![]() |
|
Preparare V60 - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: (Alte) Moduri de preparare a cafelei (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Alte-Moduri-de-preparare-a-cafelei) +--- Thread: Preparare V60 (/Thread-Preparare-V60) |
RE: Hario V60 Dripper - razvanro - 05-03-2020 În cafea preparată totul este despre solubilitate, prin urmare discuțiile despre temperatură sunt sterile, cu atât mai mult contradicțiile, atât timp cât nu se menționează o râșniță, un grad de râșnire, nivel de prăjire (chiar și estimativ), timp de odihnă, rație, procesarea cafelei. Măcinând pe o plajă de la 9 la 14 pe EK43 (al nostru, al altora poate fi calibrat ușor diferit), preparăm filtre manuale cu Kalita între 92 și 98 de grade, toate foarte plăcute gustativ. Dacă râșnița face multe particule fine nu îți permite să mergi foarte sus cu temperatura, indiferent cât de grunjos macini, ca atare experiențele individuale sunt foarte legate de acest aspect. Facem filtre și pe HG-1, pe Kinu47, Wilfa Svart Uniform, Compak R100 și toate au limitările lor. Sunt convins că o rețetă pe care cineva o face la 90 grade și altul la 96 pot fi la fel de bune, chiar dacă diferite. Hario V60 Dripper - Mihai L - 05-03-2020 Iar legat de Aeropress, ne lovim de principii diferite vs V60. La Aeropress cafeaua este imersata complet in apa. Si contactul cu aerul este redus, ai pierderi mai mici de temperatura. RE: Hario V60 Dripper - zmolk - 05-03-2020 (05-03-2020, 17:37)renatoa Wrote: toata povestea asta cu apa optima la 95 gradeNu a afirmat nimeni ca 95 e temperatura ideala. Tocmai asta nu era ideea. Dar am tot citit afirmatii de genul "apa peste X grade is bad" sau "apa peste X grade garantat rezulta in amareala" si mi se par cel putin absurde. Si in rest, ma opresc, a zis Razvan mut mai bine. RE: Hario V60 Dripper - bemihai - 05-03-2020 (05-03-2020, 12:37)zmolk Wrote: ...o temperatura in jurul a 95 poate da cele mai bune rezultate cu anumite cafele... @renatoa Ai ratat fix partea cea mai importanta, cafeaua. Orice discutie despre temperatura apei este inutila daca nu este corelata cu cafeaua si cu gradul de prajire. In cazul cafelei de specialitate, prajite special pentru filtru, eu am obtinut cele mai bune rezultate cu apa la 95-96 grade. Si am ajuns la temperatura asta prin incercari, plecand de la 90-91 grade cum recomanda toata lumea si adjustand in functie de gustul din ceasca. Temperatura apei, impreuna cu macinatura si timpul de contact, sunt principalii factori ce influenteaza extractia si trebuie adjustati in functie de cafea si de gradul de prajire. Nimeni n-a zis ca nu poti obtine un v60 excelent cu apa la 88 grade, doar ca e un pic mai complicat sa faci asta cu o cafea light gen Gardelli sau Wendelboe. Si eu am baut v60 exceptionale facute la 91 grade, dar cu alt gen de cafele. Cred c-ar trebui sa accepti ca se poate face filtru si la 96 grade, la fel de bine cum se poate face si la 88, nu depinde totul numai de temperatura apei. Si ca exista si oameni pasionati de cafea si de experimentare, nu numai oameni cu interese comerciale. Hario V60 Dripper - Mihai L - 05-03-2020 (05-03-2020, 18:23)zmolk Wrote:(05-03-2020, 17:37)renatoa Wrote: toata povestea asta cu apa optima la 95 gradeNu a afirmat nimeni ca 95 e temperatura ideala. Tocmai asta nu era ideea. Dar am tot citit afirmatii de genul "apa peste X grade is bad" sau "apa peste X grade garantat rezulta in amareala" si mi se par cel putin absurde. Nu sunt absurde, provin din experiente. Cafea prajita mai tare, sau prajita acasa (unde nu prea ai resurse suficiente). N-am depasit 95-96 grade, dar sunt prajiri care confera gusturi deosebite la temperaturi de acest gen. RE: Hario V60 Dripper - zmolk - 05-03-2020 (05-03-2020, 18:30)Mihai L Wrote:(05-03-2020, 18:23)zmolk Wrote:(05-03-2020, 17:37)renatoa Wrote: toata povestea asta cu apa optima la 95 gradeNu a afirmat nimeni ca 95 e temperatura ideala. Tocmai asta nu era ideea. Dar am tot citit afirmatii de genul "apa peste X grade is bad" sau "apa peste X grade garantat rezulta in amareala" si mi se par cel putin absurde. Pai sunt absurde cand sunt enuntate drept adevaruri general valabile. La asta m-am referit. Si eu merg de multe ori spre 85 grade, si chiar asta vreau sa zic, ca nu exista o formula perfecta. Hario V60 Dripper - Mihai L - 05-03-2020 Daca n-ai vazut vreodata alta cafea decat cea arsa, la hypermarket, nu vei crede in veci ca poate fi acrisoara... [emoji23] RE: Hario V60 Dripper - coffeemilk - 05-03-2020 ......bad post. RE: Hario V60 Dripper - alexm04 - 08-03-2020 E interesant ca de unde la rubrica de apa in espressor sunt zeci de pagini de