Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" ( Kinu ) - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite)
+--- Thread: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" ( Kinu ) (/Thread-Noul-Proiect-al-nostru-rasnita-manuala-Che-Kinu)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - Cosmin - 21-03-2016

Sa nu uitam ca a fost testata si de profesionisti ca razvan de la yume de ex, iar la acea testare a fost prezenta si lido care are aceleasi cutite Etzinger si este un succes pe plan international.

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - renatoa - 21-03-2016

(21-03-2016, 00:44)Tito Wrote: Parere mea personala, care sigur nu conteaza : e prematur sa cataloghezi o rasnita care inca nu e iesita pe piata doar dupa ce ai probat un prototip + imbatat de o mare doza de euforie. Feedback-ul  "care conteaza " e al consumatorului final cu produsul de serie dupa o perioada de proba . Restul..,iertata-mi fie franchetea, sunt subiectivisme . ?

Care consumator, ala italian, care inca mai crede ca Gaggia este firma italiana vero, cand de fapt masinile se fac... stim noi unde ...

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - coffeesnob - 21-03-2016

Legat de cutite, (fara a lua in considerare viteza de macinare, temperatura, etc) concluzia trasa de mine din cele citite pe forumuri e ca urmatoarele atribute ale cutitelor/mecanismului de montare sunt relevante:

- Stabilitate axiala la macinare: stabil > instabil
- Mentinere reglaj macinare: stabil > joc
- Marime cutite: diametru mare > diametru mic
- Forma cutit: conic > plat
- Profil cutit: depinde de producator, profile dezvoltate de anumiti producatori sunt mai bune decat altele
- Finete reglaj macinare: mai fin > mai putin fin cu mentiunea ca un reglaj prea fin complica trecerea rapida de la un reglaj la altul

Le-am pus in ordinea importantei, dupa cunostintele mele. Cutitele conice au o suprafata de taiere mai mare decat cele plate la aceasi dimensiune, plus ca nu au nevoie de turatie mare pentru a scoate cafeaua macinata.

Prin prisma celor de mai sus, o rasnita cu cutite conice cu diametru mai mic de 54mm poate intrece Vario daca cutitele au un diametru suficient de mare, are stabilitate axiala si mentine precis finetea macinaturii.

Cu mentiunea ca totul e relativ si se bazeaza pe papilele lui x sau y ;)

S-a masurat cumva > sau < pana acum in mod stiintific riguros si reproductibil ?
Chestia cu solubilele spune ea ceva, dar pana la "de gustibus" mai este.

Off-topic, cum te pot contacta, CS ? :) nu pari sa ai email sau PM... :s Huh

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - Che - 21-03-2016

(1) primul, se datoreaza utilizarii unui filet de diametru mic, cel al axului; ...  chiar micsorand mult pasul filetului (va interveni in timp  uzura si jocul inerent) e greu de lucrat consistent in acest interval de reglaj, care presupune deplasari mici pe o circumferinta si asa mica...
rasnitele capabile espresso necesita un reglaj al distantei intre cutite foarte fin si continuu intr-o plaja ingusta, de ordinul a cateva zeci de microni; se prefera de aceea, solutia de reglaj cu miscarea pe filet a ansamblului cutitului fix, cel exterior, deci de diametru mult mai mare decat cel al axului pe care e fixat cutitul rotitor, cel conic;
si manuala OE Lido 3 (cutite conice 48mm, magazie 70g), de ex., are acest tip de reglaj [i]stepless
, exterior;[/i]

Buna ziua,
am incercat sa nu intervin o perioada in discutiile de pe forum ca sa nu influientez in vre-un fel, pozitiv sau negativ, parerile celor care au testat prototipurile noastre. Acum doresc sa fac o precizare in ceia ce priveste finetea reglajului, atat de criticata de radudani, si anume: -diametrul fieltuli.
Diametrul filetului de pe axul rasintei, implicit al piulitei de reglaj, este M8/0,5, adica METRIC 8mm si PAS  de 0,5mm, ce inseamna asta: - la o desfiletare/infiletare a piulitei de 360 grade(o tura) axul coboara/urca 0,5 mm. Si acum va spun unde greseste radudani- si o puileta cu M50/0,5 adica metric 50mm si pas 0,5mm la o infiletare/desfiletare de 360 grade(o tura) axul coboara/urca "culmea" tot 0,5mm . Deci indiferent de diametrul filetului doar PASUL filetului este cel care influienteaza distanta de deplasare intre cutitele de macinare. La 0.5 mm deplasare a axului (adica o tura) distanta efectiva intre suprafetele cutitelor de macinare este aproximativ 0.16mm si spun aproximativ fiindca est in functie de unghiul cutitelor  care la randul lui este diferit in functie de modelul cutitelor. Atat axul cat si piulita este fabricata din otel inoxidabil clasa 1.4301 care are rezistenta echivalenta unui surub din grupa 8.8 ( suruburi pentru imbinari precomprimate) , deci posibilitatea uzurii datorata efortului depus de  strangerea manuala a piulitei este aproximativ 0.

