Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Prajire acasa (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajire-acasa)
+--- Thread: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald (/Thread-Pr%C4%83jitor-homemade-cu-pat-de-aer-cald)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - razvanro - 20-03-2018

O observație rapidă aș avea. Duratele fazelor și evaluarea în funcție de acestea sunt ajustabile la Phases. Valorile default cu care vine Artisan sunt departe de ceea ce se face în Europa acum în nișa de specialitate. Vă încurajez să le modificați ușor spre preferințele voastre. Abia atunci evaluările însoțitoare for fi relevante.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - dev - 20-03-2018

@Razvan.yume Daca nu e top-secret, ai putea posta graficul unui profil folosit de voi?

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 20-03-2018

La Phases se modifica doar intervalele de temperaturi la care functioneaza "autodetectia" DE si FC.

Intervalele temporare de care vorbeam anterior sunt batute in cuie in cod.
Asa ca mai bine dezactivati casuta Evaluation din Config/Statistics, va deruta si forta sa modificati prajirea urmarind niste tinte false.

@dev, profilele variaza uneori substantial in functie de cafeaua prajita.
Plus ca o prajire 3rd wave nu este vazuta intotdeauna ca o prajire "corecta".
Exista niste repere insa, intre care daca te situezi, ai sanse sa iasa ceva prajit corect, nu neaparat optimal, sau pe gustul personal.
Au mai fost postari despre acestea, le reamintesc aici:
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-Prajire-prin-convectie-in-curent-de-aer-cald-turbo-oven?pid=64032#pid64032
Regula de mai sus, trasata grafic va arata ca in imaginea asta:
https://www.home-barista.com/forums/userpix/6867_jimschulman-profileadvice-resized.jpg

Graficul unei masini fluid bed este substantial mai scurt decat al uneia comerciale cu tambur, prajirea mai rapida este o caracteristica a masinilor FB.
Asa ca asteapta-te ca tot ce se posteaza obtinut pe un prajitor cu tambur sa aiba FC in afara zonei de 6-8:30 din graficul recomandat mai sus de Schulman.

Liviu, poate postarile astea ar trebui sa se desprinda intr-un topic despre teoria prajirii...  Confused

O noua incercare, ignorati caderea de pe la minutul 5 cauzata de "what does this button do":

[Image: nod5C6S.png]

Am repozitionat a doua zona sonda intre rezistenta si boabe.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Denis - 20-03-2018

Cred ca trebuie aprofundat foarte bine prajitul cu aer cald, deoarece efectiv din cauza ca agiti boabele cu aer, nu poti sa reduci asa cum o fac cei cu tambur. Deci daca tu sufli continuu pe boabe, probabil o sa scoti umezeala din ele si bine sigur nu o sa le faci pe termen lung.

Citeste mai mult, din graficul pus de renatoa mai sus, deduc ca din contra, trebuie sa te grabesti cu prajirea la air bed roaster, si posibil asta sa fie motivul.

Am folosit graficul lui Jim Schulman ca punct de plecare, problema e din capacitatea fiecarui prajitor. Acolo perioada de uscare e maxim 5min la o prajire lunga. 

In graficul de mai sus am ajuns la aproape 200 de grade in boabe 11m14s  cu rezistenta la 100% si moduland din ventilator ca sa mentin o crestere relativ constanta.

Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - dev - 23-03-2018

Etiopia Guji naturală:[Image: 3c1dfdc3cfb32c5e0836727750a2e7a3.jpg]

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 23-03-2018

Nu stiu cum va apare voua link-ul dar la mine e truncheat, iar in codul din spatele paginii este cel de mai jos, il pun fara atributul image, sa vedem daca il mai truncheaza...  Confused

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180323/3c1dfdc3cfb32c5e0836727750a2e7a3.jpg  Huh

... Acum e bine, ma duce la imagine.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 24-03-2018

pt upload poze folositi butonul indicat de sageata rosie:

[Image: T1iuRSd.png]

Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - dev - 31-03-2018

O alta abordare:
[Image: 04e9e1ead1509acb70f0b359e92643ba.jpg]

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 31-03-2018

Diferenta de abordare constand in ... Confused Huh

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Denis - 31-03-2018

Dev scade șarjă și controlează mai bine faza 2 înainte de FC, nu toate boabele sunt intrate in FC.

Este greu să prajesti bine, eu am renunțat din cauză că aveam multe batchuri ratate, mai multe decât cele ok, memorabile nici una, iar cu timpul în loc să aloc mai mult și să citesc, alocam tot mai puțin.

Posibil să reușești prăjiri mai full city, iar cu cat te duci mai aproape 3rd wave sa devină tot mai greu, imposibil de prăjit. Cred că în poze e Etiopia guji, am avut o și eu.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - dev - 31-03-2018

Tocmai fiindca nu ma intereseaza prajirile mai sus de City e cu atat mai dificila abordarea prajirii, cu un plus de dificultate pentru cafelele procesate natural. Dupa 6 sarje de 250g ratate, din doua brazilii naturale, am scazut la 200g si rezultatele sunt mult mai ok. Am mentinut caldura sub 80%, inainte mergeam si in 100%, si am scazut pompa inspre minimul care asigura o miscare continua in boabe. 