discutii, aici nimeni nu pare sa ia in considerare ca sunt sanse infime ca 2 persoane sa aiba acelasi profil mineral in apa folosita. Si cum solubilitatea e influentata destul de mult de minerale(o apa dura - cum sunt majoritatea de la chiuveta, chiar si filtrate - creste sansa de arome astupate, de amareala pronuntata, de aciditate scazuta) temperatura trece de la un motiv numai bun de cearta la un o picatura intr-o mare de factori care pot influenta ce e in cana la finalul extractiei. RE: Hario V60 Dripper - bemihai - 09-03-2020 Majoritatea userilor care au comentat mai sus au subliniat faptul ca temperatura apei este doar unul din factorii ce influenteaza extractia si ca nu trebuie scoasa din context (din punctul meu vedere, temp e mai putin importanta decat macinatura sau mineralizarea apei). Insa, din pacate, e mai simplu sa dai verdicte de genul "stiu eu mai bine". Apropo de apa, eu am renuntat la a mai folosi Bucovina sau Carpatica, pentru ca ambele sunt la fel de nepotrivite pt filtru (si espresso). In schimb, am gasit cateva moduri de a amesteca ape imbuteliate in diverse proportii astfel incat rezultatul sa fie aproape de standardele SCA. Schimbarea de gust este evidenta, si-mi pare extrem de rau ca am stricat multe cafele bune cu Bucovina. Daca sunt oameni interesati de o astfel de discutie, si de experimente, putem deschide un nou topic despre apa. RE: Hario V60 Dripper - Laddu - 09-03-2020 Ai putea dacă ai timp și dorința de a deschide un topic nou. Am senzația ca în sectorul 1, în zona în care stau eu, apa nu e chiar asa cum publica apanova pe site. Folosesc o cana brita pentru filtrare, dar e probabil insuficienta... RE: Hario V60 Dripper - cradun - 09-03-2020 Eu am testat duritatea in sectorul 1 si e conforma cu ce publica Apanova pe site. Doar duritatea ma interesa atunci. Complicata problema cu apa pentru brew, nu imi place sa iau plastice, pana si Third Wave Water are nevoie de apa distilata pe care nu o gasesc decat imbuteliata. Dc as gasi o sursa de apa distilata fara sa o cumpar la sticle de platic, probabil ca TWW ar fi o optiune buna. RE: Hario V60 Dripper - bemihai - 09-03-2020 (09-03-2020, 13:33)cradun Wrote: Dc as gasi o sursa de apa distilata fara sa o cumpar la sticle de plastic... Nici mie nu-mi convine ca trebuie sa cumpar atatea sticle de plastic, dar deocamdata asta e solutia pe care am gasit-o. Am incercat si TWW, dar parca nu prea am incredere in apa distilata de la raionul auto. Teoretic, n-ar trebui sa fie nicio problema cu ea, dar tot nu ma simt comfortabil s-o beau. Am vazut ca exista sisteme de filtrare cu osmoza inversa pentru acasa, asta ar putea fi o solutie mai buna. Apa pe care o folosesc la filtru acum este o combinatie din Smart Water (20%), Izvorul Minunilor (30%) si Bucovina (50%). Daca informatiile de pe etichete sunt corecte, ar trebui sa aiba alcalinitate 39 si hardness 68, foarte aproape de ce recomanda SCA. N-am verificat daca asa e, dar gustul clar e mult mai bun decat inainte. In viitor, planuiesc sa iau un kit de titrare sa pot verifica direct pe combinatia finala. Daca e cineva interesat sa experimenteze diverse combinatii de ape imbuteliate, am facut un mic calculator: https://bemihai.shinyapps.io/coffee-water-calculator/ RE: Hario V60 Dripper - Fanfan - 09-03-2020 (09-03-2020, 14:15)bemihai Wrote:(09-03-2020, 13:33)cradun Wrote: Daca e cineva interesat sa experimenteze diverse combinatii de ape imbuteliate, am facut un mic calculator: https://bemihai.shinyapps.io/coffee-water-calculator/ Nu vanez postari, dar e foarte tare ce-ai facut. RE: Hario V60 Dripper - renatoa - 09-03-2020 (09-03-2020, 12:25)bemihai Wrote: ... Ma bucur ca se mai fluiera in catedrala Bucovina... Incearca Keia, sotia s-a stabilizat la aceasta apa, pe baza necesitatilor medicale, si cercetand de curiozitate buletinul de analiza... pare foarte pe aproape croita pe standarde SCA... alcalinitate 40, Ca 48 (SCA 50-175) Ph 7.6 (SCA 6-8) reziduu 131 (SCA 100-400), nici un alt parametru nu este pe dinafara in mod flagrant, ca sa afecteze pe cineva care sufera de vreo boala particulara. Sodiul mai ales, este exceptional pentru cardiaci. Sursa este Izvorul Zaganului, masivul Ciucas. RE: Hario V60 Dripper - bemihai - 09-03-2020 Am verificat si Keia (la 2L parca) in cautarile mele, dar nu pare potrivita pentru cafea. Din datele de pe eticheta eu deduc ca are alcalinitate (HCO3) 140 si hardness (Ca+Mg) 108. Se poate face o confuzie aici: in recomandarile SCA unitatea de masura este ppm CaCO3, iar pe etichetele sticlelor unitatea de masura este mg/L. Pentru a putea compara cu tabelul SCA sunt necesare ceva transformari inainte.
