Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Rasnite manuale moderne, capabile espresso - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite)
+--- Thread: Rasnite manuale moderne, capabile espresso (/Thread-Rasnite-manuale-moderne-capabile-espresso)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - coffeemilk - 28-09-2020

Dev, eu nu vreau o râșniță ce e bună la toate, am precizat în ultimul post pentru ce caut o râșniță manuală, la ce va fi folosită și de cine.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - aditanase - 29-09-2020

(28-09-2020, 16:24)coffeemilk Wrote: Pentru espresso am Sette, doar că nevasta consuma 90% din timp filtru, așa că i-am propus o râșniță manuală + un kettle electric și un v60 sau o kalita, și cu ocazia asta aș încerca și eu aceste metode.

Ideea e că vreau să aibă libertate și să nu depindă de mine ca să își facă o cafea, sau dacă nu am eu chef de dat la manivelă. Smile Am înțeles că cea mai recomandată e cea Xeoleo electrică dar cum nu va fi folosită zi de zi nu vreau să ocupe spațiu inutil pe blat. 

Nu știu dacă e posibil ce vreau......de asta am și cerut opinii.

Bai ce ma seaca forumul asta ca pare ca e plin numai de barbati vanjosi care fac cafea pentru domnitele la ananghie Smile
Acum lasand gluma la o parte, chiar mi-ar placea sa vad aici opinii de la tipe care dau la manivela si sa ne zica daca chiar e asa de greu cum pare.

Mie personal, pe brew, mi se pare super accesibil Kinu, ca forta si timp de rasnire. Odata facut dial in (aici poti tu sa o mai ajuti cu sfaturi, eu m-am oprit pe a mea la 3.1-3.2 pentru filtru si Aeropress), pasul de rasnire mi se pare cel mai usor. La aeropress nici nu mai cantaresc, iau o cupa de masura plina (are 16-18g in functie de cafea) si aia e.

Pe V60, parametri cum ar fi apa, temperatura, tehnica de turnare si agitare, etc - mi se par mult mai greu de stapanit decat rasnirea efectiva. Acum, daca rasnesti pentru cafetiera ca sa faci 1 litru de cafea, s-ar putea sa nu mai fie la fel de fun Smile dar banuiesc ca nu e cazul.

PS: ca fost bautor de espresso 100% nu pot decat sa te incurajez sa mergi in zona brew, in ultimele 6 luni mi-am educat considerabil palatul cu metode alternative, inclusiv marele hop la mine, care a fost sa nu mai beau cu zahar (la espresso inca nu pot...)

Rasnite manuale moderne, capabile espresso - dev - 29-09-2020

Motivul pentru care ți se pare ok kinu pentru brew, este pentru că, ori nu bei cafea de filtru sau nu ai incercat o râșnița mai bună de brew.

După asta au relevanță discuții despre tehnică, apă, temperatură etc.

Ceea ce produce kinu in brew e mai aproape de un filtru clasic, din cafea de magazin, decât un filtru din cafea de specialitate, prăjită light.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - coffeemilk - 29-09-2020

@aditanase, mersi pentru sfaturi, doar că precizez încă odată că Kinu nu mă interesează. Am trecut pe listă Comandante C40, 1zpresso JX și Feldgrind, cu un plus pentru primele două modele că le găsesc la Barshaker, unde beneficiez de garanție și cele 14 zile de retur.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - lucimunteanu - 29-09-2020

(29-09-2020, 18:19)dev Wrote: Motivul pentru care ți se pare ok kinu pentru brew, este pentru că, ori nu bei cafea de filtru sau nu ai incercat o râșnița mai bună de brew.

Ceea ce produce kinu in brew e mai aproape de un filtru clasic, din cafea de magazin, decât un filtru din cafea de specialitate, prăjită light.
Te referi la kinu cu cuțitul espresso sau cu cel de brew?
Te întreb pentru ca amândoi vad ca folosim xeoleo ghost.

Ma interesează cum ți se pare macinatura kinu brew vs ghost.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - rob8402000 - 29-09-2020

Intrebare pentru cei mai experimentati. Merita diferenta de aprox 200 ron intre acest xeoleo de 200 w si 10 trete de reglaj si xeoloe despre care s a pomenit mai sus de 150 w cu cinci setari. Acestea imi par cele mai semnificative diferente intre ele. Ce ma baga in ceata sunt cutitele ce imi par diferite la ambele modele, chiar daca sunt ambele ghost. Sau doar mi se pare fiind altfel pozate.

Ps. Cred ca ar fi util un topic nou dedicat cutitelor de tipul ghost burr unde cei ce utilizeaza acest tip de cutite sa poata da informatii. Nu exista un topic dedicat lor.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - aditanase - 29-09-2020

(29-09-2020, 18:19)dev Wrote: Motivul pentru care ți se pare ok kinu pentru brew, este pentru că, ori nu bei cafea de filtru sau nu ai incercat o râșnița mai bună de brew.