(2) al doilea - nu am intalnit inca o parere in confirmarea sau contrazicerea a ce spuneam - inseamna de fapt libertatea de... vibratie axiala, deci de variatie a gradului de macinatura;
adica, daca s-a fixat o anume valoare a granulatiei, respectiv a distantei intre cutite, daca se apasa axial talpa cutitului conic (impotriva unui arc), intregul ansamblu, ax si cutit, merge in sus pana la pozitia zero de contact intre cutite...
oricum, greu de imaginat o realizare mecanica robusta si ergonomica in acelasi timp, cand reglajul distantei intre cutite se face cu deplasarea axiala a cutitului interior, cel care se invarte...
[/quote]

Datorita formei cutitelor (conice) singurul efort resimtit in axul rasnitei este de intindere , niciodata de compresiune, doar daca intentionat impingeti cutitul interior in sus. Drept exemplu va propun sa incercat sa micsorati distanta intre cutite infiletand piulita de reglaj atunci cand nu ati terminat de rasnit portia de cafea dorita, intrerupand procesul de rasnire in momentul reglajuli, si o sa constatati ca nu puteti infileta piulita sau efortul depus va fi extrem de mare. Deci nu axista nici o forta care, in momentul rasnirii sa deplaseze para( cutitul interior) in sus, ci exact invers.

Sper ca m-am facut inteles... O zi buna in continuare...

Da, alles klar, si cele postate confirma destul de bine experienta mea cu Che.
0.16mm deplasare cutite la o tura inseamna ca la doua ture deplasarea va fi de 0.32mm, si este exact pozitia la care incepe sa imi extraga rezonabil ca timp si curgere.
Adica la granulatia de 0.3mm, varful colpotului gauss la macinarea pentru espresso.

Dar... constat din postarile altora ca la ei acest lucru se intampla la o tura jumate !
Ceeace la mine ar fi dus de mult la blocarea pistonului, deja la o tura si 5/6 extractia dureaza peste un minut !

Ce pot sa inteleg din dispersia asa de mare a exemplarelor care au circulat in test ?
Citesc de exemplare cu doua o-ring-uri, la care manerul iese greu, al meu are doar unul si iese decent, de exemplare la care reglajul nu sta la locul lui, al meu nu s-a deplasat niciodata, etc, etc...
Ba parca am citit undeva de un pas de 0.7mm, acum vad ca este 0.5mm !

Mai este atunci valabila vreo parere sau evaluare ? :s Huh

(21-03-2016, 12:42)renatoa Wrote: Da, alles klar, si cele postate confirma destul de bine experienta mea cu Che.
0.16mm deplasare cutite la o tura inseamna ca la doua ture deplasarea va fi de 0.32mm, si este exact pozitia la care incepe sa imi extraga rezonabil ca timp si curgere.
Adica la granulatia de 0.3mm, varful colpotului gauss la macinarea pentru espresso.

Dar... constat din postarile altora ca la ei acest lucru se intampla la o tura jumate !
Ceeace la mine ar fi dus de mult la blocarea pistonului, deja la o tura si 5/6 extractia dureaza peste un minut !

Ce pot sa inteleg din dispersia asa de mare a exemplarelor care au circulat in test ?
Citesc de exemplare cu doua o-ring-uri, la care manerul iese greu, al meu are doar unul si iese decent, de exemplare la care reglajul nu sta la locul lui, al meu nu s-a deplasat niciodata, etc, etc...
Ba parca am citit undeva de un pas de 0.7mm, acum vad ca este 0.5mm !