RE: Hario V60 Dripper - renatoa - 09-03-2020 Eu am luat cifrele din buletinul de analiza de pe site-ul Keia, eticheta neavand la indemana. Magneziu este infim (1.65) fata de Ca (48.7), deci "taria" vine cam 50. Clar diferite cifrele fata de eticheta de care zici. Mare atentie ca aceeasi apa are diferente majore intre versiunea plata si "sifonata" ! RE: Hario V60 Dripper - alexm04 - 09-03-2020 Ar fi folositor un topic de apa si pentru filtru, de mult timp tot ma tin sa iau apa distilata si sa o mineralizez eu, insa ma iau cu altele si mereu uit. Pe langa asta, nu-mi vine sa iau 500g de sare epsom ca sa folosesc 5g pe luna, chiar daca e ieftina. RE: Hario V60 Dripper - lracu - 09-03-2020 Adica discutia inceputa aici? https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Filtrare-apa-pentru-brew-Aeropress-V60-etc RE: Hario V60 Dripper - alexm04 - 09-03-2020 Hah, recunosc, nu m-am gandit sa caut vazand ca n-a aparut nimic nou in ultimele luni. O sa ma apuc sa citesc ce s-a vorbit pe acolo, merci de pointer! RE: Hario V60 Dripper - renatoa - 09-03-2020 Tot un dr...ipper :) doar ca ceva mai inflorat https://esprobloom.lpages.co/esprobloom/ RE: Hario V60 Dripper - orwo - 10-03-2020 O intrebare,din experiența voastră ce cafele se pretează cel mai bine ptr hario v60?marca,grad prăjite etc.multumesc anticipat. RE: Hario V60 Dripper - Tiranator - 10-03-2020 Cafele din Africa, prăjire ușoară sau foarte ușoară RE: Hario V60 Dripper - Deraiatu - 14-03-2020 Salutare tuturor, Azi am baut pentru prima data un V60. Cafenea (de specialitate), metoda V60, cafea de la Bob, Ethiopia. Inca nu imi dau seama (fiind bautor de espresso) daca asa trebuie sa fie un V60 sau ceva nu a fost cum trebuie (serviciul sau cafeaua). Cafeaua rezultata translucida, diluata, fara vreo nota definitorie a cafelei ... Asa este acest V60 sau nu am eu cultura si gustul format pentru acest gen de preparare? Hario V60 Dripper - vladdooo - 14-03-2020 Incearca la bandit V60. In princiupiu da, e mai limpede, mai soft ca “tarie”, un pic spre ceai, dar are destula cofeina si aromele ar trebui sa fie acolo. RE: Hario V60 Dripper - adiszep - 14-03-2020 Așa este v60. Bea mai des și ti se formează gustul :) RE: Hario V60 Dripper - Deraiatu - 14-03-2020 Pai daca asa este voi mai bea cateva pentru a vedea din mai multe surse si ma voi intoarce la espresso ? Hario V60 Dripper - Mihai L - 14-03-2020 Nu se exclud reciproc... [emoji23] RE: Hario V60 Dripper - cradun - 14-03-2020 Cred ca ai nimerit bine descrierea. Unii ii zic "ceiutz" de cafea, dar am auzit si defaimari mai serioase ![]() Notele sunt mai estompate decat la espresso, dar sunt acolo, in functie de specificul cafelei si in functie de rasnita. Trebuie antrenament. Sunt si avantaje. Gustul se modifica pe parcurs ce bei, mi se pare mie. Si ai timp sa savurezi notele (dc le simti) pt ca 150-200 ml iti ia ceva timp sa bei. La espresso totul e mai rapid si te trezesti repede ca vrei un al treilea shot ![]() Acum, e posibil ca brew ratio sa fi fost in acel loc destul de maricel, gen peste 1:17 si sa fie totul mai diluat decat trebuia. Am baut si eu asa la o cafenea o data, ceva extrem de apos. Eu acasa merg pe 1:15. RE: Hario V60 Dripper - renatoa - 14-03-2020 Un exercitiu interesant este si sa sa diluezi un espresso la 1:15 si sa compari cu un V60, vei cadea pe ganduri. Adica "spalatura" vs "ceiutz" ;) Unii au gasit compromisul la mijloc, pe la 1:8, tras cu aeropress, gen 150 ml din 16g. |