Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Moka Pot - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: (Alte) Moduri de preparare a cafelei (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Alte-Moduri-de-preparare-a-cafelei)
+--- Thread: Moka Pot (/Thread-Moka-Pot)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

RE: Moka Pot - nfs01 - 22-05-2023

Mai bine nu pun pretul,e amazon costa 110$.Temperatura se poatenrezolva cu o macinatura mai maricica si brew in afara focului

RE: Moka Pot - cradun - 22-05-2023

Foarte tare treaba. E greu sa reusesti in mod constant sa extragi ok cu Moka, chiar cu un induction plate si cu multa rabdare. Cred ca au facut o treaba foarte faina cei de aici. Pare ca au furat ceva idei de la 9barista, pe partea de racire.

RE: Moka Pot - Darsidius - 22-05-2023

ce e bun si nu e bun in ziua de azi, cine sa mai stie:

https://www.instagram.com/p/CsabWbquOUS/

RE: Moka Pot - renatoa - 22-05-2023

(22-05-2023, 13:23)nfs01 Wrote: Mai bine nu pun pretul,e amazon costa 110$.Temperatura se poatenrezolva cu o macinatura mai maricica si brew in afara focului

Nu se poate, ca sa urce apa ai nevoie de 2 bari in interior, adica abur de 130 grade, fix sub palnia in care e cafeaua.
Iar apa care atinge cafeaua are 100 grade, ca altfel nu fierbe.

(22-05-2023, 13:57)cradun Wrote: Foarte tare treaba. E greu sa reusesti in mod constant sa extragi ok cu Moka, chiar cu un induction plate si cu multa rabdare. Cred ca au facut o treaba foarte faina cei de aici. Pare ca au furat ceva idei de la 9barista, pe partea de racire.

Nu rezulta de nicaieri ca ar raci apa in blocul ala... ci doar ca e constanta, din titlu.
Pai cea mai constanta temperatura este cea de fierbere :D
Nu ai cum sa scazi temperatura reproductibil cu o solutie fara un element de control (vizibil), ca sa iasa 92-93-95, fie vara fie iarna... :s

(22-05-2023, 14:55)renatoa Wrote:
(22-05-2023, 13:23)nfs01 Wrote: Mai bine nu pun pretul,e amazon costa 110$.Temperatura se poatenrezolva cu o macinatura mai maricica si brew in afara focului

Nu se poate, ca sa urce apa ai nevoie de 2 bari in interior, adica abur de 130 grade, fix sub palnia in care e cafeaua.
Iar apa care atinge cafeaua are 100 grade, ca altfel nu fierbe.

(22-05-2023, 13:57)cradun Wrote: Foarte tare treaba. E greu sa reusesti in mod constant sa extragi ok cu Moka, chiar cu un induction plate si cu multa rabdare. Cred ca au facut o treaba foarte faina cei de aici. Pare ca au furat ceva idei de la 9barista, pe partea de racire.

Nu rezulta de nicaieri ca ar raci apa in blocul ala... ci doar ca e constanta, din titlu.
Pai cea mai constanta temperatura este cea de fierbere :D
Nu ai cum sa scazi temperatura reproductibil cu o solutie fara un element de control (vizibil), ca sa iasa 92-93-95, fie vara fie iarna... :s
Pt extragere ai nevoie de 0,3 bari nu 2 si apa nu trebuie sa atinga 100°pt extragere.Hoffman a facut aceste teste iar gabor in videoclipul back to moka abia a atins apa 100°
https://youtube.com/shorts/tIZi-WRon3k?feature=share

Nu trebuie sa fac teste ca sa imi explic cum functioneaza lumea. Pentru asta am facut o scoala...
Incearca sa extragi la un Pavoni cu 0.3 bari pe manometru.

Depinde si ce referinta de presiune iti alegi, daca pui la socoteala si presiunea atmosferica sau nu.
Cei 2 bari de care vorbesc eu pot fi un bar pentru Hoffman, iar cei 0.3 ai lui pot fi 1.3 pentru mine.
Chiar si la 1.3 bari aburul are 108 grade... sper ca suntem de acord ca in vasul ala sunt aburi, nu ?

