![]() |
|
Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Prajire acasa (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajire-acasa) +--- Thread: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 (/Thread-Prajitor-de-cafea-Gene-Coffee-CBR-101) |
RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - G. Serban - 21-03-2017 Eu le-am bagat si la masina de spalat vase. Atat "borcanul" complet (cu metalul din interior), cat si partea de rezervor cu sita in care se aduna pleava. Fara tamponul de cauciuc. :) Sticla a iesit perfect, metalul ars "asa si asa", dar asta nu ma deranjeaza. :) RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - fmmirel - 21-03-2017 Am reusit intr-un final sa curat complet dihania [Image: smile.gif] Multumesc Palado pentru sugestia cu Triumf, intr-adevar si-a facut treaba. Singura mea problema a fost ca initial dupa o inmuiere in solutie de aprox o ora, 95% din metalul negru s-a curatat instant, doar la o clatire. In schimb cele 5% pete ramase nu vroiau sa dispara si pace, nici dupa insistente serioase cu partea abraziva a buretelui de bucatarie (mi-a fost si greu pentru ca nu m-am prins cum sa scot sticla, am scos doar separatorul de metal) Am rezolvat si petele respective dupa o inmuiere de 12 ore intr-o pasta de bicarbonat de sodiu si otet (dar tot frecand insistent cu buretele) Totusi cred ca Triumf (pentru cuptor) va fi suficient pentru majoritatea userilor care vor sa curete camera de prajire. In cazul meu metalul era complet negru. Pentru cateva pete Triumf topeste arsurile fara probleme. Desi am clatit bine camera in multe ape voi arunca totusi prima sarja. Am "atacat" borcanul cu cateva solutii destul de toxice si prefer sa fiu precaut. Multumesc inca odata pentru toate sugestiile. RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - fmmirel - 07-04-2017 Am o intrebare mai ... ciudata. Acum ca am ceva mai multe transe prajite pe Gene, incep sa observ anumite diferente fata de tehnica anterioara de prajire (la popcorn popper nemodificat) Mi se pare ca pe Gene degazarea boabelor este mult mai importanta. Pe popper a-2-a zi aveam niste mirosuri incredibile in borcan dupa 24 h (accentuate in special la rasnitul pe Kinu M47), pe Gene aceleasi mirosuri se dezvolta dupa 4 5 zile (bineinteles, si gustul cafelei sufera aceleasi modificari) Exista vreo explicatie rationala pentru situatia pe care o descriu eu mai sus sau e mai degraba o impresie subiectiva. Mentionez ca pe popper ajungeam in FC in 4 min iar pe Gene oscilez undeva intre 12 si 13 minute. RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - bubucalu - 07-04-2017 In teorie nu ar trebui sa ai diferente de degazare exclusiv, in practica ai diferente de prajiri. Sansele sunt ca prajind pe Gene sa nu infuzezi suficienta energie in boabe, implicit sa ai o cafea nedezvoltata care iti va anula partea placuta a mirosului cafelei. Rezultatul din ceasca este cel decisiv. Mirosul oricarei prajiri trebue sa devina evident imediat dupa aducerea cafelei la temperatura camerei, cel putin in experienta mea. RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - Levo - 07-04-2017 @fimirel - Asa este , degazarea trebuie sa dureze min. 5 zile si eu am observat ca bauta mai devreme este lipsita de unele caractere si parca este " mai cruda " cumva , nu exprima intregul potential. Timpul de FC este normal ,chiar un pic cam mic , eu ajungand la FC cam dupa minutul 15 (dupa timpul afisat de Gene ! ) bineinteles ca este si dupa soiul boabei...Aici numai cineva care a practicat ceva mai mult timp prajirea cu aparatul de pop ne poate lamuri cumva ( poate colegul @renatoa , care e expert in metode neconventionale... [Image: smile.gif] ). Eu am praljit pe 29.03 cca 1 kg de Costa Rica si de abea pe maine ma gandesc sa-i dau cep... ![]() ![]() ![]()
RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - renatoa - 07-04-2017 Nu e nimic neconventional in prajire cu Gene, este una din multiplele variatii a metodei cu aer cald (convectie) si agitare mecanica. Gicu a sintetizat bine aici cam de ce e capabila masina, si workflow-ul lui se incadreaza in "profilul magic" definit de Jim Schulman aici. Cat despre prajirea cu popcorn nemodat, cu FC la 4 minute, mi-am mai exprimat oroarea fata de aceasta tortura termica, nu ii pot zice prajire, de fapt tu acolo ai impins-o la un grad de prajire spre "grasa si frumoasa" adica genul de supermarket, si probabil de aici familiaritatea cu mirosul... primul lucru care il sesizezi la cafeau prajita corect acasa, e ca nu miroase ca atunci cand deschizi o punga vidata de cafea comerciala ! RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - fmmirel - 07-04-2017 bubucalu - corect, ai dreptate. Pe popper mirosul devenea prezent imediat dupa prajire, deci e perfect adevarat ce spui. Nu m-am exprimat f corect, in esenta devenea mai potent dupa 24 ore pentru ca boabele stateau inchise intr-un borcan. Nu pot spune acelasi lucru si despre Gene, unde mi se pare ca cele 24 de ore nu mai sunt suficiente. Din curiozitate, avand in vedere ca esti fost posesor de Gene (mai precis, fost posesor al Gene-ului care e acum la mine [Image: biggrin.gif] ), sunt curios daca ai avut aceeasi experienta ca si mine referitoare la lipsa de arome imediat dupa prajire. Incerc sa ma lamuresc daca e ceva specific Gene-ului sau tine mai mult de o tehnica defectuoasa din partea mea (cel mai probabil) Legat de rezultatul din ceasca, inca mai am multe de invatat in ceea ce priveste cupping-ul. Dar e evident faptul ca pe Gene obtin o ceasca mai echilibrata, mai dulce, dar pierd mult din notele florale, aciditatea si mirosul de pe popper. Levo - exact, foarte buna descrierea, cam aceeasi impresie o am si eu despre cafeaua rezultata imediat dupa prajire. Cafeaua din pozele tale arata foarte bine. Cam asta e si gradul de prajire pe care il urmaresc si eu. Interesant cum variaza timpii de prajire, FC in 15 min. La mine in 15 min sigur sunt in plin SC. Mentionez ca nu preincalzesc aparatul si il setez la 240 grade nu 250 (nu ca ar conta, pentru ca oricum nu am ajuns niciodata la 240 grade inainte de FC) renatoa - imi place postul tau, imi da in continuare speranta ca nemultumirile mele vor fi corectate daca imi mai perfectez tehnica [Image: smile.gif] nu te contrazic ca FC in 4 min era tortura termica, dar producea un miros extraordinar [Image: biggrin.gif] Am citit topicul acesta si tot ce am mai gasit legat de Gene pe forum si intr-adevar, toata lumea pare sa recomande si sa ajunga la acelasi profil catre care ma directionezi si tu. Deci am sa incep si eu sa incorporez preincalzirea si uscarea boabelor (eventual si acea joaca cu +2 grade pe final de FC despre care s-a mai discutat in acest thread) Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - bogdan_geor - 08-04-2017 (07-04-2017, 21:55)fmmirel Wrote: bubucalu - corect, ai dreptate. Pe popper mirosul devenea prezent imediat dupa prajire, deci e perfect adevarat ce spui. Nu m-am exprimat f corect, in esenta devenea mai potent dupa 24 ore pentru ca boabele stateau inchise intr-un borcan. Nu pot spune acelasi lucru si despre Gene, unde mi se pare ca cele 24 de ore