Mai este atunci valabila vreo parere sau evaluare ?  :s  Huh

Da asa este la prototipuri pasul este de 0,75 mm, dar in productiea de serie va fi de 0,5mm. Diferenta de reglaj a macinaturii este si in functie de espressor, presiunea de tampare, cantitate de cafea, etc. nu este o regula 1,5 ture.

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - Alin T. - 21-03-2016

Eu unul ma bucur ca auzim vesti direct de la sursa :)

Ne puteti spune cand estimati ca vor fi gata de cumparat cele 2 modele de 38, respectiv 46 manuale? Cel putin pentru comunitatea espressoman

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - radudani - 21-03-2016

nu vreau sa extindem o discutie cu pareri/supozitii in care lipsesc argumentele experimentale (obiectiv stiintifice, nu subiective gen gust in ceasca, fie el si dupa costisitoare teste blind);

doar precizarile pe care le consider neceasare, probabil din vina mea, cu excesul de redondanta in ceea ce incerc sa comunic:

(1) finetea reglajului e cu referire la diametrul axului/rondelei si deci, la deplasarea pe circumferinta, pentru un acelasi unghi de reglaj; sigur, si pasul filetului e determinant, dar asta e inginerie mecanica si eu ma refer la ergonomia/confortul de exploatare; e vorba deci de subiectivitatea unui utilizator...

(2) vibratie axiala - asta era supozitia; cand invartim de manivela simtim vibratia/'huruiala' respectiva; ea se regaseste pe circumferinta de iesire macinatura; boabele sunt un mediu discontinuu! asupra caruia se exercita efortul de comprimare/zdrobire/frecare a suprafetelor celor 2 cutite; din care unul joaca liber axial, contra unui arc;
sigur, e nevoie de referiri experimentale - laborator de rezistenta materialelor si vibratii...

costuri care nu se justifica; si e posibil ca impactul practic sa fie neglijabil;
in orice caz, acceptabil la categoria de pret respectiva;

altfel, ramane convingerea mea ca orice chichitza functionala merita semnalata si face mai mult bine proiectului in stadiul acesta, decat un cor de yesmani...
impactul real al acestor sesizari ramane la latitudinea si competenta fabricantului, care poate sa se refere sau nu, la varia modificari intervenite in proiect urmare si a sesizarilor celor rugati sa testeze si sa isi exprime parerea;
de aceea mentionam mai de mult parerea mea ca acest stadiu de definitivare prototip trebuia sa se faca intr-un cadru limitat, al celor care au lucrat si testat efectiv rasnita;

(21-03-2016, 01:03)renatoa Wrote: Care consumator, ala italian, care inca mai crede ca Gaggia este firma italiana vero, cand de fapt masinile se fac... stim noi unde ...

Italia are o cultura a cafelei espresso, in timp ce in RO nu mai exista nici macar o cultura a cafelei la ibric, asa cum era intre razboaie... in rest fitze, snobism si... dat cu parerea... in altii :)

consumatoru' italian care? parte din marea majoritate a celor ce-si cumpara Bristot-ul, Kimbo-ul sau ce-or fi, gata macinate si-si face cu Moka pe soba cateva shot-uri pe zi, pe care in orice caz le completeaza cu shot-urile consumate in picioare, la barul din colt?
la ce-i trebe rasnita? cati italieni au espressoare si rasnite capabile espresso?

si ce vina ar avea italianul acela ca respecta ceea ce era odata Gaggia, cei care - valoare pentru mine - au facut primele levers inainte de 1950?
si eu respect Akai, dar pe cei care au facut odata echipamente audio, nu pe cei ce au cumparat numele de brand si-l scriu acuma pe tot felul de cutii de tabla si plastic din care iese zgomot de dat pe feisbuc sau iutub...

surogatele de azi ne fac noua viata mai searbada, mai putin autentica;
ceea ce a fost odata confirmat ca valoare, ramane ca atare... atunci, acolo...indiferent de varia ministere ale adevarului care reambaleaza istoria ;)

revenind la rasnite, ca despre ele facem vorbire, ma intreb din nou, cum stim ca o rasnita e mai buna decat alta?
da, sunt niste criterii de evaluare formale, mecaniciste, am facut si eu uz de ele cu referire la Che in topic;
dar cati dintre noi, cei ce vorbim aici pret de 10 pagini, avem la dispozitie capabilitati de laborator pentru determinarea obiectiva, stiintifica a calitatii!? cate sunt recunoscute ca standarde in lumea comerciala a cafelei?
cum apreciem ca o rasnita are macinatura consistenta? ca are o distributie bimodala buna a macinaturii si ca variatia acestei distributii in timp si in functie de reglajul finetii granulatiei este normala, pentru sortimentul/brandul de cafea in test? noi, aici in forum!

