Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Moka Pot - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: (Alte) Moduri de preparare a cafelei (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Alte-Moduri-de-preparare-a-cafelei)
+--- Thread: Moka Pot (/Thread-Moka-Pot)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

RE: Moka Pot - iancu.ciprian - 20-08-2024

Ma poate ajuta careva cu o recomandare de Moka Pot pt plita vitroceramica? E nevoie de ceva suplimentar sau pot fi puse direct pe plita?

RE: Moka Pot - renatoa - 20-08-2024

Orice, inox sa fie... ce se face in cele de aluminiu, horror...
Cu riscul de a te supara, ai incercat in alta parte ce iese din asa ceva ? Chiar iti place ? Confused
Este metoda care mie mi-a extras cea mai amara cafea bauta... :( si am incercat multe trucuri de care e netu plin...

RE: Moka Pot - iancu.ciprian - 20-08-2024

Nu e nicio suparare, nu e pentru mine. Sotia mea e obisnuita cu moka pot, la fel si socrii. Asa ca am zis sa iau pt ei si un moka pot. Intrebam ca nu voiam nici sa stric plita. Eu si in concediu am luat Staresso cu mine, inclusiv rasnita staresso electrica(perfecta ca si mobilitate).

RE: Moka Pot - renatoa - 21-08-2024

Nu vad cum ai putea strica o plita vitroceramica cu un vas anume Confused...
Doar sa spargi sticla manipuland vasele prea brutal... sau soc termic, sa arunci un cub de gheata pe ea Smile

RE: Moka Pot - renatoa - 15-09-2024

Sa fie oare o noutate, sau e raportata deja ? Confused
https://vi.aliexpress.com/item/1005005185980178.html

... adica un inel intermediar care izoleaza palnia si rezolva proble supraincalzirii cafelei.
Chiar as fi curios ce iese din varianta asta...

RE: Moka Pot - laurstef - 16-09-2024

Un inel cu mâner, te rog... :)

Partea nasoală este că trebuie să cumperi tot clondirul ăla al lor.
Dar probabil că într-un viitor, chinezu' va scoate doar mânerul cu sita și pâlnia aferentă (care este mai lungă decât cea stock) și astfel le vom putea adapta, după caz, device-urilor pe care le avem noi acasă.

RE: Moka Pot - nfs01 - 19-09-2024

(15-09-2024, 14:31)renatoa Wrote: Sa fie oare o noutate, sau e raportata deja ? Confused
https://vi.aliexpress.com/item/1005005185980178.html

... adica un inel intermediar care izoleaza palnia si rezolva proble supraincalzirii cafelei.
Chiar as fi curios ce iese din varianta asta...
Unii tot nu vor sa treaca in 2024,ce e asa greu sa le vanda cu o pompita ceva? nu nu faci espresso dar nu mai ai probleme de temperatura.Ar bate toate aparatete de 2 lei vandute cu sute

RE: Moka Pot - renatoa - 19-09-2024

De ce n-ai face espresso? Confused
Tocmai, ca daca i-ai pune pompa ar iesi espresso dupa definitie: temperatura, presiune, timp...
Si e asa simplu sa ii pui un ventil metalic in locul sigurantei de supra-presiune...

(16-09-2024, 14:03)laurstef Wrote: Un inel cu mâner, te rog... :)

Chiar asa, la ce o fi bun manerul pe inel... nu ajungea inelul si atat ?
Nu are moka pot-ul un maner la capac ? Confused

RE: Moka Pot - nfs01 - 20-09-2024

(19-09-2024, 17:37)renatoa Wrote: De ce n-ai face espresso? Confused
Tocmai, ca daca i-ai pune pompa ar iesi espresso dupa definitie: temperatura, presiune, timp...
Si e asa simplu sa ii pui un ventil metalic in locul sigurantei de supra-presiune...

(16-09-2024, 14:03)laurstef Wrote: Un inel cu mâner, te rog... :)

Chiar asa, la ce o fi bun manerul pe inel... nu ajungea inelul si atat ?
Nu are moka pot-ul un maner la capac ? Confused
Nu tine garnitura,cand am folosit cafea prea fina iesea apa pe la garnitura

RE: Moka Pot - renatoa - 20-09-2024

Parca aud ca ai uitat sa zici ca ai si tampat Tongue

Daca e sa o luam serios acum, un asemenea monstru nu ar avea sanse sa ajunga pe piata ... nu pe pe piata traditionala moka pot...
Nu putem sa ignoram ca moka pot, cu forma aceea iconica, sub care este consacrat, face parte din muzeul italian de design, ca si motoreta Vespa si alte obiecte care lumea le asociaza instant cu made in Italy.
Nu mai zic ca precede cu vreo 30 ani aparitia primei masini espresso, asa ca si in zilele noastre in Italia se face mai multa cafea acasa la moka pot decat la espressor, ultimul fiind asociat mai mult cu o cafenea, nu cu "acasa"
Asa ca nu vom vedea prea curand un moka pot adus la zi, in 2024... nu sub numele asta.
Cine vrea altceva, are 9bar Tongue

RE: Moka Pot - edri - 20-09-2024

(20-09-2024, 11:20)renatoa Wrote: ....... asa ca si in zilele noastre in Italia se face mai multa cafea acasa la moka pot ......