nu mai sunt suficiente. (08-04-2017, 01:14)bogdan_geor Wrote:(07-04-2017, 21:55)fmmirel Wrote: bubucalu - corect, ai dreptate. Pe popper mirosul devenea prezent imediat dupa prajire, deci e perfect adevarat ce spui. Nu m-am exprimat f corect, in esenta devenea mai potent dupa 24 ore pentru ca boabele stateau inchise intr-un borcan. Nu pot spune acelasi lucru si despre Gene, unde mi se pare ca cele 24 de ore nu mai sunt suficiente. RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - fmmirel - 17-04-2017 Bogdan - Merci pentru confirmare. La cupping inca sunt indecis, cred ca lipsa mirosului boabelor ma face sa fiu mai subiectiv si parca simt si o lipsa de arome in ceasca. Am aplicat reteta recomandata de Cosmin (bubucalu) pe o sarja de Columbia Supremo si vad imbunatatiri semnificative. Mi se pare ca acea etapa de uscare de 6 min la 170 grade a facut FC-ul sa fie mai uniform, in sensul ca s-a restrans pe o perioada mult mai scurta de timp. Dar imi dau seama ca mai am extrem de multe de invatat legat de prajire. De exemplu sarja asta de Columbia a trebuit sa o rasnesc semnificativ mai fin, prima extractie m-a luat total prin surprindere (am ajuns la 60 ml in ~15 secunde). bubucalu Wrote:Sansele sunt ca prajind pe Gene sa nu infuzezi suficienta energie in boabe, implicit sa ai o cafea nedezvoltata care iti va anula partea placuta a mirosului cafelei. S-ar putea sa fie pur o impresie personala dar am impresia ca pe Gene cafea ajunsa la FC e o idee mai "colorata" decat ce am vazut la prajitoriile consacrate. In sensul ca desi la un moment dat am daj eject fortat imediat cum s-a terminat etapa de FC si am racit boabele in aprox 3 4 min, boabele erau o idee mai sfaramicioase si de un maro mai inchis decat cele cu care sunt obisnuit de la Papa Jacques de ex. Acum ca am incorporat acea etapa de uscare, boabele parca arata mai ok (mai aproape de acea culoare de scortisoara cu care sunt obisnuit) Realizez ca ce zic mai sus poate nu face prea mult sens. Ca sa evit sa vorbesc pur speculativ mi-am propus sa studiez putin mai organizat subiectul si probabil voi incepe cu asa-zisa biblie a home roasterilor. Asta daca nu aveti alte recomandari [Image: smile.gif] Chiar poate ar fi util un topic exclusiv cu link-uri catre articole si resurse recomandate pe tema prajitului acasa. RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - renatoa - 17-04-2017 Mi se pare prea lunga uscarea si la temperatura prea mica. Reiau aici recomandarea lui Jim Schulman: "Basically, this magic profile is a starting temperature of around 325F(163C) to 400F(204C), and a ramp up to around 450F(232C) to 480F(250C) in around 6 to 8 minutes, and holding it steady there to the end of the roast, whenever that may occur. " Incearca 4 min la 175 grade si apoi da-i maxim, parca 245 grade este... :s ![]() Despre recomandari... RAO ! http://cookingebooks.info/the-coffee-roasters-companion-by-scott-rao-epub-free-download-1495118193.html RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - baloozzy - 17-04-2017 Nu uita ca la Gene vorbim de temperatura la iesire. 150 - 160 gr e suficient pentru uscare. Faptul ca e mai colorata, cred ca spune tocmai invers, trebuie luata mai usor. RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - renatoa - 17-04-2017 Iesirea aia mie imi suna ca este de fapt temperatura aerului din incinta, sau foarte apropiata... nu par boabele alea sa opuna atat rezistenta incat sa o scada semnificativ ... :s A masurat cineva cat este temperatura aerului de intrare, sa avem o imagine a caderii de temperatura in interior ?
RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - Fane - 17-04-2017 multi (inclusiv eu) prefera sa scada temperatura in momentul inceperii FC pana pe la 238. e vorba de temperatura aerului pe iesire, nu temeperatura in interiorul bobului. ar echivala cu scaderea flacarii in momentul inceperii FC la prajitoarele profi. daca lasi temperatura la 245, la 2 minute si ceva de la FC intri in SC, cea ce mie mi se pare cam repede. la 238, in 2:30min inca nu intri in SC. si aroma cafelei difera intre cele doua stiluri de prajit. merita sa incercati varianta asta sa vedeti daca nu va coafeaza. (17-04-2017, 19:14)renatoa Wrote: nu par boabele alea sa opuna atat rezistenta incat sa o scada semnificativ ... [Image: confused.gif] si eu sunt de aceiasi parere, aerul preponderent nici nu trece printre boabe, ca la prajitoarele pe pat de aer cald, de exemplu. RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - renatoa - 17-04-2017 Asta cu scaderea temp in momentul FC este logica, ca sa scada ROR-ul de la 5-10 cu cat intri in FC, la 2-5, deci cam jumatate, cat e recomandabil sa se faca dezvoltarea. Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - bogdan_geor - 17-04-2017 Renato, ce zici tu sigur ca este foarte logic, insa la prajitorul asta eu sunt convins (din pacate nu pot demonstra) ca daca se scade temperatura din buton si pe afisaj, ne va arata o temperatura de iesire mai mica, si atunci inseamna ca si temperatura in boabe scade, ROR ul cazand pe negativ. din pacate nu avem pe nimeni cu senzor in boabe si nici eu n am apucat sa pun cat am avut gene-le ca sa putem si confirma. am vb cu nikso la un moment dat printre altele si se poate pune, dar nu ma pricep si nici n am insistat cu documentatul. una peste alta eu nu as scadea temperatura in gene din cauza riscului de scadere a temperaturii in boabe. RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - bubucalu - 18-04-2017 Am avut ocazia sa testez nenumarate sarje prajite pe gene, sa le compar si sa confrunt rezultatetele fericite cu alti prajitori. Ma stabilizasem pe o reteta de final a prajirii asemanatoare cu cea a lui Fane. Adica presupunand un FC la temperatura de 240 de grade afisata, scadeam un total de 10 grade, in 3 etape, pe intervalul de dezvoltare. @Bogdan-geor daca temperatura de infuzare afisata in final e 230 de grade, ROR nu are cum sa devina negaiv ci doar sa-si diminueze forta de crestere. RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - Fane - 18-04-2017 aparatul masoara 240 (sau cat ai setat) pe temperatura aerului pe evacuare in momentul FC, dar la aparatele care au sonda de temperatura intre boabe FC are loc in jurul a 205 grade, asa ca destul de probabil si la gene e o temperatura a boabelor in jurul acestei valori in momentul FC. scazand temperarura setata eu spun ca doar micsorezi ROR-ul. my two cents. RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - renatoa - 18-04-2017 Asa este, atat timp cat ET este mai mare ca BT, evident ca va continua sa creasca, diferenta aia produce coacere. La al meu cuptor cu convectie scad chiar la 225 ca sa domolesc cresterea, altfel daca mentin 245 grade dupa FC imi intra in SC in mai putin de 2 min... Dau asa jos pentru aerul nu ciircula si pereti sunt izolati, nu se pierde caldura asa mult ca la Gene. RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - renatoa - 21-04-2017 Termometrele wireless au ajuns la preturi la care cine vrea BT la Gene nu mai are nici o scuza sa nu incerce o modare... parerea mea... http://www.ebay.co.uk/itm/InkBird-IBT-2X-digital-Thermometer-Stainless-Probe-BBQ-Kitchen-grill-bluetooth-/112352637259 RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - Fane - 21-04-2017 O luam de la inceput: n-ai un loc unde sa plasezi sonda ca sa stea intre boabe datorita designului cu miscare oscilanta a tamburului. Chiar in locul in care a plasat sonda tipul care a facut modarea si ai prezentat-o acu vreo cateva pagini, sonda sta cam jumatate din timp intre boabe, restul in aer. RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - renatoa - 21-04-2017 Diferenta este ca asta are doua sonde ;) RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - Fane - 21-04-2017 asta-i replica la misto, ca altfel nu poate fi din partea unui inginer... :P RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - renatoa - 21-04-2017 Pai la misto, dar esti tot