Trebuie musai sa schimb/modific termocuplele fiindca ma "fura" cateva grade bune, pentru cafeaua de mai sus FC a inceput pe la 180 de grade. 

Incep sa inteleg cat de mult conteaza calitatea cafelei verzi si cat de mult contribuie la consistenta rezultatelor. O prajire FC pe prajitorul asta e 1000% baked iar echilibrul e undeva intre 10-12 minute in functie de cafea. Am incercat sa ma incadrez in 4-4-2 minute si am depasit doar faza de uscare cu 30 de secunde. 

O perioada cred ca voi evita "naturalele" fiindca mi se par mai pretetioase pentru ceea ce vreau sa obtin.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 31-03-2018

Nu te fura, poate ai facut tu vreo minune si ai gasit "punctul G" optim unde sa plasezi termocupla. 
FC-ul la 200 grade este o conventie pentru un amestec mediu de aer/boabe, luat probabil ca o medie intre diverse masini sau ca sa fie o valoare mai rotunda.
Eu am FC sporadic chiar si la 175 grade, incepand pocniturile in rafala pe undeva pe la 182-187 grade, si iti garantez ca sonde mea chiar masoara preponderent boabe, circulatia aerului in zona sondei fiind nula.
Si da, am schimbat mai multe termocuple ;)

Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - dev - 31-03-2018

Termocupla mea e pusa in zona de retur a circulației boabelor și nu are contact direct cu fluxul de aer cald.

Cred că trebuie să mă familiarizez cu câteva cafele spălate cu FC strigat mai tare fiindcă naturalele cu boabe mici sunt al naibii de timide și eu destul de surd.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - RaduCarutasu - 03-04-2018

(31-03-2018, 14:53)dev Wrote: ..... Am incercat sa ma incadrez in 4-4-2 minute si am depasit doar faza de uscare cu 30 de secunde. 

Cum ajungi la asemenea concluzii precise?
Depasire a fazei de uscare cu 30 de sec!
Faci masuratori, determinari,  aprecieri, iei de bune experientele altora cu alte cafele/cuptoare?

Postez doua prajiri, pentru o aceeasi cafea.
Initial am droit doar o abordare diferita pe TP si pe RoR in evolutie.
La prima prajire am fost multumit de evolutie pana in faza de FC de unde nu am reusit sa tin RoR sub control si a crescut prea mult. Am scurtat dezvoltarea.
La a doua, cu experienta de dinainte am controlat mult mai bine.
Desi graficele sunt apropiate ca forma si ca evolutie in timp rezultatele au fost complet diferite.
la RoR mai mare am ajuns la o prajire cu ceva urme de ulei, chiar daca nu am avut cafea arsa grafic 2 si poza stg).
Gustul foarte bun, dulce, fara bitter de ciocolata neagra, fara urme de lemn, cenusa sau de carbune.
A doua, cea cu RoR mai mic, a iesit mai light. Nu am baut inca dar la mestecat boabele au mai putina ciocolata si in plus de prospetime fructata.
Nu pot sa nu ma intreb cu reusesc unii colegi sa prajeasca corect fara prea mult control sau deloc :bh:. 
Chiar ii admir! :ay: 

[Image: 8TlneK1.png]
[Image: Grg7XrA.jpg][Image: 4UEQdmw.png]

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - dev - 03-04-2018

Pai am urmarit timpul in care am ajuns la 150 de grade, sau o apreciere ochiometrica a gradului de ingalbenire, si in loc de 4 minute am avut 4 minute si 30 de secunde. Nu am salvat profilul fiindca eram sigur ca nu o sa fie ok. Dar dupa un shot tras duminica, cafeaua fiind prajita sambata la pranz, e clar cea mai buna cafea prajita de mine.

Daca e sa luam ca referinta Scott Rao sau orice alta somitate din domeniu, niciuna din prajirile tale nu e corecta. Si nu prea inteleg cum nu ai urme de bitter la cafeaua din partea dreapta. Dar aici e sigur lipsa mea de experienta si diferenta de utilaje.

https://www.scottrao.com/blog/2018/2/24/what-is-baked-coffee-most-pros-dont-know

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 03-04-2018

Terminarea fazei de uscare se poate vedea din graficele dv. destul de precis, presupunand ca in zona dintre minutele 5-6 erati intr-un regim de putere/caldura constanta, atunci acele flick-uri din zona respectiva, prezente in ambele grafice, semnaleaza terminarea uscarii, mai bine decat o examinare vizuala, colorimetrica sau de densitate.

Depinde ce intelegeti prin lipsa de control... dupa ce am examinat codul Artisan in amanunt, prefer sa il folosesc doar la urmarire/inregistrare, nu mi-as lasa prajirea sub controlul lui.
Obtii ceva mai precis din control manual cu doar 4 paliere de putere, decat lasand Artisan-ul sa urmareasca un profil.