citim si aflam ca nu exista o majoritate de pareri coerente, ca si in lumea buna, a celor cu multa experienta si cu dotari ezoterice, parerile sunt impartite; parerile despre validitatea criteriilor de apreciere obiectiva a calitatii;
da, respect si inregistrez ca fapt notabil, rezultatele unor experiente pozitive ale unor profesionisti de la noi sau de aiurea;
dar - ca inginer cu ceva experienta in masuratori artizanale in domeniul cafelei - n-am sa accept niciodata (e vorba de o opinie personala...) ca adevarata, afirmatia ca rasnita A e mai buna decat rasnita B - similare in caracteristici si performante - pentru ca da un... gust mai bun in ceasca!
sau ca rasnita C, tripla ca pret fata de rasnita D, nu marita luata pentru ca da in ceasca o bautura numai cu... 20% mai buna;
masurata cum si cu ce? logaritmic? ...ha!
cine si-ar mai pune problema asta daca ar putea sa umble pe ulita cu rasnita ce-o are :)

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - UserBanned - 21-03-2016

Quote:Buna ziua,
am incercat sa nu intervin o perioada in discutiile de pe forum ca sa nu influientez in vre-un fel, pozitiv sau negativ, parerile celor care au testat prototipurile noastre...

Da dar faptul ca lasati beta testerii sa-si esprime  opiniile ,CALIFICATE dar personale , pe un forum public ..ma influenteaza pe mine ca si potential client si nu mi se pare corect :(.  Ar fi fost mai mult decat corect sa  discutati cu ei in privat sau macar puneti la inceputul discutiei o lista cu cei care testeaza prototipul . In acest mod ,eu ca si client "ignorant" cand o sa cer un sfat la cumparare ..o sa evit  "obiectivitatea " indirect influentata a unui tester. Eu, in ingenuitatea, mea credeam ca pe acest forum se discuta doar din pasiune :(. Cat despte opinia " platesti 150 si ai gust de 500 "...imi aduce aminte de Caritas la Cluj . Cum m-am ars atunci..acum o sa-mi iau punga de popcorn ,cum zicea un coleg , si o sa ma asez pe ultimul rand in asteptarea unei video confruntari intre CHE di serie si Vario Home ( + alte electrice de aceleasi nivel ) pe care "se zice " ca le-ar bate :). PS.  Mi-as dori ca beta testerii sa nu se simta ofensati de vorbele mele...caci sigur nu era asta intentia .

Quote:revenind la rasnite, ca despre ele facem vorbire, ma intreb din nou, cum stim ca o rasnita e mai buna decat alta?
da, sunt niste criterii de evaluare formale, mecaniciste, am facut si eu uz de ele cu referire la Che in topic;
dar cati dintre noi, cei ce vorbim aici pret de 10 pagini, avem la dispozitie capabilitati de laborator pentru determinarea obiectiva, stiintifica a calitatii!? cate sunt recunoscute ca standarde in lumea comerciala a cafelei?
cum apreciem ca o rasnita are macinatura consistenta? ca are o distributie bimodala buna a macinaturii si ca variatia acestei distributii in timp si in functie de reglajul finetii granulatiei este normala, pentru sortimentul/brandul de cafea in test? noi, aici in forum!

citim si aflam ca nu exista o majoritate de pareri coerente, ca si in lumea buna, a celor cu multa experienta si cu dotari ezoterice, parerile sunt impartite; parerile despre validitatea criteriilor de apreciere obiectiva a calitatii;
da, respect si inregistrez ca fapt notabil, rezultatele unor experiente pozitive ale unor profesionisti de la noi sau de aiurea;
dar - ca inginer cu ceva experienta in masuratori artizanale in domeniul cafelei - n-am sa accept niciodata (e vorba de o opinie personala...) ca adevarata, afirmatia ca rasnita A e mai buna decat rasnita B - similare in caracteristici si performante - pentru ca da un... gust mai bun in ceasca!
sau ca rasnita C, tripla ca pret fata de rasnita D, nu marita luata pentru ca da in ceasca o bautura numai cu... 20% mai buna;
masurata cum si cu ce? logaritmic? ...ha!
cine si-ar mai pune problema asta daca ar putea sa umble pe ulita cu rasnita ce-o are [Image: smile.gif]
Ehhhiiii UITE DE ASTA SUNT EU FAN DECLARAT A LUI RADUDANI :))