Vara asta am fost in vreo doua camping-uri din Italia si dimineata toata lumea, chiar si cei care nu erau italieni, prepara cafeaua cu Moka Pot ... numai eu nu faceam asa. Smile

Iar daca era camping in US ar fi facut la filtru, cafetiera adica, nu V60...

Moka Pot - Mihai L - 20-09-2024

Acolo prajeai si la tigaie cafeaua… ?

RE: Moka Pot - nfs01 - 20-09-2024

(20-09-2024, 11:20)renatoa Wrote: Parca aud ca ai uitat sa zici ca ai si tampat Tongue

Daca e sa o luam serios acum, un asemenea monstru nu ar avea sanse sa ajunga pe piata ... nu pe pe piata traditionala moka pot...
Nu putem sa ignoram ca moka pot, cu forma aceea iconica, sub care este consacrat, face parte din muzeul italian de design, ca si motoreta Vespa si alte obiecte care lumea le asociaza instant cu made in Italy.
Nu mai zic ca precede cu vreo 30 ani aparitia primei masini espresso, asa ca si in zilele noastre in Italia se face mai multa cafea acasa la moka pot decat la espressor, ultimul fiind asociat mai mult cu o cafenea, nu cu "acasa"
Asa ca nu vom vedea prea curand un moka pot adus la zi, in 2024... nu sub numele asta.
Cine vrea altceva, are 9bar Tongue
Nu am tampat am batut in masa cu funnelul,nu inteleg de ce ai alege aluminiu,varianta inox are cam acelasi pret si poti sa-l cureti cum trebuie

(20-09-2024, 11:33)edri Wrote:
(20-09-2024, 11:20)renatoa Wrote: ....... asa ca si in zilele noastre in Italia se face mai multa cafea acasa la moka pot ......

Vara asta am fost in vreo doua camping-uri din Italia si dimineata toata lumea, chiar si cei care nu erau italieni, prepara cafeaua cu Moka Pot ... numai eu nu faceam asa. Smile
Si beau cafeaua simpla? zahar,lapte,siropuri? e un dispozitiv foarte inconsistent

RE: Moka Pot - edri - 20-09-2024

(20-09-2024, 11:52)nfs01 Wrote: ... e un dispozitiv foarte inconsistent

Cafeaua potrivita, reteta potrivita si se poate reduce semnificativ inconsistenta si amareala.
Eu nu mai folosesc in vacanta pentru ca nu se poate spala imediat dupa utilizare, fiind fierbinte.

RE: Moka Pot - Vlad Soare - 20-09-2024

(20-09-2024, 11:01)nfs01 Wrote: Nu tine garnitura,cand am folosit cafea prea fina iesea apa pe la garnitura

Ori n-ai strîns bine cele două jumătăți, ori e garnitura proastă.
Cînd e cafeaua prea fină, sau prea tare tampată, suprapresiunea trebuie să iasă fie prin valva de siguranță (în cazul ideal), fie să explodeze toată jucăria (în cazul nefericit în care valva e defectă).

Un alt caz nefericit este cand nu iei in serios instructiunile, si pui apa peste nivelul supapei.
Atunci folia de alij a sigurantei va sta in permanenta sub 99.9 grade, si nu va ajunge niciodata la aprox 140 grade, ca sa se topeasca, cum s-ar intampla daca ar fi expusa la abur supraincalzit.

La modelele de inox este chiar vizibila balonarea cand incepe sa lucreze aburul... chiar te sperie putin la gandul ca ai acolo o bomba care nu stii cand...

RE: Moka Pot - odor4fun - 21-09-2024

Iarasi pleci in mod eronat de la ipoteza punctului de fierbere al apei de 99.9 grade C.

Apa sub presiune fierbe la temperaturi diferite de 99.9 grade C, iar aburul are temperatura apropiata de temperatura de fierbere a apei, deci nu e o bomba cu ceas.

RE: Moka Pot - alin1970 - 21-09-2024

Este bomba cu ceas din cauza presiunii nu a temperaturii de fierbere. Are dreptate @renatoa este riscant daca se pune apa peste nivelul valvei de suprapresiune pentru ca se anuleaza valva de siguranta.

RE: Moka Pot - renatoa - 21-09-2024

(21-09-2024, 12:34)odor4fun Wrote: Iarasi pleci in mod eronat de la ipoteza punctului de fierbere al apei de 99.9 grade C.