Salut. Ca sa clarific ce am zis mai sus (si da, am inteles intre timp ca nu e pe lista Kinu) - am zis accesibil adica usor de folosit, cu cutitul de brew, pe care e nevoie de mai putina forta. Am incercat sa adresez retinerea ca ar fi greu de folosit, in procesul de facut cafea la filtru, si nu mi se pare greu.

Pe de alta parte, desi nu sunt un mega expert pe brew, beau constant V60 din cafenele ok (steam, saint, origo, claro) si nu pot sa zic ca ce scot acasa e MULT sub. Folosesc Kinu/brew si cafele de filtru sau omni roast de la Sloane, Mabo, Origo sau Gardelli.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - renatoa - 29-09-2020

(29-09-2020, 21:30)rob8402000 Wrote: Intrebare pentru cei mai experimentati. Merita diferenta de aprox 200 ron intre acest xeoleo de 200 w si 10 trete de reglaj si xeoloe despre care s a pomenit mai sus de 150 w cu cinci setari. Acestea imi par cele mai semnificative diferente intre ele. Ce ma baga in ceata sunt cutitele ce imi par diferite la ambele modele, chiar daca sunt ambele ghost. Sau doar mi se pare fiind altfel pozate.

Ps. Cred ca ar fi util un topic nou dedicat cutitelor de tipul ghost burr unde cei ce utilizeaza acest tip de cutite sa poata da informatii. Nu exista un topic dedicat lor.

Au si diametre diferite cutitele, dar nu cred ca e asa relevant rezultatul in macinatura ca la cele cu muchii taioase, diametrul si puterea sunt mai mult pentru volum mai mare.
Treptele de reglaj suplimentare ar putea fi un plus important insa, care sa merite...

Diferenta mie imi da chiar mai mica, de 150 lei, pentru ca acestea, de 200w, au transport gratuit.

Diferentele sunt mai multe... cea de 200W are un inel (magnetic?) pe iesire, care retine electrostatic pleava si fines, suportul de PF este metalic, fata de plastic la cea de 150W... se aduna si cred ca merita, diferenta de pret nu mai pare mare.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - dev - 30-09-2020

(29-09-2020, 21:43)aditanase Wrote:

Salut. Ca sa clarific ce am zis mai sus (si da, am inteles intre timp ca nu e pe lista Kinu) - am zis accesibil adica usor de folosit, cu cutitul de brew, pe care e nevoie de mai putina forta. Am incercat sa adresez retinerea ca ar fi greu de folosit, in procesul de facut cafea la filtru, si nu mi se pare greu.

Pe de alta parte, desi nu sunt un mega expert pe brew, beau constant V60 din cafenele ok (steam, saint, origo, claro) si nu pot sa zic ca ce scot acasa e MULT sub. Folosesc Kinu/brew si cafele de filtru sau omni roast de la Sloane, Mabo, Origo sau Gardelli.
Nu există niciun motiv pentru care o cafea băută in cafenea sa fie tot timpul mai ok decât ceea ce bei acasă. Și in cafenea se pot face greșeli sau se pot obține rezultate mediocre. De asemenea, prajitoriile pe care le-ai enumerat nu le-aș încadra neapărat la cafea light.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - aditanase - 30-09-2020

(30-09-2020, 06:11)dev Wrote: Nu există niciun motiv pentru care o cafea băută in cafenea sa fie tot timpul mai ok decât ceea ce bei acasă. Și in cafenea se pot face greșeli sau se pot obține rezultate mediocre. De asemenea, prajitoriile pe care le-ai enumerat nu le-aș încadra neapărat la cafea light.

Ma retrag din dezbatere, nu beau cafele extra light, nu vreau sa te contrazic. Doar asa, ca remarca, e usor sa folosesti argumente care relativizeaza orice zice altcineva.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - renatoa - 30-09-2020

Fii sigur ca totul pe lumea asta e relativ.
In special in domeniul forumului asta, ca in orice tine de experiente senzoriale, chiar nimic nu e absolut !

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - aditanase - 30-09-2020

(30-09-2020, 11:34)renatoa Wrote: Fii sigur ca totul pe lumea asta e relativ.
In special in domeniul forumului asta, ca in orice tine de experiente senzoriale, chiar nimic nu e absolut !

De acord, in cazul asta ar trebui sa nu mai punem un mare egal intre filtru, cafea de specialitate si prajire light, atata timp cat sunt multi bautori de cafea care se multumesc cu prajiri omni light-mediu sau chiar mediu pe filtru. Cu prima ocazie o sa iau cafea si de la dev si o sa o rasnesc cu placere pe Kinu sa vedem ce iese ;)

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - coffeemilk - 30-09-2020

Mulțumesc tuturor pentru sfaturi, în principiu m-am oprit la 1zpresso, doar că gama E

Alegerea se bazează pe faptul că producătorul o recomandă ca fiind râșnița ce necesită cel mai mic efort pentru râșnire datorită formei cuțitului, plus că pot cumpăra o șurubelniță electrică dacă trebuie să râșnesc mai multe reprize fără nici un artificiu tehnic, așa cum s-a și specificat pe topic;

https://www.1zpresso.co/e-series-1

Sper să fie o decizie bună, dacă nu, asta e, nu ar fi prima dată când dau chix cu ceva. :) Rămâne să urmăresc o perioadă prețul, în acest moment, cel puțin pe AliExpress, fiind 162$ + 8$ transport, + TVA + taxe vamale. Dacă ar scădea sub 150$, m-ar scuti de taxele vamale, cel puțin așa știam, nu știu dacă s-a mai modificat ceva între timp.