Tito, aici e chestie de credinta, ce nu e clar. :)
Un sezon de X-Files ar trebui sa te lamureasca... :D

Uite, daca Che promite ca scoate la vanzare pana... de ziua mea :) peste vreo luna, eu promit ca cumpar din banii mei urmatoarele doua de pe piata la pret inferior si fac review 100% obiectiv :D

Da dar faptul ca lasati beta testerii sa-si esprime  opiniile ,CALIFICATE dar personale , pe un forum public ..ma influenteaza pe mine ca si potential client si nu mi se pare corect ....

Buna ziua,
ati inteles gresit intentia noastra, am deschis acest "topic" pentru ca opiniile si calificarile personale ale testerilor sa ne influenteze pe noi. Am denumit acest topic "Noul Proiect al nostru, rasnita manuala Che" si am dorit sa fim influientati de opiniile exprimate aici, si vreau sa va spun ca ati reusit sa ne influientati si am reusit sa definitivam un produs ale carui calitati le vor descoperi viitorii posesori. Si doar postand aici am reusit sa va cunoastem.
Si daca viitorii posesori vor dori sa-si exprime opiniile pe acest forum despre produsul nostru, o vor face luind in considerare pe langa alte calitati bune sau rele si raportul calitate-pret. Si probabil atunci va deschide cineva un topic care va dezbate si acest subiect.
Noi va multumim tuturor celor care au participat, direct sau indirect, la derularea proiectului nostru, fiecare opinie a d-stra a fost dezbatuta in cadrul sedintelor noastre de lucru si a contrbuit la definitivarea proiectului.

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - Alin T. - 21-03-2016

Daca proiectul e definitivat, cand estimati ca vom putea cumpara cele 2 rasnite?

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - Lyvyoo - 21-03-2016

(21-03-2016, 00:34)bogdan_geor Wrote: a scris Liviu mai sus ca o sa foloseasca cutite de 47 si 38, din cate stiu eu, Etzinger sunt de 48.
poate ma insel, sa ne confirme Liviu ca sunt tot etzinger cutitele astea.

Corect. Etzinger-ul va urca pretul. Dar daca se vorbeste aici de diferente de gust intre Che si Vario sau Ceado sau altele, fara a se ajunge deocamdata la un numitor comun, stai sa vezi diferente intre cele italiene de acum si Etzinger...  Razvan de la Yume nu le-a gasit, cu refractometrul langa extractii. Cred ca e ca la presostate... "eu am Sirai frate, tu ai Gicar..."

Etzinger va fi pachet de tuning pentru aia cu 10% :)

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - Lyvyoo - 21-03-2016

Sa stii ca asta ar fi un punct tare misto, ca variantele ulterioare sa fie construite in asa fel incat anumite avantaje gen cutite noi, reglaje etc. sa poate fi updatate, contra cost desigur, si pe variantele initiale.

Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - bogdan_geor - 21-03-2016

asa e la lido de ex, poti sa pui cutitele etzinger pe lido 2, care are cutitele italienesti (de altfel cam orice piesa se poate muta intre lido 2/3/E)

Bun, mai decalaram proiectul cu cateva luni... :)

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - mirceat - 21-03-2016

(21-03-2016, 12:42)renatoa Wrote: ... exemplare la care reglajul nu sta la locul lui, al meu nu s-a deplasat niciodata, ...
Aveam o ipoteza despre deplasarea reglajului la exemplarele testate - cred ca se intampla la rasnire instabila, mai ales in mana. La rasnire in pozitie stabila, de exemplu intre genunchi, cred ca nu se deplasa reglajul. 
Prima data am remarcat la postarea lui Adrian T ca s-a intamplat la o rasnire rapida in mana. Cred ca majoritatea au testat tot cu rasnire in mana. Altfel ar fi raportat mai des desfacerea recipientului.
Am impresia ca renatoa rasneste constant intre genunchi ca la rasnita lui vintage. Corect? 
Oricum producatorul trebuie sa rezolve stabilitatea reglajului, indiferent de tehnica de rasnire.