(22-05-2023, 16:09)renatoa Wrote: Nu trebuie sa fac teste ca sa imi explic cum functioneaza lumea. Pentru asta am facut o scoala...
Incearca sa extragi la un Pavoni cu 0.3 bari pe manometru.

Depinde si ce referinta de presiune iti alegi, daca pui la socoteala si presiunea atmosferica sau nu.
Cei 2 bari de care vorbesc eu pot fi un bar pentru Hoffman, iar cei 0.3 ai lui pot fi 1.3 pentru mine.
Chiar si la 1.3 bari aburul are 108 grade... sper ca suntem de acord ca in vasul ala sunt aburi, nu ?
Evident,important e sa atingi temperatura mare pe final,si temperatura cafelei sa nu devina mare pt foarte mult timp.Daca o tii tot timpul extractiei pe foc da, daca mare periuada de timp extragere e in afara focului temperatura va fi mai mica

Moka Pot - Mihai L - 22-05-2023

La versiunea clasica partea inferioara, cu apa, este in contact direct cu partea superioara. Iar caldura se transmite prin metal catre partea superioara. Daca flacara era prea mare, probabil se incingea inainte sa ajunga apa la 100 grade si sa se acumuleze vapori.

RE: Moka Pot - Jethro - 22-05-2023

Pai nu ne asteptam la espresso in Moka Pot nu?

Quote:Bialetti Espresso System
Our entire history embodied in an espresso
...
The essence of Italian coffee culture.
...
celebrate the ritual of Italian coffee.

Nu trageti, ei o zice... since 1933...

RE: Moka Pot - renatoa - 03-08-2023

Fuga la cumparat jucarie noua... acum avem IMS si pentru moka pot [emoji12]

https://www.youtube.com/watch?v=d7gS45wdbag

Cum o sa ii zicem astuia, tot shower screen ? :s Huh

Si eu care visam la o noua varianta de palnie, care sa izoleze termic cafeaua de abur... Rolleyes

RE: Moka Pot - nfs01 - 03-08-2023

(03-08-2023, 18:52)renatoa Wrote: Fuga la cumparat jucarie noua... acum avem IMS si pentru moka pot [emoji12]

https://www.youtube.com/watch?v=d7gS45wdbag

Cum o sa ii zicem astuia, tot shower screen ? :s Huh

Si eu care visam la o noua varianta de palnie, care sa izoleze termic cafeaua de abur... Rolleyes
Nu e nou dar daca vezi pretul cazi de pe scaun,16€ costa varianta 1-2cesti

RE: Moka Pot - renatoa - 04-08-2023

De parca ar exista vreo sita IMS sub 80 lei... doar e "vuitton" ! [emoji12]

RE: Moka Pot - Fanfan - 06-08-2023

Badabum tss, am deja de mult timp: disk-ul Able superfine pentru AeroPress se potriveste perfect in pot-ul din semnatura (bine, folosit intre doua garnituri, cea originala si una de la un pot no name din comert).
Optional se poate folosi si un filtru de hartie de AP.

RE: Moka Pot - renatoa - 06-08-2023

Si, simti ceva altfel ?
...
Pai si filtrul ala tot in zona 80-90 lei se invarte... :(
Doar daca nu iei unul contrafacut china, cum am eu, la 4-5 euro set de doua bucati...

RE: Moka Pot - Fanfan - 06-08-2023

Sa fiu sincer, nu stiu, folosesc moka pot-ul foarte rar zilele astea ca sa am o parere conturata. Daca ar fi sa-mi dau cu parerea, e cam ultimul lucru care conteaza, ajuta doar daca vrei sa reduci cantitatea de solide/fines care ajunge in cana. Filtrul original are diametrul gaurilor ceva mai mare si trec mai multe granule de cafea. E posibil sa conteze mai mult sita inferioara (funnel-ul, sau basketul), pentru ca avand gaurile mari, cad granule de cafea in vasul cu apa si fierb impreuna cu aceasta.

