![]() |
|
Staresso Mirage - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: (Alte) Moduri de preparare a cafelei (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Alte-Moduri-de-preparare-a-cafelei) +--- Thread: Staresso Mirage (/Thread-Staresso-Mirage) |
RE: Staresso Mirage - renatoa - 09-07-2023 Personal nu am timp si energie de perfectionisme, sa ma preocupe sa obtin gustul din cafenea, sau orice alt gust care il obtine alta masina. Si nici nu incerc sa argumentez cu pretul, pentru ca am trecut la Mirage de la alta masina de 2x mai scumpa, care sta in gentutza ei neatinsa de cand am facut pasul. Unii i-ar zice downgrade. Pentru unii poate fi vorba pur si simplu de convenienta, au atins pragul good enough si gata. Experimentari tot de aia fac, ca mestereala face parte din experienta numita cafea. Daca duce la imbunatatiri gustative, aia e bonus. Asta seara incerc pentru prima oara cold brew cu Mirage, va spun maine cum a iesit. :D RE: Staresso Mirage - renatoa - 10-07-2023 A iesit bine, cum sa iasa... :) Cea mai mare problema a fost sa gasesc o cana in care corpul sa stea stabil, vertical, fara nici o tendinta de inclinare sau rasturnare. Exclusa amplasarea lui in stativul de firma, deschide cineva adormit noaptea usa brusc si nu il vedeam bine... :s In rest, reteta clasica, sita de 53 umpluta rasa, adica 15g la mine, cu cafea macinata de brew, nici o tampare, saturat pucul apa rezultata din topirea 1-2 cuburi de gheata, ca sa amorseze picurarea, apoi umplut rezervorul cu gheata sfaramata... daca o lasi cuburi intregi risipesti spatiul. Pana dimineata se topise... dar frigiderul meu nu e rece, pe usa unde a decurs picurarea sunt chiar peste 10 grade, asa ca nu garantez ca nu mai gasiti gheata in rezervor in alte conditii de frig. A rezultat 120 ml de lichid, in care am mai pus dimineata 4-5 cuburi de gheata. RE: Staresso Mirage - edri - 10-07-2023 (09-07-2023, 11:42)renatoa Wrote: ....probabil ca puteti gasi prin auchan mai rapid ..... Cea mai mica sita la Auchan, am gasit pentru mokapot de 4 portii. Sita dus se potriveste cumva cu sita cos de la staresso dar nu intra total in interior. Se aseaza asemanator cu sita dus ims prezentata anterior, dar nu este la fel de adanca. In pachet sunt si trei garnituri, diametrul exterior este ceva mai mare decat cel interior staresoo, asa ca garnitura trebuie ajustata. La repezeala am facut asta cu foarfeca, nu am reusit sa decupez un cerc perfect. Pachetul sita cu cele 3 ganituri costa mai putin de 10 lei asa ca e destul loc de experimente. Din cauza ca garnitua auchan nu am taiat-o perfect, uneori se scurge apa pe margini de la o anumita presiune. Cu ce unelte as putea ajusta garnitura (e destul de groasa) la un cerc mai rezonabil decat cu foarfeca?Cred ca utilitatea unei site dus mai apropiata de sita cos ar fi mai evidenta daca se utilizeaza cantitati mai mici de cafea decat capacitatea cosului sita. RE: Staresso Mirage - renatoa - 10-07-2023 De asta am precizat modelul de mokapot pentru care e de cautat: cel de 2 cesti, acela are garnitura fix de 60mm, pe exterior. In postarea mea am propus astfel de garnituri doar pentru distantarea sitei dus originale fata de pompa, nu si utilizarea sitei dus de mokapot ca inlocuitor... pentru motivul ca pare cam mica... :s De exemplu cea de 2 cesti, cu diametrul exterior al garniturii de 60mm, are diametrul sitei dus de 42 mm, asa ca pucul va fi umezit doar in centru. RE: Staresso Mirage - alin1970 - 10-07-2023 De ce nu incercati fara sita de dus dar cu puck screen potrivit sitei utilizate ? In ideea de a mari distanta intre pompita si sceen pentru a evita umezirea puckului doar in centru. Astfel nu va mai fi nevoie de alta garnitura in afara celei originale. Cu cat marim distanta intre pompita si cafea cu atat mai uniform va fi umezit puckul in prima