Nu, nu avea sens pe genunchi, la Dienes se impune, ca nu o pot tine bine, fiind voluminoasa.

Am rasnit exclusiv din mana si chiar mutand-o dintr-o mana in alta ca sa alternez miscarile.

Ca tot ai amintit, nu mi-a cazut recipientul niciodata !

Doar ca, la desfacere recipient, mi se pare foarte incomoda manevrarea, din cauza manerului, care datorita rulmentilor foarte buni si faptului ca s-a dus toata cafeaua dintre dinti, se balangane ca apucatul.
Din cauza asta, dupa ce termin de macinat, simt imperios necesara scoatere manerului si asta cu o singura miscare simpla rapida, adica slabire piulita.
De abia dupa aia, cu corpul eliberat de maner, ma ocup de prepararea pucului.

Cu regret, am stat si am reflectat, dar orice solutie care va duce la ingreunarea scoaterii manerului dupa macinare, cum ar fi cea descrisa la exemplarul aparent final prezentat mai sus, la care trebuie desurubat complet ceva pentru eliberare maner, va duce la decizia de necumparare din partea mea :(

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - Lyvyoo - 22-03-2016

(21-03-2016, 00:16)Tito Wrote: Pai acum nu mai inteleg: Lelit pl43 MMI e mai buna decat Vario Home pt ca are cutite conice ????? ??  Pt ca asa reiese acum : Che mai bun decat Vario Home;  Lelit aceleasi cutite conice ca si CHE . Deci prin proprietatea de tranzitivitate: Lelit mai bun ca Vario Home !!! ??

Nu strica sa ne mai tragi de urechi din cand in cand ca nu ne-am intalnit intre noi si nu am facut teste blind pe majoritatea variantelor pe care le posedam pe aici. Macar sa dam niste verdicte subiective dar de grup...

Legat de stabilitatea reglajului pe varianta finala, pana acum, de fiecare data cand am tras un shot, al doilea sau al treilea au iesit identice. Azi dimineata am tras o Peru bestiala de la Yume, rasnita cu Che de 38mm. Cafeaua are deja 20 de zile de la prajire, e in stilul lor mediu, punga fiind deschisa de mai mult timp, deci nu neaparat o misiune usoara sa o scoti bine bottomless. 

Acum si legat de ce spune Tito, e greu din specificatii, clipuri si imagini frumoase sa facem comparatii clare. Cert e ca rasnita in stadiul actual poate sa se bata umar la umar cu multe modele mai scumpe, in materie de rezultate. 

Si pentru retentiologi, categorie stiintifica remarcata de Radudani in trecut ::) printre care ma numar si eu, un test rapid dupa doua shot-uri din 19g fiecare:

[Image: IMAG0180_zps79bkudj7.jpg]

[Image: IMAG0181_zpsfa92ji8f.jpg]

[Image: IMAG0183_zpsc2ytlqef.jpg]

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - ender - 22-03-2016

Oare cand se vor putea cumpara?
:57:

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - Alin T. - 23-03-2016

Si eu am  intrebat de 3 ori mai sus :)

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - tristian - 26-03-2016

Sincer baieti arata groaznic, poate face cafea buna (poate nu) dar primul impact e cel estetic.
Asa arata o rasnita de 23$ http://www.amazon.com/Hunt-Brothers-Travelling-Aeropress-Compatible/dp/B018M32LJE/ref=sr_1_15?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1458960313&sr=1-15&keywords=manual+coffee+grinder
Asa una de 80$ http://www.amazon.co.uk/Zassenhaus-Panama-Coffee-Grinder-Silver/dp/B004YIBVZM

Che arata prin comparatie ca o chestie gasita prin pod, faceti ceva cu manerul acela ( nu se poate o sipca dreapta de metal cu o bucata urata de plastic in varf ) la 23$ au reusit ceva aspectuos din metal iar dnv totusi aveti pretentia sa vindeti rasnita peste 100$ (de cea la 80$ nici nu pot vb ca estetic sunteti la mile distanta). Puneti un logo pe corpul de inox, nu ma refer doar la numele rasnitei ....nici nu trebuie sa munciti la el se gasesc de cumparat cu cativa euro, gen asa ceva http://www.northwesterncoffeemills.com/CoffeeClub.html .
Stoperul ptr deget e o idee buna (plasticul respectiv e ca nuca in perete , ieftin da prost)
Chiar nu e posibil un recipient de sticla ? Va arat asa ceva pe rasnite de 14$ http://www.amazon.com/dp/B01A2L1I8O?psc=1 , adaptati ceva de la un borcanas ieftin de mirodenii sau ceva similar (nu trebuie sa-l produceti dnv, pretul e chiar neglijabil sub 1$). Se poate sa fim putin seriosi cand scoatem un produs pe piata?