RE: Moka Pot - nfs01 - 06-08-2023

(06-08-2023, 16:07)Fanfan Wrote: Sa fiu sincer, nu stiu, folosesc moka pot-ul foarte rar zilele astea ca sa am o parere conturata. Daca ar fi sa-mi dau cu parerea, e cam ultimul lucru care conteaza, ajuta doar daca vrei sa reduci cantitatea de solide/fines care ajunge in cana. Filtrul original are diametrul gaurilor ceva mai mare si trec mai multe granule de cafea. E posibil sa conteze mai mult sita inferioara (funnel-ul, sau basketul), pentru ca avand gaurile mari, cad granule de cafea in vasul cu apa si fierb impreuna cu aceasta.
Poti pune hartie in sita de cafea si nu mai cade cafeaua in vasul de apa

RE: Moka Pot - renatoa - 02-11-2023

Intre timp a inceput o discutie cam pe acelasi subiect aici

RE: Moka Pot - edri - 02-11-2023

De cand folosesc filtrul de hartie Aeropress, pentru unele cafele, amareala este aproape imperceptibila.

RE: Moka Pot - renatoa - 02-11-2023

Pus unde ? sub cafea sau peste ?

RE: Moka Pot - edri - 02-11-2023

Asa, cum fac campionii :D
https://youtu.be/_r_gKWwnaq8?si=ouO2mDaZA1plhlBE&t=191

RE: Moka Pot - nfs01 - 02-11-2023

(02-11-2023, 20:18)edri Wrote: Asa, cum fac campionii :D
https://youtu.be/_r_gKWwnaq8?si=ouO2mDaZA1plhlBE&t=191

Ma indoiesc ca la ratia respectiva plus timpul de 45 secunde a avut extractie buna

RE: Moka Pot - renatoa - 03-11-2023

Daca definim extractia buna dupa temperatura, timp si presiune, as zice ca e o definitie foarte limitata, pentru ceeace numim espresso clasic, realizat cu o sita nepresurizata.

Acolo timpul este indicatorul care ne spune ca trecerea prin patul de cafea, realizat la o anumita presiune, a extras tot ce era de extras. Timpul la randul lui fiind dictat de rezistenta patului de cafea, data de macinatura si prepararea pucului.
Prin experimente si apoi prin masuratori s-a ajuns la cele 25-30 secunde care sunt considerate astazi standard, fara a fi o lege a fizicii.

La moka pot avem alta macinatura, care nu se preseaza, opune alta rezistenta, asa ca extractia se va realiza in alt mod, si pentru asta necesita alt timp. Nu avem datele necesare ca sa apreciem daca 45 secunde e bine sau rau, dar nici nu m-as aventura sa le judec.
Oricum presiune de 2 bari si temperatura peste 95 grade fac metoda asta sa nu fie comparabila cu espresso.
Dar, ca idee, nu e bine sa ne incrancenam in definitii... chiar si pe o masina espresso, eu de exemplu extrag la 4 bari, ratie 1:4, timp de 40 secunde. Liber la dat cu pietre :D

RE: Moka Pot - Fanfan - 06-11-2023

(03-11-2023, 11:44)renatoa Wrote: temperatura peste 95

Apa incepe sa se transforme in abur si sa formeze presiune cu mult inainte sa ajunga la 95 de grade. De aici si buba moka potului, e inconsistent, trebuie facut temp surfing pentru o extractie la temperatura dorita, de aceea se tot recomanda sa incepi cu apa fierbinte in vas:
- daca se incepe cu apa rece, se formeaza abur si presiune inainte sa ajunga apa la 92 (sau cat e potrivit), iar extractia incepe la o temperatura prea mica;
- daca incalzesti apa direct in vasul MP pana la fierbere si imediat dupa il asamblezi si il pui pe foc, atunci sigur o sa ai peste 95 de grade; 
- ideal e sa incepi cu apa la o temperatura cu cateva grade mai mica decat temperatura la care doresti sa se faca extractia, astfel cand se formeaza presiunea necesara inceperii extractiei, sa coincida si cu temperatura apei dorite.
In orice caz, doar reduci variabilele, tot e dificil de controlat.

