU... Totul in ipoteza in care ai si varianta unui buget mai ridicat iar sotia va utiliza aparatul si poate HX-ul i se va parea mai complicat cu flush-urile sale mai lungi.  

(01-05-2015, 22:25)cozma calin Wrote:
(01-05-2015, 21:51)Lyvyoo Wrote: Daca se beau multe latte-uri ... HX Sau DB :) Daca e vorba si de sotie,DB :)

Ce părere ai de Lelit PL 60 PLUST DB cu PID si doua manometre ?După dimensiunea boilerelor nu este un DB prea mare.

Nu e pe forum niciunul, deci nu avem raportari exacte, dar foloseste google translate caci sunt mai multe pe forumul nemtesc kaffee-netz.de

Iar daca ne uitam la pret, majoritatea dintre noi la 4900 cat ar fi PL60T cu reducerile forumului, s-ar orienta catre un HX, care iti ofera si aburi si espresso simultan, fara timp de asteptare in care sa se lase crema de espresso pana torni crema de lapte. Dar daca partenerei tale de viata nu-i place rutina HX-ului, atunci va fi mai greu. Sau poate ii va placea :) 

DB-ul aduce simplitate in utilizare, e clar. Dar PL60T nu are grup E61, desi are doua boilere, probabil ca sacrificiu pentru pret, iar marimea boilerelor este mult mai mica fata de un Brewtus. Totusi, campionul barista Laurentiu Stefan am vazut ca foloseste Lelit-ul in deplasarile sale cu echipa de barista la diverse evenimente unde este solicitat, atunci cand are de-a face cu un trafic mai mic. Am descoperit asta intamplator, cand m-am dus la sediul SCAE sa testez niste VArio K30 iar Laurentiu era cu Lelit-ul la subtioara  :)  A fost prima oara cand am vazut Lelit DB si chestionandu-l am aflat ca isi face treaba cu brio pe trafic mic, fara sa mai care un La Spaziale de 50kg. 

Aaa, inca ceva - la espressoarele cu E61 trebuie sa ai in vedere minim 40-60 de minute pentru incalzire, chiar daca specificatiile marketizeaza mai putin. Daca nu ai acest timp, solutia este o priza programabila.

RE: Sfat achizitie espressor (buget 5-600E) - vct1976 - 02-05-2015

Priza programabila iti cam trebuie la orice, eu nu cred in expresia de marketing "gata in 3 minute", asta daca nu vrei sa te trezesti cu 30 minute inainte de a savura cafeaua. Pana se incalzeste toata matzaraia, grupul, portafiltrul, ca sa nu mai vorbim de cestile de pe aparat (pe astea poti sa le incalzesti cu niste apa calda de la aparat, totusi)

RE: Sfat achizitie espressor (buget 5-600E) - cozma calin - 02-05-2015

(01-05-2015, 22:52)Lyvyoo Wrote: Oricum, trebuie sa te hotarasi la un buget pana la urma, aici e cheia. Vario e 1800..ok, ii dai deoparte. Cat esti dispus sa investesti de aici inainte pentru espressor + accesorii (tamper, latiera, cantar la capitolul "neaparat", portafiltru fara fund, detergent backflush, sita blind etc. la capitolul "ceva mai tarziu..." )?

Daca limita este aici la 2000 si ceva de lei si vrei si PID, atunci PL41TEM se incadreaza si iti mai raman si bani de accesorii: 2080 Lelit-ul + 100 de lei o lattiera mai rasarita + 130 un tamper + 30 lei cantar (80 daca il vrei mai fiabil) + 25 o sita blind + 30 lei detergent de backflush + eventual portafiltru fara fund 220 lei. 

QuickMill mereu a avut aparate scumpe pe linia celor SBDU. E si cazul lui Silvano PID. La peste 1000E intri pe taramul grupurilor E61. Pai mai ai putin si ajungi la 1300E pentru un Expobar Brewtus, care este DB cu E61! Cum sa dai aproape 1100E pe un SBDU... Totul in ipoteza in care ai si varianta unui buget mai ridicat iar sotia va utiliza aparatul si poate HX-ul i se va parea mai complicat cu flush-urile sale mai lungi.  
Multumesc.Cu siguranta aceste sfaturi imi vor prinde bine in alegerea unui expressor