Postez din pozitia de potential client care urmareste thredul cu interes de la prima postare. Daca par cam dur in exprimare imi cer scuze dar e necesar.

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - trl - 26-03-2016

Se poate va rog un test cu rasnita CHE la o macinatura grosiera, ca pt. french-press? Ma intereseaza mult o trecere printr-o sita fina a macinaturii pt. extragerea prafului rezultat in urma macinarii, ceva similar cum ce-am facut aici: http://www.espressoman.ro/forum/Thread-Pareri-rasnite-manuale-HARIO?pid=39243#pid39243. Daca cineva cu CHE poate pune niste foto comparative din care sa reiasa praful rezultat in urma cernerii unei macinaturi grosiere cat si gramajul exact al macinaturii si a prafului, ar fi perfect.

Mentionez ca mi-as dori o rasnita CHE exclusiv pt. presa si drip, deci pt. macinaturi ceva mai grosiere, iar praful in cafea pt. mine este ca si praful in ochi, deci nu mi-l doresc deloc. In acest moment rasnesc zilnic 25 gr. de cafea boabe si in presa sau drip introduc doar 20 gr. de macinatura, restul de 5 gr. le arunc la gunoi. :( Sita utilizata e una metalica, luata din supermarket, de diametru de vreo 20 cm si destul de fina; merge si cu una din plastic, important e sa fie fina.

Multumesc frumos,
Raul.

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - renatoa - 26-03-2016

(26-03-2016, 09:17)trl Wrote: Se poate va rog un test cu rasnita CHE la o macinatura grosiera, ca pt. french-press?
...
Sita utilizata e una metalica, luata din supermarket, de diametru de vreo 20 cm si destul de fina; merge si cu una din plastic, important e sa fie fina.
...

Din pacate Che-urile de test au fost rechemate "la garaj" :) Nu stiu daca mai poate face cineva acest test pentru dumneata...

Iti dai seama ca finetea asta e asa de relativa ca poate produce cantitati de praf variind intre 10% si 50% ?
Daca ziceai "folositi pentru filtrare o sita de French Press" macar dadeai o referinta cat de cat, desi nici acelea nu sunt standardizate.

Nu stiu de ce te zgaraie asa deosebit praful asta, ca oricum nu trece de filtrul drip, iar la French press chiar face parte din cultura celor care beau asa ceva, pentru unii sa faci French press fara "tulburel", fara reziduu adica, e o erezie :)

(26-03-2016, 05:56)tristian Wrote: Sincer baieti arata groaznic, poate face cafea buna (poate nu) dar primul impact e cel estetic.
...
faceti ceva cu manerul acela ( nu se poate o sipca dreapta de metal cu o bucata urata de plastic in varf ) la 23$ au reusit ceva aspectuos din metal iar dnv totusi aveti pretentia sa vindeti rasnita peste 100$ (de cea la 80$ nici nu pot vb ca estetic sunteti la mile distanta
...
Postez din pozitia de potential client care urmareste thredul cu interes de la prima postare. Daca par cam dur in exprimare imi cer scuze dar e necesar.

Nu ti-ai dat seama ca acestea sunt exemplare prototip ? Chiar crezi ca vor iesi la vanzare asa cum au fost prezentate aici ?
Intrebare retorica, pentru ca ma tem ca DA ! Sunt aproape sigur ca primul val, cel promotional lensat pentru forum va fi neschimbat fata de modelul prezentat de Liviu, fara logo, si intr-o cutie de carton generica neinscriptionata... :(
Ma bucur ca nu sunt singurul cu pasarica legata de maner, asa ca in acest moment decizia mea de cumparare se indreapta in directia aceleia postate de dumneata mai sus, nu pentru ca ai postat-o acum aici, ci pentru ca o urmaresc de vreo doua luni, culeg informatii despre ea si pare best buy, pentru criteriile mele.