RE: Moka Pot - edri - 06-11-2023

Moka Pot a aparut intr-o perioada in care nu exista cafea de specialitate si oameni pasionati care sa faca acasa tot felul de experimente. Are niste limite cuoscute, discutate si rasdicutate. Cu anumite cafele amareala tipica poate fi minimizata. Nu am remarcat o imbunatatire semnificativa folosind apa fierbinte de la inceput. Mi se pare o metoda destul de incomoda de lucru sa pui mana pe recipientul fierbinte. Alt dezavantaj este ca nu poate fi curatata imediat dupa folosire fiind fierbinte. Este motivul pentru care am exclus moka pot din utilizarea in calatorii. Am folosit moka pot in concediu pana cand am aflat ca exista Aeropress, acum nici pe acesta nu-l mai prea utilizez  Wink

RE: Moka Pot - renatoa - 06-11-2023

(06-11-2023, 00:06)Fanfan Wrote:
(03-11-2023, 11:44)renatoa Wrote: temperatura peste 95

Apa incepe sa se transforme in abur si sa formeze presiune cu mult inainte sa ajunga la 95 de grade.

In care fizica, a carui univers ?
Presiunea aerului variaza doar cu 0.04 bari cand temperatura se misca de la 66 la 93 grade.
Daca ar fi dupa dumneata, ar insemna sa ne explodeze cauciucurile la masini, la 120 grade cat poate ajunge aerul dupa ce ai rulat rapid ceva timp intr-o vara calduroasa, ai avea peste 4 bari, daca la 25 garde la umbra au 2.4 bari.

Apa se face abur inainte de 99.9 grade ? la o altitudine normala, de campie ?
Demonstreaza asta, si de Nobel ma ocup eu.

RE: Moka Pot - edri - 06-11-2023

O analiza stiintifica: https://www.researchgate.net/publication/243492775_Experimental_analysis_of_the_Italian_coffee_pot_moka%27%27

RE: Moka Pot - Fanfan - 06-11-2023

Nu stapanesc cifrele, dar stiu ca apa se evapora in si natura, natural; ma uit la cana cu cafea din fata mea cum cedeaza vapori in atmosfera, sigur nu are 99.9 grade. Pune-o intr-un recipient etans (apa), aplica-i niste energie (caldura) si o fortezi sa treaca in starea de vapori, cu cat temperatura apei e mai mare cu atat si rata de transfer in starea de vapori creste, astfel creand presiune in vas, generata de abur (ce aer?).

RE: Moka Pot - renatoa - 06-11-2023

Capitolul de fizica care trateaza relatiile dintre presiune si temperatura a unui gaz la volum constant mai este cunoscut si sub numele de legea Gay-Lussac.

Daca aplici formulele de acolo, ai putea sa iti faci impresia falsa ca, de exemplu daca incalzesc aerul din moka pot de la 25 la 92 grade, presiunea ar putea evolua de la 1 bar la 1.22 bari.
Am accentuat "ar putea", pentru ca 1 bar este presiunea atmosferica, adica tot aerul care apasa pe apa din moka pot, cand este deschisa. L-ai inchis si ... pufff ! ... nu mai ai presiune, sau e aproape zero.
Aplicand legea Gay Lussac la ceva aproape zero o sa iti dea... un zero mai mare.
De abia cand ai abur vei incepe sa ai presiune capabila sa urce coloana de apa.

RE: Moka Pot - renatoa - 14-07-2024

Cand te-ai plictisit de Pot... treci la placa... [emoji12]

https://ingeniumcaffe.it/caffettiere/o-m-g-nuova-mignon/