faza a pomparii. In aceeasi idee sunt de preferat sitele cat mai adanci, de 20 gr si cele chinezesti de 4 portii + puck screen. RE: Staresso Mirage - renatoa - 11-07-2023 Adica revenim la o varianta a ideii lui @sorinetta, expusa in urma cu 2 pagini, scos sita din garnitura de cauciuc si plasata chiar pe puc. Asta in lipsa unui mesh screen, pana ajunge din china :D RE: Staresso Mirage - sorinetta - 11-07-2023 Ciao, eu il folosesc doar in forma asta de setup, temperatura este mult mai mare, mai ales daca se toarna apa direct prin "gaurica" si se umple camera de deasupra puck-ului. In felul asta a devenit un mini Strietman. In ultima vreme l-am folosit mai mult la atelier impreuna cu SSP 98 HU si extractii turbo-shots, compot-uri de V60s, mi se pare superb. RE: Staresso Mirage - Adrian@ - 11-07-2023 Astazi l-am folosit si eu cu sita de dus pe post de puck screen si a iesit ceva bun. RE: Staresso Mirage - schiorean - 11-07-2023 (11-07-2023, 15:06)Adrian@ Wrote: Astazi l-am folosit si eu cu sita de dus pe post de puck screen si a iesit ceva bun. Sa inteleg ca la dus nu ai mai folosit nimic? Si ti-a iesit espresso mai bun? RE: Staresso Mirage - renatoa - 11-07-2023 Se scoate sita din garnitura, si se aseaza peste cafea, dupa tampare, pe post de screen. Asta daca nu ai un mesh pe masura cosului cu cafea, atunci nu mai folosesti sita de dus de loc. Garnitura ramane, dar goala. RE: Staresso Mirage - Adrian@ - 11-07-2023 (11-07-2023, 15:29)schiorean Wrote:(11-07-2023, 15:06)Adrian@ Wrote: Astazi l-am folosit si eu cu sita de dus pe post de puck screen si a iesit ceva bun. Da si am procedat exact cu a scrs Renatoa mai jos RE: Staresso Mirage - alin1970 - 11-07-2023 (14-06-2023, 17:07)DanielSerban84 Wrote: Da si cand fac preinfuzie se vede ca apare cafea intai pe margine si doar dupa ce reincep pomparea apare si pe mijloc. Crema am reusit sa scot ceva ok cu o Columbia omniroast de la Dropshot. O sa mai incerc si cu doze mai mici, de 15 grame sa vad cum iese dar fiind cosul conic am zis ca nu intra tamperul.Si la mine curge la fel. Eu folosesc sita IMS + dus IMS + puck screen de 150 microni. Gust bun dar vad ca nu curge cafeaua prin toate gaurile de la sita. Gaurile nu sunt infundate. Am incerca si cu sita China. La fel. Am incercat fara dus, la fel. Gresim undeva ? RE: Staresso Mirage - DanielSerban84 - 12-07-2023 Eu de cand am schimbat sita dus IMS merge foarte bine. Folosesc 18 grame si preinfuzie de minim 30 sec si curge de fiecare data perfect.
RE: Staresso Mirage - alin1970 - 12-07-2023 @DanielSerban84, multumesc mult pentru poze! Ce vad la tine e fantastic! E de pus pe You Tube. Felicitari ! Chiar e potent micutul Staresso Mirage. Eu inca nu reusesc sa am o curgere asa de frumoasa. Poate am nevoie de o rasnita mai potenta? Tu cu ce ai rasnit ? La mine e inca cum ai prezentat tu in primele imagini. Am incercat si cu 18 gr. si cu 16 gr. dar nu se schimba nimic in bine. Dupa 20-30 sec de preinfuzie curge cam prea usor, in ritmul pomparii.Mai am de munca se pare! :D . Folosesc Dus IMS +sita IMS de 51 mm + puck Screen. Tu folosesti si puck screen peste cafea sau nu ? Inca o data felicitari pentru poze ! RE: Staresso Mirage - DanielSerban84 - 12-07-2023 Nu cred ca rasnita e problema. Eu am rasnita manuala Eureka Baby. Folosesc cosul nepresurizat de 53 primit de la Staresso, puck screen de 1.7mm si 150 microni, wdt , nivelator si tamper de 53 tot de la Staresso. Primii picuri se vad pe sita cam dupa 8-9 pompari, las preinfuzie minim 30 sec. Mai conteaza si cafeaua, de exemplu am avut o Kenya light si nu am reusit sa scot nimic cu ea. In poza este Milkyway de la Dropshop omniroast. RE: Staresso Mirage - alin1970 - 12-07-2023 Doar sita difera putin la mine e IMS de 51 in loc de 54, dus IMS de 54 mm. Puck screen tot de 150 microni si 1,7 mm, putin cam