Apa sub presiune fierbe la temperaturi diferite de 99.9 grade C, iar aburul are temperatura apropiata de temperatura de fierbere a apei, deci nu e o bomba cu ceas.

Apa fierbe la temperaturi diferite doar daca nu e la nivelul marii, si asta tot datorita presiunii.
Cam la fiecare 300m mai scade un grad. La Sinaia la cota 2000 apa fierbe pe la 93 grade.

Cat despre relatia dintre temperatura si presiunea aburului, se face la liceu, capitolul de termodinamica.
Chiar ti-e greu sa dai o cautare pe wiki ca sa eviti asemenea momente ?
Nu mai zic ca e plin google de cazuri cu moka pot explodate.

Altitudinea influenteaza temperatura de fierbere doar intr-un vas deschis (descoperit, fara capac), intr-un vas inchis, presiunea interna difera de presiunea atmosferica

Lasa orgoliul deoparte si consulta tabelul presiune - temperatura de fierbere. Doar ti-am semnalat greseala.
Odata cu cresterea presiunii creste si temperatura de fierbere a apei. Acea supapa de siguranta nu se anuleaza decat prin inlocuirea acelei bile din cositor moale cu materiale nepotrivite. 
Exista dealtfel o contragreutate care permite eliberarea presiunii, nu ?

S-a atras doar atentia ca nu trebuie pusa apa peste nivelul supapei de siguranta. Este ceva gresit aici ? Asta este un sfat important si trebuie luat in considerare de toti utilizatorii.
Nu ignorati acest sfat !

Dar nu are instructiuni de utilizare ? Ca la orice aparat, ar trebui citite si respectate.
Conteaza mai multe pentru a obtine o cafea buna, cantitatea de apa, cantitatea de cafea, tampare.

Marea problema la moka-pot, e temperatura de extractie foarte ridicata

Despre supapa de siguranta, eu am inteles ca este proiectata sa se deschida prin topire atunci cand temp atinge 140 grade C. Daca supapa este imersata in apa, aceasta temp de 140 grade se va
atinge cand ? Dupa ce cazanul face bum !
Daca am gresit corectati-ma.
De asta am zis ca umplerea cu apa peste nivelul supapei echivaleaza cu anularea supapei.

https://www.cafeagourmet.ro/ro/cum-de-a-alege-un-ceainic-moka-195

1. puneți în recipientul de jos atâta apă cât să încapă peste supapa de siguranță
  2. umpleți complet pâlnia cu cafea măcinată și aliniați, nu stoarceți
  3. raportul dintre cafea și apă trebuie să fie de 1:11

ok. inteleg ca nu are rost .
nu mai gandim, doar citim un text prost tradus. spor la cafea!

RE: Moka Pot - edri - 21-09-2024

(21-09-2024, 17:55)odor4fun Wrote: .... tampare.
Marea problema la moka-pot, e temperatura de extractie foarte ridicata

Chiar sunt curios sa ne spui cum a decurs prepararea cafelei la moka pot asa cum ne propui pe aici: tampare (cat vrei de tare) si apa peste nivelul supapei de siguranta.Biggrin
Exista rezolvare si pentru marea problema Lightbulb

(21-09-2024, 18:55)odor4fun Wrote: https://www.cafeagourmet.ro/ro/cum-de-a-alege-un-ceainic-moka-195
....

Site-ul acela este tradus in romana, probabil cu google translate Cool
Un exemplu off topic de traducere de acolo "Un motor de mână are avantajul unui preț mai accesibil, o durată de viață mult mai lungă și un anumit ritual mental la prepararea cafelei. Astfel, unul își ia 5min pentru a se pregăti, își limpezește mintea, își ascute simțurile și apoi se bucură de cafea. Mașinile electrice de măcinat de calitate pot fi găsite la mii de coroane. De aceea, recomandăm mori de cafea manuale pentru prepararea cafelei acasă!"

(21-09-2024, 19:27)alin1970 Wrote: ok. inteleg ca nu are rost .
nu mai gandim, doar citim un text prost tradus. spor la cafea!

ti-am raspuns aici:

As mai adauga faptul ca daca vasul moka-potului ar fi suficient de mare, am putea obtine o temperatura de extractie mai scazuta, folosindu-ne de densitatea diferita a apei si a faptului ca la temperaturi mai ridicate ocupa un volum mai mare. Nu ar fi nevoie de prezenta aburului pentru a forta apa sa treaca prin sita

Nu are rost !
eu intreb
ce presiune va fi in boiler cand apa va ajunge la 140 grade ?
Astfel de indicatii pot fi periculoase !
Atentie la cum utilizati cazanele sub presiune !

la 140 grade corespunde o presiune de doar 2,5 bari