timpul cu ciocu in boabe... nu asta vrei ? :) RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - fmmirel - 24-04-2017 Renato multumesc mult pentru recomandare. Capitolul 16 (Storing Roasted Coffee) are 2 paragrafe care imi confirma faptul ca partea cu mirosul nu era doar o impresie subiectiva. "Roasting hotter or darker produces more gas, greater internal bean pressure, and a more expanded cell structure, with greater pores. These factors lead to faster gas desorption" - aici se explica eliberarea mai rapida a aromelor pe care o obtineam pe popcorn popper "If a bean is underdeveloped, parts of it's cellulose structure will remain tough and non porous, trapping gases in the inner chambers." - cred ca multe din roast-urile pe care le-am incercat pe Gene sufera de problema asta. Asta se leaga si de ce spunea colegul "bubucalu" despre energia insuficienta pe care o infuseaza Gene in boabe. Iarasi explica aparitia mult mai intarziata a aromelor boabelor comparativ cu popcorn popper. In continuare nu-mi explic culoarea inchisa a boabelor totusi. Am prajit o sarja in seara asta care arata a Full City dar are un miros de ... bors ... in lipsa de alt termen. Conform cu cartea mentionata mai sus, asta e un semn clar ca boabele nu sunt dezvoltate suficient. Long story short, mai trebuie sa experimentez cu Gene-ul pana ajung la un rezultat pe gustul meu. Nu e chiar asa simplu cum credeam [Image: smile.gif] RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - renatoa - 26-08-2017 Imi spune si mie cineva ce dimensiune are cilindrul de sticla la Gene ? RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - Levo - 26-08-2017 (26-08-2017, 16:54)renatoa Wrote: Imi spune si mie cineva ce dimensiune are cilindrul de sticla la Gene ? - L = 15,5 cm , diam. int = 12 cm daca pui numai sticla , iar daca se mai adauga si plasticul avem aprox. L = 16,1 cm cu un diam ext. = 12,4 - fara capac... RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - renatoa - 30-08-2017 Poza ideala de stricat cheful de viata la un genist ... si de pus pe ganduri... :s https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71SJyGidikL.jpg "It was a great model for almost 18 months. I loved it and raved about it. It was used about 100 times. Then it CAUGHT FIRE in a dry, safe, 79 degree covered environment sitting on a level surface and plugged into an appropriate outlet. There was no chaff in the collector. The chaff collector and roasting chamber had been recently cleaned with soap and water. There was 3 scoops of beans (slightly below the guideline on the canister) that were only half roasted when the fire started. The fire department couldn't figure out why it burned after they kicked in my door and broke down my fence to put out the fire. They think it was a short within the unit itself. So, if you are going to get one - put it in the building away from your house and anything else you value. Then sit next to it at all times while it is running with an extinguisher in hand." RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - Levo - 30-08-2017 In instructiunile de folosire scrie ; - sa nu pleci sa lasi singur aparatul nici un moment , in timpul functionarii acestuia , insa cred ca era bine sa scrie si sa aveti la indemana un extinctor...bine ca ai pus poza , ca sa-mi aduc unul cu praf CO2 din prin masina - s-au adunat vreo 4 buc .de pe la masinile schimbate... ...f. util THX...
RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - Levo - 28-10-2017 ...In urma unei comenzi intempestive , din partea sotiei - care a vrut nici mai mult nici mai putin decat ...o Geisha prajita stil napoletan... ...in cantitate rezonabila si degazata gata sapt. viitoare.... ... ( asta chiar n-am cum !) .Va sa zica ...eu ma chinui aici ...cu dat in barci , cu omniroast cu , cu o bulina , doua buline... ...si vine ea si mi-o serveste pe aia rara... ( nu zic , pentru ca-mi place si mie ...dar tocmai pe Geisha i-a picat pata...ce sa fac ...daca vreau sa ma mut de pe dulap... :D ...draq , ...am comis-o si pe asta... :D ... ( revin dupa degazare sa va spun cum poate fi o Geisha - tip ...Cindarella... :D ...)![]() ![]()
RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - Wolf Solent - 29-10-2017 Are cineva experienta in prajire toamna-iarna pe balcon ? La temperaturi de 5-10 grade? Apar schimbari semnificative procesul de prajire? |