Se poate si mai dura exprimarea... cand aflii ce chestii se fac in tara, numai pentru ca aici e mai ieftin de produs, iar noi le luam apoi din Germania sau de pe eBay, si nu avem nici un beneficiu ca suntem cetatenii ai tarii care gazduieste firme venite aici doar pentru un cost de productie mai mic, ca apoi sa puna Made in Germany sau Italy pe produsele lor, iti vine sa urlii...

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - trl - 26-03-2016

Buna,

E sita metalica standard/clasica luata din supermarket, ochiometric pare fina...foarte fina chiar, dar nu pot spune diametrul gaurilor, sorry. :( Oricum, praful rezultat este foarte-foarte fin, probabil numai bun pt. espresso.

Praful in french-press sau in drip nu face altceva decat sa induca amareala; praful se extrage mult mai rapid decat macinatura in sine, deci daca ar fi sa fac drip doar din praf probabil ca in 90 de secunde ar fi gata cafeaua, pe cand din macinatura ramansa dupa rasnire eu fac drip in 3':30".

Este perfect normal ca in urma unei rasnirii ceva mai grosiere sa rezulte putin praf, dar eu am acum 20% de praf si 80% de macinatura constanta, ceea ce nu-mi prea place.

Un motiv realistic si foarte important pentru care la drip si la presa difera atat de mult gustul functie de rasnita folosita este tocmai cel expus de mine anterior: praful rezultat in urma rasnirii, coroborat cu o macinatura nu tocmai constanta.

Initial am crezut ca tipul cafelei sau modul de prajire poate influenta cantitate de praf rezultata in urma rasnirii, dar in timp am observat ca diferentele sunt foarte mici. Tot ce pare sa conteze este stabilizarea in ambele capete si, probabil, tipul de cutite si poate si dimensiunile acestora (profesionistii trebuie sa stie aici mai multe).

Stima si cafea cu spuma,
Raul.

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - Lyvyoo - 27-03-2016

@trl - cu o sita de strecurat ceaiul te referi?  Am Che-ul dar n-am sita ::)

@renatoa - se pare ca va iesi si a doua varianta, cu maner reglabil, ca cel pe care l-ai avut tu, si inca una ca cea din ultimele poze. Saptamana viitoare ar trebui sa stim cam totul, inclusiv preturi, garantie (10 ani cel mai probabil) etc. 

Din cate stiu, cutitele de pe rasnita Che de 38 sunt identice cu ce au altii pe la  preturi care ating si 500E, si ma refer la Rosco, Made by Knock sau altele.  Aceeasi fabrica face si pentru Mazzer sau alte italience celebre si voluptoase de 68-71mm. Cutitele de pe Panama nu apartin in niciun caz unei fabrici cu experienta in cutite (pe surse) ::)

Avand in vedere ca aceste serii initiale vor iesi in numar mic (cateva zeci din fiecare), personal cred ca ar fi o idee excelenta daca fabrica ar propune in viitor modelul (de manuala sau electrica), l-ar finisa total, ar divulga toate detaliile tehnice, poze / clipuri, rezultate la diverse teste in cerc restrans (cum propunea radudani initial), si apoi sa lanseze ca pe kickstarter un soi de precomanda, iar cei care se inscriu sa beneficieze de un pret sensibil mai mic fata de pretul normal de la data intrarii in productie. Desigur, fara sa depasim o luna / doua de la respectiva data. Nu m-as baza neaparat sa cer sumele totale, ca pe kickstarter, ci un avans de la doritori, ca sa fie sigure ambele parti. Nu astept un raspuns de la fabrica pe tema asta, doar am lansat o tema de gandire.

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - coffeesnob - 27-03-2016

Avand in vedere ca cei de pe forum care au testat Che au facut espresso cu succes, ma gandesc ca are o macinatura bi/tri modala si nu va fi (mult) mai buna pentru french-press. Cel mai bine pentru tine ar fi sa cauti o rasnita proiectata special pentru drip. Nu imi vine in minte o manuala facuta pentru drip dar stiu ca Mahlkonig are electrica pentru asa ceva.

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - renatoa - 27-03-2016

Ma bucur ca avem urechi ascultatoare aici :)
Mai ramane asteptarea asta care ne omoara... mai ales ca ni s-au indeplinit toate mofturile :)