mic 51 mm in loc de 51,5mm necesar, WDT chinezesc cu 5 ace subtiri si lungi, nivelator, tamper 51,5 mm . Cafeaua e Sarkis Costa Rica prajita pe 23.05.2023, 18 grame. macinata cu kingrinder K2 (am tot cobarat de la 40 la 35 gradatii dar degeaba) Apa tu ce folosesti ? e importanta la Staresso ? Eu folosesc apa de la robinet trecuta prin aparat de racire/ incalzire probabil ca o si filtreaza putin. Posibil sa fie apa ? RE: Staresso Mirage - renatoa - 12-07-2023 Adica difera cam tot... :) Dar daca pana acum nu ai facut o intalnire cu ceilalti doi miragisti din Tm, ca sa schimbati experienta, nu inteleg dilemele astea existentiale... :s RE: Staresso Mirage - alin1970 - 12-07-2023 Pai nu de asta e forumul ? sa schimbam pareri , idei bune sau proaste ? Sa intrebam ce nu stim sau nu pricepem singuri ? Incerc sa aflu cat mai multe de la voi si incerc sa obtin rezultate cat mai bune fara sa deranjez pe nimeni pe cat posibil. Nu sunt dileme existentiale, doar intrebari . Raspunde cine vrea. Ce este atat de diferit? Daca Staresso merge bine cu sita de 53mm cred ca ar trebui sa mearga si cu sita de 51mm. Cafeaua diferita? Apa ? vom vedea. Acum ca am vazut cum trebuie sa arate curgerea, nu ma las batut usor. Ramane intrebarea ce apa folositi la Staresso ? Multumesc tuturor pentru ajutorul acordat si lui Renato in mod special. RE: Staresso Mirage - renatoa - 12-07-2023 Vezi ce duritate ai in cartierul tau: https://www.aquatim.ro/informații-utile/calitatea-apei/parametri-de-calitate-ai-apei-distribuite/ O filtrare de clor ar fi cam musai, dar daca nu simti clorul in apa pe care o bei de la acel dozator, atunci inseamna ca ai filtru incorporat. Care filtru se cam schimba la niste sute de litri sau 6 luni macar... ar trebui sa stii de el... :s RE: Staresso Mirage - alin1970 - 12-07-2023 da, dozatorul are un filtru care se schimba periodic,il schimba firma care se ocupa de el, nu simt gust de clor. Duritate 6 dar e analiza din 2022. Apa de adancime de la cismelele din oras este mai buna decat asta de la robinet filtrata ? Nu gasesc unde s-a vorbit pe fprim despre apa ptr cafea. RE: Staresso Mirage - alin1970 - 12-07-2023 Am gasit analiza apa zona Blascovici din 05. 2023. duritatea apei 6. E ok ? Gustul acestei ape e ok, nu simt clor sau gust dubios chiar si dupa fierberi repetate. RE: Staresso Mirage - schiorean - 13-07-2023 Am reusit o curgere curgere arataoasa cu sculele standard cu preinfuzie mai indelungata, nici chiar 30 de secunde dar vreo 10 am tinut, cafea de la Dropshot. Gustul mi s-a parut la fel, in locul tau nu mi-as face mari probleme. Incearca cu preinfuzie mai indelungata si/sau schimba cafeaua. Sarkis din cate imi amintesc le prajeste destul de tare. Dropshot are variante echilibrate, nici prea prajite nici prea light. Evita cele light, care mie nu mi-au iesit pe Staresso (si oricum nu-mi plac la orice aparat le-ai scoate). RE: Staresso Mirage - alin1970 - 13-07-2023 Colegi espressomani care utilizati Staresso am o noua intrebare: Stiti la ce temperatura a apei se face extractia cu Staresso Mirage? A masurat cineva temperatura apei in momentul extractiei? Pe YT apare pe undeva temperatura apei la Staresso ? Dupa ce un prieten bun, espressoman mi-a deschis ochii, am incercat sa aflu ce temperatura maxima de extractie pot obtine cu Staresso. Rezultatul m-a cam dezamagit. Poate gresesc eu la masuratori, dar dupa trei preincalziri cu apa fiarta la 99,8 grade, repetate la interval de 3 minute, apa nu trece de 90 grade. dupa prima preincalzire, apa se stabilizeaza la 68 grade, dupa a doua ajunge la 78 grade stabila, dupa a treia preinc se stabilizeaza la sub 90 grade. Dupa a treia preincalzire, pentru extractie, este nevoie sa golesc aceasta apa, sa demontez sita oarba, sa montez sita cu cafea , sa pun din nou apa fiarta la 99 grade si sa incep