Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Aero Press - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: (Alte) Moduri de preparare a cafelei (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Alte-Moduri-de-preparare-a-cafelei)
+--- Thread: Aero Press (/Thread-Aero-Press)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

RE: Aero Press - Laddu - 11-06-2018

(11-06-2018, 16:56)renatoa Wrote: 7.3 pe EK43 inseamna granula medie de aprox 600um, care as zice ca este cam pe la 3 ture pe un kinu cu pas de 0.5 (cele noi) sau 2 ture pe cele vechi, cu pas de 0.75. 4 mi se pare prea mult... 

Unde gasesti informatiile astea si cum poti fi sigur ca translatarea pe kinu e precisa. La exemplarul meu, la 4 ture, granulatia seamana cu cea a sarii roz de himalaya. As zice course medium spre course fine, dar recunosc ca nu am alt reper pentru comparatie :), deci vorbesc pur aprioric

Vizual, la kinu meu, la 4 ture e mai fin ca aici

RE: Aero Press - renatoa - 12-06-2018

Din testele de distributia particulelor facute pe EK43 de Matt Perger, am gasit o singura cifra, 500um la gradatia 6, si am extrapolat, ma astept sa fie liniara relatia.

La Kinu intai am calculat, bazandu-ma pe geometria cutitelor, si apoi am verificat folosind lere calibrate.

Eu vorbesc de distanta intre cutite, presupunand ca dintre doua cutite aflate la 600um nu poate sa evadeze o particula mai groasa de 600um... dar trebuie tinut seama ca poate sa nu fie rotunda, poate sa fie ca bobul de orez, deci sa iasa in lung sau in dunga, si atunci vizual pare mai mare.

RE: Aero Press - Laddu - 13-06-2018

(11-06-2018, 16:56)renatoa Wrote: In 2015 a castigat un slovac, in 2016 un polonez, cu alta reteta.

Reteta slovacului e un pic diferita, mai scurta si macinatura mai fina decat a ta:
Inverted Brew Method
20 grams of coffee ground at the “7.3” setting on a Mahlkönig EK34 grinder
Heat water to 79 Celsius
Add 60 grams of water
Turbulent wiggle 15 seconds
30 second bloom
Add the rest of the water in 10 seconds
45 seconds press
1:37 minute total brew time

7.3 pe EK43 inseamna granula medie de aprox 600um, care as zice ca este cam pe la 3 ture pe un kinu cu pas de 0.5 (cele noi) sau 2 ture pe cele vechi, cu pas de 0.75. 4 mi se pare prea mult...  Confused
Promite o limonada placuta, incercam maine Smile

Maine o incerc si eu cu 3 pe Kinu. 

Observ totusi o diferenta in clipul de prezentare al castigatorului: nu exista etapa de 30s bloom, ci e impartita in 15 sec turnare a 60 ml de apa si 15 sec de agitatie.

RE: Aero Press - renatoa - 13-06-2018

Am incercat cu 3, nu m-am dus mai mult, ca prea era bolovanoasa granulatia.
Reamintesc ca 3 la mine este ca 4 la tine, avand pas de 0.75.
Combinat cu 80 grade si timpul scurt a iesit un ceiutz, cum ma asteptam, si cum se incapatateaza majoritatea cafenelelelor sa induca ideea ca aia ar fi Aeropress ... ceeace limba mea refuza.

RE: Aero Press - Laddu - 13-06-2018

Pai dacă eu încerc cu 3 înseamnă că tu trebuia cu 2? Poate de asta a ieșit ceiut?

RE: Aero Press - Laddu - 14-06-2018

(13-06-2018, 21:14)Laddu Wrote:
(11-06-2018, 16:56)renatoa Wrote: In 2015 a castigat un slovac, in 2016 un polonez, cu alta reteta.

Reteta slovacului e un pic diferita, mai scurta si macinatura mai fina decat a ta:
Inverted Brew Method
Heat water to 79 Celsius
Add 60 grams of water
30 second bloom
45 seconds press

7.3 pe EK43 inseamna granula medie de aprox 600um, care as zice ca este cam pe la 3 ture pe un kinu cu pas de 0.5 (cele noi) sau 2 ture pe cele vechi, cu pas de 0.75. 4 mi se pare prea mult...  Confused

Observ totusi o diferenta in clipul de prezentare al castigatorului: nu exista etapa de 30s bloom, ci e impartita in 15 sec turnare a 60 ml de apa si 15 sec de agitatie. 

Am facut 2 cani, una la 3 ture si alta la 3.1 ture pe kinu, dar trebuie sa admit ca nu am gustul suficient de rafinat incat sa observ diferente de gust intre setari. 

In orice caz, gustul foarte bun, o sa ma experimentez cu reteta.