L.E
Văd că este și varianta E-pro la 187$, așa că pe asta am pus ochii. :)

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - dev - 30-09-2020

Am mai scris si cu alta ocazie, prajirea light/filtru e vazuta ca un defect pe forum, si din acest motiv multi prajitori evita sa prajeasca foarte light. Daca lumea cauta espresso-ul perfect, e greu sa-l gasesti din cafea foarte light, extrasa pe aparate traditionale.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - renatoa - 30-09-2020

Taxele vamale sunt mici, comparativ cu tva-ul.
Ceva pe la 3% pentru electrocasnice si jucarii care contin electronica.
In general, te poti intelege cu vanzatorul sa o declare cu un pret vamal scazut, ceva genul... fara 1 in fata :)
Sau poate o gasesti in depozitele din Europa...

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - rob8402000 - 02-10-2020

Pa una alta am comandat xeoleo asta de 200 w ghost burr. 650 ron. Chiar daca nu este manual, modern si capabil espresso.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - renatoa - 02-10-2020

Chiar asa... curat off-topic :)
Acum, sincer, daca ar exista asa ceva manual, o vizualizez ca pe o masina de tocat carne, din aia care se prinde cu surub de marginea mesei... as scoate banul imediat !

Se pare ca ai luat-o pe ultima din Spania, nu mai apare ca optiune... mai bine, a disparut tentatia ... :D

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - rob8402000 - 03-10-2020

Da. Asa scria, ultima din spania, credeam ca era la misto pus. Dar mai erau vreo 7 cu livrare din polonia daca mai sunt si altii interesati.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - cradun - 03-10-2020

(02-10-2020, 21:50)renatoa Wrote: Acum, sincer, daca ar exista asa ceva manual, o vizualizez ca pe o masina de tocat carne, din aia care se prinde cu surub de marginea mesei.

Are si "planetary gear" :)

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - renatoa - 21-11-2020

Nu e chinezeasca, nu e ieftina, e plina de plastic... flairntastic...

https://flairespresso.com/products/manual-coffee-grinder/

Cine mai are de gand sa se infiga si el la o felie din tortul asta, ar trebui sa tina seama ca e pe jumatate mancat...

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - cradun - 21-11-2020

La cum au luat cei de la Flair cu ingeniozitate din felia leverelor manuale, inclusiv din a celor de la Pavoni, nu m-as mira sa aiba mare succes si cu rasnita asta.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - renatoa - 22-11-2020

Evident ca se va da la combo cu presa cu mult succes, la cei care de abia adulmeca domeniul...
Dpa care vor intra pe espressoman si vor intreba de un Kinu second :D

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - cradun - 22-11-2020

(22-11-2020, 00:13)renatoa Wrote: Evident ca se va da la combo cu presa cu mult succes, la cei care de abia adulmeca domeniul...
Dpa care vor intra pe espressoman si vor intreba de un Kinu second :D

Nu cred ca vor face upgrade la Kinu, pt ca o data ce ai rasnit cu o rasnita manuala, toate conicele sunt o apa si un pamant, nu-i asa? Smile

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - renatoa - 22-11-2020

Daaaa... mai ales un hario versus... :D

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - matrixriloudid - 15-02-2021

Va salut, vă cer și eu sfatul pentru achiziția unei râșnițe manuale, pentru preparare espresso, aparatul este un Gaggia classic , sunt trei variante de 1zpresso:
Q2 38mm sevencore , JX 48mm si JE 48mm , in specificații toate sunt bune pentru espresso, acuma apelez la experiența voastră. Q2 este 107$, JX 131$ și JS 174$, multumesc.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - dev - 15-02-2021

Daca nu mai exista Kinu Phoenix disponibile, cel mai accesibil model de la 1Zpresso, cu reglaj superior, este acesta:

https://barshaker.ro/Rasnite-Cafea/HandGrinders/1z-presso-hand-grinder/1Z-Presso-JX-PRO

Cu reducerea de 10% aferenta.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - renatoa - 15-02-2021

Asta daca tii mortis sa iei din tara, pentru ca un MBK (Aergrind) iese mai ieftin, la 600 lei (shipped) + TVA (pentru ca e UK), si nu il vad inferior, mai ales ca s-a revenit la productia in Scotia, au renuntat la made in china.

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - coffeemilk - 15-02-2021

Sau așteaptă manuala de la Arco!  :D

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - slavic1983 - 26-02-2021

Ia'uzi:
[...] Millwright - quite possibly the world's greatest hand grinder from @saintanthonyindustries [...]

ati auzit careva de modelul asta?
[Image: LXUzTxa.jpg]

RE: Rasnite manuale moderne, capabile espresso - HoratiuC - 26-02-2021

https://stanthonyind.com/products/the-millwright-hand-grinder