extractia. Eu nu am obtinut o temperatura mai mare de 80 grade in cana princalzita si ea cu apa fiarta. Tipic 75 grade. Din observatiile mele se pierde multa caldura in portafiltru, sita oarba, sita, screen etc. Poate gresesc ? Termometrul pare ok, arata apa fiarta cu bulbuci la 99,8 grade. Din pacate nu pot masura temp apei in timpul extractiei cu capacul inchis, toate masuratorile sunt facute cu capacul demontat partial. Din observatiile mele nu mai sunt convins ca pot obtine extractii cu o temperatura a apei mai mare de 85-90 grade. Nu este prea mica aceasta temperatura ? Poate ajuta preincalzirea la aburi ? La un espressor obisnuit ce temperatura are cafeaua in ceasca ? Repet, acestea sunt observatiile mele si nu spun ca sunt corecte suta la suta. Ramane intrebarea : ce temperatura are apa de extractie la Staresso Mirage? Este suficienta pentru extractii corecte, reusite si gust corect in ceasca? (13-07-2023, 09:11)schiorean Wrote: Am reusit o curgere curgere arataoasa cu sculele standard cu preinfuzie mai indelungata, nici chiar 30 de secunde dar vreo 10 am tinut, cafea de la Dropshot. Gustul mi s-a parut la fel, in locul tau nu mi-as face mari probleme. RE: Staresso Mirage - edri - 13-07-2023 (09-07-2023, 22:05)IndreiR Wrote: ... de ce nu mergi la cafenelele de specialitate din oraș ca să îți faci o idee cam care este gustul corect? Poți cumpăra pt acasa aceeași cafea și atunci poți compara și mai exact.... Am facut eu asta, am fost pe la 10 cafenele. Nu vad cum as putea considera un espresso de la cafenea ca etalon, difera destul de mult intre cafenele. Bun sau rau, depinde de gusturile si experienta fiecaruia. Pe scurt, parerile mele subiective: In 3 locatii clar, espresso a fost mult mai rau decat ceea ce obtin cu Staresso. Surprinzator (?) una dintre cafele era de la Manhatan, in alta locatie barista nu a vrut sa spuna clar ce cafea a folosit. In doua locatii, espresso a fost ceva mai interesant, putin mai aromat decat ce am obtinut uzual acasa, cafele de la Pressco si Arusha. Nu stiu ce inseamna gust corect, dar cele mai consistente si probabil mai apropiate de ceea ce cauta lumea in general la espresso au fost cu cafea Bazzara. In timpul periplului pe la aceste cafenele, am cumparat doua dintre cafelele utilizate de ei si acasa. Comparatie exacta e imposibil de facut. Totusi pot spune ca am obtinut cu Staresso, espresso mai bun (dupa gustul meu) decat la cafenea, dar nu din primele incercari. Nu am cumparat pentru experimente Jamaica Blue Mountain ![]() Concluzia mea, este ca inainte de tot felul de site, pucksceenuri, dusuri, studiu de curgere prin toate gaurile, etc. in primul rand conteaza cafeaua si optimizarea macinaturii in functie de parametrii cafelei. Pentru aceeasi cafea, proapat prajita, cu site nepresurizate, am obtinut espresso foarte bun, consistenta , crema; pentru aceeasi cafea mai veche de o luna nu am reusit sa mai obtin espresso cu acea crema deasupra, indiferent de macinatura. In cazul utilizarii sitei presurizate, chiar si cu cafeaua veche, espresso a iesit cu crema respectiva, fara a fi necesare nu stiu ce optimizari ale macinaturii. Probabil ca asta este si motivul pentru care nu se vinde oficial cu sita nepresurizata. Cu sita presurizata e destul de greu sa nu obtii un espresso sa zicem corect. Cu site nepresurizate trebuie ceva timp pana cand se obtine espresso dorit, uneori in functie de cafea, nu iese ce vreau orice as face. RE: Staresso Mirage - alin1970 - 13-07-2023 Ok. multumesc. Sa folosesc sita presurizata pentru cafeaua mai veche de 30 zile ? ajuta asta si la gust ?daca doar ptr a obtine crema, dar gust mai prost, ma lipsesc. ma intereseaza un gust bun nu crema. Obtin inca crema si acum cu nepresurizata dar gustul tot acru. Imi place dar parca mi s-a cam acrit de gustul asta ! Parca vreau mai dulce.