RE: Aero Press - renatoa - 14-06-2018

Zecimi de tura nu se simt la brew, doar la espresso, si acolo mai ales pentru ca sunt valorile mici... 1.2-1.3 inseamna 8%, pe cand 3-3.1 inseamna 3%

RE: Aero Press - renatoa - 19-06-2018

Informatii nou aparute despre granulatii aici:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Feldbrind-by-knock-bye?pid=94722#pid94722
(11-06-2018, 23:11)Laddu Wrote:
(11-06-2018, 16:56)renatoa Wrote: 7.3 pe EK43 inseamna granula medie de aprox 600um, care as zice ca este cam pe la 3 ture pe un kinu cu pas de 0.5 (cele noi) sau 2 ture pe cele vechi, cu pas de 0.75. 4 mi se pare prea mult... 

Unde gasesti informatiile astea si cum poti fi sigur ca translatarea pe kinu e precisa. La exemplarul meu, la 4 ture, granulatia seamana cu cea a sarii roz de himalaya. As zice course medium spre course fine, dar recunosc ca nu am alt reper pentru comparatie :), deci vorbesc pur aprioric

Vizual, la kinu meu, la 4 ture e mai fin ca aici 

RE: Aero Press - Laddu - 19-06-2018

Da, am dat si eu acum ceva vreme de documentul asta pe reddit, chiar am luat legatura cu scott allyn si i-am pus cateva intrebari.

Folosesc de asemenea reteta lui de V60 din ultimul tab, care e foarte faina. Dar daca te uiti la granulatia folosita de el pentru V60, adica 3.2 la kinu, pe care am incercat-o, nu curge toata apa prin filtru in cele 3 minute ale retetei.

Foarte rau ca nu ai impartasit... :(
sharing is caring  Tongue

Sigur nu ti l-am trimit pe privat?

Sa caut in Spam   Huh ... Tongue

(14-06-2018, 11:02)Laddu Wrote:
(13-06-2018, 21:14)Laddu Wrote:

Inverted Brew Method
Heat water to 79 Celsius
Add 60 grams of water
30 second bloom
45 seconds press

Am facut 2 cani, una la 3 ture si alta la 3.1 ture pe kinu, dar trebuie sa admit ca nu am gustul suficient de rafinat incat sa observ diferente de gust intre setari. 

In orice caz, gustul foarte bun, o sa ma experimentez cu reteta. 

Azi am experimentat cu 2.8 reteta. A iesit parca mai bine decat cu 3, mai putin acra si cu amareala potrivita. Cafeaua e Java Blawan. Nu stiu daca sa incerc mai fin de atat. Imi e ca iese prea amara.

RE: Aero Press - flipu2k - 20-06-2018

Daca va era greu sa turnati cafeaua in a doua cana, au gasit altii solutia: https://www.kickstarter.com/projects/2pourbrew/2pour-a-dual-brew-accessory-for-the-aeropress-coff

Aero Press - ramadri - 20-06-2018

Daca il cumpara musafirii...eu nu zic nu [emoji23]

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

RE: Aero Press - lracu - 30-06-2018

Am incercat alta cafea, Columbia (nu am retinut numele complet) de la Origo, cu "reteta mea" (30s pre, 3min total, 95grdC) si nu a iesit bine.
Am redus temperatura si timpul de extractie (90grdC, 30pre, 2min total) si a fost altceva: ciocolata, apoi dulce (persistent, glandele salivare au lucrat mult dupa).
Se pare ca a fost altfel prajita decat celelalte sortimente pe care le-am incercat.

RE: Aero Press - Laddu - 09-07-2018

Nu stiu daca s-a postat aici reteta lui Tim Wendelboe pentru aeropress.

In forma originala, cu 14 grame de cafea e cam ceai Smile dar cu 16 sau chiar 18 devine foarte buna, si, cel mai important usor de facut in deplasare cand nu ai cantarul cu tine, asta pentru ca lingurita de la aeropress tine cam 16-17 grame de cafea.

Quote: 
  • Rinse the paper filter with running tap water for 10 seconds
  • Use 14 grams of freshly fine filter ground coffee (light roast)
  • Pour 200g of water at about 95°C over the coffee.
  • Stir 3 times and steep for 60 seconds.
  • Place the handle on the Aeropress in order to prevent the water from draining through the filter.
  • After 60 second steep time, take the handle off, stir 3 times back to front.
  • Then place the handle on top of the aeropress and press the contents into a large cup or pitcher by using your body weight

RE: Aero Press - renatoa - 17-09-2018

Aeropress-ul poate sa inchida... cand ne gandeam ca nimic nu il poate egala ca simplitate si principiu...

https://palmpress.coffee

... ta-da ! a luat-o in mana !

Aero Press - ramadri - 17-09-2018

La prima vedere pare ca iese cam zeama... mai studiem subiectul :)

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

RE: Aero Press - Nikku - 17-09-2018

Vad ca se vinde doar in State si Canada momentan. Poate ar trebui sa ii facem un topic separat :)

RE: Aero Press - slavic1983 - 17-09-2018

Am preparat si eu acasa din Guatemala de la Guido, prajita filtru.
160g apa, 1min 30sec total din 17 gr. A iesit ceai.