Dar considerentele astea sunt oricum off-topic, sunt valabile pentru masini preponderent convectiv-radiante, nu se aplica la un fluid bed, unde e vanzoleala continuu, si inertia termica este spre nula.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Lyvyoo - 04-04-2018

* fara "dvs."  pe forum, ca nu suntem comunitate de teologi  :)

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 04-04-2018

Noi astia, pre-pre-mileniali, asa am fost invatati... 
Nu are treaba cu biserica... chiar de loc.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 04-04-2018

de fapt am fost invatati cu "tovaras"... :)

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - dev - 04-04-2018

Daca era comunitate de teologi incepeam postarile cu "saru' mana preafericite".

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - dev - 05-04-2018

(31-03-2018, 13:05)dev Wrote: O alta abordare:
[Image: 04e9e1ead1509acb70f0b359e92643ba.jpg]
Azi am tras 2 shoturi cu cafeaua din poză. Neașteptat de echilibrată, parfumată și un final ciocolatiu extrem de neinvaziv.

Daca as fi oprit cu vreo 30-40 de secunde mai devreme prajirea probabil obțineam mai multă aciditate și mai mult fruct.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 05-04-2018

Eu asta beau acum. E un El Salvador. Multumit de gust, destul de echilibrat. Imi plac boabele un pic mai bine dezvoltate. Nu-s adeptul boabelor subdezvoltate doar de dragul “valului”. Sa curga criticele!
[Image: 0RnHZaM.jpg]

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - dev - 05-04-2018

Arata foarte bine si daca tu esti multumit de ceea ce iti ofera chiar nu conteaza ce zice lumea. 

Eu incerc sa evit cu orice pret cafeaua amara, adica cu acel bitter persistent ca o arsura gastrica.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 05-04-2018

multumesc Dev ca ma sustii impotriva rautaciosilor de aici! :D

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 06-04-2018

nu critica nimeni? ma gandeam ca ma ajutati sa-mi imbunatatesc tehnica... Renato, Radu, nimic?

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 06-04-2018

Nu judec boabele dupa imagini, pot sa arate superb si sa fie de o platitudine crunta, sau ca in cazul Sumatra, urate cu spume si interesante in ceasca.

Titlul ultimului articol al lui Frans spune destule in cateva cuvinte: Baked Not Baked, All Wrong and Well Done.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - RaduCarutasu - 07-04-2018

(06-04-2018, 17:47)Fane Wrote: nu critica nimeni? ...... Radu, nimic?

Dupa atatia ani de forum stii foarte bine ca eu nu critic ci doar exprim opinii, pareri si puncte de vedere; unele preluate si experimentate si de mine altele adaptate ritualurilor mele de preparare si care au dus la imbunatatiri ale rezultatelor din cestile de cafea si de combinatii cu lapte.
Uneori am mai dat cu bâta-n balta, cateodata am mai fost si pe langa subiect dar mereu cand am postat am dorit fie sa aflu ceva, fie sa ajut.

La boabe acum mon cheri!
Am mai scris ca la cafea este despre gust si nu despre aspect.
Poza este minunata, culorile frumoase, contrastul bun, boabele au aspect frumos, dezvoltate, crapaturi fine cu arsuri minime pe muchii, numai bune de reclama. :D
Sincer, in opinia mea, boabele chiar arata bine si acest aspect este si o premisa a unui gust bun.
Radiografia procesului, cea care a condus la acest aspect, ar spune cate ceva si despre ce se afla sub aceste carcase frumoase si ar completa imaginea.

Cand afirmam intr-o postare mai sus ca ii admir pe colegii care, ca si mine, prajesc acasa si obtin rezultate bune cu un control minim al procesului la asta faceam referire.
Se pot obtine boabe foarte frumoase dar al caror gust sa fie departe de potentialul soiului.
Chiar si cu un control avansat, cu un parcurs corect al prajirii, este foarte posibil sa nu se obtina gustul asteptat deoarece boabele respective "cer" altceva fata de ce am crezut; poate un TP mai sus sau mai jos, un RoR mai mare sau mai mic la uscare, o panta mai lenta sau mai abrupta pe zona Maillard, un finish mai lent sau mai rapid... si, pana gasim parcursul corect, reteta cea mai buna se termina boabele iar lotul urmator nu mai este la fel ca cel pe care l-am avut si....din nou, de la capat! Huh .

Acum, m-am mai obisnuit cu noul cuptor si, asa cum a observat @dev, incep sa stapanesc mult mai bine RoR in boabe cu atentie marita si la cel din aer. Nu este foarte simplu din cauza caracteristicilor de putere, inertie si nu in ultimul rand si din cauza comportamentului, uneori neasteptat, al boabelor.

Deci, nu critic, boabele arata foarte bine, iar daca gustul cafelei pe care o obtii te multumeste inseamna ca ai parte de o prajire buna!

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - dev - 07-04-2018

Ar fi frumos daca ar exista si la noi o initiativa de tipul "Roast and learn" cu un schimb intre prajitorii casnici mai vechi si mai noi. Asta daca s-ar putea trece peste orgolii sau diverse dispute distructive.