RE: Staresso Mirage - renatoa - 13-07-2023 (12-07-2023, 20:50)alin1970 Wrote: da, dozatorul are un filtru care se schimba periodic,il schimba firma care se ocupa de el, nu simt gust de clor. Duritate 6 dar e analiza din 2022. Cat de adanca e adancimea... ? Cu toate vilele care se fac, nu stiu cati au fosa cu adevarat septica... :s Cea de la ropinet de unde provine? furnizorul ar trebui sa precizeze clar sursa. Mai bine ca nu ai gasit topicul de "ape"... :) la cat s-a vorbit acolo, e un chin sa mai extragi informatia relevanta... vorbim de sute de pagini. (12-07-2023, 21:47)alin1970 Wrote: Am gasit analiza apa zona Blascovici din 05. 2023. duritatea apei 6. E ok ? Gustul acestei ape e ok, nu simt clor sau gust dubios chiar si dupa fierberi repetate. 6 e ok, inseamna un TDS in jur de 100, in zona optima. Clorul se simte in apa bauta direct din robinet, odata ce ai fiert-o s-a dus, este alta metoda de "filtrare" Ce as mai urmari dubios dupa o fierbere, daca apar particle in suspensie in apa, sau o pielicula pe suprafata. Nu depuneri albicioase pe pereti, alea sunt normale. RE: Staresso Mirage - edri - 13-07-2023 (13-07-2023, 10:09)alin1970 Wrote: ..... Azi la cafeaua de dupa masa: cilindrul incalzit bine la abur, montat sita dus, montat portfitrul cu fundu gol avand deja introdusa sita cu cafea, turnat apa fiarta, montat capacul pompa, trecut prin cap discutii forum, desfacut si scos capacul pompa, masurat temperatura 94.9C, dupa aceea ... procedura normala de facut cafeaua. Nu imi dau seama cum s-ar putea masura temperatura apei la nivelul pucului fara interventii mecanice asupra espressorului, pentru a introduce sonda de masurare in zona pucului de cafea. Parca deja filozofam prea mult in jurul acestui espressor. Este o unealta simplificata, la un pret mai mult decat rezonabil (asta pana cand nu se apuca cineva sa citeasca topicul asta si isi cumpara toate accesoriile despre care s-a discutat aici :D), cu care se poate obtine un espresso bun, dar evident nu permite controlul riguros al parametrilor de extractie, temperatura apa, presiune, preinfuzie. RE: Staresso Mirage - alin1970 - 13-07-2023 (15-06-2023, 19:55)edri Wrote: [quote=renatoa;193971] Pentru mine preincalzirea cu sita presurizata este metoda alternativa. ![]() Metoda principala, mai simpla, mai rapida, cu mai putina apa, este la abur. Asa arata configuratia: ![]() Se poate foto cu sita acea verde sau ce aste ? de unde este cumparata ? se pune cana cu apa pe plita pentru aburi ? vreau sa trec si eu la metoda aceasta de preincalzire cu aburi daca asigura o temperatura mai ridicata decat varianta clasica cu apa fiarta. RE: Staresso Mirage - orwo - 13-07-2023 macin,preincalzesc extrag e mai buna ca orice cafea de pe orice plaja....de aiurea...si cu asta basta. renatoa care e tata la chestile astea sa confirme sau infirme. ![]() off topic mi s a rupt garnitura de la sita de jos....ce site folositi fata de cea originala?nepresurizata RE: Staresso Mirage - edri - 14-07-2023 (13-07-2023, 16:19)alin1970 Wrote:(15-06-2023, 19:55)edri Wrote: Este o palnie de silicon, careia i-am taiat capatul. Cana si palnia le-am cumparat de pe emag, nu mai gasesc acum linkurile. In cana pun apa cam 1-2cm. ![]() (13-07-2023, 12:47)alin1970 Wrote: Ok. multumesc. Depinde ce intelegi gust mai bun. Cu sita presurizata impresia mea este ca aciditatea este evidentiata putin mai mult. Am mai experimentat si cu doua site dus in combinatie cu sita nepresurizata, pentru anumite cafele a iesit chiar astrigenta cafeaua. Asta e cafeaua de specialitate din valul trei, ies in evidenta si aromele fructate. Incearca o cafea italiana. Bazzara nu scoate uleiul din boabe, insa nu imi plac pungile lor, au supapa dar sunt fara zip. Cred ca singura solutie este sa incerci mai multe cafele, pana dai de cea care iti place. In general la cafenele au cam 2-3 cafele pe rasnita, cumperi fiecare espresso facut de ei si vezi care-i mai apropiat de ceea ce iti doresti, apoi cumperi si pentru acasa cafeaua respectiva. Mai sunt si prajitorii online care vand mostre de cate 100g pentru testare. Este imposibil ca altcineva sa-ti spuna reteta cea mai buna pentru tine, gusturile difera. |