Cred ca trebuie sa maresc doza, pt ca mi-a ramas in memorie acea Kenya din 35gr si 150g+ 100g post extractie.

mi-am dat seama ca nu am nici un control asupra temperaturii, nu am termometru, iar daca setez 90C la Lelit, stim cu totii, ca in cana ajunge cu cateva multe grade sub. Asa ca mi-am comandat un ceainic cu control de pe Ali.

Va anunt daca face fata.

Ceai comparativ cu ce ?
Macinata corect trebuia sa iti iasa mai tare decat un V60.
Totusi, nu poti compara un ratio 1:10 cu 1:7.

Cred ca a fost mai mult autosugestia asta cu lipsa de control... parca ati bea cifre, in loc sa va concentrati pe gust :P
Ce e asa complicat sa pui un termometru intr-un kettle daca tot vrei sa stii temperatura la centima ?

Apropo, kettle-urle dedicate de brew nu stiu cum fac, dar nu pierd nici un grad pe traseu... poate din cauza ca se incalzeste totul simultan odata cu apa... Cel putin asta:
http://barshaker.ro/dripkettle06lblackjoefrex?keyword=kettle&category_id=0
... la care i-am dat jos motzul de pe capac - surub M4, nu e nituit - si am introdus un termometru gen Eric, am testat si pe cioc curge exact aceeasi temperatura ca ce este in el.

RE: Aero Press - slavic1983 - 17-09-2018

De aceea mai e mult loc de experimentat...

Din ala cu setare si mentinere a temperaturii am comandat, dar ai dreptate in legatura cu termometru - e musai unul la casa omului :)

RE: Aero Press - lracu - 17-09-2018

(17-09-2018, 11:14)renatoa Wrote: Aeropress-ul poate sa inchida... cand ne gandeam ca nimic nu il poate egala ca simplitate si principiu...

Srry, Renato! Parerea mea e ca AeroPress'u inca nu are moarte, e "cea mai tare metoda de brew".
Da, pare mai simplu, da', cel putin in filmuletele de prezentare pe care le-am vazut, nici macar unu' din cei ce presau cafeaua aia siliconica sa curga in cana/mug/etc nu curata echipamentu', sa vedem si noi cum e dupa ...

Si nici nu cred ca siliconul ala are viata unui piston de AP :D

Wink
Singurul punct slab la AeroPress e pistonul (partea din cauciuc), cand e folosit "inverted" si la temperaturi mai mari de 90grdC. Dar e simplu de inlocuit si se gaseste destul de usor. Bineinteles, nu scriu aceastea pentru Renato.

RE: Aero Press - Laddu - 17-09-2018

Si mai are un punct slab, dupa parerea mea. Cantitatea de lichid per efort/sarja. 

Daca trebuie sa faci pentru mai multe persoane un v60 e mai rapid si mai comod. La fel pentru cei care beau mai multe cani pe zi, sau care vor o cantitate mai mare o data. 

Sa le sugeram sa faca un AeroPress XL, capabil de 500 ml o data :D

Si da, nu-mi pare ca iese acelasi lucru daca o fac concentrata si adaug apa fata de o reteta la ratie finala.

Folosit clasic (adica pozitia traditionala :P ) si 85-88 grade, are 3 ani jumate si inca mai tine...

(17-09-2018, 20:04)Laddu Wrote: ...
Daca trebuie sa faci pentru mai multe persoane un v60 e mai rapid si mai comod. La fel pentru cei care beau mai multe cani pe zi, sau care vor o cantitate mai mare o data. 
...

Inca nu am reusit sa prepar la V60 ceva comparabil cu ce prepar la AeroPress.
Oricum la V60 prepar maxim 300ml intr-o transa. Deci ar fi o cafea si jumate din ce obtin la AP.
Si oricum, la V60 conteaza mult granulatia, sa nu curga prea repede apa si sa rezulte "ceiut".

(17-09-2018, 20:33)renatoa Wrote: Folosit clasic (adica pozitia traditionala Tongue ) si 85-88 grade, are 3 ani jumate si inca mai tine...

Cunoastem, incercam, da' inca nu reusim sa ne placa ce obtinem cu mai putin de 90grdC.
92-95 (citesc temperatura cu un termometru "analogic" amplasat pe kettle) probabil devine mai putin de 90.
Daca folosesc apa la 90, din cauza ca nu preincalzesc "tilindrul", sita si filtrul, probabil se duce spre 80 (inca nu am masurat cu termometrul in "tilindru" sa stiu ce temperatura are amestecul.
Banda termica, aplicata pe exterior, indica rar peste 75 (dar asta poate fi din cauza transferului termic incomplet datorat peretelui realizat din "plastic").
---
Estimez ca am folosit de ~ 525 ori AP-ul, adica 350 filtre si inca o jumatate din al doilea set.

RE: Aero Press - MyR - 17-09-2018

(17-09-2018, 11:14)renatoa Wrote: Aeropress-ul poate sa inchida... cand ne gandeam ca nimic nu il poate egala ca simplitate si principiu...

Mi se pare ca este un copy de la cafflano kompact cu un design imbunatatit